Son dnemlerin adndan oka bahsedilen irketi KRONT analizidir...
2007 ylndan 14.268.513 TL sermaye ile kurulan irket; telekomnikasyon operatrlerinin, servis salayclarn ve byk iletmelerin ihtiyalarna ynelik yksek teknoloji zmleri retmektedir.
Btn dnyada gibi byyen internet teknolojisinde ihtiyacn ve kapasitenin snr olmadn dnrsek bu irketin de bu snrsz sektrde faaliyet yrtyor olmas ok byk avantajdr. yle ki; ret retebildiin yenilikleri,mutlaka satlr ama varolan teknolojiler deil bu sektrde yenilikler para kazandrr. Son bir ylda da bu konuda irket ok ciddi byme admlar att. ok net ve keskin olarak yaanan bu sreci ynetim kurulu bakan yle dile getirmi;
2016 yl,mteri memnuniyetini ve sadakatini artrmak, yksek bir finansal getiri elde ederek srdrlebilir bymemize temel tekil edecek salam finansal yapmz daha da glendirmekle geti. te yandan bizi kresel bir irket yapacak stratejilerimizi oluturduk, bu amaca ynelik alt yapmz ve organizasyonumuzu gelitirdik, bizi daha byk satlara tayacak sektrel genilememizi ve kanal yapmz hayata geirmeye baladk. Sanayi devrimi, nesnelerin interneti (IOT), siber gvenlik ve Yapay zeka gibi konular, irketlerin yeni girmek istedikleri alanlar olarak hayallerini sslerken, biz bu konularda nemli yollar aldk. Kendi i yapmzdaki bilgi ve yetkinliklerimizi glendirirken yurtii ve yurtd stratejilerimizi ve eko sistemimizi gelitirdik. Daha yaplacak ok iimiz var. Ancak yksek teknoloji ieren rnlerimizin nitelikleri ve kalitesini, Kuzey Amerika, Latin Amerika, Dubai, Pakistan gibi lkelerdeki mevcudiyetimiz ile birletirince bu durum bizi u anda dahi kresel bir oyuncu yapmaya yetiyor. Geldiimiz nokta sorumluluklarmz artrrken kresel bir irket olarak bymek iin bizi daha youn ve disiplinli bir almaya ynlendiriyor.
Tabii ki her irket faaliyet raporlarnda ok gzel ssl cmleler kullanabilir ama burada kullanlan cmlelerin ierisinde gereklemi olanlarn nemli bir arl bulunmaktadr ve bu adan alt bo vaatler deil bunlar. Sosyal medyada oka konuulduu iin hepimizin malumudur bu irketin ciddi beklentileri olan Havaliman inaatlar, Katarda yaplacak olan stadyumlar, Amerika pazarnda yer araylar vs ok dikkate deer beklentilerdir.
Halihazrda yaanan yeni olumlu gelimeleri sralayacak olursak; Neta irketi ile kurulan salam balar, 2017 ilk eyreinde Nepal ve Yeni Zellanda gibi lkelere ilk satlarn yaplm olmas.
Halihazrda (greceli) olumsuz grnen yanlar ise; 2016 son eyreinde balayp bugnlere kadar devam eden 3,50 TL fiyattan 17,00 TL fiyata kadar sregelen devasa ykselii ve bu ykseli srasnda brt takasa alnm olmas bana gre problem olacak durumlar deildir ama dn burada benim de serzenite bulunmam gerektirecek kadar bu iki konunun fazla konuulmu olmasn ben akas yadrgadm. Bu irketi gnbirlik yada bir ka gnlk trade eden biri brt takas sorun edebilir bunu anlarm ama orta vade yatrm yapt bir irketin brt takasta olmasnn ok olumsuz bir sebebi de yoksa bence hi dert edilecek bir durum deildir. Ayrca fiyatn ok artm olmas elbette sorgulanmas gereken bir durumdur ama bu konuda bu irkete ok hakszlk yaplyor bence, sanki fiyat ykselmemi de dm yerin dibine girmi gibi baklyor hisse fiyatna, sanrsnz ki bu hisseyi alan btn kk yatrmclar zarar etmi, oysa kim nereden almsa mutlaka kar marj vermi. Yani bence daha ok den fiyattan korkmak gerekir.
Bunlar rakamsal olmayan datalard, biraz da rakamlara bakalm.
ncelikle sektrdeki dier irketlerle kyaslamak istiyorum ama ne yazkki burada okta salkl bir sektrel kyaslama olmayacak ama en azndan emsal irketler ile KRONT arasndaki farkn grlemesinde fayda var.
Son bir yln zet puan tablolardr.
Yukardaki tablolarn dnemlerini bilerek ilk eyrekleri hem birbiri ile kyaslamak iin hem de 2016 yl sonu 2017 ilk eyreini kyaslamak iin yaptm. Grld gibi tm dnemler de en yksek puan alan irket KRONT irketidir. (bu arada hatrlatmak isterim puanlar keyfiyetten verilmiyor, matematik hesab ile oluuyor bu puanlar) Sorgulanmas gerekenler ise malum olduu zere PD/DD ve ksmen de F/K nn yksekliidir. Ama imdi bu tablolara bakarak biliim sektrne yatrm yapmak isteyen birinin ilk hangi irket dikkatini eker sizce? Tamam, fiyat ucuz deil hatta buradan baknca pahal bile grnyor ama hakikaten de ok verimli bir irket, detayl incelemeye deer bence.
Aadaki tablo da yine son bir yln dikkat eken deiimlerini iaretledim.
Bir yl nce 12.6 milyon TL olan ksa vadeli ticari alacaklar 23.2 milyon TL olmu, bunu geenlerde de konumutuk satlar da ok artt iin alacak rakam oalm grnyor, irketin ortalama tahsil sresi son bilanoda 270 gn olarak grnyor, 2016 ylnn ilk yarsnda ise irket ortalama 330 gnde tahsilat yapabiliyormu, yani alacak rakam artm ama bu irketin tahsilat sorunu yaad anlamna gelmemektedir. Fakat dikkatinizi ektimi? irketin toplam varl 40 milyon TL iken bunun yardan fazlas ticari alacak, ok ar likit bir irket.
Dier dikkat eken kalem ise 8.2 milyondan 9.9 milyona ykselmi olan maddi olmayan duran varlklardr ki bu rakam da toplam varlklarn neredeyse drtte biri oranna denk geliyor. Akas bilanoda maddi olmayan duran varlklarn yksek olmas benim okta houma giden bir durum deil. nk somut bir dayana, gerek deeri olmayan varlklardr bunlar ve bir ok irket bilanoda bu kalem iirerek irketin z sermayesini haketmedii halde yksek gsterebiliyorlar. Bu yzden tavsiyem bu tip durum grlen irketin dip notlarna mutlaka bakn ve rakamlarn en azndan makul, mantkl deitirildiine emin olun derim. Ben de KRONT iin aynsn yaptm fakat 2017/mart dnemi iin hazrlanan finansal dip notta hi aklama yaplmam, 2016/aralk dneminde ise bu kalemin Lisanslar Bilgisayar Yazlmlarndan olutuunu grdm. Elbette lisans yada yazlmlara fiyat biecek deilim ama son bir yldaki deiimin de sadece 1.7 milyon TL olduunu da dnnce bu irketin bu kalemde iirme yapmad kanaatine vardm. Hani iirilen rakam daha ciddi boyutlarda olsa phe duyardm elbette.
irketin ksa ve uzun vadeli bor rakamlar ok az, bu konuda olduka salam ve gven verici bir yapya sahip.
z sermaye ise, gelir tablosundan da teyit edeceimiz hali ile elde edilen karlarla bymektedir. Olduka gzel bir durum.
Gelir tablosunu biraz daha geni paylamak istedim nk yllk deiimleri daha n planda olan bir irket.
Grld gibi yine dikkat eken deiimleri iaretledim.
Yurt d satlar henz istenen rakamlarda deil ama srekli artyor olmas gzel. Net sat gelirleri ise son ylda 13.4 milyon TL - 14.5 milyon TL ve 27.2 milyon TL olarak gereklemi. zellikle son yl gayet gzel bir art yaanm ve brt kar marj, esas faaliyet kar marj ve net kar marj artarak devam etmi. Piyasann da kabul ettii gibi olduka gzel bir gelir tablosu var irketin. Elbette bu durumun srdrlebilir olup olmad nemli bir aratrma konusudur, buna deineceiz ama gelir tablosunda dikkatimi eken irketin ciddi bir borcu yokken ve dviz fazlasna sahipken nasl olmuta 2016 sonunda 1.4 milyon TL finansal gider yazm, anlam veremedim. Tamam, bu rakam bir nceki yla gre azalm ama dip nota bakmak farz oldu.
lgin bir ekilde kur fark gideri olduunu grm oldum. irketin elinde dviz fazlas varken finansal gider yazyor olmasna anlam veremedim akas. Yani bu rakam da net kar rakamnn %11 kadar, hani azmsanacak bir oran da deil. Sanrm irketin ticari aknda olabilen bir durum. Bu konuda beni aydnlatacak biri olursa sevinirim.
irketin Sektrdeki konumunu, mali yapsn ve gelir tablosunda grdklerimizi toparlayacak olursak.
*Sektrdeki olumlu anlamda dikkat eken bir irket.
*Mali yapsnda irketi zora sokacak bir durum yok, bilano kalemleri effaf ve makul.
*Satlar ve kar oranlar artan gzel bir irket.
imdi buradan sonra bize lazm olan ne biliyormusunuz?????????????
Bu irketin satlar yine artacakm? Ne kadar artacak? Yine %40 civar net kar marj retebilecekmi?
te bu sorular cevaplamamz lazm...
Bu cevaplara gre de hisseye gelecek dnemler iin deer bimemiz lazm...
imdi bu irkete dair yl sonu iin herkes kendince bir ciro ve net kar rakam belirtsin, ben de ayn ekilde ciro ve net kar hedefi belirteceim ve bu rakamlarn ortalamasna gre deerleme analizi yapacam.
Hadi buyurun hafta sonu hep birlikte alalm.
Yer mleri