Artan
Azalan
İşlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düşük / Yüksek
33,00 10% 1,33 Mr 29,80 / 33,00
1.210,00 10% 272,14 Mn 1.040,00 / 1.210,00
104,50 10% 141,50 Mn 93,00 / 104,50
9,13 10% 17,48 Mn 7,76 / 9,13
12,65 10% 504,89 Mn 11,44 / 12,65
15,80 -9.97% 1,28 Mr 15,80 / 16,50
132,90 -9.96% 49,37 Mn 132,90 / 132,90
5,43 -9.95% 701,85 Mn 5,43 / 6,40
12,99 -9.48% 816,02 Mn 12,92 / 13,99
109,70 -8.51% 354,73 Mn 108,00 / 118,90
63,60 2.25% 25,59 Mr 60,65 / 64,45
288,00 5.11% 17,74 Mr 271,50 / 290,25
32,86 2.3% 14,70 Mr 30,42 / 33,34
2,65 4.74% 11,40 Mr 2,44 / 2,67
410,00 8.54% 11,19 Mr 370,50 / 412,00
19,28 3.77% 1,00 Mr 17,98 / 19,53
345,00 9.96% 10,54 Mr 313,25 / 345,00
392,75 4.32% 4,79 Mr 372,00 / 395,50
96,30 6.17% 693,08 Mn 88,00 / 96,70
104,10 2.06% 466,50 Mn 100,40 / 105,40
34,14 5.96% 131,65 Mn 31,92 / 34,56
10,56 3.53% 461,84 Mn 9,99 / 10,63
77,70 5.71% 651,96 Mn 70,05 / 78,05

Masrafsız Bankacılık + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsız Bankacılık + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 69/70 İlkİlk ... 195967686970 SonSon
Arama sonucu : 553 madde; 545 - 552 arası.

Konu: Yurtdışı Hisse Senedi Borsaları

1.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Yukarıda 'mean reversion' stratejilerinde kullanılan göstergelerden birisi olan Z-Score'u, nasıl hesaplandığını ve nasıl yorumlamamız gerektiğini anlattım.

Bunu pratik haline getirmek içinse elimizde bu işlevi görecek şekilde hazırlanmış bir göstergeye ihtiyacımız var. Tradingview kullanıcıları Indicators (İndikatörler) kısmına tıklayıp orada Z Score yazarak böyle bir göstergeyi arayabilirler. Sağ olsun VanHe1sing isimli bir kullanıcı böyle bir göstergeyi hazırlamış ve ben onu favorilerime ekledim ve kullanıyorum. Tabi ki göstergenin nasıl kullanılacağı da önemli.

Ben gösterge inputs ve style değerlerini aşağıdaki gibi kullanıyorum.

Input'larda dikkatinizi çekeceği üzere uzunluk olarak 200 kullanıyorum. Default değerleri 20 olarak geliyor muhtemelen. Standart sapmalar kısmını belirlemek için de Styles kısmında level parametrelerini 3, 2, 0, -2, -3 olacak şekilde değiştirdim.

Burada 200 günlük hareketli ortalamayı kullanmamın nedeni fiyatın büyük/uzun bir ortalamadan aşırı bir sapma olup olmadığını tespit etmeye çalışmak. Standart sapma değerleri olarak da 3, 2, 0, -2, -3 değerlerini kullanmamın nedeni 200 günlük hareketli ortalamaya göre 2 / -2 ve ötesi değerleri ile fiyatın aşırı pahalı/aşırı ucuz pozisyonda olup olmadığını görebilmek. 3 / -3 ve ötesi değerlerde ise fiyatlamada çok ekstrem bir durumun, bir fiyat anomalisinin olup olmadığını tespit etmeye çalışıyorum. Bu değerlerin veri analitiğinde neden eşik değerler kabul edildiğini yukardaki yazıda izah etmeye çalışmıştım zaten.

200 günlük HO yerine 50 günlük HO da kişisel tercihlere bağlı olarak kullanılabilir.

Fiyatın ortalamalarından aşırı saptığı durumların ya da fiyat anomalilerinin görüldüğü durumların bir ortalamaya dönüş (mean reversion) ihtimali/hikâyesi barındırdığı, ancak bunun % 100 garanti bir gerçeklik olmadığını düşünerek bu göstergeyi kullanmakta fayda var.

Göstergenin yukarda verdiğim girdilerle fiyat grafiğine yansıması aşağıdaki gibi oluyor:

Bu arada PNR bir kaç zamandır takip ettiğim ve dün pozisyon açıp açmamakta net karar veremeyip, tercihimi The Marzetti'den yana kullandığım hisselerden birisi. Fiyat 200 HO bazlı Z-Score değerlerine göre aşırı satış bölgesi ile fiyat anomalisi bölgesi arasında bir yerde ve fiyat anolamlisi kısmına daha yakın duruyordu ve bugün önemli bir yatay destek bölgelerinden birinden tepki geldi.

Eğer mean reversion stratejilerini uygulamak ve aşırı satış/fiyat anomalisi gibi durumları yakalayıp ona göre karşıt pozisyon almak istiyorsanız, grafikte görüldüğü gibi Z-Score göstergesini bir gözlem aracı olarak kullanabilirsiniz. Tabi ki fiyatın hem önemli bir destek bölgesinde ya da confluence zone'da olması, hem de Z-Score'da aşırı satış ya da fiyat anomalisi bölgesinde olması fiyat tepkisi ihtimallerini daha da güçlendirmekte. Potansiyel aday ararken bu noktalara dikkat etmekte fayda var.

Bilgi amaçlı paylaşılmıştır ve detaylı incelemeden, yeterli back testler yapmadan kesinlikle bir kullanım ve yatırım yöntemi tavsiyesi değildir.
    Elinize sağlık. Teşekkürler paylaşım için.
    Uygun görürseniz, ilgili göstergeyi sizin kullandığınız biçimde düzenleyerek, üzerine bazı başka göstergelerin de MTF değerlerini ekleyerek paylaştım:

https://www.hisse.net/topluluk/threa...93#post7207693

EK: Sitenin font sorunu nedeniyle tüm gönderi patates oldu...
    Düzenleyeceğim.

Düzenledim.
    Son düzenleme : Oblo; 22-05-2026 saat: 11:26.

2.  Alıntı Originally Posted by Oblo Yazıyı Oku
    Elinize sağlık. Teşekkürler paylaşım için.
    Uygun görürseniz, ilgili göstergeyi sizin kullandığınız biçimde düzenleyerek, üzerine bazı başka göstergelerin de MTF değerlerini ekleyerek paylaştım:

https://www.hisse.net/topluluk/threa...93#post7207693

EK: Sitenin font sorunu nedeniyle tüm gönderi patates oldu...
    Düzenleyeceğim.

Düzenledim.
    Estağfirullah Hocam, müsaade istemeye ne gerek var? Zaten kullanım açısından faydalı olursa diye paylaşım yaptım. Kaldı ki Z-Score göstergesi benim şahsi ürünüm de değil, başkası tarafından hazırlanmış ve kamuya, herkesin kullanımına açık bir gösterge.

Sadece kendi yazımda da belirttiğim üzere bir tek Z-Score'a bakıp pozisyon açmasınlar, onu bir fiyatın ortalamasından aşırı bir uzaklaşma var mı yok mu, onun tespiti ve gözlemi için kullansınlar. Z-Score, Bollinger Bands'te de olduğu gibi, bir işleme giriş ya da çıkış sinyali üreten bir gösterge değil. Sadece durum tespiti amaçlı kullanılmalı, zira aşırılığın hangi boyuta kadar devam edeceğini hiç bir gösterge belirleyemez.

Saygılar, hürmetler.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

3. Bir önceki 2 yazıda, bir trading yaklaşımı olarak, Z-Score merkezli bir mean reversion stratejisi nasıl inşa edilebilir temelli, hem teorik hem pratik örneklerle işin genel çerçevelerini belirleyen anlatımlar yapmaya çalıştım. Ancak her yaklaşımın olduğu gibi, bu yaklaşımın da defoları ve riskleri olduğunu hatırlamakta fayda var. Bu yazıda bu yöntemdeki olası riskler ve dikkat edilmesi gereken noktaları izah etmeye çalışacağım:

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var: Z-Score bazlı ya da başka yöntemlerle kullanılan mean reversion stratejilerinde en kritik adım, kişinin işlem sıklıklarına, işlem tarzına/yöntemine bağlı olarak, doğru zaman periyodunun seçilmesi. Mesela Z Score kullanımında mean olarak hareketli ortalama kullanılması durumunda standart sapma hesaplanırken baz alınan gün sayısı (örneğin 20 günlük mü, 50 günlük mü yoksa 200 günlük mü olduğu), sinyallerin sıklığını ve doğruluğunu doğrudan değiştirecektir. Çok kısa vadeli periyotlar piyasa gürültüsünden dolayı hatalı sinyaller üretebilirken, çok uzun vadeli periyotlar ise fiyat dönüşlerini yakalamakta gecikebilir. (Benim 2. yazıdaki pratik örnekte verdiğim 200 günlük hareketli ortalamayı baz alıyor olmamın bazı temel ve teknik gerekçeleri var, ancak o başka bir yazının konusu.) Bu durumda mümkünse analizini yaptığımız hisse senedinin tarihsel döngülerine ve oynaklığına (volatilitesine) en uygun periyodu geçmiş verilerle test ederek optimize etmekte fayda olacaktır.

Z Score bazlı mean reversion stratejisi uygularken dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli unsur da Z-Score eşik değerlerinin esnek ve varlığa özel olarak belirlenmesi. Genel kabul görmüş aşırı alım ve aşırı satım bölgeleri olan +2,00 / -2,00 sınırları her hisse senedi için aynı sonucu vermeyebilir. Bazı yüksek oynaklığa sahip büyüme hisseleri, yapısal olarak +2,50 / -2,50 veya +3,00 / - 3,00 Z-Score seviyelerine kadar esneyebilirken; daha durağan endeks hisseleri +1,50 / -1,50 seviyesinden dönebilir. Bu nedenle, sabit kurallar yerine hisse senedinin geçmişte hangi sapma seviyelerinden geri dönüş yaptığını gösteren istatistiksel dağılımı dikkate almakta her zaman fayda var. (Benim son dönemlerde pozisyon açtığım hisse senetleri genelde 200 günlük HO'larda bile fiyat anomalisi denen -3,00 ve ötesi değerlerdeki aşırı uçlarda fiyatlanan varlıklar. Bu nedenle başka temel ve teknik unsurların iyice analiz edilmesini gerektiriyor.)

Ayrıca, Z Score bazlı mean reversion stratejisinde hisseden çıkış kararı bağlamında, Z-Score sıfır çizgisine (yani hareketli ortalamaya) yaklaştıkça kâr alma veya pozisyondan çıkma yönteminin kademeli olarak mı yoksa tek seferde mi yapılacağı da önceden kurallara bağlanmalı. Hatta bir tık öteye gidip, eğer fiyatın yukarı yönlü aşırı alım noktasına kadar gidebileceğini ön görmeye başladıysak, trailing stop tarzı bir strateji ek olarak kullanılabilmelidir.

Bu stratejinin karşı karşıya olduğu en büyük risk, Z-Score Pinning (Z-Score Yapışması) diye de adlandırılan güçlü trend tuzağı. Temel mantık olarak mean reversion, fiyatın yatay bir bölgede, belirli bir kanal içinde hareket ettiği piyasalarda mükemmele yakın çalışırken, güçlü ve kalıcı bir trendin başladığı durumlarda yanlış yönlendirmeler yapabileceği gibi büyük zararlara da yol açabilir. Mesela, şirkete dair çok olumlu bir temel gelişme (beklentinin çok üzerinde bilanço, yeni satın almalar vb.) hisse fiyatını agresif bir şekilde yukarı taşıyabilir. Bu durumda Z-Score hızla +2,00 veya +3,00 eşiklerinin üzerine çıkacaktır. Ya da tam tersi bir durumda, mesela beklenti altı kötü bir bilançoda, büyük bir müşterinin kaybında, çok önemli görülen bir CEO'nun görevden ayrılması gibi bir durumda, ya da şirketin operasyonel durumunda kalıcı olabileceği düşünülen bir bozulma durumunda da fiyat agresif bir şekilde çabucak -2,00 veya -3,00 eşiklerinin altına inecektir. Böyle durumlarda stratejiyi körü körüne uygulanıp "hisse çok pahalı, ortalamaya dönecek" düşüncesiyle satmak bizi ciddi kârlardan mahrum bırakabileceği gibi, tersi durumlarda da "şirket aşırı ucuzladı" düşüncesiyle pozisyona girmek de ciddi zaman kayıplarına ya da aşağı yönlü trendin devam etmesi durumunda ciddi zararlara da yol açabilecektir.

Son maddede anlatmaya çalıştığım şeyi başka bir yönüyle biraz daha açayım: Bir şirketin finansallarında ve/veya operasyonel durumunda beklenti ötesi pozitif ya da beklenti ötesi negatif gelişmeler sözkonusu ise veya makroekonomik yapıda bir şirketi normalin üstünde etkileyebilecek bir değişim oluşmuşsa, fiyatta "kalıcı bir rejim değişikliği" söz konusu olabileceği için hisse senedinin hareketli ortalamasına göre aşırı uçlara varan fiyat oynaklığı bir "giriş" ya da "çıkış" kararı için yeterli olmayacaktır. Çünkü geçmiş şartlara göre ve geçmiş veriler temel alınarak hesaplanan standart sapma, yeni piyasa koşullarında yetersiz kalabilir. Yani eski şartlarda "aşırı sapma" olarak kabul edilen bir fiyat seviyesi, yeni rejimde hissenin "yeni normali" haline gelmiş olabilir. Bu durumda aslında normalleşmiş bir fiyatı hatalı bir şekilde "aşırı sapma" olarak yorumlamış oluruz ki, bu durum bize beklenti ötesi hasarlar verebilir.

Bu durumda "aşırı fiyat sapmaları"nda ve "fiyat anomalileri"nde, fiyat hareketinin "kalıcı bir fiyat rejimi"ne girmesini meşrulaştıracak nedenleri olup olmadığını iyi analiz etmek büyük önem arz ediyor. Mesela herhangi bir fonun başka alternatif bir alana geçmek istemesi gibi bir nedenle, aniden bir hisseden çıkması durumunda aşağı yönlü aşırı bir fiyat sapması yaşanabilir. Ya da açıklanan bir bilanço sonrası bazı finansal verilerin normalinden aşırı bir şekilde negatif yorumlanması ve bu durumun panik satışlarını tetiklemesi gibi durumlarda aşağı yönlü aşırı bir fiyat sapması ya da fiyat anomalisine neden olabilir. Ya da herhangi bir nedenle yukarı yönlü bir hareket short squeeze durumu oluşturacağı için (short pozisyon açmışlarının terste kalması durumundan bahsediyorum) yukarı yönlü ani sert hareketler üretebilir. Bu tip durumlar aslında şirket finansallarında aşırı fiyatlamayı meşru kılan durumlar olmadığı için "kalıcı bir fiyat rejimi" değişikliği olarak yorumlanmamalı ve mümkünse "fiyat anomalisi"nden istifade edilmelidir. Bunların aksine dışardan son derece normalmiş gibi görünen bazı finansal durumlar ve beraberinde gelen aşırı fiyat hareketleri de aslında bazı "değer tuzakları" içerebilir ve böyle durumlarda fiyat aşırılıklarını ya da fiyat anomalilerini bir fırsat olarak görmek başımıza büyük dertler açabilir.

Tüm bu yazdıklarımı sonuca bağlarsak, "mean reversion" ve bu bağlamda Z-Score kullanımı ciddi fırsatlar sunabileceği gibi dikkatli kullanılmadığında ciddi hasarlar da verebilir. Vademiz ne olursa olsun, resmin tek tarafına, yani sadece fiyata odaklanıyor olmak aslında bardağın sadece dolu tarafını görmek olabilir. Fiyat hareketinin arkasındaki saiklerin gerçekçi olup olmadığını anlamak ya da anlamaya çalışmak bir yatırımcının olmazsa olmazları haline getirilmelidir.
    Clausewitz

4. İster Z Score bazlı olsun isterse başka bir yöntem kullanılarak olsun, 'mean reversion' stratejisini kullanmak ve bundan istifade edebilmek için bir filtreleme sistemine ihtiyaç var.

Filtreleme başlangıcı ne olmalı, nasıl olmalı sorusuna onlarca değişik cevap verilebilir. Başlangıç filtresini fiyattan başlayarak kullanmakla başlangıç filtresini şirket finansallarından başlayarak kullanmak arasında elde edeceğimiz hedef kitle/ hisse senedi havuzu tamamen farklı olacaktır. Birinin diğerine üstünlüğünü iddia etmiyorum.

Ben başlangıç filtremi fiyattan başlayarak kullanıyorum. Önce fiyat aşırılıkları ve/veya fiyat anomalileri yaşayanları bulup sonrasında bu tip fiyatlamaların normal mi yoksa gerçek anlamda aşırı mı olduğuna karar vermek için filtrelenen örneklerin detaylarını inceliyorum.

Tersinden başlanarak da bir model kurulabilir, ancak o durumda önüne bir fırsat çıkana kadar uzun süre beklemek zorunda kalmak gibi bir zaman maliyeti söz konusu.
    Clausewitz

5.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    X ağırlığı kadar MZTI - The Marzetti Company hissesi aldım.

Şu anda ise hisse ağırlıkları

LULU 2X
    TSCO 2X
    UHS 2X
    BTX X
    ZTS X
    MZTI X

olacak şekilde.

Portföye göre toplam hisse ağırlığım % 65,24'e ulaşmış oldu.

Fırsat bulduğum bir ara MZTI - The Marzetti Company analizi yazarız.

Yatırım Tavsiyesi içermez.
    UHS paylarımı X kadar artırdım. Yeni pozisyonda hisse ağırlıklarım yaklaşık olarak aşağıdaki kadar:

UHS 3X
    LULU 2X
    TSCO 2X
    BTX X
    ZTS X
    MZTI X

Portföye göre toplam hisse ağırlığım % 72,03'e ulaşmış oldu.

Yatırım Tavsiyesi içermez.
    Clausewitz

6. Geçenlerde yazılarımdan birisinde "benim adamım Warren Buffet değil, Jim Simons'tır." kabilinden bir yorum yapmıştım. Finans piyasalarında, özellikle hisse senedi yatırımcılığında en efsane isim Warren Buffet olarak kabul edilir. Sürekli onun başarı hikayeleri anlatılır ve yatırımla ilgili yazılar hep ondan yapılan alıntılar ile süslenir. Toplamda elde ettiği birikim itibariyle Buffet bu işten en çok kazanan olduğu için de sürekli göz önünde bulunması ve sıklıkla referans olarak gösterilmesi elbette çok şaşırtıcı bir şey değil. Ancak "birim yılda elde edilen ortalama bileşik büyüme" başarı kıstası olarak kabul edilse, Jim Simons açık ara önde çıkar. Bu bağlamda Jim Simons, finans tarihinin gelmiş geçmiş en başarılı portföy yöneticisi ve aynı zamanda "Kuant Yatırım" tarzının da öncüsü olarak kabul edilir. Kurucusu olduğu Renaissance Technologies şirketi bünyesindeki Medallion Fonu, 1988-2018 yılları arasında yıllık ortalama % 66 civarında getiri sağlayarak Warren Buffett, George Soros ve Peter Lynch gibi çok şöhretli isimleri geride bırakmıştır.

Jim Simons'ın ve kurucusu olduğu Medallion Fonu'nun başarısının sırrı ne ve nasıl bir felsefe etrafında yatırımlar yapılıyor? Yıllarca finans dünyası bu soruya cevap vermeye ve kendisi ile yapılan röportajlar, hakkında yazılan makaleler ve kitaplar ile bu felsefenin ana damarını yakalamaya çalıştı.

Jim Simons aslında 40'lı yaşlara kadar hiç bir şekilde finans dünyası ile ilgilenmeyen, bir matematik profesörü. Sonrasında finans piyasasına giriş yapıyor ve kurduğu fonda istihdam ettiği kişilerin de hiç birisi finans ya da ekonomi kökenli değil. Genelde matematik ve fizik alanında doktora yapmış akademisyenleri, şifre çözücüleri ve bilgisayar bilimcilerini fon bünyesinde bir araya getirmiş ve onlarla beraber kurduğu modeller ile kısa zamanda oldukça etkileyici bir bileşik büyüme sağlamış birisi.

Jim Simons ve Renaissance Technologies'in Medallion Fonu bünyesinde geliştirdiği matematiksel modellerin temel yapı taşını aslında değişik varyantlarıyla birlikte bir mean reversion stratejisi oluşturuyor ve finansal piyasalarda varlık fiyatlarının eninde sonunda kendi tarihsel ortalamalarına geri döneceği varsayımına dayanıyor. Jim Simons'ın Medallion Fonu'nda arbitraj işlemleri de önemli bir yer tutuyor. Ancak asıl yatırım felsefesinin odak noktasını "mean reversion" felsefesi oluşturuyor.

Bu felsefenin özü aslında "kısa vadeli aşırılıklardan ve anomalilerden istifade edilmesi". Medallion Fonu, uzun vadeli ekonomik trendleri tahmin etmeye çalışmıyor. Bunun yerine piyasadaki aşırı tepkileri (overreaction) ve anomalileri yakalamayı hedefliyor. Kurdukları sistemler belki milyonlarca data'yı filtreleyerek "aşırı sapma ve anomali avcılığı" yapıyor ve herhangi bir varlığın fiyatı istatistiksel olarak normal sınırların dışına çıkmışsa bunu kısa zamanlı bir "hata" veya "aşırı tepki" olarak algılıyor. Sonrasında bu şekilde filtrelenen varlıkların fiyatlarında "geri dönüş"e ya da "mean reversion"a oynanıyor, daha doğru bir ifade ile sistem fiyatın tarihsel ortalamasına geri döneceği beklentisiyle (zıt yönlü - contrarian) pozisyon açıyor ve fiyat ortalamaya yaklaştığı anda ise kârı alıp pozisyonu kapatıyor. Yalnız burada, geleneksel yatırımcılar mean reversion stratejilerini aylar veya yıllar bazında uygularken, Jim Simons'ın Medallion Fonu bunu saatler, dakikalar, hatta saniyeler seviyesine kadar indirebiliyor ve çok sık işlemler yapıyor. Sistem "gürültü" kabul edilen fiyat hareketleri ile ilgilenmiyor, sadece aşırı sapmalar ve anomaliler üzerine yoğunlaşıyor.

Jim Simons ve kurduğu Medallion Fonu aslında piyasadaki insan psikolojisinin korku ve aç gözlülük aracılığıyla ürettiği geçici verimsizlikleri, aşırı fiyatlamaları matematiksel bir disiplinle nakde çevirme aracı olarak kullanıyor, çünkü kurduğu modeller ve bunların sistematik testleri fiyatların her zaman rasyonel hareket etmediğini ve irrasyonel hareketlerin eninde sonunda matematiksel ortalamaya boyun eğdiğini ispatlamış durumda. Bu fikir aslında çok basit görünüyor, ama uygulaması göründüğü kadar basit değil. Çünkü mesele yalnızca "fiyat anormal bir şekilde düştü, sonrasında geri yükselecek." anlamına gelmiyor. Asıl mesele hangi varlığın, hangi zaman diliminde, hangi volatilite rejiminde, hangi likidite şartlarında, hangi korelasyon yapısıyla ortalamaya dönme eğilimi gösterdiğini bulabilmek. Simons'ın ve kurduğu fonun başarısı burada yatıyor.

Jim Simons'ı ve kurduğu Medallion Fonu'nu başarıya götüren ve yüksek frekanslı algoritmik işlemlerle çalışıp çok ciddi risk yönetimlerinin uygulandığı bu modeli, bireysel yatırımcılar olarak, bire bir uygulayabilmek biraz fazla hayalperestlik. Ancak yapabileceğimiz bir şey var: Özünde "mean reversion" etrafında kurulan bu modelin ana felsefesini, biraz daha geniş zaman dilimleri çerçevesinde bir filtreleme aracı olarak kullanabilir ve bundan hibrit bir model üretebiliriz. Yapmamız gereken şey, ilk bakışta "aşırı fiyat davranışları" ya da "fiyat anomalileri" olarak görünen örnekleri tarayıp, sonrasında bunları Warren Buffetvari "finansal kalite" ve "margin-of-safety" filtrelerinden geçirmek. Gerçek anlamda "aşırı fiyatlama" ya da "anomali" durumu oluştuğunu tespit ettiğimiz örneklerde "mean reversion" felsefesini merkeze alarak bu durumdan istifade etmeye çalışabiliriz.

Bu hibrit yöntemle aslında yatırım dünyasının birbirinin zıt kutupları gibi görünen 2 farklı yatırım felsefesinin ana hatlarını ve özünü birleştirmiş oluyoruz: Jim Simons'ın "Kısa Vadeli Quantitative Value" yatırım felsefesi ile Warren Buffet'ın "Qualitative Value" yatırım felsefesi. Aslında ikisinde zaten ortak bir nokta var: "Margin of Safety". Jim Simons'ın yatırım felsefesinde kavram olarak fiyatın "ortalama"dan aşırı sapmış olması ile Warren Buffet'ın yatırım felsefesinde fiyatın "içsel değer"den fazla uzaklaşmış olmasının oluşturduğu ortak durum aslında aynı şeye işaret ediyor: "Güvenlik Marjı". Bir hisse senedinin fiyatında yaşanan aşırılıkların ya da anomalilerin bu durumu meşru kılan objektif bir karşılığı yoksa, bu bize aslında büyük bir "asimetrik fırsat" ve yüksek bir "güvenlik marjı" sunuyor.

Bir hibrit model olan bu yaklaşımın en büyük avantajı standart bir "mean reversion" yönteminde oluşabilecek "value trap" riskini azaltması. Çünkü sistem, doğası gereği, iki aşamalı hibrit fitreleme ile düşük kaliteli ya da iş modeli düşüşe geçmiş şirketlerde "mean reversion" fırsatları aramayacak, yalnızca finansal sağlığı yerinde olan kaliteli işletmelerde "geçici irrasyonalite avcılığı" yapacaktır. Çünkü piyasa kaliteli şirketleri bile kısa vadede yanlış fiyatlayabilir. Ama zaman ilerledikçe, fiyatlamanın yanlış olduğu anlaşılmaya ve fiyat tekrar makul olan değerine, olması gereken dengesine doğru hareketlenmeye başlayacaktır.

Zamanla, fırsat buldukça, yukarda anlatmaya/kurmaya çalıştığım hibrit modelin teorik içeriğini pratikte nasıl bir filtreleme aracı olarak kullanılabileceğini de kendi usullerimle bir kaç yazıda resmetmeye çalışacağım.

Not: Yapay zekaya yazının içeriğine uygun bir resim hazırlamasını istedim ve bu hibrit yöntemi anlatan fena da bir resim üretmedi.
    Clausewitz

7. Üstadım elinize, emeğinize sağlık. Yine harika bir inceleme, araştırma yazı olmuş.
    Yazdığınız her yazıyı hayranlıkla okurken, "yatırım stratejilerimiz arasındaki büyük çelişkinin" nedenini anlamaya çabaladım hep.

Örneklemlerinize bakarak, sanıyorum şimdi daha iyi anlıyorum. Sermaye büyüklüğü ve vade meselesi sanırım.
    Büyük sermayenin görece hareket alanı dar. Hacim olarak getiri potansiyeli yüksek.

Benim zamanım ve sermayem az... O zaman ben bildiğim yola geri dönüyorum

8.  Alıntı Originally Posted by Oblo Yazıyı Oku
    Üstadım elinize, emeğinize sağlık. Yine harika bir inceleme, araştırma yazı olmuş.
    Yazdığınız her yazıyı hayranlıkla okurken, "yatırım stratejilerimiz arasındaki büyük çelişkinin" nedenini anlamaya çabaladım hep.

Örneklemlerinize bakarak, sanıyorum şimdi daha iyi anlıyorum. Sermaye büyüklüğü ve vade meselesi sanırım.
    Büyük sermayenin görece hareket alanı dar. Hacim olarak getiri potansiyeli yüksek.

Benim zamanım ve sermayem az... O zaman ben bildiğim yola geri dönüyorum
    Sayın Oblo, öncelikle nezaketiniz için teşekkür ederim.

Filtrelemelerden giriş çıkış yöntemlerine, vade büyüklüğünden riskin nasıl yönetileceğine, büyüme konusundaki defansiflikten gerektiğinde ne kadar agresif davranılacağına kadar, yatırım anlayışı subjektiftir ve herkes kendisini en rahat ettiren ve en sağlam ve kestirme yoldan başarıya götüren reçeteyi kullanmalıdır. Bu da kişinin kendi gözlem ve tecrübeleri ile ölçülebilir ancak. A şahsı için doğru olan yöntem B şahsı için uygun olmayabilir. Hangi konularda ortak yönlerimiz var, hangi noktalarda ayrılıyoruz bu kısmı tamamen kişisel yöntemlerimize bağlı olan şeyler. Önemli olan nasıl yoğurt yiyeceğimizi kendimizin belirlemesi. Ne yiğide, ne de yoğurt yeme tarzına söyleyecek sözümüz olamaz. Kime ne kazandırıyorsa o sistem en anlamlı sistemdir.
    Clausewitz

Sayfa 69/70 İlkİlk ... 195967686970 SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •