Reha abiye ilk defa katılmıyorum. Tabi katılıp katılmamam önemli değil .
Reha abiye ilk defa katılmıyorum. Tabi katılıp katılmamam önemli değil .
Gerçekten bizim ahalinin harcama çılgınlığına benim aklım ermiyor olabilir, o konuda herkes haklıdır bir şey diyemem.
DOLAR 5 GAYME OLACAK!
Bu imza, Subat 2017 tarihine aittir!
Yok abi, semer meselesi. Mesela sabit gelirin bırak 4 katını bilmem kaç katını zaman zaman insan harcayabiliyor olabilir. Adam çalişmiyordur,sabit maaşı yoktur ya da menkul kıymet gelirleri değişkendir.Birikimleriyle alakalı düzenli olmayan değer artişılari ya da düzenli olmayan kârları fazla olabilir. Bu tür durumlar geliri ispatta gecerli olmuyor bildiğim kadariyla. Çoğu kazanç düzenli gelir başlığı altına girmiyor , artık .Adam maddi yönden çok rahattır , birikimlerinin değer artişı bile iyidir, yüksek limitli kartları vardır , yeri gelir altın alır yeri gelir aynı ay bir sürü yüksek fiyatlı yurtdışı gezisi yapar orda da kredi kartlariyla harcamalarını yapar . Harcamalarını nakit yerine kartla ödeyip 40-45 gün kadar da naktini çevirmek ister.
Çok benzemese de bankaya yüksek tutarlarda nakit yatırırken şimdiki masak gibi olmasa da para kaynağıyla ilgili form oluyordu , özellikle TEB paribas falan parayı alırken bile bekletiyordu uzun süre. Şimdi masakla alakalı formu sistemden basıyor çogu banka , kaynağı sadece soruyor , atıyorum döviz satışı karşılığı gelen nakiti seçiyor eleman pat oldu bitti. Yıllar önce odeaya bir miktar döviz yatiracaktim kasadan cikarttigim.Elimdeki doviz alım dekontu 7 ay öncesinin falandı , o dönemde dekontu taratıp koyamadilar 3 aydan eski olduğu için,para kaynağıyla alakalı olarak ilistirmek için. Sonra para kaynağıyla ilgili kaynak belli , ispat yok gibi bir ibareyle yaptırılmıştı bankaya... Şimdi de düzenli olmayıp , o enstrumandan bu enstrumana geçip duran ,gelir olarak direk düzenli menkul kıymet geliri/banka geliri statüsüne girmeyen , ama aslında bankacilik sistemindeki portföy hareket kazançları da var. Yerinde duramayan kurtlu gibi dolaşan birikim hareketlerini kastediyorum , tam anlatamadım da. Gelir var , ama ispatla denince ispatlanamayacak büyük ihtimalle
20 yıl önce kredi kartı almışsın diyelim o zaman maaşlı işin var şu an ise işin yok ama bankada 10 milyon paran var ve kart limitin 2 milyon şimdi şak diye 500 bine düşecek ve bu adam bankadaki parasını 15 e çıkarsa bile belgeli gelir olmadığı için bir daha asla limitini 700 bin bile yapamaz .20 yıl boyunca yaptığı düzenli ödemeler çektiği krediler ve bu kredileri geri ödemesi ile oluşan yüksek findeks puanı tek bir düzenleme ile yok sayılıyor gerçekten ürkütücü.
Yer İmleri