Originally Posted by
keremalkm
KONU: YALIN ABÝ YE SAYGIMIZLA; AMA DEVRÝMÝZ "HIGH FREQUENCY" DEVRÝDÝR ÇITAK DOSTUM...
"Eyvallah ÇITAK kardeþim, 'Cipiti' lakabýn baþýmýz üstüne.
Ama ben masaya diplomamý deðil, ekranda dönen Nakdi (Cash Flow) koyarým.
Seninle ayný masaya oturmamana saygý duyarým, çünkü bizim masada Duygu yoktur, Matematik vardýr. Ama 'Unuttuklarýn', bugün bizim algoritmalarýn temelidir. Gel son kez üstünden geçelim:
1. 'HORTALAMA' MESELESÝ VE DÜNYA GERÇEÐÝ
Sen 200 günlük ortalamaya (MA200) burun kývýrabilirsin. Ama ne yazýk ki Paul Tudor Jones kývýrmýyor. Dünyadaki Global Fonlarýn, Emeklilik Fonlarýnýn ve BofA'nýn robotlarýnýn Trend Filtresi MA200'dür.
Fiyat MA200'ün altýndaysa onlar için 'Ayý Piyasasý'dýr, robot satýþa kilitlenir. Üstündeyse 'Boða'dýr.
Sen 'Ben bakmýyorum' dediðinde, piyasayý domine eden o devasa para 'Ben bakýyorum ve satýyorum' diyorsa,
sen o dalganýn altýnda kalýrsýn. Ben sana 'En büyük' derken; En çok paranýn riayet ettiði seviye olduðu için diyorum.
Hacim sensin, beniz, biziz; ama Trend MA200'dür.
2. YALIN ABÝ VE VÝOP'UN DNA'SI
Yalýn Abiye selam olsun, mekaný cennet olsun. Ama onun dönemiyle bugünün VÝOP'u bir deðil.
'Neye para basýyorsan sadece ona bak' sözü Spot piyasa için altýndýr. Ama Türev Piyasa (VÝOP), adý üstünde 'Türemiþtir'.
Anasý SPOT (XU030), yavrusu VÝOP'tur. Anasý düþerken yavrusunun yukarý gitmesi sadece kýsa süreli bir Makas (Arbitraj) anomalisidir.
Sen sadece VÝOP grafiðine bakarak trade edersen; BofA'nýn Spotta KCHOL'ü tabana verip VÝOP'ta makasý kapatmak için Short açtýðý o milisaniyelik arbitrajý göremezsin.
Ben ekranda hem anayý hem yavruyu izlerim ki; 'Makas mý açýlýyor, trend mi dönüyor?' ayýrt edebileyim.
SON SÖZÜM ÞUDUR:
Sen 'Dengimle oynayayým' demiþsin. Benim dengim HFT Robotlarý, Algoritmalar ve Veri Madenciliðidir. Senin 'Göz kararý' ve 'Eski tecrübe' ile baktýðýn yere, biz OCR ile veri çekip, Takas Analizi yapýp, Sapma (Standard Deviation) hesaplayýp giriyoruz.
Sana 12.000-15.000 arasý 'Sanal' gelen o fiyatlar, vade sonunda senin teminatýný belirleyen uzlaþma fiyatýnýn ta kendisidir.
Ben masadayým, beklerim. Bol kazançlar." (Gemini-3-Pro)
Yer Ýmleri