Artan
Azalan
İşlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düşük / Yüksek
11,44 10% 1,20 Mr 10,43 / 11,44
19,69 10% 845,81 Mn 17,96 / 19,69
25,30 10% 435,10 Mn 22,56 / 25,30
280,75 9.99% 1,93 Mr 255,00 / 280,75
15,98 9.98% 5,66 Mr 14,37 / 15,98
20,02 -9.98% 610,45 Mn 20,02 / 23,68
130,20 -9.96% 55,71 Mn 130,20 / 134,20
362,25 -9.94% 24,57 Mn 362,25 / 362,25
594,00 -9.93% 243,77 Mn 594,00 / 669,00
2,67 -9.49% 1,76 Mr 2,66 / 3,10
3,31 4.75% 20,15 Mr 3,18 / 3,41
320,75 -1.31% 11,56 Mr 320,25 / 326,75
415,00 5.87% 11,49 Mr 391,00 / 415,75
10,67 1.33% 10,73 Mr 9,48 / 11,58
243,60 9.98% 10,49 Mr 223,80 / 243,60
19,15 0.21% 510,97 Mn 19,03 / 19,48
77,40 -0.64% 5,93 Mr 77,20 / 79,35
243,60 9.98% 10,49 Mr 223,80 / 243,60
752,00 -1.05% 2,02 Mr 752,00 / 764,00
94,85 1.99% 600,50 Mn 93,70 / 95,70
116,70 -0.43% 286,48 Mn 116,00 / 118,20
31,00 -0.13% 122,04 Mn 30,92 / 31,76
10,94 2.53% 311,83 Mn 10,68 / 11,06
84,05 3.45% 622,67 Mn 81,50 / 84,95

Masrafsız Bankacılık + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsız Bankacılık + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 44/45 İlkİlk ... 3442434445 SonSon
Arama sonucu : 359 madde; 345 - 352 arası.

Konu: Yurtdışı Hisse Senedi Borsaları

1. Daha önce çeşitli başlıklarda ben de yazmıştım ama...
    Bilmeyenler için durumun ciddiyetini anlatmak adına güzel bir akış:

"
    ABD borsasına yatırım yapıyorsanız mutlaka vergi planlaması hayatınızın bir parçası olmalı.
    Çünkü kazancınız yüksekse (sadece hisselerden değil, maaş da ve diğer yan gelirlerle birlikte) vergi oranı %40'a kadar yükselebilir.
    "

https://x.com/B_GUNDEMM/status/2047393197551169670?s=20

Vergiye esas diğer kazançlarınızla birlikte konuyu değerlendirmeli,
    gerekiyorsa "vergiden kaçınma" manevrası yapmalısınız.

Bir çok yatırımcı için ABD borsaları yeni bir konu.
    Kâr ediyorum sanırken, diğer gelirlerinizle birlikte %40'a varan oranda vergi ödemek durumunda kalabilirsiniz.

2. Bu uygulama "bir açından" iyi.
    Ancak yatırımcıların yeni uygulamaya uygun bir stratejiye ihtiyacı olacak.

"
    Nasdaq Borsasında Mesai Kavramı Tarihe Karışıyor

Borsa devi, 24 saat kesintisiz işlem planı öncesinde stratejik ürün lansmanlarına odaklandı. Özellikle endeks opsiyonları ve volatilite odaklı yeni araçlar, yatırımcıların küresel riskleri anlık yönetmesini hedefliyor.

Genişletilmiş işlem saatleri sadece teknik bir değişim değil, likidite ve korunma ihtiyacı anlamına geliyor. Nasdaq, kripto piyasalarının 7/24 dinamizmini geleneksel finansa taşıyarak küresel rekabette elini güçlendiriyor.

Kurumsal yatırımcılar için gece yarısı yaşanan makro gelişmeler artık bir belirsizlik değil, yönetilebilir bir sürece dönüşecek. Bu yeni ürün ekosistemi, piyasa derinliğini artırırken işlem maliyetlerini de optimize etmeyi amaçlıyor."

https://x.com/WallStDiaries/status/2...614176595?s=20

3.  Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    Selamlar hocam
    Anormal bir hareket olmuş, bunu sadece bilançoyla ilişkilendirmek yeterli değil gibi zira konkordato fiyatlamasına geçmiş bu hisse, yıl sonuna kadar belli olur. Yazılım ve bioteknoloji sektörlerinde kullandığınız teknolojik temel bir anda değersizleşebiliyor. Bu durumda ne kadar yüksekte olduğunuzun hiç bir önemi kalmıyor. Mesela 2015 yılında DNA veya RNA teknolojisiyle aşı-ilaç üretmeye çalışan birkaç şirket sektörde mRNA teknolojisinin tercih edilmesiyle kepenek indirmek zorunda kalmıştı. Sonuçta mRNA tercihinin doğru olduğunu da 2020'de öğrenmiş olduk.

Geleneksel üretim şirketleri olan Invacare ve Tupperware Türk şirketleri bakımından daha yakın örnekler. Invacare hasta yatakları tekerlekli sandalyeler filan üretiyor ve global çapta pazarlıyor, sektörde bilinir markalardan. Elektrkikli scooter benzeri gelecek hikayeleri vardı, fabrikalar Çin gibi avantajlı coğrafyalarda, cirosu 1,5 milyar$ civarı ve tahvil ihracı şeklindeki borçlarının faizi de oldukça düşük, vadesi de uzundu hatta bu borçları yapılandırmıştı ama bir anda konkordato başvurusu yaptı. Tupperware de global çapta yayılmış 6-7 fabrikasıyla ve marka bilinirliğiyle risk sever yatırımcıları cezbediyordu. 90$'dan 7'ye düştüğünde CEO değişti ama batış devam etti. Genelde çalışma sermayesini yitiren ve vadesi gelen borçlara ödeme yapamayacak hale gelenler konkordato kararı alıyor.
    Finansallarda devam eden bir bozulma zaten mevcut idi. Bu çeyrekte gelen bozulma bilanço'dan ziyade gelir tablosu bağlantılı ve ebitda ve net kâr azalması ve marjinlerdeki daralma ile ilgili. Bilanço'daki bozulma gelir tablosundaki kadar sert ve dikkat çekici boyutta değil. Satışlardaki düşüş tedrici bir sürecin devamı. İş modeli ile ilgili kuşkular ise sektörün genelini ilgilendiren AI'nın IT Hizmetleri alanında bulunan şirketlere yönelik etkisine dair genel bir kuşku. Haklı olunan çok nokta olsa da sektörün tamamının yok olacağı gibi bir izlenim üretilmesinin aşırı olduğunu düşünüyorum.

Fiyatlamanın şirketin bugün yarın konkordato sarmalına gireceğine dair olduğuna yönelik ikna edici bir tarafı yok. Ama ileriye doğru artan kuşkuların negatif fiyatlamasının gün içi panik satışlarını da tetiklemiş olması kuvvetle muhtemel diyebilirim. $24,30 ile açılmış ve günü $19,53 ile kapamış. Açılış fiyatı ile kapanış fiyatı arasında bile nerdeyse % 20'lik bir fark var. (Bir önceki günün kapanış fiyatı ($40,43)

Ancak şunu da belirtmekte fayda var: Bu şirket özelindeki finansal sağlık testi BIST'teki şirketlerde yapılsa BIST'in en az 3/4'ü çöp derecesinde fiyatlanır ve BIST geneli fiyatlama 14.000 seviyelerinde değil 5.000 seviyelerinde filan olurdu. Mesela bu şirketi BIST'e koysak aynı verilerle zirvesinden en fazla % 20 aşağılarda filan olurdu ve son bilançodaki değişim en fazla belki bir taban getirirdi. Hangisi daha gerçekçi fiyatlama cidden tartışılır. Ben her ikisini de, birisi fazla iyimser, birisi fazla kötümser olması durumuyla aşırı buluyorum. BIST'te şirketlere bedelli sermaye artırımı kanalı sürekli açık tutulduğu için, piyasa şirketlerin ortaklar tarafından nakit enjekte edilerek bir şekilde toplarlanma ihtimali olduğunu da düşünüyor olmalı. ABD tarafında durum bu kadar pozitifi seyretmiyor ve fiyatlamalarda aşırı tepkiler sözkonusu. Bu yukarı yönlü fiyatlamalarda da sözkonusu. Bir bilançonun beklenti üstü iyi gelmesi ya da şirkette olumlu bir yapısal değişiklik bir kaç gün içerisinde % 100'leri aşan bir fiyatlamaya da neden olabiliyor. Sanki şirketin mucizevi bir dönüşüme imza atması gibi hayaller fiyatlanabiliyor bir anda. Hatta daha ekstrem durumlar da var, ancak onlar biraz daha istisnai (özellikle bioteknnoloji şirketlerinde olanlar). Ben bunları çok gerçekçi bulmuyorum. Ancak piyasa burada böyle ve bu nedenle sürekli bilanço tarihi riskine işaret ediyorum ve bilanço açaıklanacağı gün ve sonrasına elinde hisse ile girmenin riskleri üzerinde duruyorum. Bu her zaman % 50 civarı bir negatif fiyatlama olmayabilir, ancak beklenti altı gelen bilanço ya da guidance'larda negatif bir düzeltmenin çoğunlukla % 20-25'leri bulan bir negatif fiyatlamaya neden olduğu da çokça örnekle ispatlanabilir. O riski almaya bence değmez. Çok güvendiğiniz bir şirket bile olsa.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

4.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Finansallarda devam eden bir bozulma zaten mevcut idi. Bu çeyrekte gelen bozulma bilanço'dan ziyade gelir tablosu bağlantılı ve ebitda ve net kâr azalması ve marjinlerdeki daralma ile ilgili. Bilanço'daki bozulma gelir tablosundaki kadar sert ve dikkat çekici boyutta değil. Satışlardaki düşüş tedrici bir sürecin devamı. İş modeli ile ilgili kuşkular ise sektörün genelini ilgilendiren AI'nın IT Hizmetleri alanında bulunan şirketlere yönelik etkisine dair genel bir kuşku. Haklı olunan çok nokta olsa da sektörün tamamının yok olacağı gibi bir izlenim üretilmesinin aşırı olduğunu düşünüyorum.

Fiyatlamanın şirketin bugün yarın konkordato sarmalına gireceğine dair olduğuna yönelik ikna edici bir tarafı yok. Ama ileriye doğru artan kuşkuların negatif fiyatlamasının gün içi panik satışlarını da tetiklemiş olması kuvvetle muhtemel diyebilirim. $24,30 ile açılmış ve günü $19,53 ile kapamış. Açılış fiyatı ile kapanış fiyatı arasında bile nerdeyse % 20'lik bir fark var. (Bir önceki günün kapanış fiyatı ($40,43)

Ancak şunu da belirtmekte fayda var: Bu şirket özelindeki finansal sağlık testi BIST'teki şirketlerde yapılsa BIST'in en az 3/4'ü çöp derecesinde fiyatlanır ve BIST geneli fiyatlama 14.000 seviyelerinde değil 5.000 seviyelerinde filan olurdu. Mesela bu şirketi BIST'e koysak aynı verilerle zirvesinden en fazla % 20 aşağılarda filan olurdu ve son bilançodaki değişim en fazla belki bir taban getirirdi. Hangisi daha gerçekçi fiyatlama cidden tartışılır. Ben her ikisini de, birisi fazla iyimser, birisi fazla kötümser olması durumuyla aşırı buluyorum. BIST'te şirketlere bedelli sermaye artırımı kanalı sürekli açık tutulduğu için, piyasa şirketlerin ortaklar tarafından nakit enjekte edilerek bir şekilde toplarlanma ihtimali olduğunu da düşünüyor olmalı. ABD tarafında durum bu kadar pozitifi seyretmiyor ve fiyatlamalarda aşırı tepkiler sözkonusu. Bu yukarı yönlü fiyatlamalarda da sözkonusu. Bir bilançonun beklenti üstü iyi gelmesi ya da şirkette olumlu bir yapısal değişiklik bir kaç gün içerisinde % 100'leri aşan bir fiyatlamaya da neden olabiliyor. Sanki şirketin mucizevi bir dönüşüme imza atması gibi hayaller fiyatlanabiliyor bir anda. Hatta daha ekstrem durumlar da var, ancak onlar biraz daha istisnai (özellikle bioteknnoloji şirketlerinde olanlar). Ben bunları çok gerçekçi bulmuyorum. Ancak piyasa burada böyle ve bu nedenle sürekli bilanço tarihi riskine işaret ediyorum ve bilanço açaıklanacağı gün ve sonrasına elinde hisse ile girmenin riskleri üzerinde duruyorum. Bu her zaman % 50 civarı bir negatif fiyatlama olmayabilir, ancak beklenti altı gelen bilanço ya da guidance'larda negatif bir düzeltmenin çoğunlukla % 20-25'leri bulan bir negatif fiyatlamaya neden olduğu da çokça örnekle ispatlanabilir. O riski almaya bence değmez. Çok güvendiğiniz bir şirket bile olsa.
    Bu arada ASGN Inc şirket ismini ve kodunu bugünden itibaren değiştirmiş bulunuyor. (Bir kaç hafta önce bu ilan edilmişti.) Yeni ismi Everforth ve hisse kodu da EFOR olacak. Muhtemelen verilerin aktarılması bir süre alacağı için Tradingview'da hem eski hem yeni her iki kodda da anlamsız sonuçlar çıkabilir.
    Clausewitz

5.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku

Bu yorumu Earnings Call transkriptini ve detaylarını incelemeden sadece finansallara genel bir bakış ile yaptım. Guidance'larda ciddi bir değişim de olmuş olabilir. Orası da dikkatle incelenmeli.
    Clausewitz

6.  Alıntı Originally Posted by Oblo Yazıyı Oku
    Bu uygulama "bir açından" iyi.
    Ancak yatırımcıların yeni uygulamaya uygun bir stratejiye ihtiyacı olacak.

"
    Nasdaq Borsasında Mesai Kavramı Tarihe Karışıyor

Borsa devi, 24 saat kesintisiz işlem planı öncesinde stratejik ürün lansmanlarına odaklandı. Özellikle endeks opsiyonları ve volatilite odaklı yeni araçlar, yatırımcıların küresel riskleri anlık yönetmesini hedefliyor.

Genişletilmiş işlem saatleri sadece teknik bir değişim değil, likidite ve korunma ihtiyacı anlamına geliyor. Nasdaq, kripto piyasalarının 7/24 dinamizmini geleneksel finansa taşıyarak küresel rekabette elini güçlendiriyor.

Kurumsal yatırımcılar için gece yarısı yaşanan makro gelişmeler artık bir belirsizlik değil, yönetilebilir bir sürece dönüşecek. Bu yeni ürün ekosistemi, piyasa derinliğini artırırken işlem maliyetlerini de optimize etmeyi amaçlıyor."

https://x.com/WallStDiaries/status/2...614176595?s=20
    Bunun artıları kadar eksileri de olabilir. Düşük hacimlerle premarket ve after-market saatlerinde hisselerde olduğu gibi absürt fiyatlamalar da gerçekleşebilir. Endeks bazlı işlemler için vadeliler ve bazı türev varlıklar zaten vardı. Ne kadar sağlıklı olur, iyi düşünüldü mü bu karar alınırken, zaman gösterecek.
    Clausewitz

7.  Alıntı Originally Posted by Oblo Yazıyı Oku
    Daha önce çeşitli başlıklarda ben de yazmıştım ama...
    Bilmeyenler için durumun ciddiyetini anlatmak adına güzel bir akış:

"
    ABD borsasına yatırım yapıyorsanız mutlaka vergi planlaması hayatınızın bir parçası olmalı.
    Çünkü kazancınız yüksekse (sadece hisselerden değil, maaş da ve diğer yan gelirlerle birlikte) vergi oranı %40'a kadar yükselebilir.
    "

https://x.com/B_GUNDEMM/status/2047393197551169670?s=20

Vergiye esas diğer kazançlarınızla birlikte konuyu değerlendirmeli,
    gerekiyorsa "vergiden kaçınma" manevrası yapmalısınız.

Bir çok yatırımcı için ABD borsaları yeni bir konu.
    Kâr ediyorum sanırken, diğer gelirlerinizle birlikte %40'a varan oranda vergi ödemek durumunda kalabilirsiniz.
    Evet bu konu son derece ciddi. Vergi oranları % 40'larda olanlar için yatırımları eş ya da reşit yaştaki çocuklar üzerinden bölme yönteminin uygulanabileceğini düşünoyorum. Bu yöntem bana çok fayda sağlamasa da yatırımcıların önemli bir kısmının vergi oranları bu şekilde düşürülebilir.
    Clausewitz

8. Örnek olması amacıyla ASGN Earnings Call Transkriptini yapay zeka aracılığıyla Türkçe'ye çevirip buraya koyuyorum

BÖLÜM 1 TÜRKÇE ÇEVİRİ (Açılış + CEO konuşması ilk kısmı)
    Kimberly Esterkin

Yatırımcı İlişkileri Başkan Yardımcısı

İyi günler. Bugün ASGN'nin yakında Everforth olacak şirketimizin 2026 yılı birinci çeyrek konferans görüşmesine katıldığınız için teşekkür ederiz. Benimle birlikte CEO Ted Hanson, Başkan Shiv Iyer ve CFO Marie Perry bulunuyor.

Başlamadan önce hatırlatmak isterim ki bugün yapacağımız yorumlar ileriye dönük beyanlar içermektedir. Bu açıklamaların makul olduğuna inanıyor olsak da çeşitli riskler ve belirsizlikler içermektedir. Bu nedenle gerçek sonuçlarımız burada belirtilenlerden önemli ölçüde farklı olabilir.

Bu risk ve belirsizliklerin bir kısmı bugün yayımlanan basın bültenimizde ve SEC dosyalarımızda açıklanmıştır. Bugünkü görüşmede yapılan açıklamaları güncelleme yükümlülüğümüz bulunmamaktadır.

Hazırlanmış konuşma metinlerimiz ve ek materyallerimiz yatırımcı ilişkileri internet sitemizde mevcuttur.

Ayrıca bugünkü görüşmede Düzeltilmiş FAVÖK (Adjusted EBITDA), Düzeltilmiş Net Gelir ve Serbest Nakit Akışı gibi GAAP dışı ölçütlere de değineceğiz. Bunlar GAAP ölçütlerini tamamlayıcı niteliktedir. Mutabakat tabloları bugünkü basın bülteninde yer almaktadır.

Şimdi sözü CEO'muz Ted Hanson'a bırakıyorum.

Ted Hanson

CEO

Teşekkürler Kim. Ve 2026 birinci çeyrek sonuç toplantımıza katıldığınız için teşekkür ederim.

Bugün şirketimiz için önemli bir dönüm noktasıdır. Bu, ASGN adı altında yaptığımız son kazanç toplantısı olacak. Cuma günü itibarıyla resmi olarak Everforth adıyla faaliyet göstermeye başlayacağız ve yeni hisse kodumuz EFOR olacak.

Bu dönüşüm, iş modelimizin yıllardır süren evrimini yansıtıyor. Farklı kabiliyetlerimizi Everforth markası altında birleştirerek daha entegre bir operasyon modeli, daha yüksek değerli çözümler ve müşterilerle daha derin ilişkiler hedefliyoruz.

Bu sayede ölçeğimizi artıracak ve çapraz satış fırsatlarımızı genişleteceğiz.

Bu evrimin parçası olarak ticari segment raporlamamızı da güncelliyoruz. Bundan sonra işimizi teslim şekline göre değil, sektör bazlı daha net şekilde raporlayacağız.

Bu değişiklik bilinçli bir tercihtir ve geçen kasım yatırımcı günümüzde tanıttığımız Next Wave Growth Strategy ile uyumludur.

Sonuçta müşterilere sunduğumuz işlerde teslim modelinden çok, yarattığımız sonuçlar ve değer önemlidir.

Bu nedenle ticari alanda rekabet ettiğimiz en önemli iki açıdan görünürlük sağlayacağız:

Beş sektörümüz
    Altı çözüm kabiliyetimiz

Ayrıca daha yüksek değerli işlerimize olan talebi ve pazardaki kazanma gücümüzü izlemek için ticari danışmanlık tarafında book-to-bill oranını açıklamaya devam edeceğiz.

Şimdi birinci çeyrek sonuçlarına geçelim.

Birinci çeyrek gelirimiz 968.3 milyon dolar oldu. Bu rakam geçen yılla paralel ve rehberliğimiz dahilindedir.

Ticari segment gelirleri şu alanlardaki taleple desteklendi:

Yapay zeka ve veri
    Bulut ve altyapı
    Uygulama mühendisliği ve modernizasyon

Yapay zeka/veri ile bulut/altyapı alanlarındaki satış fırsat havuzumuz büyümeye devam etti. Bu da momentumun sürdüğünü gösteriyor.

Ticari danışmanlık book-to-bill oranı son 12 ay bazında 1.1x oldu.

Federal segmentte yeni sözleşme kazanımları 151.3 milyon dolar oldu. Son 12 ay bazında book-to-bill 0.7x.

Federal segment backlog'u çeyrek sonunda yaklaşık 2.8 milyar dolar seviyesindeydi. Bu da son 12 aylık gelirlerin 2.4 katı kapsama oranına denk geliyor.

Ticari segmentte olduğu gibi federal tarafta da yapay zeka ve veri işleri gelir, sipariş ve pipeline açısından güçlü katkı sağladı.

Siber güvenlik sözleşmeleri de çeyrek boyunca gelir ve siparişlere olumlu katkı verdi.

Federal bütçenin şubat başında geçmesinden sonra birçok devlet kurumunda ihale ve sözleşme aktivitesinin artmaya başladığını görüyoruz.

Bununla birlikte İç Güvenlik Bakanlığı'nda (DHS), kapanma süreci ve yönetim değişimi nedeniyle bazı fonlama gecikmeleri yaşadık.

Önemli olarak belirtmek isterim ki İran ile yaşanan çatışma nedeniyle sözleşme fonlamasında bir bozulma görmedik.

Aksine, özellikle şu alanlarda artan ihtiyaç görüyoruz:

Siber tehdit analizi
    Veri yönetimi
    Analitik çözümler

Kurumlar karar alma yetkinliklerini güçlendirmek istiyor.

Gelirler rehberliğimiz içinde olsa da, %8.6 Düzeltilmiş FAVÖK marjı beklentimizin altında kaldı.

Bu sapmanın temel nedeni ticari segmentte bazı yüksek marjlı çözümlerin beklenenden düşük katkı yapması sonucu oluşan iş karması değişimidir.

Buna rağmen giderleri yakından yönetmeye devam ediyoruz.

Yatırımcı günümüzde de belirttiğimiz gibi, uzun vadede bizi daha güçlü konumlandıracak stratejik dönüşümler yapıyoruz.

Bu değişiklikler müşterilerimizin dönüşümüne ve iş ortaklarından beklentilerine göre şekilleniyor.

Müşterilerimiz şu anda oldukça oynak bir makro ortamda faaliyet gösteriyor. Yapay zeka ve kurumsal yazılımların teknoloji harcamalarını nasıl etkileyeceği konusunda belirsizlik sürüyor.

Bu durum kısa vadeli dalgalanma yaratabilir.

Ancak biz şu alanlara odaklıyız:

Daha birleşik bir marka
    Daha güçlü satış modeli
    Disiplinli gider yönetimi
    Sermaye tahsisi disiplini

Bunlar bize daha güçlü ve dayanıklı bir platform kurduğumuz konusunda güven veriyor.

BÖLÜM 2 TÜRKÇE ÇEVİRİ
    (CEO devamı + Shiv Iyer konuşması + sektör performansı + AI projeleri)
    Ted Hanson

CEO (devam)

Bu çerçevede, Next Wave Growth Strategy stratejimizi yeniden hatırlatmak istiyorum.

Uzun vadeli girişimlerimizi uygulamada ilerleme kaydediyoruz ve birinci çeyrekte stratejik önceliklerimizi güçlendiren birkaç önemli adım attık.

İlk olarak hem ticari hem de federal segmentlerde yeni liderlik atamaları yaptık:

Ashish Jandial - Kuzey Amerika Ticari Segment Başkanı
    Sangita Singh - Hindistan ve Uluslararası Operasyonlar Başkanı
    Donnie Scott - Federal Devlet Segmenti Başkanı

Bu yöneticilerin her biri:

Global hizmet organizasyonlarını büyütme
    Yapay zeka destekli dijital dönüşümler yürütme
    Uzun vadeli değer yaratacak teslimat platformları kurma

konularında derin deneyime sahip.

Bu ekip stratejimizi uygulama gücümüzü artırıyor.

Ayrıca Quinnox satın alımını başarıyla tamamladık.

Bu satın alma stratejimizin önemli bir kilometre taşıdır ve şu hedeflere katkı sağlar:

Çözüm kabiliyetlerini geliştirmek
    Marjları artırmak
    Ticari müşterilere uçtan uca uygulama mühendisliği ve modernizasyon sunmak
    Hindistan'da offshore teslimat altyapısı kurmak

Henüz erken aşamada olmamıza rağmen entegrasyon iyi ilerliyor ve şimdiden çapraz satış yapıyoruz.

Bu adımlar büyüyen AI dönüşüm talebine hizmet etmemizi sağlayacak.

Şimdi sözü Shiv'e bırakıyorum.

Shiv Iyer

Başkan

Teşekkürler Ted.

Ted'in belirttiği gibi pazara hem sektör uzmanlığı hem de çözüm uzmanlığı ile gidiyoruz.

Müşteri talebinin nerede oluştuğunu ve müşterilerin BT harcamalarını nasıl önceliklendirdiğini anlamak için sektör bazlı görünümün en anlamlı yaklaşım olduğuna inanıyoruz.

Bu nedenle önce sektör performansıyla başlayacağım.

Ticari Segment Sektör Performansı

Birinci çeyrekte şu sektörlerde yıllık bazda büyüme sağladık:

Sağlık (Healthcare)
    Tüketici ve Endüstriyel (Consumer & Industrial)
    TMT (Technology, Media, Telecom)

Bu büyüme şu alanlardaki geniş tabanlı talepten kaynaklandı:

AI ve veri
    Bulut ve altyapı
    Uygulama mühendisliği ve modernizasyon
    Kurumsal platformlar

Sağlık sektörü

Yüksek tek haneli büyüme gösterdi.

Büyümenin kaynağı sağlık sigortacıları ve ödeme kuruluşlarından artan talepti.

Consumer & Industrial + TMT

Orta tek haneli büyüme elde etti.

Destekleyen müşteri grupları:

Yazılım şirketleri
    Kamu hizmetleri şirketleri
    Sanayi müşterileri
    Finansal Hizmetler

Finans sektörü yıllık bazda orta tek haneli düşüş gösterdi.

Ancak sigorta müşterilerinde yüksek tek haneli büyüme gördük.

Burada özellikle:

Uygulama mühendisliği
    AI projeleri

öne çıktı.

Federal Segment

Federal gelirleri dört müşteri grubunda izliyoruz:

Savunma ve istihbarat
    Ulusal güvenlik
    Sivil kurumlar
    Diğer müşteriler

Savunma + istihbarat + ulusal güvenlik müşterileri federal gelirimizin yaklaşık %70'ini oluşturuyor.

En güçlü büyüme

Ulusal güvenlik müşterilerinde hem yıllık hem çeyreklik bazda en güçlü büyümeyi gördük.

Bunun temel nedeni DHS için yürüttüğümüz CDM (Continuous Diagnostics and Mitigation) siber güvenlik programı oldu.

Ayrıca USPS için geliştirdiğimiz AI uygulaması sayesinde diğer müşteri grubunda da orta tek haneli büyüme gördük.

Bu uygulama:

Teslim edilemeyen postaları azaltıyor
    Operasyonel verimliliği artırıyor
    Çözüm Bazlı Performans

Şimdi müşteri talebinin en güçlü olduğu alanlara geçelim.

AI ve Veri

AI ve veri çözümleri portföyümüzde önemli büyüme motoru olmaya devam ediyor.

Müşteriler şu konulara odaklanıyor:

Veri altyapısını modernize etmek
    Analitik kapasite kurmak
    AI destekli karar alma
    Operasyonel çeviklik
    Örnek Proje 1 Spor Giyim Şirketi

Tüketici sektöründe önde gelen global spor giyim ve ayakkabı şirketiyle çalıştık.

Databricks Genie ve Agentic AI kullanan birleşik analiz platformu kurduk.

Bu platform:

Ürün planlaması
    Talep tahmini
    Siparişler
    Satışlar

gibi verileri tek merkezde topladı.

Sonuç:

Daha hızlı karar alma
    Daha hızlı ürün geliştirme
    Tedarik zinciri kullanım alanlarına genişleyebilir altyapı
    Databricks Ortaklığı

Databricks stratejik ortaklarımızdan biri.

Bu çeyrekte ticari iş kolumuz Databricks Silver Tier Partner olarak tanındı.

Örnek Proje 2 Utilities / Energy

Fortune 100 enerji şirketine eski sistemlerden Databricks tabanlı entegrasyona geçişte destek olduk.

Sonuç:

Kurumsal veri stratejisiyle uyum
    Risk azaltımı
    Daha güçlü yönetişim

Başarı sonrası müşteri bizi diğer alanlara da genişletiyor.

Örnek Proje 3 AWS + Dijital İkiz

TMT sektöründe Fortune 50 medya şirketi için AWS ile çalıştık.

Streaming platformunun digital twin modelini kurduk.

Amaç:

Büyük spor yayınları öncesi performans risklerini simüle etmek
    100+ milyon izleyicili yayınlarda sorunları önceden görmek

Bu proje başarılı oldu ve artık benzer müşterilere tekrar satılabilir hale geldi.

Siber Güvenlik

AI büyüdükçe siber güvenlik hemen her projeye entegre hale geliyor.

Sağlık sektörü örneği

Büyük sigorta müşterisiyle SailPoint tabanlı kimlik yönetimi modernizasyonu yaptık.

Sağladığı faydalar:

Regülasyon uyumu
    Hasta/member verisi koruması
    Federal örnek

CISA için güvenlik bilgi ve olay yönetimi hizmeti sağlıyoruz.

Bu sistem:

Kurumlar arası güvenlik verisini standartlaştırıyor
    Gerçek zamanlı tehdit tespiti yapıyor
    Hızlı müdahale sağlıyor
    U.S. Navy projesi

ABD Donanması için güvenli geliştirme ortamı kurduk.

Elastic cloud altyapısı ve AI otomasyonu kullanıldı.

Zero Trust güvenlik şartlarıyla uyumlu.

BÖLÜM 3 TÜRKÇE ÇEVİRİ

(Enterprise Software, CFO Finansallar, Guidance, Soru-Cevap Özeti + Detaylı Analiz)
    Shiv Iyer (devam)
    Enterprise Platforms

Kurumsal platformlar müşterilerimizin dijital dönüşümünde merkezi rol oynamaya devam ediyor.

Özellikle şirketler AI'ı mevcut sistemlerine entegre etmeye çalışırken bu alan daha da önemli hale geliyor.

Partner ekosistemimizle ortak satış ve ortak geliştirme çalışmalarını artırıyoruz.

Odak alanlarımız:

Otomasyon
    Veri hazırlığı
    Agent tabanlı iş akışları
    Daha hızlı değer üretimi
    Snowflake

Snowflake'in Cortex Code preferred partner statüsüne yükseldik.

Birlikte:

AI readiness case study
    hands-on lab
    müşteri uygulamaları

geliştiriyoruz.

AWS + Workday

AWS ile Workday veri yükleme ajanı geliştiriyoruz.

TopBlock'un araçları ile AWS agentic teknolojisi birleşiyor.

Salesforce

Agentforce yatırımları yapıyoruz.

Amaç:

Daha hızlı teslimat
    Daha iyi test süreçleri
    AI destekli dijital iş gücü
    ServiceNow

Employee Works lansmanı için seçilen global ilk 10 partnerden biriyiz.

Ancak...

Enterprise software tarafında daha temkinli satın alma ortamı görüyoruz.

Karar alma süreleri uzadı.

Müşteriler şu soruları düşünüyor:

AI yol haritam ne olacak?
    Büyük proje şimdi mi yapılmalı?
    ROI net mi?

Ama müşteriler platformlardan vazgeçmiyor.

Aksine:

AI bu sistemleri daha önemli hale getiriyor.

Çünkü veri, workflow ve governance burada bulunuyor.

Marie Perry

CFO

Q1 Finansallar

Toplam gelir: 968.3 milyon dolar

Ticari Segment

675.5 milyon dolar
    Yıllık +%0.5

Federal Segment

292.8 milyon dolar
    Yıllık -%1.1

Marjlar
    Toplam Brüt Marj

%27.5
    Geçen yıla göre -90 baz puan

Ticari Segment Brüt Marj

%31.0
    Yıllık -140 baz puan

Federal Segment Brüt Marj

%19.6
    Yıllık +10 bp
    Ama beklentinin biraz altında

Neden?

Daha fazla cost-plus contract katkısı.

(Bu sözleşmeler düşük marjlıdır.)

SG&A

224.4 milyon dolar

Bunun içinde:

12.8 milyon dolar

satın alma giderleri
    entegrasyon giderleri
    stratejik planlama giderleri

Hariç tutulursa giderler geçen yıla yakın.

Net Income

5.5 milyon dolar

Adjusted EBITDA

83.6 milyon dolar

EBITDA Marjı

%8.6

Vergi

Beklenen efektif vergi oranı %28 idi.

Gerçekleşen: %48.1

Tek seferlik kalemlerden dolayı.

Sermaye Dağılımı
    Quinnox satın alımı

290 milyon dolar

Hisse geri alımı

39 milyon dolar ile

0.8 milyon hisse

ortalama 47.69 dolardan alındı.

Kalan geri alım yetkisi:

934 milyon dolar

Bilanço

Nakit: 143.6 milyon dolar

Revolver kullanılabilir limit: 160 milyon dolar

Net leverage ratio: 3.1x

Hedef:

2.5x

Free Cash Flow

9.1 milyon dolar

Zayıf geldi.

Sebep:

Q1 mevsimsellik
    DSO artışı
    Q2 Guidance

Gelir:

970 milyon - 1.0 milyar dolar

Net income:

8 - 13.7 milyon dolar

Adjusted EBITDA:

85 - 95 milyon dolar

EBITDA marjı:

%8.8 - %9.5

SORU-CEVAPTAN EN KRİTİK NOKTALAR
    1. Marj neden düştü?

Yönetim açık söyledi:

Sorun talep çöküşü değil.

Sorun:

Q4'te alınan yüksek marjlı projeler Q1'de revenue'ya geç yansıdı
    Özellikle Workday / ServiceNow / Salesforce tarafı

Yani timing issue.

2. Pricing pressure var mı?

Hayır.

Defalarca söylediler:

Fiyat baskısı görmüyoruz.

Bu çok önemli.

3. Q2 daha iyi mi?

Yönetim:

Nisan ilk haftaları daha normal başladı
    Marj iyileşecek
    Ama rubber band yani ani sıçrama beklemeyin
    4. Finans sektörü zayıf mı?

Evet.

Özellikle büyük bankalar harcamalarda temkinli.

Ama:

Insurance güçlü
    Diversified financials toparlanıyor
    5. Federal taraf?

İyi konumlandıklarını düşünüyorlar.

Özellikle:

AI
    Data
    Cybersecurity
    Defense
    Clausewitz