2015/12 ve 2017/12 dönemi arasýnda yatýrýmlarýný arttýran þirketler...
Yatýrýmlarýn þirketin satýþlarýna, karlýlýðýna ve hisse fiyatýna katkýlarýnýn ölçümü...
![]()
2015/12 ve 2017/12 dönemi arasýnda yatýrýmlarýný arttýran þirketler...
Yatýrýmlarýn þirketin satýþlarýna, karlýlýðýna ve hisse fiyatýna katkýlarýnýn ölçümü...
![]()
Borsa, korku deðil eðlenceli bir gerilimdir. https://twitter.com/azizserin75
Þirketlerin kar ve satýþ büyüme oranlarý...
![]()
HEKTAÞ
2017 yýlý sonunda bir önceki yýla göre toplam aktiflerini %58 oranýnda arttýran þirkette ciddi deðiþimler yaþanmýþtýr. Yaþanan bu yüksek oranlý artýþýn büyük oranda özellikle dönen varlýklarda (161.6 M > 256.8) yaþanmýþ olmasý þirketin daha likit kalemler üzerinde büyüme yaþadýðýný gösterir ve bence ilk bakýþta olumlu bir geliþmedir.
Bu büyümenin detaylarýnda ise; kýsmen de olsa borçlanarak büyüdüðü görülmektedir (borçluluk oraný geçtiðimiz yýllarda %40 - %47 oranlarýndayken 2017 yýlýnda %55 seviyelerine yükselmiþ) ama borçlanmaya karþýlýk kýsa vadeli ticari alacaklarýn ve stoklarýn artýyor olmasý borçlanma ile beraber faaliyetlerin de arttýðý anlamýna gelmektedir ve artan faaliyetler ile beraber karlarýnda artýyor olmasý bence borçlanmanýn þirkete olumlu yönde etkisini ortaya koyuyor.
Bu anlattýklarým grafiksel olarak belki daha anlaþýlýr olur.
Dikkat ederseniz satýþlar geçtiðimiz yýllarda ilk çeyrek ve ikinci çeyreklerde yüksek olur üçüncü ve dördüncü çeyrekler hep sönük kalýrdý ama borçlanmanýn arttýðý 2017 senesinde üçüncü ve dördüncü çeyrek satýþlarý önceki yýllar gibi sönük kalmamýþ, ayrýca genel satýþlarýn artýþý hem önceki yýllarýn artýþýndan çok daha yüksek hem de net kar performansý olarak da geçtiðimiz yýllarýn aksine üçüncü ve dördüncü çeyrekte pozitif yönlü tezahür etmiþ.
Þirkette yaþanan bu satýþ ve karlýlýk artýþýnýn hýz kesmeden devam edeceðini ve önümüzdeki dönemlerde daha da güzel rakamlar göreceðimizi ümit ediyorum.
emeklerinize saglik ustad
eczyt hakkindaki fikrinizi alabilir miyim ?
Dostum eline saðlýk. Haklýsýn.
Evet, son çeyrek satýþlarý 15 milyondan 41 milyona fýrlamýþ... zannedersem bu tohum satýþlarý iþi baþlamýþ. Böylece dediðin gibi son çeyrek artýk zarar yazmalardan, kar yazmaya geçmiþ. 2017 hbk si 54 kuruþtan 65 e fýrlamýþ. FK da düþtü...haliyle son 2 günkü artýþlarla.
Ýlk çeyrek beklentin nasýl? Ben 120-125 satýþ olmasýný bekliyorum. Karlýlýk oraný 25-26% gibi dersek, 30-32 milyon arasý gayet rahat gözüküyor. (2017 2Ç, bu 27 idi). Bu rakamlar kaydýrýlmýþ...52-54 milyon= 70 kuruþ karlara denk geliyor. Ne dersin? Tahminim iyi mi... fazla iyimser mi?
Ayrýca 2018/2. çeyrekte de beklenebilecek benzer oranda bir yükseliþle...90 mil satýþlar ve 22% kar oraniyla...artý 20 milyon kar gözüküyor. (2017 2Ç, bu 17 idi) Böylece 55-57 mily. oluyor. Yapar 72.5-75 kuruþ hbk... FK 12 ile 9,00 tl ve FK 14 ile 10,50 TL olmasý gayet muhtemel...6 ile 9 ay içerisinde gibi kýsa bir vadede, ki o fiyatlarda bile satýþ için bir neden yok... bu yoklukta portföyde olmasý gereken temel taþ oldu yani. Soda, Ereðli, Aygaz ve Tüpraþýn yanýna ek bir evladiyelik þirket elzemdi.
FK 8 lerden (2017 baþý, ortasý gibi) ....14 lere fýrladý diye son aylar azaltmýþtým ama....malum 10 üzeri FK lara hiç tahammülüm yok, eðer hbk fýrlamýyacaksa...ama hata yapmýþým. Satýþlar da, karlar da yükseldi ve halen yükseliyor. Portföyümde yine artýrmaya baþladým bugünden itibaren.
Bir zamanlar, 4-5 sene evvel falan galiba, che big vardý...bu kaðýdýn hastasýydý. umarým tutuyordur halen elinde. O zamanlar fk hep 6-7 arasý gider gelirdi... 1,50- 2 TL arasý gibi hep toplardýk...kulaklarý çýnlasýn o dostumun da.
Dostum bir de Tupraþ'ta tahminine ihtiyacým var.
14- 15 milyar arasý bir satýþ rakamý altý mümkün deðil gibi?
7% karlýlýk oraný ile 1 milyar kar yapýyor son çeyrekte Ama maliyetler tabiki çok oynak. 2016 da ilk çeyrekte 1,3% ve 2. çeyrek 4% ü görmüþ...net kar oraný..geçici olarak. Yani 400 ile 600 milyon TL karda mümkün gibi gözüküyor. Petrol piyasasýný bilen ve düzgün bir tahmin yapabilen var mý acaba? Aracý kurum veya analistler de olabilir?
Kaydýrýlmýþlarda beklentim.... 54 milyar satýþlar ve 8% gibi kar oranýyla...4.3 milyar 2017 kar gayet rahat gözüküyor...bana göre.
17,20 Tl hbk yapar 250 mio senet sayýsý ile. 6,40 gibi çok düþük bir FK. Portföy büyütmek için kaçmaz bir fýrsat. ne dersin?
hocam tuprs birkaç önce büyük ölçekli bir yatýrým amacýyla borçlanmýþtý, ayrýca þirket genel müdürünün de bu yönde açýklamalarý oldu, ve takip ettiðim kadarý ile nasýl bir yatýrým yapýp ne zaman baþlayacaðý ve biteceði henüz belli deðil...
Þirket beklendiði gibi büyük ölçekli bir petrokimya yatýrýmýna giderse 3-5 sene karlar düþük gelebilir, temettüler düþebilir..
böyle bir durumda stratejiniz nasýl olur acaba?
tþk..,syg.
Yer Ýmleri