BES sistemine aþýk olanlar mutlaka olacaktýr..
onlarý ikna etmek gibi bir amacým yok.. gerçekleri yazýyorum, medyayý ve bu sistemi dizayn edenlerin demeçlerini 10 yýldýr takip ediyorum.. her hafta ekonomi dergisi alýyorum ayrýca, ve orada da BES sistemine iliþkin makyaj çalýþmalarýný görüyorum.. gerçekler çok net:
** %25 katkýsý daha onceden verilen vergi indirimi yerine getirilen bir sistem.. hukumetten para çýkmýyor, geleceðe erteliyor..amaç insanlara havuç gösterip ilerleyen zamanda bu yukumluluðu enflasyon ile ezmek..
** TR de sürekli enflasyon var..gecen sene %10, bu sene 15.. gelecek sene ne kadar olacak ?? bilmiyorsun haliyle..
** devlet katkýsýnýn zarar etmemesi gerekir..zarar ediyorsa bir problem var demektir..ama bu problemi kendin yaþayýp öðrenmen daha iyi..
devlet katkýsýný mevduata koysan zarar edermiydin.. hayýr etmezdin..mesela bankalar %15 veriyor.. devlet %14 ile bile nemalandýrsa bir kazançtýr bu deðil mi?? ama sen devlet katkýsýndan zarar ediyorsan burada iyi niyetten bahsedemezsin..
100 lira olsun devlet katkýsý.. bankada olsaydý bir sene sonra 115 olacaktý.. ama þu anda sende %10 zarar varsa ve 90 tl ye düþmüsse 90 ýn ilerleyen yýllarda 115 i geçeceðini mi düþünüyorsun.. unutma bankadaki sürekli artýyor..
neyse.. matematik zaten herkese bu sistemin bu halinin saçmalýðýný öðretecek..
BES sisteminde þuna bakýn: 100 lirayý BES'e yatýrdýn (seçenek a). veya 100 lirayý yarý yarýya mevduat ve dolara yatýrdýn (seçenek b).. aylýk olarak takip edin getirilerini iki seçeneðin...b seçeneði oldukça basit bir yatýrým tarzý.. daha sofistike þeylere girmedim bile.. çok basit bir seçenek..
BES eðer seçenek b olarak adlandýrdýðýmýz bu kadar basit bir yatýrým seçeneðini bile yenemiyorsa konuþmaya gerek yok.. ama sen BES e yatýrmaya devam edebilirsin.. kendi bileceðin iþ.
sadece bunu ikide bir zorunlu katýlým ile sürekli katýlmaya zorlamasýnlar vatandaþý.. boþu boþuna uðraþtýrýyorlar adamý.. gerekçeleri de çok komik.. millet tasarruf yapamýyormuþ o yüzden durmadan onlarý sisteme katmaya çalýþarak tasarruf yaptýracaklarmýþ..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Yer Ýmleri