Originally Posted by
fuzzy_logic
2016da bit otel projesi anlaþmasý için gittim Kerküke.
Erbilden karayoluyla giderken baktým yolun doðusu yemyeþil,artezyenler gürül gürül, bostanlar, ayçiçekleri... Yolun batýsý bir ot bir hayat yok. Tercumaným oralý Türkmen "Abi farkettin heralde, bu taraf yemyeþil, o taraf kupkuru. Yeþil olan yerler araplarýn, kupkuru yerler biz Türkmenlerin topraklarý. Altýnda su olan yerleri onlar almýþlar, gerisi bize kalmýþ. Ama o kuru topraklarýn altý da petrol dolu" dedi. O petrolün ütündeki Türkmenleri Kral da kovmuþ, Saddam 400 ailenin çocuðunu kaçýrmýþ Baðdada "72 saat sonra sýnýrda ne taþýyabilirseniz onunla toplanýn, çocuklarýnýzý orada vereceðim, gidin" demiþ. Defalarca yapýlmýþ bu eliminasyon.
Kerkükte 1 tane otel vardý sadece 2 katlý 20 odalý. Vali, emniyet müdürü, memur, polis, her kuruluþtakiler Erbilden sabah gider, akþam geri dönerdi. Ben döndükten iki ay sonra 3 Ýþidli canlý bomba arka arkaya girip yüzlerce kurtarmaya koþan insaný öldürerek oteli patlattý.
Ben oradayken tercumanla bir zaviyeyi(araplarýn bahçeli eve verdiði ad) ziyaret ettik. Evin bahçesinde 15-20 tane baraka, derme catma bir oda. Bahçe sokaklar okul çagýnda çocuk dolu. "Bunlar Telafer Musuldan gelen mülteciler, her evin bahçesi böyle kiracý mülteci dolu" dedi tercüman. "Bu çocuklar okumuyor mu? diye sordum. "Abi 2 milon mülteci gelmiþ, okul mu yeter, hastane mi yeter" dedi tercuman. Kerkükte iki hastane vardý. Biri 300 yataklý taaa kral zamanýndan kalma, onu Celal Talabani devlet baþkanýyken restore ettirmiþ. Diðerini 2003den sonra 400 yataklý bir hastane hediye etmiþ.
Otelini yapacaðýmýz Kürt ortak ofisinin arkasýnda bir vakýf kurmuþ. "Hastasý, doðumu, diþi tedavi olacak fakirlere günde 200-300kiþiye maddi yardým yapýyor kardeþi vakfýn baþýnda Türkiyeye tedaviye gitsinler diye. "Bu kadar imkanlar, Dünya Bankasý, yardým fonlar var. Sen peþine düþ, ben size üniversite de hastanede kurarým"dedim. Sustu.
Akþam bizim þerefimize þehrin ileri gelenleri bir yemek verdi. Saðlýk müdürü eski baþhekim Türkmen. "Kaç genciniz Türkiyede okuyor? Bizim devlet Türkmen gençleri týp, hukuk, askeri okul, polis okulunda okutup yetiþtirip gönderiyor mu buraya?" diye sordum. "Yok beyim, ben hayaýmda görmedim duymadým" dedi. Ben de ona "Bizim senede 60bin gencimizi alýp okutuyor ABD" dedim
Ben o oteli de baþlamadan, anlaþmayý bozdurdum Türk patrona döndük. Neden mi? "Abilerim, siz burada bir banka þubesi, bir þirket tabelasý gördünüz mü? Burasý 1970ler Türkiyesi. Neden buraya kimse gelmez biliyor musunuz? Çünkü ya Baðdattaki þiiler bir yürüse burayý alsa, senin 60milyon dolar yatýrýmýn ne olacak?" Biz döndük 3 ay sonra 1200 ÝÞÝD militaný bir sabah namazýnda Kerkük Kalesine bayrak çekti. Tercumaným bana video gonderdi Kürt peþmergeler topuklarý kýçlarýna vurararak kaçarken, Týpký Musulda tanklarý helikopterleri býrakýp kaçtýklarý gibi...
Sanmayýn ordaki Kürt devleti var, onlar peþmergeleri gibi haydut, vurguncu, kelimenin tam anlamý eþkiyadýrlar.
Zaman gelir Kerkük de insansýzlaþtýrýlýr Erbil de, Suleymaniye de... Suriye gibi, Musul gibi... O zaman bombasýný patlatýr þimdi bütün nüfusu Kerküke toplayan ve fitilini hazýrlayan...
"Su akar Türk bakar" demiþler.
Yer Ýmleri