Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
0,00 0% 0,00? 0,00 / 0,00

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 34/193 ÝlkÝlk ... 2432333435364484134 ... SonSon
Arama sonucu : 1538 madde; 265 - 272 arasý.

Konu: Orta Vadeli Ýnciler

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Ýstanbul
    Gönderi
    396
    Daha fazla sayý olmasýný beklerdim ama sadece 6 kiþi tahminde bulunmuþ olduk. Bu altý kiþinin tahminlerinin toplamýný altýya böldüm ve deðerleme analizinde bu ortalama rakamlarý baz alacaðým.

Borfin mali analiz proðramýnda bulunan deðerleme analizi tablolarýný daha önce de paylaþýyordum. Þimdi KRONT için bu tabloyu hazýrlayýp paylaþacaðým ve 2017 yýlý sonu için oluþturulan tahminlerle beraber þirket hakkýndaki diðer sorularý da cevaplayýnca þirketin ucuz - normal ve pahalý fiyatlarý ortaya çýkacak. Sonuç ile ilgili ben kendi fikrimi belirteceðim, herkes de kendi fikrini belirtir.
    Borsa, korku deðil eðlenceli bir gerilimdir. https://twitter.com/azizserin75

2. Eklemek istediðim bir durum var....Her ne kadar þirket için %40-45 civarýnda net kar marjý tahmininde bulunsanýz da..

2017 ilk çeyrek itibarý ile durum pek öyle deðil, geçen sene de ayný durumdaymýþ..Genelde son çeyrek satýþlar ile kar marjlarý çok yüksek çýkýyor...Yani ben gelecek çeyrekte öyle %40 net kar marjý çýkmasýný pek olasý görmüyorum, son çeyrekteki satýþlar ile belki olabilir...Faaliyet raporu þu þekilde:

Þirketin bu dönemsellik durumu zaten grafiðe de yansýmýþ..f/k oranlarý 7 ile 20 arasýnda deðiþmiþ...
    Þimdi diyelim ki Yalýn hocam doðru bildi ve 17 milyon net kar elde etti...

Küçük bir hesapla bu hisse yýl sonunda 1.20 lira hisse baþý kar eder...Yani uygun alým fiyatý 8.40 lira eder, uygun çýkýþ yeri de:24 TL yapar...Tabi bu deðerler mevcut yýl sonu kar tahminleriniz doðru çýkarsa ve þirket bu F/K aralýðýnda teveccüh görürse olur...

http://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=7135
    geleneksel hissenet haftalýk hisse yarýþmamýza tahminlerinizi alaým.
    bir halt olacaðý yok.

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Ýstanbul
    Gönderi
    396
    Net kar ve ciro rakamlarýný tahminlerimizin ortalamasýný alarak oluþturdum, diðer sorulara verdiðim cevaplarý makul bulmayanlar olursa ve düzeltmek isteyen olursa elbette düzelterek tekrar ortaya çýkan fiyatý yayýnlarým. Çünkü deðiþtirelen her sorunun cevabý hisse fiyatý üzerinde etken olabiliyor.

Bu verilere göre sistem KRONT için 5,26 normal fiyat olarak belirledi. Elbette böyle hýzlý büyüyen bir þirketi piyasa ucuz veya normal fiyatlamayacaktýr ama hisse fiyatý þuan 16,85 iken sistemde pahalý fiyatýn 14,35 olduðunu düþünürsek piyasa þuan bu þirketi pahalý fiyattan da pahalý fiyata deðerliyor diyebiliriz.

Tekrar edeyim; tabloda diðer sorulara verdiðim cevaplar hisse fiyatý üzerinde etken olabiliyor, eðer diðer cevaplarýmý makul bulmayan olursa ve düzeltilmesini isterse düzelterek tabloyu tekrar yayýnlayabilirim.

Bu sonuca göre ben bu þirkete ortak olurmuyum sorusuna verilecek cevap ise benim fikrim elbette hayýr olur. En azýndan yeni bir orta vadeli yatýrým düþünüyorsam güncel fiyatýn pahalý olduðunu görmüþ oldum. Peki hangi fiyata düþerse ortak olabilirim? Elbette sistemin hesaplamýþ olduðu normal fiyat olan 5,26 yý beklemiyorum ama istatistik yapacaksam normal fiyat ile pahalý fiyatýn ortalamasýný beklemiþ olsam 10,00 TL civarý makul bir fiyat olur sanýrým. Ne yani piyasa þimdi bu hissenin fiyatýný %70 düþürürmü sorularý hava da uçuþmadan önce buna da bir açýklama yapayým. Heveslenmeyin yada bu þirketin ortaklarý hemen kýzmayýn. Bence sistemde pahalý görünen 14,35 fiyatýn altýna düþtükçe kademeli alým yaparak biriktirmek daha mantýklý bir yol olarak göründü bana. Yani yaklaþýk %10 gibi bir iskontodan sonra ama tabiki almak istenilen miktarýn hepsi bu fiyatlardan alýnmamalý, fiyat düþtükçe daha alttan daha fazla alýnmalý þeklinde bir plan oluþturmak gerektiðini düþünüyorum. Böylece en azýndan ortalama maliyet rakamý daha makul seviyelerde oluþur. Ha; diyebilirsinizki ya o fiyata düþmezse... Pahalý fiyata ortak olmak isteyene elbette kimse engel olmaz derim...

Bu yazýyý bitirip cevabý gönder butonuna basmadan önce son bir kere daha okudum ve aklýma þu geldi eh be yalýn biz demedikmi sana bu hisse pahalý boþuna uðraþma bununla diye twitter da ve forumda özelden ve genelden çok telkin aldým bununla ilgili ama her defasýnda þunu söyledim. Sadece hissenin fiyatýna bakarak bu çok çýkmýþ pahalý olmuþ demek doðru deðil, hesaplayalým bakalým belki de ucuzdur hala aha þimdi hesaplamýþ olduk herkesin de bu tür hesaplar yaparak bir sonuca varmasýna sebep olabilirsek, ne mutlu bizlere

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Ýstanbul
    Gönderi
    396
    KRONT ile ilgili bir üstteki ileti ile bu ileti bir arada durur ve beraber okunursa daha faydalý olur.

Alýntý Originally Posted by YALIN Yazýyý Oku
    Son dönemlerin adýndan çokça bahsedilen þirketi KRONT analizidir...

2007 yýlýndan 14.268.513 TL sermaye ile kurulan þirket; telekomünikasyon operatörlerinin, servis saðlayýcýlarýn ve büyük iþletmelerin ihtiyaçlarýna yönelik yüksek teknoloji çözümleri üretmektedir.

Bütün dünyada çýð gibi büyüyen internet teknolojisinde ihtiyacýn ve kapasitenin sýnýrý olmadýðýný düþünürsek bu þirketin de bu sýnýrsýz sektörde faaliyet yürütüyor olmasý çok büyük avantajdýr. Öyle ki; üret üretebildiðin yenilikleri,mutlaka satýlýr ama varolan teknolojiler deðil bu sektörde yenilikler para kazandýrýr. Son bir yýlda da bu konuda þirket çok ciddi büyüme adýmlarý attý. Çok net ve keskin olarak yaþanan bu süreci yönetim kurulu baþkaný þöyle dile getirmiþ;

2016 yýlý,müþteri memnuniyetini ve sadakatini artýrmak, yüksek bir finansal getiri elde ederek sürdürülebilir büyümemize temel teþkil edecek saðlam finansal yapýmýzý daha da güçlendirmekle geçti. Öte yandan bizi küresel bir þirket yapacak stratejilerimizi oluþturduk, bu amaca yönelik alt yapýmýzý ve organizasyonumuzu geliþtirdik, bizi daha büyük satýþlara taþýyacak sektörel geniþlememizi ve kanal yapýmýzý hayata geçirmeye baþladýk. Sanayi devrimi, nesnelerin interneti (IOT), siber güvenlik ve Yapay zeka gibi konular, þirketlerin yeni girmek istedikleri alanlar olarak hayallerini süslerken, biz bu konularda önemli yollar aldýk. Kendi iç yapýmýzdaki bilgi ve yetkinliklerimizi güçlendirirken yurtiçi ve yurtdýþý stratejilerimizi ve eko sistemimizi geliþtirdik. Daha yapýlacak çok iþimiz var. Ancak yüksek teknoloji içeren ürünlerimizin nitelikleri ve kalitesini, Kuzey Amerika, Latin Amerika, Dubai, Pakistan gibi ülkelerdeki mevcudiyetimiz ile birleþtirince bu durum bizi þu anda dahi küresel bir oyuncu yapmaya yetiyor. Geldiðimiz nokta sorumluluklarýmýzý artýrýrken küresel bir þirket olarak büyümek için bizi daha yoðun ve disiplinli bir çalýþmaya yönlendiriyor.

Tabii ki her þirket faaliyet raporlarýnda çok güzel süslü cümleler kullanabilir ama burada kullanýlan cümlelerin içerisinde gerçekleþmiþ olanlarýn önemli bir aðýrlýðý bulunmaktadýr ve bu açýdan altý boþ vaatler deðil bunlar. Sosyal medyada çokça konuþulduðu için hepimizin malumudur bu þirketin ciddi beklentileri olan Havalimaný inþaatlarý, Katarda yapýlacak olan stadyumlar, Amerika pazarýnda yer arayýþlarý vs çok dikkate deðer beklentilerdir.

Halihazýrda yaþanan yeni olumlu geliþmeleri sýralayacak olursak; Netaþ þirketi ile kurulan saðlam baðlar, 2017 ilk çeyreðinde Nepal ve Yeni Zellanda gibi ülkelere ilk satýþlarýn yapýlmýþ olmasý.

Halihazýrda (göreceli) olumsuz görünen yanlarý ise; 2016 son çeyreðinde baþlayýp bugünlere kadar devam eden 3,50 TL fiyattan 17,00 TL fiyata kadar süregelen devasa yükseliþi ve bu yükseliþ sýrasýnda brüt takasa alýnmýþ olmasý bana göre problem olacak durumlar deðildir ama dün burada benim de serzeniþte bulunmamý gerektirecek kadar bu iki konunun fazla konuþulmuþ olmasýný ben açýkçasý yadýrgadým. Bu þirketi günübirlik yada bir kaç günlük trade eden biri brüt takasý sorun edebilir bunu anlarým ama orta vade yatýrým yaptýðý bir þirketin brüt takasta olmasýnýn çok olumsuz bir sebebi de yoksa bence hiç dert edilecek bir durum deðildir. Ayrýca fiyatýn çok artmýþ olmasý elbette sorgulanmasý gereken bir durumdur ama bu konuda bu þirkete çok haksýzlýk yapýlýyor bence, sanki fiyatý yükselmemiþ de düþmüþ yerin dibine girmiþ gibi bakýlýyor hisse fiyatýna, sanýrsýnýz ki bu hisseyi alan bütün küçük yatýrýmcýlar zarar etmiþ, oysa kim nereden almýþsa mutlaka kar marjý vermiþ. Yani bence daha çok düþen fiyattan korkmak gerekir.

Bunlar rakamsal olmayan datalardý, biraz da rakamlara bakalým.

Öncelikle sektördeki diðer þirketlerle kýyaslamak istiyorum ama ne yazýkki burada çokta saðlýklý bir sektörel kýyaslama olmayacak ama en azýndan emsal þirketler ile KRONT arasýndaki farkýn görülemesinde fayda var.

Son bir yýlýn özet puan tablolarýdýr.

Yukarýdaki tablolarýn dönemlerini bilerek ilk çeyrekleri hem birbiri ile kýyaslamak için hem de 2016 yýlý sonu 2017 ilk çeyreðini kýyaslamak için yaptým. Görüldüðü gibi tüm dönemler de en yüksek puaný alan þirket KRONT þirketidir. (bu arada hatýrlatmak isterim puanlar keyfiyetten verilmiyor, matematik hesabý ile oluþuyor bu puanlar) Sorgulanmasý gerekenler ise malum olduðu üzere PD/DD ve kýsmen de F/K nýn yüksekliðidir. Ama þimdi bu tablolara bakarak biliþim sektörüne yatýrým yapmak isteyen birinin ilk hangi þirket dikkatini çeker sizce? Tamam, fiyatý ucuz deðil hatta buradan bakýnca pahalý bile görünüyor ama hakikaten de çok verimli bir þirket, detaylý incelemeye deðer bence.

Aþaðýdaki tablo da yine son bir yýlýn dikkat çeken deðiþimlerini iþaretledim.

Bir yýl önce 12.6 milyon TL olan kýsa vadeli ticari alacaklar 23.2 milyon TL olmuþ, bunu geçenlerde de konuþmuþtuk satýþlarý da çok arttýðý için alacak rakamý çoðalmýþ görünüyor, þirketin ortalama tahsil süresi son bilançoda 270 gün olarak görünüyor, 2016 yýlýnýn ilk yarýsýnda ise þirket ortalama 330 günde tahsilat yapabiliyormuþ, yani alacak rakamý artmýþ ama bu þirketin tahsilat sorunu yaþadýðý anlamýna gelmemektedir. Fakat dikkatinizi çektimi? Þirketin toplam varlýðý 40 milyon TL iken bunun yarýdan fazlasý ticari alacak, çok aþýrý likit bir þirket.
    Diðer dikkat çeken kalem ise 8.2 milyondan 9.9 milyona yükselmiþ olan maddi olmayan duran varlýklarýdýr ki bu rakam da toplam varlýklarýn neredeyse dörtte biri oranýna denk geliyor. Açýkçasý bilançoda maddi olmayan duran varlýklarýn yüksek olmasý benim çokta hoþuma giden bir durum deðil. Çünkü somut bir dayanaðý, gerçek deðeri olmayan varlýklardýr bunlar ve bir çok þirket bilançoda bu kalem þiþirerek þirketin öz sermayesini haketmediði halde yüksek gösterebiliyorlar. Bu yüzden tavsiyem bu tip durum görülen þirketin dip notlarýna mutlaka bakýn ve rakamlarýn en azýndan makul, mantýklý deðiþtirildiðine emin olun derim. Ben de KRONT için aynýsýný yaptým fakat 2017/mart dönemi için hazýrlanan finansal dip notta hiç açýklama yapýlmamýþ, 2016/aralýk döneminde ise bu kalemin Lisanslar Bilgisayar Yazýlýmlarýndan oluþtuðunu gördüm. Elbette lisans yada yazýlýmlara fiyat biçecek deðilim ama son bir yýldaki deðiþimin de sadece 1.7 milyon TL olduðunu da düþününce bu þirketin bu kalemde þiþirme yapmadýðý kanaatine vardým. Hani þiþirilen rakam daha ciddi boyutlarda olsa þüphe duyardým elbette.

Þirketin kýsa ve uzun vadeli borç rakamlarý çok az, bu konuda oldukça saðlam ve güven verici bir yapýya sahip.

Öz sermaye ise, gelir tablosundan da teyit edeceðimiz hali ile elde edilen karlarla büyümektedir. Oldukça güzel bir durum.

Gelir tablosunu biraz daha geniþ paylaþmak istedim çünkü yýllýk deðiþimleri daha ön planda olan bir þirket.

Görüldüðü gibi yine dikkat çeken deðiþimleri iþaretledim.

Yurt dýþý satýþlar henüz istenen rakamlarda deðil ama sürekli artýyor olmasý güzel. Net satýþ gelirleri ise son üç yýlda 13.4 milyon TL - 14.5 milyon TL ve 27.2 milyon TL olarak gerçekleþmiþ. Özellikle son yýl gayet güzel bir artýþ yaþanmýþ ve brüt kar marjý, esas faaliyet kar marjý ve net kar marjý artarak devam etmiþ. Piyasanýn da kabul ettiði gibi oldukça güzel bir gelir tablosu var þirketin. Elbette bu durumun sürdürülebilir olup olmadýðý önemli bir araþtýrma konusudur, buna deðineceðiz ama gelir tablosunda dikkatimi çeken þirketin ciddi bir borcu yokken ve döviz fazlasýna sahipken nasýl olmuþta 2016 sonunda 1.4 milyon TL finansal gider yazmýþ, anlam veremedim. Tamam, bu rakam bir önceki yýla göre azalmýþ ama dip nota bakmak farz oldu.

Ýlginç bir þekilde kur farký gideri olduðunu görmüþ oldum. Þirketin elinde döviz fazlasý varken finansal gider yazýyor olmasýna anlam veremedim açýkçasý. Yani bu rakam da net kar rakamýnýn %11 kadarý, hani azýmsanacak bir oran da deðil. Sanýrým þirketin ticari akýþýnda olabilen bir durum. Bu konuda beni aydýnlatacak biri olursa sevinirim.

Þirketin Sektördeki konumunu, mali yapýsýný ve gelir tablosunda gördüklerimizi toparlayacak olursak.

*Sektördeki olumlu anlamda dikkat çeken bir þirket.

*Mali yapýsýnda þirketi zora sokacak bir durum yok, bilanço kalemleri þeffaf ve makul.

*Satýþlarý ve kar oranlarý artan güzel bir þirket.

Þimdi buradan sonra bize lazým olan ne biliyormusunuz?????????????

Bu þirketin satýþlarý yine artacakmý? Ne kadar artacak? Yine %40 civarý net kar marjý üretebilecekmi?

Ýþte bu sorularý cevaplamamýz lazým...

Bu cevaplara göre de hisseye gelecek dönemler için deðer biçmemiz lazým...

Þimdi bu þirkete dair yýl sonu için herkes kendince bir ciro ve net kar rakamý belirtsin, ben de ayný þekilde ciro ve net kar hedefi belirteceðim ve bu rakamlarýn ortalamasýna göre deðerleme analizi yapacaðým.

Hadi buyurun hafta sonu hep birlikte çalýþalým.

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Ýstanbul
    Gönderi
    396
     Alýntý Originally Posted by TomBombadillo Yazýyý Oku
    Eklemek istediðim bir durum var....Her ne kadar þirket için %40-45 civarýnda net kar marjý tahmininde bulunsanýz da..

2017 ilk çeyrek itibarý ile durum pek öyle deðil, geçen sene de ayný durumdaymýþ..Genelde son çeyrek satýþlar ile kar marjlarý çok yüksek çýkýyor...Yani ben gelecek çeyrekte öyle %40 net kar marjý çýkmasýný pek olasý görmüyorum, son çeyrekteki satýþlar ile belki olabilir...Faaliyet raporu þu þekilde:

Þirketin bu dönemsellik durumu zaten grafiðe de yansýmýþ..f/k oranlarý 7 ile 20 arasýnda deðiþmiþ...
    Þimdi diyelim ki Yalýn hocam doðru bildi ve 17 milyon net kar elde etti...

Küçük bir hesapla bu hisse yýl sonunda 1.20 lira hisse baþý kar eder...Yani uygun alým fiyatý 8.40 lira eder, uygun çýkýþ yeri de:24 TL yapar...Tabi bu deðerler mevcut yýl sonu kar tahminleriniz doðru çýkarsa ve þirket bu F/K aralýðýnda teveccüh görürse olur...

Döviz fiyatý 2017 yýlýnda 2016 yýlýndaki gibi keskin yukarý yönlü olmayacaðý beklentimle beraber net kar marjýnýn törpülenme olasýlýðý bence de var dostum

7. Valla zor bir þey yapýyorsun dostum...17 liralýk hisseye biçtiðimiz deðerler hisse sahiplerinin hiç hoþuna gitmeyecek þimdi

Örneðin otkar benim gözümde 65-70 lira eder ama þu an 100 lira...Þimdi bunu hisse baþlýðýnda yazmak yürek ister ama o kadar ediyor, ne yapalým..

Tabi bunlar kiþisel görüþ diyelim..Yoksa kront tahtasý f/k yý 50 yapar, hisseyi 70-75 lere sürer...Dur bakalým, bunun deðeri budur diyecek halimiz yok ....Ama eðiticidir bu tür paylaþýmlar..Yaþa varol dostum

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Ýstanbul
    Gönderi
    396
     Alýntý Originally Posted by TomBombadillo Yazýyý Oku
    Valla zor bir þey yapýyorsun dostum...17 liralýk hisseye biçtiðimiz deðerler hisse sahiplerinin hiç hoþuna gitmeyecek þimdi

Örneðin otkar benim gözümde 65-70 lira eder ama þu an 100 lira...Þimdi bunu hisse baþlýðýnda yazmak yürek ister ama o kadar ediyor, ne yapalým..

Tabi bunlar kiþisel görüþ diyelim..Yoksa kront tahtasý f/k yý 50 yapar, hisseyi 70-75 lere sürer...Dur bakalým, bunun deðeri budur diyecek halimiz yok ....Ama eðiticidir bu tür paylaþýmlar..Yaþa varol dostum

Birilerinin hoþuna gitsin yada gitmesin diye deðil, temel analizin güzelliklerinden örneklerdir bunlar dostum

Sonucu kimse eleþtirmemiþ olsa da senin nezdinde bende ilave bir açýklama yapmýþ olayým.

KRONT þimdi bu sene cirosunu ve kar rakamýný bu denli artmýþ olsa bile temel analiz hesabýna göre eder fiyatýndan pahalý fiyatlanýyorsa, piyasa belkide daha güzel þeylerin (yeni bir iþ anlaþmasý - çok daha yüksek ciro ve kar vs) olacaðýný düþünüyordur. Ama biz eldeki veriler ve imkanlar ile bunlarý öngörebildik. Ve buna göre kendimize bir rota çizmiþ olduk.

Böylece;

Sadece bir baþkasýnýn yorumu ve düþüncesine göre yatýrým yapmamýþ oluruz, kendi fikirlerimiz ve düþüncelerimizle bir stratejimiz olur.

Amaç sosyal medyada eðitim çalýþmasý ise; BUDUR bence

Sayfa 34/193 ÝlkÝlk ... 2432333435364484134 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •