Originally Posted by
yelpaze
Selamlar hocam
Anormal bir hareket olmuş, bunu sadece bilançoyla ilişkilendirmek yeterli değil gibi zira konkordato fiyatlamasına geçmiş bu hisse, yıl sonuna kadar belli olur. Yazılım ve bioteknoloji sektörlerinde kullandığınız teknolojik temel bir anda değersizleşebiliyor. Bu durumda ne kadar yüksekte olduğunuzun hiç bir önemi kalmıyor. Mesela 2015 yılında DNA veya RNA teknolojisiyle aşı-ilaç üretmeye çalışan birkaç şirket sektörde mRNA teknolojisinin tercih edilmesiyle kepenek indirmek zorunda kalmıştı. Sonuçta mRNA tercihinin doğru olduğunu da 2020'de öğrenmiş olduk.
Geleneksel üretim şirketleri olan Invacare ve Tupperware Türk şirketleri bakımından daha yakın örnekler. Invacare hasta yatakları tekerlekli sandalyeler filan üretiyor ve global çapta pazarlıyor, sektörde bilinir markalardan. Elektrkikli scooter benzeri gelecek hikayeleri vardı, fabrikalar Çin gibi avantajlı coğrafyalarda, cirosu 1,5 milyar$ civarı ve tahvil ihracı şeklindeki borçlarının faizi de oldukça düşük, vadesi de uzundu hatta bu borçları yapılandırmıştı ama bir anda konkordato başvurusu yaptı. Tupperware de global çapta yayılmış 6-7 fabrikasıyla ve marka bilinirliğiyle risk sever yatırımcıları cezbediyordu. 90$'dan 7'ye düştüğünde CEO değişti ama batış devam etti. Genelde çalışma sermayesini yitiren ve vadesi gelen borçlara ödeme yapamayacak hale gelenler konkordato kararı alıyor.
Finansallarda devam eden bir bozulma zaten mevcut idi. Bu çeyrekte gelen bozulma bilanço'dan ziyade gelir tablosu bağlantılı ve ebitda ve net kâr azalması ve marjinlerdeki daralma ile ilgili. Bilanço'daki bozulma gelir tablosundaki kadar sert ve dikkat çekici boyutta değil. Satışlardaki düşüş tedrici bir sürecin devamı. İş modeli ile ilgili kuşkular ise sektörün genelini ilgilendiren AI'nın IT Hizmetleri alanında bulunan şirketlere yönelik etkisine dair genel bir kuşku. Haklı olunan çok nokta olsa da sektörün tamamının yok olacağı gibi bir izlenim üretilmesinin aşırı olduğunu düşünüyorum.
Fiyatlamanın şirketin bugün yarın konkordato sarmalına gireceğine dair olduğuna yönelik ikna edici bir tarafı yok. Ama ileriye doğru artan kuşkuların negatif fiyatlamasının gün içi panik satışlarını da tetiklemiş olması kuvvetle muhtemel diyebilirim. $24,30 ile açılmış ve günü $19,53 ile kapamış. Açılış fiyatı ile kapanış fiyatı arasında bile nerdeyse % 20'lik bir fark var. (Bir önceki günün kapanış fiyatı ($40,43)
Ancak şunu da belirtmekte fayda var: Bu şirket özelindeki finansal sağlık testi BIST'teki şirketlerde yapılsa BIST'in en az 3/4'ü çöp derecesinde fiyatlanır ve BIST geneli fiyatlama 14.000 seviyelerinde değil 5.000 seviyelerinde filan olurdu. Mesela bu şirketi BIST'e koysak aynı verilerle zirvesinden en fazla % 20 aşağılarda filan olurdu ve son bilançodaki değişim en fazla belki bir taban getirirdi. Hangisi daha gerçekçi fiyatlama cidden tartışılır. Ben her ikisini de, birisi fazla iyimser, birisi fazla kötümser olması durumuyla aşırı buluyorum. BIST'te şirketlere bedelli sermaye artırımı kanalı sürekli açık tutulduğu için, piyasa şirketlerin ortaklar tarafından nakit enjekte edilerek bir şekilde toplarlanma ihtimali olduğunu da düşünüyor olmalı. ABD tarafında durum bu kadar pozitifi seyretmiyor ve fiyatlamalarda aşırı tepkiler sözkonusu. Bu yukarı yönlü fiyatlamalarda da sözkonusu. Bir bilançonun beklenti üstü iyi gelmesi ya da şirkette olumlu bir yapısal değişiklik bir kaç gün içerisinde % 100'leri aşan bir fiyatlamaya da neden olabiliyor. Sanki şirketin mucizevi bir dönüşüme imza atması gibi hayaller fiyatlanabiliyor bir anda. Hatta daha ekstrem durumlar da var, ancak onlar biraz daha istisnai (özellikle bioteknnoloji şirketlerinde olanlar). Ben bunları çok gerçekçi bulmuyorum. Ancak piyasa burada böyle ve bu nedenle sürekli bilanço tarihi riskine işaret ediyorum ve bilanço açaıklanacağı gün ve sonrasına elinde hisse ile girmenin riskleri üzerinde duruyorum. Bu her zaman % 50 civarı bir negatif fiyatlama olmayabilir, ancak beklenti altı gelen bilanço ya da guidance'larda negatif bir düzeltmenin çoğunlukla % 20-25'leri bulan bir negatif fiyatlamaya neden olduğu da çokça örnekle ispatlanabilir. O riski almaya bence değmez. Çok güvendiğiniz bir şirket bile olsa.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Yer İmleri