Originally Posted by
Oblo
Ancak bu bir çıkış stratejisi değil de, fiyatın düşmeye devam etmesi halinde kullanılacak bir süreç yönetimi gibi.
Ben daha çok teknik analize dayalı, "şu seviyeye gelirse stop olurum" benzeri bir cevap hayal etmiştim

Onun için hard stop loss alternatifi kullanılabileceğini belirtmiştim. Burada stop loss için fiyat olarak nerenin ya da ne kadarlık bir %'nin kullanılacağı kişisel bir yöntem.
Bazıları açılan pozisyonun toplam portföye vermesi muhtemel maksimum tolere edilebilir zararına göre bir %'lik stop loss koyar. Bazıları ise belli teknik seviyelerin altını fikrin iflas etmesi şeklinde düşünerek stop loss seviyesi belirleyebilir.
İlkinden kastım şu: Diyelim 100 birimlik bir toplam sermayeniz var ve bir varlıktaki bir pozisyon için portföyünüzün % 10'nunu, yani 10 birimini kullanmaya karar verdiniz ve bu açtığınız pozisyonun portföyünüze en fazla toplamda % 1'e kadar zarar vermesine müsaade edecekseniz, o pozisyonda % 10 zarar durumunda pozisyonu kapatırsınız. Açılan pozisyon toplam portföyün % 10'u olduğu için bu 10 birimlik işlemde % 10'luk zarar totalde 1 birimlik zarar demek ve toplam portföye 1 birimlik zarar vereceği için riski totalde % 1 ile sınırlamış oluyoruz bu durumda.
Belli teknik seviyelerin altını stop loss ile kullanma fikri ise yine kişiden kişiye değişebilecek subjektif bir yöntem. Genelde belli desteklerin ya da pivot seviyelerinin altına düşülmesi, belli yapıların kırılması gibi durumları stop loss olarak kullanabiliyor trader'lar. Ancak bunun da büyük kurumlar için liquidation fırsatı, stop loss avcılığı fırsatı şeklinde tuzaklı ihtimallerden azade olmadığını da iyi düşünmek ve bölgeyi iyi belirlemek gerekiyor. Diğer türlü bazen stop olup sonra fiyata arkadan el sallamakla başabaş kalınabiliyor bu tip durumlarda.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Yer İmleri