Originally Posted by
keremalkm
Birinci Soru: Neden KCHOL veya THYAO Deðil?
Burada piyasa manipülasyonunun temel fiziðini anlamak gerekiyor.
Düþün: Koç Holding'in piyasa deðeri yüzlerce milyar TL.
Bu hisseyi %400 artýrmak için gerçek anlamda astronomik miktarda alým emri vermen gerekir
hem de karþýnda sürekli satan binlerce kurumsal yatýrýmcý, yabancý fon, analist varken.
Her yapay yükseliþte gerçek satýcýlar piyasayý doldurur, fiyat geri çekilir.
Bunu durduramazsýn.
Ama þimdi þunu hayal et:
Bir þirketin piyasada dolaþýmdaki hisselerinin yalnýzca %1'i gerçek anlamda serbest ve
günlük iþlem hacmi neredeyse sýfýr.
Böyle bir hissede sen hem tek alýcýsýn hem de piyasayý belirleyen tarafsýn.
Fiyatý 1 TL'den 400 TL'ye çýkarmak için tek yapman gereken, kendi kontrolündeki iki hesap arasýnda küçük miktarda hisse alýp satmak.
Kimse karþýna gerçek bir satýþ emri koymuyor çünkü kimse o hisseyi takip etmiyor bile.
Ýþte Tera'nýn mantýðý tam burada yatýyor.
Kamuoyunun bilmediði, analist raporunun olmadýðý, derinliði olmayan küçük þirketler seçilmiþ.
Bu þirketlerde fiyat, gerçek arz-talep dengesiyle deðil, Tera'nýn kendi iç kararlarýyla belirleniyor.
KCHOL veya Garanti Bankasý'nda bu mümkün deðil
o hisselerde Goldman Sachs da var, Norges Bank da, Fidelity da.
Herhangi biri %10 aþýrý fiyatlama görse anýnda satmaya baþlar.
Bunu somutlaþtýrayým:
Küçük bir þirketin toplam piyasa deðerini
10 milyon TL'den 4 milyar TL'ye çýkarmak için belki 50-100 milyon TL'lik gerçek para yeter, çünkü satýþ tarafý yoktur.
Ama Koç Holding'i ayný oranda büyütmek matematiksel olarak imkânsýz.
Son derece yanlýþ bir yazý. ASELS derim çekilirim kenara.
Olanlarý eleþtirmeniz doðru savunma þekliniz yanlýþ. Çünkü bu iþ sizin iþiniz deðil bazý þeylerde nasýl olur nette yazmaz ya da okuyarak bir yerden öðrenemezsiniz. Kullandýðýnýz argümanlar çöp niteliðinde ama bunu burada anlatmak için kelimeler yetmez bir konferans verilmesi lazým. Bu yazýyý da inanýn sizi eleþtirmek için yazmýyorum biliyorum yazdýklarýmý anlamayanlar olacak tepki alacaðým buna raðmen insaniyet namýna kendimi tutamayarak yazýyorum.Kendi iyiliðiniz için beni dikkate alýn.
Diðer gönderilerinizi görmemiþtim hangi birini düzeltsem acaba olayý baðlamýndan kopartmýþsýnýz.
"Hayalleriniz için sessiz bir þekilde savaþýn. Çünkü onlarý gerçekleþtirirken yaratmýþ olduðu etki insanlarýn tahammül edemediði bir þeydir."
Yer Ýmleri