"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
- LULU'da fiyat geçen haftaki ilk alışlarımın maliyetine göre % 5'i aşan bir geri çekilme yaşadığı için 4 Mayıs Pazartesi günü, ortalama yapmak adına, hisse miktarımı 2 katına çıkarmıştım. Bugün açılışta hisse fiyatı ortalama maliyetimin üstüne çıktığı için yarısını geri satarak başlangıçtaki lot miktarıma dönmüş oldum.
- Maliyet ortalaması sebebiyle tek hissede yığılmalar oluştuğunda maliyet ortalamasına ulaşınca bu dengesiz dağılımı tekrar dengeli hale getiriyorum..
- LULU'da downside riskini kendimce düşük bulduğum için Martingale yöntemi kullanmadım. O yöntemi riskin biraz daha yüksek olduğu pozisyonlarda, küçük miktarlarla başlangıç yapıp aşağı yönlü hareketlerde ters piramit yöntemi ortalaması ile miktarı katlayarak kullanmayı tercih ediyorum.
- UHS'de pozisyon ağır aksak olsa da fena gitmiyor.
- BSX'te bugün bir miktar alış düşünüyordum, % 4 civarı yukarda seyrediyor, o nedenle alış yapmadım ya da yapamadım diyelim. UHS'de ve LULU'da olduğu gibi acele etmeyip 2-3 gün bekleyeceğim resim netleşene kadar.
Clausewitz
Penumbra Inc. (PEN) ile Boston Scientific Corp. (BSX)'un birleşmesine Penumbra Inc. ortakları onay verip SEC'e bildirimde bulunmuş. Bu haberi ve birleşmenin artıları ve eksilerini Penumbra Inc. (PEN)'i de inceleyerek yapmak lazım. PEN BSX'e göre pahalı fiyatlanan bir şirket. Birleşme ne zaman ve hangi şartlarda olur, detayları hakkında kamuya açıklanan bir şey henüz yok. SEC'e bildirilen dosyayı biraz incelemek lazım.
Clausewitz
Evet bu birleşme haberi daha doğrusu Boston Scientific Corp'un Penumbra'yı 14,5 milyar dolara satın almak için anlaşma yapılmış olması haberini gözden kaçırmışız.
Penumbra Inc (PEN)'in şu anki piyasa değeri 13 milyar dolar, firma değeri ise 12,35 milyar dolar. Satın alma anlaşması 20 Ocak'ta yapılmış. O dönemde PEN'in piyasa değeri 13,9 milyar dolarmış, muhtemelen firma değeri de 13,25 milyar dolar arası bir değerdir.. Yani deal'ın yapıldığı dönemki piyasa ve firma değerlerinin biraz üstüne bir anlaşma söz konusu.
Ancak PEN için gerek o dönemki piyasa değeri fiyatlaması gerekse şu anki fiyatlama epey pahalı geldi bana. Şu anda 60-61 Ebitda çarpanıyla fiyatlanıyor PEN. BSX ise 16-17 Ebitda çarpanıyla.
PEN'in 12,35 milyar dolarlık firma değerine karşılık BSX'in firma değeri an itibariyle 92,81 milyar dolar. Bire-bir, tam konsolide olduklarını düşünsek 105,16 milyar dolarlık bir firma değeri oluşur. BSX'in 11,01 milyar dolarlık firma değeri olan şirkete 14,5 milyar dolar ödeyeceğini dünürsek yaklaşık 2,15 milyar dolarlık net borç artışı olacağını da buna eklemek lazım. Firma değeri piyasa değeri ile net borç değerinin toplamı olduğuna göre tam konsolidasyon durumunda 2 şirketin toplam firma değeri 107,3 milyar dolar civarı olacak.
TTM bazlı PEN'in 0,6 milyar dolarlık Ebitda'sına karşılık BSX'in 5,19 milyar dolarlık Ebitda'sı mevcut. İkisinin konsolide Ebitda'sı 5,79 milyar dolar olacak. Bu durumda FD/Favök çarpanı 107,3B /5,79B = 18,53 değerinde olacak. BSX'in şu anki Ebitda çarpanı ise 16,87. Yani bu durumda BSX mevcut haline göre % 9,8 daha pahalı hale gelecek.
Bir yatırımcı gözüyle bu durum bir dezavantaj teşkil eder mi peki?
Bence etmez. Penumbra'nın hızlı büyüdüğü alanın Boston Scienfic'e gelecek büyümesinde harcadığı paradan daha çok katma değer sağlama potansiyeli var. Şirketi yaklaşık % 10 pahalılaştıracak diye böyle bir birleşmeye bir yatırımcı gözüyle mesafeli durmak pek de anlamlı gelmez bana. Birleşme tarihi yakınlaştıkça bunun fiyatlamaya yansıması nasıl olur kısmını tahmin etmek ise işin en zor kısmı bence.
Yatırım Tavsiyesi İçermez.
Clausewitz
Fiyatın bulunduğu noktanın olası tepki bölgesi olduğu fikri ağır basmaya başlayınca, fiyatın 2-3 saat önceki haline göre biraz da geri çekilmesini fırsat olarak düşünüp, portföyün % 6,6'sı ile $56,77 ortalama ile BSX-Boston Scientific Corp. payları alımı yaptım. İnşallah mahcup etmez beni.
Şu anda portföyümde
LULU - Lululemon Athletica Inc
UHS - Universal Health Services Inc.
BSX - Boston Scientific Corp.
hisseleri yer alıyor ve hisse miktarı toplamının toplam portföye oranı şimdilik % 20,4 civarında.
Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Clausewitz
Şelale formasyonlu ilginç şirketler önüme düşüyor. Bunlardan bazıları zamanla iyi para kazandıracak bunlardan eminim. Ama doğru olanlarını seçip doğru zamanlama ile girmek lazım.
Önüme düşen ilginç şirketlerden birisi de TSCO - Tractor Supply Company.
İsmine bakıp da traktör üreticisi ya da satıcısı filan sanmayın. Bağ, bahçe, tarla, çiftlik, avcılık, kamp, kır hayatı ile ilgili nerdeyse aklınıza gelebilecek tüm ürünleri (çiftlik ekipmanları, hayvan yemi, evcil hayvan ürünleri, bahçe ekipmanları, iş kıyafetleri, jeneratörler, çit sistemleri, kaynak ekipmanları ve kırsal yaşam ürünleri, vb.) satan, tek başına avm büyüklüğünde bir perakende marketler zinciri Tractor Supply Company. Şirket 'Life Out Here' mottosunu kullanıyor. Müşteri kitlesi küçük çiftçilerden hobi amaçlı tarımla uğraşanlara, büyük çiftlik sahiplerinden evcil hayvan sahiplerine, bahçeli müstakil evlerde yaşayanlardan, do-it-yourself kültürüne sahip tüketicilere kadar çok geniş bir müşteri kitlesine ve ekosistemine sahip. Özellikle Walmart, Target veya Costco'nun tam domine edemediği küçük yerleşim merkezleri ve kırsal bölgelerde güçlü bir konuma sahip. Rekabetin daha düşük, müşteri sadakatinin daha yüksek, mağaza kiralarının daha ucuz olduğu bu bölgelerde bulunuyor olmak aslında şirketin diğer piyasa büyüklerine karşı daha iyi marjlarla çalışmasını ve daha kârlı bir şirket olmasını da beraberinde getiriyor. Aşağıda bu 4 perakende zincirinin brüt ve net kâr marjlarını karşılaştırmak için verdim:
Costco
Brüt Kâr Marjı: % 12,93
Net Kâr Marjı: % 2,99
WalMart
Brüt Kâr Marjı: % 23,41
Net Kâr Marjı: % 3,07
Target
Brüt Kâr Marjı: % 25,44
Net Kâr Marjı: % 3,54
Tractor Supply Co.
Brüt Kâr Marjı: % 33,23
Net Kâr Marjı: % 6,91
Elbette bu diğer 3 perakende zinciri ile tamamen aynı şeyleri satmıyor ve hitap ettiği müşteri profilleri de birebir aynı değil. Ama biz işin o tarafında değiliz.
Değerleme rasyolarını baz alırsak bu dördü arasında Target ve TSCO en ucuzları, hatta Target bir tık daha ucuz diyebilirim. Ancak gerek kârlılık, gerek sermaye verimliliği, gerekse, fazla büyüme söz konusu olmasa da, satış ve kârlardaki istikrar açısından TSCO bu rasyolarla diğer 3'üne nispeten net olarak daha iyi görünüyor.
Satışlar, brüt kâr, ebitda, ebit, faaliyet kârı ve net kârın TTM bazlı son 5 yıl içerisindeki seyri yukardaki gibi.
Yukardaki finansal verileri baz alarak şunu söylemekte fayda var: TSCO bir büyüme şirketinden ziyade bir değer şirketi bağlamında değerlendirilmeli.
Şirketin Net Debt/Ebidta oranı 3,17. Bu noktada en iyi orana negatif bir değer ile Costco sahip. En kötü oran ise 3,77 ileWalmart'ın. 3 üzerindeki değerler benim çok hoşuma gitmese de sektörel olarak bu tip perakende zincirlerinin borçla/kaldıraçla büyüme ve kârlılığı artırma yoluna gittiği gerçeğini de göz ardı etmemekte fayda var.
Şirket gelir tablolarında hiç faiz geliri beyanı yok. Bu nedenle Interest Income/Revenue oranı vermek anlamsız.
Interest Coverage Ratio (Faiz Karşılama Oranı) = Ebit/Interest Expenses: 20,71 -- > bu oran gerçekten çok iyi.
Interest Expenses / Total Expenses : % 0,44
Bu iki değerden de görüleceği üzerine şirketin faiz giderleri/finansman maliyetleri şirketin hem operasyonel gelirleri karşısında hem de toplam igiderleri karşısında tamamen ihmal edilecek derecede çok küçük bir orana sahip.
Şirketin temel bazı Değerleme Rasyoları da aşağıdaki gibi:
P/E: 16,01
Forward P/E: 15,06
P/OCF: 11,01
P/FCF: 30,03
EV/EBIT: 15,71
EV/EBITDA: 11,68
P/S: 1,06
P/B: 6,81
Operating Cash Flow/Net Income: 1,40.. Bu rakam da ideal şartlarda olması gerektiği gibi. Yani işletme faaliyetlerinden elde edilen nakit akışı net kârdan daha yüksek.
P/OCF ile P/FCF arasındaki büyük farkın nedeni yüksek Capex değeri. Bu durum tuhaf mı diye diğer perakende zincirlerini de kontrol ettim, onlarda da benzer bir görüntü söz konusu. Son earnings call transcript'ine baktım, son çeyrekte 40 yeni grossmarket daha açmışlar. Yüksek Capex değerinin arkasında biraz da bu yeni açılanların ciddi etkisi var.
Gelelim fiyatın durumuna:
Yukarda başlarken belirttiğim üzere fiyatta bir şelale formasyonu var. ATH'ından ve aynı zamanda son 52 Haftalık zirve fiyatından % 50,72 oranında geri çekilme olmuş. Hızla düşen fiyat önemli destek noktalarından birisine gelmiş durumda. Burada tutunabilir mi ya da tepki verir mi, yoksa bir alttaki destek-direnç bölgesine kadar iner mi, who knows.
Bu aşırı düşüşün arkasında yatan anlamlı bir sebep yoksa eğer, bu düşüş iyi bir alım fırsatına da dönüşebilir. Karşıt yatırımcıların arayıp da bulamadığı maden olabilir mi? İyi kazımak lazım. Ben biraz daha deşeceğim şirketi.
Yatırım tavsiyesi içermez.
Clausewitz
21 Nisan'da açıklanan çeyreklik EPS piyasa beklentisinin % 9,20 ve çeyreklik satışlar da % 1,08 altında gelmiş. Son düşüşler biraz bunun sonucu. Şimdilik başka negatif bir olgu bulamadım tepeden buraya kısa zamanda % 50'yi aşan sert düşüşü izah edebilecek. Belki short açma yarışına girmişlerdir. Ama bunun bir de short squeeze tarafı var, short'çular!!
Clausewitz
Yer İmleri