
Originally Posted by
kuzu
HERKES ne dusundugunu yazsin....
saol AgAuCu
Eðri oturalým, doðru konuþalým.
Bu meselede Türkiye siyaseti, Ýran'ýn yanýnda falan deðil. "Tarihi" müttefiklerine göbekten baðlý. Hem de hiç olmadýðý kadar.
Ahan sen de yazdýn. Evliya ossuruðundan baþka caydýrýcý neyimiz var bilmiyorum.
Foreing Policy dergisinin, þimdi linkini bulamýyorum, geçen yýl Temmuz veya Aðustos sayýsýnda yayýnlanmýþ bir makalesinde sanýrým. Bir youtube kanalýndan bahsi geçmiþ...
Ortadoðu'nun yeni dizayný, üç sütun teorisi...
Güney sütununda; Suudi Arabistan kontrolündeki körfez emirlikleri...
Orta sütunda; Yeni Levant, Ýsrail kontrolünde Lübnan, Ürdün ve Suriye...
Kuzey sütununda; Ankara merkezli, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, Kürdistan (Suriye-Irak-Ýran parçalarý)
Bunu muhtemelen Misak-ý Milli hedefine ulaþýyoruz, Türkiye büyüyor vs. hikayeleri ile ahaliye anlatacaklar.
Zaten son olanlara bakýlýrsa, Suriye'nin hýzlýca el deðiþtirmesi, PKK'nýn iþgal ettiði topraklardan tahliyesini, içeride Terörsüz Türkiye hikayesini, bir þeyler çevrildiðini anlarsýn.
Yani bunlarý niye yazdým, kanýmca Türkiye Yönetimi varsa eðer böyle bir planýn dýþýnda veya karþýsýnda deðil, dediðim gibi kendi görüþüm, yanlýþ deðerlendiriyor da olabilirim.
Gelelim savaþa, önceden de yazmýþtým. Savaþ büyük ölçüde lojistik ve yýðýnaktýr. Ýran özellikle ABD muharip güçlerinin canýný ciddi manada yakamazsa, zaman aleyhine iþler. Çünkü kuþatma altýnda, bu zamana kadar zaten tedariðini yapamamýþsa, çok dayanma þansý yok. yani yýllarca deðil aylarca sürecek bir savaþ ihtimali öngörmüyorum. Yukarýdaki plan ABD deðil, Ýsrail planý. Müttefikler arasýnda bir amaç birliði de görünmüyor. Ýsrail Ýran'ý kediye çevirmek isterken, ABD petrolü Çin'e deðil kendisine verse razý.
Savaþýn bir-iki aya kadar her iki taraf da yorulunca, bir þekilde tatlýya baðlanacaðýný, Ýran rejiminin idari olarak ayakta kalacaðýný ama felsefe olarak Batý ile iþbirliði yapar hale geleceðini düþünüyorum. Daðýlmamýþ bir Ýran bizim de iþimize gelir doðrusu.
Toparlayacak olursak, geleneksel müttefiklerinin yanýnda bir Türkiye, birkaç aya kadar bitmiþ bir savaþ, bölgede nispeten ehlileþtirilmiþ bir Ýran, yaklaþan Türkiye seçimleri ile birlikte Türkiye piyasalarýnýn önünü açýk görüyorum.
Son düzenleme : snkleyp; 03-03-2026 saat: 08:08.
Yazdýklarým yatýrým tavsiyesi niteliðinde deðil, tamamen kiþisel görüþlerimdir. Al, Sat, Tut kararlarý tamamen okuyucunun kendisine aittir. Buradan kimseye yatýrým tavsiyesi verilmez.
Türk Atasözü : "Kelin ilacý olsa baþýna sürer."
Yer Ýmleri