Bu arada:
Bu topiði okuyanlar da farkýndadýr. Geçmiþten beri beni bilenler de... Temel Analiz bilgim "0". Yazýyla da, rakamla da "sýfýr".
Önemsemediðimden deðil, bilmediðimden, beceremediðimden.
"Kör bir insanýn, zamanla iþitme yetisinin artmasý" gibi, ben de zamanla bu beceri eksikliðini teknik analiz üzerine yoðunlaþarak kapatmaya çalýþtým elimden geldiðince. Kendimce baþarýlý da olduðumu umuyorum.
Ancak bu eksikliði kapatabileceðimi umduðum bir fýrsat önüme serilince... Görmezden gelmek de istemedim.
En azýndan "denemekten zarar gelmez!" deðil mi?
Bir süredir sayýn @deva-i dert'in gönderilerini okuyorum. Bazý gönderilerimde kendisi ile çeliþtiðimi düþündürecek içerikler de olabilir. Oysa aramýzdaki fark, benim mevcut "yoðurt yiyiþimi" oluþturan en temel faktör, bazý verileri/araçlarý/göstergeleri kullanamayýþýmdý!
Þimdi primitif aþamada da olsa yeni bir çabaya giriþtim. Madem bu becerilerin yokluðunda kendimce bir yöntem geliþtirdiysem,
neden "veri/bilgi saðlayýcý" varken o alanda da kendimizi geliþtirmeyelim?
Malum YZ/AI çaðýndayýz ve kendi araþtýrma becerimiz ve zekamýz ile yetinmek zorunda da deðiliz!
Kullanabildiðim tüm yapay zeka ajanlarýný(Claude/Cursor/Codex) bu iþe koþturup...
Sayýn @deva-i dert'in neyi nasýl analiz ettiðini anlamaya çalýþan ve bunun üzerine inþa edilmiþ bir "Temel Analiz" yaklaþýmý kurgulamaya çalýþtým. Tabi veriyi elde etmek "bir þey" onu doðru biçimde yorumlamak, "ayrý bir þey"...
Þimdilik "taklitler aslýný yaþatýr!" aþamasýndayýzZamanla veriyi/bilgiyi özümsemeyi umuyorum.
Toparlayayým:
Kendisinin $AFYA analizi yaptýðý þu gönderi:
https://www.hisse.net/topluluk/threa...16#post7201216
baþta olmak üzere, analiz biçimini YZ'ya verdim. Üzerine baþka kaynaklardan bulabileceðim verileri de ekledim.
Buradan bir temel analiz biçimi ve kriterleri oluþturma çabasýnýn sonunda, bunu da bir "temel analiz tarama" aracýna dönüþtürmeye çalýþtým. Bunun çýktýsýný, kendi tarama kriterlerime girdi olacak biçimde düzenledim(veya tersini).
Ortaya bir ürün çýkarsa ve sayýn @deva-i dert uygun görürse kamuyla paylaþýrýz . Hatta belki daha da geliþtiririz. Bilemedim. Sonuçta bu tarafta emek onun.
Bir örnek olsun diye:
Not: Görüldüðü gibi kendisinin uyarýlarý vb. olduðu gibi duruyor. Neden? Hiç bilmeyen biri bile deðerlere baktýðýnda neyle karþýlaþtýracaðýný/kýyaslayacaðýný bilsin diye!
Ezcümle: Seni yeneceðim @deva-i dert !![]()
Bu da ilgili kriterler ile taranmýþ liste:
https://docs.google.com/spreadsheets...f=true&sd=true
Not: Meseleyi sayýn @deva-i dert üzerinden anlattýk. Liste için kendisinin onayý olduðu düþünülmesin. Yok.
Beni yenmenizde bir sýkýntý yok sayýn Oblo. Hatta çok çok iyi olmanýzý isterim.. Size öðrenci olmak da büyük onur olur.
Lâkin videoda ne yaptýðýnýzý pek çözemedim.
Þimdi burada baþlangýç noktasýný fiyat analizinin mi temel analizin mi belirleyeceði çok fark edecek. Çünkü ana kriteri belirledikten, sonra bir sonraki aþamada normalde çok katý olup tolere etmeyeceðiniz þeyleri biraz, etrafýna görece, yumuþatmakta fayda var. Çünkü mükemmeli aradýðýmýzda ortada hiç bir aday kalmadýðýný göreceðiz. O zaman da para kazanma aracýný kendi elimizle yok ettiðimiz için maksat hasýl olmayacak. Prime Barcelona'da her bir oyuncunun kendi mevkisinin Messi'si, Xavi'si, Iniesta'sý ayarýnda olmasýný arzulamaktan pek farký yok bunun. Puyol iyi bir oyuncu idi, ancak defansýn Messi'si deðildi mesela. Ya da Messi'nin görece kendi alanýndaki üstünlüðü kadar Puyol kendi alanýnda ayný üstünlüðe sahip deðildi diyelim. Ancak iyi çalýþan bir makinanýn diþlilerinden birisiydi.
Benim alým için düþündüðüm kafamdaki ideal senaryonun pratikte karþýlýðý yok. Emin olun fonlarýn da ideal senaryolarýnýn pratikte karþýlýðý yok. Hem sermaye getiri oranlarý çok iyi (yani yaptýðý yatýrýmýn karþýlýðýnda çok iyi verim alan), hem de borçluluðu hiç sorun edilmeyecek kadar çok ufak, hem finansman maliyetleri toplam iþ yapma maliyetleri karþýsýnda söz konusu edilmeyecek kadar çok küçük, hem de finansman getirileri þirketi ana faaliyet alanýnda büyüme fikrinden, risk alma fikrinden, yatýrým yapma fikrinden caydýrmayacak kadar çok küçük, hem likidite problemi hiç yok, hem de ayný zamanda her bir metrikte kusursuz büyüme saðlayabiliyor (çeyrekten çeyreðe, yýldan yýla), hem, mutlak anlamda olmasa bile, sermaye verimliliðine nispetle ucuz, hem de fiyatý önemli bir düzeltme yemiþ, iyi bir alým bölgesine gelmiþ ve tüm alýcýlarýn dikkatlerini üzerine yoðunlaþtýrmýþ, gibi gibi bir sürü ideal varyasyon. Yani her mevki için en mükemmelini bulma arayýþýnýn maliyetinin altýndan kalkacak takým yok, çünkü gerçek anlamda böyle bir þeyi bir araya getirebilmek imkansýza yakýn bir þey.
Ne diyorduk iyi bir planýn en büyük katili mükemmel bir plan arayýþý. Olmazsa olmazlarýmýz olacaðý gibi, tolere edebileceklerimiz de olacak. Olmalý da. Baþka türlü her filtrelemede elimiz boþ dönecek. Bazen 22 yaþýnda bazý yönleri zayýf, bazý yönleri güçlü ama potansiyelleri fazla olan bir oyuncuyu alýp ona emek vererek ve biraz da umutla ondan bir Xavi çýkmasýný bekleyebiliriz. Belki prime bir Xavi çýkmaz ondan ama bir Vitinha da bize iyi iþler çýkarabilir. Ya da bazen prime Barcelona olmadan da Þampiyonlar ligini alabilirsiniz.
Ýlk çýkýþ noktasý önemli. Önce fiyat mý yoksa finansal veriler mi?
"Ýyi bir planýn en büyük düþmaný, mükemmel bir planýn hayalini kurmaktýr."
Clausewitz
Mesela deðer yatýrýmcýlýðý piyasasýnýn gurularý olan Warren Buffet/Charlie Munger örneklerinden yola çýkalým, bakalým onlar portföylerinde kusursuz seçimler mi yapýyor?
Deðer yatýrýmcýlýðý kavramýnýn özü þu: Bir varlýðýn içsel deðerini belirleyip onu içsel deðerine görece çok daha uygun bir fiyattan yani margin-of-safety'si yüksek olan bir fiyattan almak ve en azýndan içsel deðerine ulaþmasýný beklemek ve bu süreç tamamlandýðýnda o varlýktan kazaným elde etmek. Ýþin hepi topu, özü bu.
Burada içsel deðerin ne olduðu ve nasýl hesaplanmasý gerektiði tartýþmasý öne çýkacak bu sefer. Buffet ilk baþlarda hocasý olan Benjamin Graham'ý takip ederek Graham'ýn 1930-40'lý yýllarda formule ettiði deðerleme yöntemleri ile içsel hesap arayýþý ile uzun süre yoluna devam etti. Graham kendi formullerinin belli bir döneme ait olduðunu ve baþka dönemlerde gerçekçi sonuçlar vermediðini fark edince kendi ürettiði basit formul üzerinde bile defalara revizeye gitmek zorunda kaldý. Buffet'ýn seyri ise Charlie Munger ve onunla beraber çalýþmaya baþlamasý sonrasýnda deðiþti. Ve ana prensipleri þu noktaya evrildi: Öncelikle bir þirketin sermeye verimliliði iyi olacak. Bu da oldukça göreceli bir kavram, mesela iyi denebilmesi için % kaç olmalý sorusunun net cevabý yok, ama þimdilik bu kýsmý geçelim. Sonrasýnda þirketin fiyatý içsel deðerinin epey altýnda olacak, yani yüksek bir margin-of safety'ye sahip olacak. Ancak yeni yolculuklarýnda Graham'dan farklý olarak burada içsel deðeri indirgenmiþ nakit akýþý ile hesaplýyorlar Buffet ve Munger ikilisi. (Ya da öyle yaptýklarýný iddia/ima ediyorlar diyelim). Bu da þu demek aslýnda: Bir þirketin gelecekte üreteceði tüm nakitlerini bugünkü deðerine indirgemek ve ona göre þirketin bugünkü deðerini belirlemek. Yani bir þirketin deðeri gelecekte üreteceði tüm nakitlerin toplamýnýn bugünkü deðerine indirgenmiþ hali. Bunun nasýl formulüze edileceði detayýna girmeyeceðim, onun da subjektivite kaynaklý bir yýðýn defolarý mevcut.
Þimdi bu temel mantýðý kullanan Buffet-Munger ikilisinin portföylerine bakýldýðýnda þirketlerin kendi yöntemleri ile belirlenmiþ içsel deðerlerine göre overvalued olan bir sürü örnekle karþýlaþacaðýz. Mesela Munger'ýn öve öve bitiremediði Costco. Þirketin zamanýnda sürekli müþterilerinden birisi olduðum için þirketi sadece finansallarý ile deðil iþleyiþ yönüyle de oldukça iyi biliyorum. Costco þu an itibariyle overvalued. Munger ölmeden önce de overvalued idi. Epey bir süredir overvalued Costco. Ancak buna raðmen portföylerinde kalmaya devam ediyordu Costco. Þimdi burada temel prensiplerinden bir sapma yok mu guru Munger'ýn? Bence ciddi bir sapma var. Bir þirket alýnýrken içsel deðerine göre ucuz ise alýyorsan, oldukça pahalý olunca ve bu pahalýlýk süreklilik halini alýyorsa ayný mantýkla satman gerekli deðil mi? Ancak gidiþat pek de öyle olmamýþtý.
Sadede gel dersen, mükemmeliyet arayýþýnda olmak para kazandýrmýyor. Gurular da bunun farkýnda idi ve piyasaya pazarladýklarý mükemmeliyetçi fikirlerin aksine kendi seçimlerinde fazlayýsla toleranslý idiler. O nedenle ilk kriteri neye göre koyacaðýmýz ve diðerlerini, neyi, ne zaman, ne kadar tolere edebileceðimiz oldukça önemli.
Clausewitz
Yazýlý ifade edememiþim, bir de sözlü deneyeyim
Videonuzu seyrettim. Harcadýðýnýz zamana ve emeðinize saðlýk.
Öncelikle videoda screener'ýnýzda bulunan rakamlarý/yazýlarý okumayý beceremedim. Görme bozukluðu mu diye gözlüklerimi de kullandým ancak deðiþen çok bir þey olmadý.
Ýkincisi husus, filtrelerken verileri nerden aldýðýnýzý bilemiyorum. Baþka bir screener'dan finansal raporlarý alýp arka planda rasyo hesaplarýný kendi hazýrladýðýnýz program mý yapýyor, yoksa herhangi bir screener'dan orada mevcut olan rasyolarý hazýr mý alýyorsunuz? Bunu sormamdaki neden veriye eriþimin kolay ya da zor olup olmamasý, ilerde bir sorun yaþanýp yaþanmayacaðý kýsmýna bir izah getirmek.
Ýþin fiyat bazlý/teknik filtrelemelerinde de neyi baz aldýðýnýz konusunda net bir fikrim yok ancak bunlar yazýlarak da netleþtirilebilir.
Bunlarý belirttikten sonra asýl sormam gereken þey þu: Buna ne kadar zaman harcamak zorunda kalýyorsunuz? Bu sizin rutin hayatýnýzdan ne kadarýný çalýyor? Sizin açýnýzdan bu zamaný harcamaya deðer mi? Eðer bunun cevabý pozitif ise ben bir guideline hazýrlayýp daha yönlendirici bir altyapýyý oluþturabiliriz.
Bazý kiþisel sorularý size özel mesaj olarak göndereceðim. Ýþin o kýsmýna cevap verip vermemeniz de yine sizin takdirinize kalmýþ bir þey.
Tekrar tekrar teþekkürler.
Clausewitz
Yer Ýmleri