Kazanç eðer þansla açýklanýyorsa veya ona dayanýyorsa, bilinçli deðil demektir.
Bilinçli deðilse ne yatýrýmdýr ne ticaret!
Kazanç eðer þansla açýklanýyorsa veya ona dayanýyorsa, bilinçli deðil demektir.
Bilinçli deðilse ne yatýrýmdýr ne ticaret!
BES'in zorunluluðu konusunda epey yazým var, ve özellikle de ilgiliyim...Belkide hiç kimsenin ilgilenmediði kadar da Devletle haþýr neþirim bu konuda...Hepsini yazdýk geride...Bizde iþler aðýr gider abi, sistemin eksiði gediði var ama bütün bunlar bu sistemden tonla para götürmek için engel deðil...Borsa tee 2013 yýlý seviyelerinde...Aradan geçmiþ 8 yýl...Bazý hisseler ki bunlardan bende de var o seneki fiyatlarýndan gerideler...Hemde iyi geride...9 TL maliyetli AKSA 17 TL ye çýktýðýnda hesap ekstremdeki sýfýrlarla þimdiki sýfýrlarýn sayýsý asýl beni ilgilendiren...
An itibariyle 8 yýl öncesinden daha az rakam var hesabýmda AKSA özelinde...Her gün 2-3 rapor çýkardý yok son teknoloji kompozit malzeme üretiyormuþ, yok bilmem ne...Ulen, kel Rýza'nýn kaðýtlarý bile daha çok kazandýrdý anasýný satayým...BES tarafýna bakýyorum, hamdolsun, total de % 75'i geçmiþ fon kazancým devlet katkýsý hariç...Orasý da son hamlelerimde gayet iyi artýda...Yani o % 25'in üzerine yaklaþýk % 10 getiri var...Þükür...Allah olmayana da versin...
Bu baþlýkta artýk pek yazmýyorum...zaten sizinle benzer þeyler yazardým yazacak olsam.
Farklý olarak uzun vade hisse yatýrýmýna inanýyorum, vadelide endeks iþlemi yapýyorum...hatta deneme amaçlý hisse long-short da yaptýðým oldu....ama kira getirim de var, arsam da var, tarlamdan elde ettiðim tarým gelirim de var. Yani riskli gibi görünen enstrümanlar kadar, çok muhafazakar yatýrýmlarým da var.
Kumar, þans vs hepsi kiþinin olaya nasýl yaklaþtýðý ile ilgili...yani ben riskli gibi gözüken enstrümanlarla gayet muhafazakar bir yatýrým stratejisi uygulayabilirim...kaldý ki yapý olarak aþýrý riski sevmem, hayatýmda sayýsal Loto oynamadým, milli piyango bileti almadým...þansýma hiç güvenmem, aklýma, bilgime, çalýþkanlýðýma güvenmeyi tercih ettim hep.
Ýþ dönüyor dolaþýyor, tercihlere saygý noktasýnda düðümleniyor...iþ arkadaþlarým yönetici olmak için bir yerlerini yýrtarken, ben sorumluluklarým, stresim yarýya insin, maaþým da yarýya insin isterim dedim... 40 yaþýnda erken emekliliði tercih ettim...60 a kadar masa baþý çalýþmayý tercih edene de saygý duyarým, ama benim tercihim bu,
Para için saðlýðýmdan, huzurumdan, aile hayatýndan taviz vermem kesinlikle... portföyü bir yýlda 5-10 katýna çýkarmak gibi bir hedefim yok...enflasyon üzerinde %10-20 reel getiri bana fazlasýyla yeter...son 1 yýlda bu hedefimi de rahat rahat gerçekleþtirdim...Allah tan baþka ne isteyeyim,
Ya, ben de yazmýyorum esasýnda...Da, gelip gidip BES þöyle böyle bilmem ne...Dayanamadým en sonunda...Þahsen katlar, yatlar, uçaklar bilmem nelerim olsun yok bende...Cebimde biraz para görsem lösev kutusuna atarým, 4 ayda bir kan veririm fazla kaný bile sevmem abi...Þimdi sen bana gel þansýný dene diyorsun...Tarz meslesi dediði gibi, bu iþ biraz daha ilerlese kýlýk kýyafete, inanca, hatta niye o tarafa baktýn'a kadar gider...Gereði yok.
Bu arada Vakýf Potföyü Ziraat'e sattýlar...Çok kýllandým bu iþten...Dün itibariyle tekrar NN Hayat'a aktarým talimatý verdim...Bu 3 ncü þirket deðiþikliðim...Aslýnda memnundum NN'den ama ben ayrýldýðýmda Altýn Fonlarý yoktu...2 defa toplantýlarýna katýlmýþ ve her defasýnda bu fonun kurulmasý konusunda baský yapmýþtým, olmayýnca da kýzgýnlýkla ayrýlmýþtým...Þimdi VIP'den girdim...Gayet güzel imkanlarý var bedava check-up felan...Hayýrlýsý olsun bakalým..
Gayet güzel bir kazanç üstadým.
Anlamadýðým bir sürü yorum var burada. Örneðin, bu BES hesaplarýndaki paralar, bizim adýmýza bizim hesabýmýzda takasbankta birikmiyor mu? BES þirketlerinin yaptýðý sadece bizim hesaplarýmýzda olan bu paralarýn yönetimini yapmak deðil mi?
Böyle ise, nasýl oluyorda, benim hesabýmda duran bir para, bu BES þirketlerini nemalandýrmak amaçlý kullanýlabiliyor?
Yada mesela emekli olan yok deniyorda, bu sistemden parasýný alamamýþ birisinin varlýðý gösterilebiliyor mu? Kimin parasýna el konmuþ þu ana kadar?
Benim çevremde bu sistemin içinde olupta parasýný alamayaný hiç görmedim ben. Sistemin eksiklerinden birisi, emeklilik maaþý konusu. Halen çözülemediði, bir sisteme oturtulamadýðý için henüz tercih edilir bir noktada deðil, o yüzden herkes parasýný almayý tercih ediyor.
Yer Ýmleri