AFYA başka birkaç şirketi cross-reference yaparken dikkatimi çeken bir small cap şirketi oldu ve analizini yapma ihtiyacı duydum. Bazen ufak ama değerli şirketler gözden kaçabiliyor. Şirket iş modeli ve konumlandığı alan itibariyle gelecek vaad ediyor ve bu nedenle takip listeme aldım. Ancak yukardaki analizlerde belirttiğim üzere şirketin ülkemizde olduğu gibi yüksek enflasyon ve yüksek faiz ortamı olan Brezilya'da iş yapıyor olması nedeniyle finansman maliyetlerinin yüksek olma ihtimalini en başta düşünmüştüm. Finansal tablolarını biraz daha detaylı incelemeye başlayınca ve kendi filtrelerimi devreye sokunca işin değerleme rasyoları kısmı cazip gelse de aşağıdaki bazı veriler bende alarm durumu oluşturdu:

Şirket büyüme konusunda oldukça istikrarlı görünüyor. Satışlar, brüt kâr, ebitda, ebit, faaliyet kârı ve net kâr TTM bazlı sürekli ve istikrarlı bir şekilde büyüyor. Ancak bu büyümenin ne kadarı organik, ne kadarı enflasyon kaynaklı rakamların nominal artışı bunu net anlayabilmek için büyüme oranlarını Brezilya enflasyonuna kıyasla değerlendirmek gerekiyor.
Bazı Temel Değerleme Rasyoları şöyle:
P/B: 1,37
P/S: 1,73
P/E: 9,05
Forward P/E: 6,62
P/OCF: 4,26
P/FCF: 4,41
EV/Ebit: 6,79
EV/Ebitda: 5,64
Değerleme rasyoları oldukça cazip durumda ve alanındaki benzer şirketlere görece oldukça iskontolu bir şirket görüntüsü arz ediyor. DCF bazlı değerlemelerde de şirket yüksek margin-of-safety'ye sahip görünüyor. İşin bu kısmında şirket cazip gelebiliyor insana.
Current Ratio: 1,78
Quick Ratio: 1,69
Şirket işletme sermayesi açısından kısa vadede bir likidite sorunu barındırmıyor.
İşin bu kısımları pozitif, ancak;
Total Debt/Assets: % 33,34 (Kriterlerime göre tam sınırda)
Net Debt/Ebitda: 1,16 (İdealim olan negatif bölgede değil ama iyi seviyede)
Interest Coverage Rate (Ebit/Interest Expenses): 2,96 (orta-alt kalite aralığında)
Interest Income/Total Revenue: % 5,08 (Kriterlerimi fazlasıyla aşmış, negatif bir durum)
Interest Expenses / Total Expenses: % 17,69 (Kriterlerimi aşırı aşmış, negatif bir durum)
Şirketin faiz gelir ve giderleri toplam gelirler ve toplam giderler metriklerine kıyasla substantial sınırlarına girmiş ve benim kriterleri fazlasıyla aşmışlar. Ayrıca faiz karşılama oranı, Türkiye geneli şirketlerinin büyük çoğunluğunun mevcut halinden çok çok iyi olmasına rağmen, ABD şirketlerine göre, en azından benim kendi havuzumdaki şirketlere göre, yüksek finansman maliyeti riski taşıyor. Yanlış anlaşılma olmasın, şirketin finansal olarak iflasa yakalanma riski şu an için net olarak yok, ancak finansal sağlığı çok daha iyi şirketler dururken sırf ucuzluk bazlı şirketi kısa vadeli bile olsa portföyüme ekleme konusunda ciddi tereddütlerim oluyor. Ayrıca bir şirketin tahtasının çok sığ olup olmaması da benim adıma giriş ve çıkışlarda önemli. 5 dakikalık zaman dilimine inildiğinde fiyat grafiğinde çok fazla işlemsiz alanlarla ve gap'lerle dolu olduğunu görüyorum. Bu da tahtanın çok sığ ve alış satış arası spread'lerin çok geniş olduğuna işaret. Uzun vadeli işlemler için çok farketmeyen bir durum olsa da kısa vadeli alımlar ve gündemin epey belirsiz olduğu zamanlarda çıkışın kolay olmadığı tahtalarda bulunmayı fazla sağlıklı bulmuyorum.

Saydığım nedenlerle şirketi takip listeme almış olsam da, portföy potansiyel adayı listeme almıyorum.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Son düzenleme : deva-i dert; Bugün saat: 12:26.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Yer İmleri