Yukarıda 'mean reversion' stratejilerinde kullanılan göstergelerden birisi olan Z-Score'u, nasıl hesaplandığını ve nasıl yorumlamamız gerektiğini anlattım.
Bunu pratik haline getirmek içinse elimizde bu işlevi görecek şekilde hazırlanmış bir göstergeye ihtiyacımız var. Tradingview kullanıcıları Indicators (İndikatörler) kısmına tıklayıp orada Z Score yazarak böyle bir göstergeyi arayabilirler. Sağ olsun VanHe1sing isimli bir kullanıcı böyle bir göstergeyi hazırlamış ve ben onu favorilerime ekledim ve kullanıyorum. Tabi ki göstergenin nasıl kullanılacağı da önemli.
Ben gösterge inputs ve style değerlerini aşağıdaki gibi kullanıyorum.
Input'larda dikkatinizi çekeceği üzere uzunluk olarak 200 kullanıyorum. Default değerleri 20 olarak geliyor muhtemelen. Standart sapmalar kısmını belirlemek için de Styles kısmında level parametrelerini 3, 2, 0, -2, -3 olacak şekilde değiştirdim.
Burada 200 günlük hareketli ortalamayı kullanmamın nedeni fiyatın büyük/uzun bir ortalamadan aşırı bir sapma olup olmadığını tespit etmeye çalışmak. Standart sapma değerleri olarak da 3, 2, 0, -2, -3 değerlerini kullanmamın nedeni 200 günlük hareketli ortalamaya göre 2 / -2 ve ötesi değerleri ile fiyatın aşırı pahalı/aşırı ucuz pozisyonda olup olmadığını görebilmek. 3 / -3 ve ötesi değerlerde ise fiyatlamada çok ekstrem bir durumun, bir fiyat anomalisinin olup olmadığını tespit etmeye çalışıyorum. Bu değerlerin veri analitiğinde neden eşik değerler kabul edildiğini yukardaki yazıda izah etmeye çalışmıştım zaten.
200 günlük HO yerine 50 günlük HO da kişisel tercihlere bağlı olarak kullanılabilir.
Fiyatın ortalamalarından aşırı saptığı durumların ya da fiyat anomalilerinin görüldüğü durumların bir ortalamaya dönüş (mean reversion) ihtimali/hikâyesi barındırdığı, ancak bunun % 100 garanti bir gerçeklik olmadığını düşünerek bu göstergeyi kullanmakta fayda var.
Göstergenin yukarda verdiğim girdilerle fiyat grafiğine yansıması aşağıdaki gibi oluyor:
Bu arada PNR bir kaç zamandır takip ettiğim ve dün pozisyon açıp açmamakta net karar veremeyip, tercihimi The Marzetti'den yana kullandığım hisselerden birisi. Fiyat 200 HO bazlı Z-Score değerlerine göre aşırı satış bölgesi ile fiyat anomalisi bölgesi arasında bir yerde ve fiyat anolamlisi kısmına daha yakın duruyordu ve bugün önemli bir yatay destek bölgelerinden birinden tepki geldi.
Eğer mean reversion stratejilerini uygulamak ve aşırı satış/fiyat anomalisi gibi durumları yakalayıp ona göre karşıt pozisyon almak istiyorsanız, grafikte görüldüğü gibi Z-Score göstergesini bir gözlem aracı olarak kullanabilirsiniz. Tabi ki fiyatın hem önemli bir destek bölgesinde ya da confluence zone'da olması, hem de Z-Score'da aşırı satış ya da fiyat anomalisi bölgesinde olması fiyat tepkisi ihtimallerini daha da güçlendirmekte. Potansiyel aday ararken bu noktalara dikkat etmekte fayda var.
Bilgi amaçlı paylaşılmıştır ve detaylı incelemeden, yeterli back testler yapmadan kesinlikle bir kullanım ve yatırım yöntemi tavsiyesi değildir.
Yer İmleri