kısa yazmayı beceremiyorum (ama deneyeceğim )
(rakam araştırması yapmam, karşıma çıkanlardan hatırladığım kadardır... üçüne beşine bakmayın )
dünya borcu
200 trilyon dolar
bunun 100 trilyon dolarının, 2008 krizi, pandemi falan... son 15-20 yılda yapıldığını düşünüyorum.
ve bu 100 trilyon dolar çok önemli...
önceki 100 trilyon dolar... ticaret, sanayileşme, üretim gibi elle tutulur şeyler için yapıldı ve uzun süre içinde birikti.
ama sonraki 100 trilyon dolar...
kelimenin tam anlamı ile
rahatımız bozulmasın diye hızlıca yapıldı.
iktidarlar, öncelikle iktidardan düşmemek sonra
acı reçete uygulamamak için... devamlı para bastı veya borçlandı.
şöyle anlatayım bunu : örneğin fransa emeklisine 2000 euro maaşmı veriyor... aslında fransa ekonomisinin bu 2000 euro'yu ödeme imkanı yok... 1000 ödeyecek gücü var...
ama kimsenin rahatı bozulmasın, rahat yaşam devam etsin... halklar ayaklanmasın diye, bulup buluşturup veriyor
tüm ülkeler aslında kasalarında olmayan paraları, halklarına dağıttı.
bu paralar ile borçlanıldı ve borçlar devasa büyüklüklere ulaştı.
ve müdahale edilecek büyüklükleri ve zamanı çok geçtiler.
tek kalemde durdurulacak, kesilebilecek durumda değiliz... çünkü hepimiz alıştık bu paralara
bıçak gibi birden kesilirse hiçbirimiz kabul etmeyiz.
tehlikeyi görenler, buradaki gibi insanları yavaş yavaş alıştırma hamleleri ile olmayan parayı dağıtma işlerini bitirmeye başlıyor.
misal Türkiye... emekli 50.000 lira alması gerekirken... 15.000 veriyoruz... gideri kısıyoruz
biz hepsinden önce gördük ve aylık bağlama oranlarını çok önceden düşürdük.
neden ; ekonomist (!) olmadığımızdan, 10 sene sonra
ekonomiyi batıracağımızı bildiğimiz için, önceden bunu yaptık
ama buradan yaptığın tasarrufun 10 katını faizci, para baronlarına veriyoruz... 2026 'da 3 katrilyon faiz ödemesi gibi
aslında sermaye transferi yapıyoruz... fakirden alıp, zengini daha zengin yapıyoruz.
konu yine akepeye nasıl bağlandı la

anlamadım... kendiliğinden oldu bu sefer
deniz abi... 200 çok oldu değil mi ?
rakam önemli değil... ben son 15-20 senede izlenen politikanın yanlış olduğunu anlatmaya çalıştım
''çıtak iyiki kısa yazdın... uzun yazsan ne olacaktı...
bıldır yediğin hurmalar... yazsan gerisini biz zaten anlardık '' diyenler çok haklıdır BENCE

Yer İmleri