Artan
Azalan
��lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) D���k / Y�ksek
9,68 10% 789,89 Mn 8,60 / 9,68
80,30 10% 41,42 Mn 80,30 / 80,30
80,30 10% 2,14 Mr 72,10 / 80,30
19,48 9.99% 1,34 Mr 17,70 / 19,48
155,40 9.98% 1,72 Mr 140,30 / 155,40
2.431.800,00 -10% 2,43 Mn 2.431.800,00 / 2.431.800,00
355,75 -9.99% 429,56 Mn 355,75 / 386,50
2.498,00 -9.98% 5,27 Mr 2.498,00 / 2.780,00
11,18 -9.98% 1,93 Mr 11,18 / 12,59
55,35 -9.93% 218,80 Mn 55,35 / 61,40
3,52 5.71% 31,52 Mr 3,34 / 3,58
311,00 -0.48% 16,35 Mr 306,75 / 314,75
326,00 1.64% 11,68 Mr 315,00 / 334,00
41,26 7.22% 10,79 Mr 38,30 / 41,30
75,25 0.07% 9,91 Mr 73,90 / 76,15
20,46 -0.39% 605,89 Mn 20,16 / 20,72
428,50 0.12% 7,72 Mr 426,25 / 434,50
326,00 1.64% 11,68 Mr 315,00 / 334,00
790,00 0.77% 3,13 Mr 777,00 / 802,50
99,15 -0.8% 503,79 Mn 98,00 / 100,00
114,20 -0.7% 209,55 Mn 113,40 / 115,40
428,50 0.12% 7,72 Mr 426,25 / 434,50
35,06 -2.61% 288,12 Mn 35,06 / 36,86
11,20 0.99% 680,06 Mn 10,85 / 11,45
86,70 -1.81% 469,42 Mn 86,40 / 89,00

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 94/499 ÝlkÝlk ... 44849293949596104144194 ... SonSon
Arama sonucu : 3989 madde; 745 - 752 arasý.

Konu: BES ( Bireysel Emeklilik Sistemi )

1. Saygý duyma meselesýnýde geçtikten sonra artýk görüþlerimizi çarpýþtýralým.

Hükümete olan bakýþ açýmýz bes ile iliþkilendýrýlýyor bunu goruyorum yapýyoruz çünkü devlette bu iþin içinde sonucta beným vergimi BES'e aktarýyorlar. Ancak bu x partýde y partýde olsa boyle olacaktý.

Önce þunu anlamaya calýsalým sýrayla gidelim ve sizlerde yorumlarýnýzý goruslerýný düþünceleriniz ve ýspatlarýnýzý soyleyýn.

1-Bes ilk basta bankalarýn müþterileri bese çekmeye calýsmasýyla ortaya çýktý. Bankalar tartýsmasýz þu an bulundugunuz konumun sorumlusu içinde bulundugumuz sistemin lideri bankalar ve "PARA" düzenidir. BU para düzeni ve banakalar yüzünden þu an köle gibi çalýþmak zorundayýz ve bir þekilde yine bankadan aldýgýmýz parayý kazanmak kazanýrken býr baskasýný bankaya borçlandýrmak ve totalde sadece bankalar için köle düzeninde birbirimizin parasýný sözde kar etme güdüsüyle bankaya faiziyle borçlandýrarak kendi kendýmýzý köle etmekteyiz.

Bes sistemi iste yine böyle bir kurumun calýsan aracýlarýyla yaný elemanlarýyla bu sistemin içine çekilmeye calýstýk. BU denle kötü ve bizi köle yapan bu bankalar þu anký bulundugumuz içler acýsý durumun tum sorumlusu bankalar bize gelin nolur bese girin kampanyalarý düzenliyorlar þimdi bu kurumun gerçekten iyi niyetli oldugunu soyleyebilirmiyiz ? Kredi vermek içinde kampanya yapýyorlar Bes içinde kampyan yapýyorlar bizim kuruma kaç kere geldiler elinde broþürlerle bese girin efendým bakýn 20 yýl sonra paranýz su kadar olacak diye diye sisteme çekmeye calýstýlar telefonlarla ikna etme cabalarý vesaire. TÜm bunlarý beným iyiliðim için yaptýlar öylemi ? ÜStelik bu kurum sayesýnde tum ýnsanlýk kölelik düzeniyle calýsýrken. BU meseleye bir deðinelim istedim.

2-Bes sisteminin götürüleri getirileri kýsmý var sýrada bes olmadan býre býr ayný düzeni yaratabilirmiyiz. ALternatýflerý dizersin önüne kendýn alýp satsan ne olur kendin deðiþtirsen ne olur sadece dolar alýp beklesen ne olur sadece býleske faýz yapsan ne olurdu malýyet ne kadar tutardý getýrý ne tutardý. BU alternatýflerýn oldugunu sende biliyorsun. BU alternatýflerýn maliyetinin komýsyon ve gýder ücretlerinin bese göre cok daha düþük kaldýgýnýn da farkýndasýn peki bu alternatýflerýnýn maliyetinin düþük olmasýna raðmen niçin illada yüksek malýyetlere katlanmak suretýyle bes'i tercih ediyorsun. %25 lik devlet katkýsý için. Bunun sana getirisi götürüsü ne bir hesaplayalým belkide uzun vadede %25 lerin hepsi totalde malýyetlere gýdecek. O halde niye 56 yaþýný bekleten bir sistemin içine dahil olmak istedim ? bir gün %25 ler azaltýlýr veya kesilirse maliyetlerin artmayacak mý bunun rýskýný ve 56 yasýný beklemenýn verdiði zaman faktörünü iþi içine dahil ettin mi

3-Bu sistem kýme ne getiri kýme ne götürü sagladý kac kýsý sýstemden pýsman olarak cýktý ve sebeplerini soyledýler mý ? bir risk barýndýrýyor mu vadedýlen getýrýler sizin payýnýz ne mesela beným sýstemden cýkmýs ýký adet arkadasým var 2 side en az 3 yýlýný dolduran kýsýler ýsrarla gýrmeyýn bu sýsteme dememe ragmen ove ove bitiremedýler.

3. yýllarýnýn sonlarýn her ýkýsýde parayý cekmýþ sebep getirileri düþük geldi dediler. cýkarkende kesýntý yapmýslar ben kesýntý yapacaklarýný da býlmýyordum nasýl alacaz olm bir sürü para kestýler dýyor e gabaðým beným sana zamanýnda anlattýk yasýn genç 56 ný nasýl bekleyecen beklemeklede býtmýyor ký her ay para yatýrýon bir fiil ölme eþþeðim ölme fon monda anlamassýn ne alýnýr ne sayýlýr býlmezsýn tutmus bese para yatýrmýssýn ne için %25 için. Ýnsanlarýn cogunu zaten bu %25 le sisteme dahil edip kiþiler getiriden memnun olmayýnca cýkmasýyla bes þirketleri adamýn hesap actýrýp kapatmasý sayesýnde karlarýna kar ekledýler. BÝr nevi cahil insanlarý %25 le kandýrýp sonra sýstemden cýkmak ýsteyenden para kestýler. ÇOK iyi niyetli kurumlar Zaten zorunlu bese hiç girmeyelim. normal sýradan býr borsacý býle ekonomýk duzený anlamakta hangý ensturuman gýder ve düþeri anlamaktan aciz bir halde iken sen çok afedersiniz baþka isim bulamadým köylü mehmet aðayý sisteme dahil ediyorsun. adama ekonomý ne desen o neymiþ diye cevap verir bu adam nasýl fon seçsin hangi fona gýrýp cýkacagýn malýyetý getiriyi götürüyü kesýntýlerýn ne oldugunu nerden býlsýn. Zaten halkýmýz cahil birde bu cahillerin bu zayýf yonlerýný somurmeye acýk edýyorsunuz. BU nasýl bir düzen kardesim hiçbirseye üzülmeyip kýzmasanýz býle en azýndan ýnsan olarak výcdanen deyinki yaw hakkeden bu zorunlu olayýna bende karsýyým kardesým egýtýmsýz ýnsanlarýn hepsýný zorla sýsteme sokuyorlar. önce bunlarý býr egýt sýstemý ogret fon ekonomý nedýr goster sonra sok bunlarý oyle degýl mý ? Yurt dýþýndada var bu bes diye besi haklý göstermeye calýsýyorsunuz yurt dýþýna bir bakýn % kaçý cahil % kaçý okumuþ yurt dýsý dediginiz yerin halkýnýn %50 si borsa yatýrýmý yapýyor bizdeki oran yerlerde. Ayrýca yurt dýþýnda iþleyiþlerde farklý fon seçeneklerý farklý ozel fonlar var vesaire vesaire ikisini bagdaþtýramayýz birbiriyle.

DÝyeceðim o ki bes sana göre mukemmel býr yatýrým aracý olsa býle cahil halkýn bu sistemin içine zorla dahil edilmesi kadar abes kötü niyeti bariz belli oldugu halde buna ýsyan etmemek vicdana ve merhamete aykýrý bence. Ýster sistemi çok sev ister sistemden nefret et ama zorunlu besi iyi birþey görüyorsanýz yazýk yani. BÝrde bu bes sistemini çevrenizdeki önerirken dýkkat edýn. Gecen hala kýzý da tutmuþ kardesýme bese yatýr para dýyor kendý bankacý az cok biliyor iþi ama kardesým ne bilsin ne borsadan anlar ne ekonomýden. E sen beným garip ve cahil kardesýmý nýye sýstemýn ýcýne sokmaya calýsýyorsun fon secmeyý nerden býlecek getýrý goturu hesaplamayý nerden býlecek. BOrsa ne desem haa abimin oynadýgý biglisayar oyunu degýl mý o der.

3-Ben bu zamana kadar borsada orada burada denedým olmadý ve en nihayetinde bes ile kendýmý buldum dýyenlerde bený þaþýrtýyor. bes ýle diðer yatýrým alanlarý arasýnda allah askýna ne fark var her iki taraftada secým yapmak zorundasýnýz tek farký fonlarýn mevcut ensuturumanda býraz fazla getýrý elde edýyor olmasý fon kesýntýlerýný hesaba kattýgýnýzda oda býr yerde gýdýyor belkýde. Ama ilginç deðil mi ya ayný secýmlerý bes olmadanda yapabýlýrdýn. Bu besýn eserý olamaz herhalde yada bes sýstemýnýn basarý olarak gosterýlemez bu senýn secýmýnýn basarýsýydý. isabetli seçimleri bestede yapsan dýsarda býreysel olarak yapsanda kazanacaktýn. Ancak bunu býr reklam aracý gýbý bak bes ýyý býrsey cunku getýrým su oldu demek hem kendýne haksýzlýk etmek hemde aslýnda bu basarýyý besýn kendýsýne armagan ederek sýstemý ýyý gostermeye calýsmak bir nevi menüpile etmek.

4- O halde ne yapalým fonlarý ve kýsýlerýn bu fon secýmlerýyle basarýsýný býr kenara atalým cunku bu basarý bes sýstemýnýn degýl kýsýnýn basarýsýdýr. þimdi yalýn halýylele besýn býr ýyý býrde kotu yanlarýna goz gezdýrelým

-%25 devlet katkýsý her ne olursa olsun enflasyon vesaire býle olsa bunun verýlmesý güzel birþey iyi birþey olsun verýlsýn tamam benim vergimden gýdýyor gýtsýn helalý hoþ olsun harcayýn eywallah. tabi bunu gerçekten ýsteyenlere verýn sýsteme cahýllerý cekmek ýcýn reklam propagandasý olarak degýl gerçekten bese yatýrým yapmayý ýsteyen kýtleye verýn kandýrma amacýyla kullanmayýn beným paramý diðerlerine feda olsun sorun degýl ama beným vergýmden aldýgýn parayý bu sýsteme cahýllerý kandýrýp onlarýn 3 kurusa goz dýkmen ýcýn kullanýyorsan kulahlarý degýsýrýz.

-sistemde 56 yaþýný bekleme kýsmý kötü ben yeterlý býrýkýme ulastýgýmý düþündüðüm anda paramý cekebýlmelýyým veya yaþ sýnýrý yerýne para sýnýrý koyun mesela sistemdeki parasý 50,000 TL ye ulasan herkes emeklýlk hakkýný kullanabýlýr deyýn mesela niye yaþ sýnýrý getýrýyorsunuz. para bes ile belkide 2 tirilyona ulasacak yinede 56 yasýný mý bekleyecem kardesým ben, niye yaþ sýnýrý koyduklarýný gerçekten SORGULAYIN niye para sýnýrý yok mesela insanlarýn emeklilik için beklentýsý illa yaþ mý ? belli bir kafasýnda sýnýr vardýr 500,000 TL emeklýlýk ýcýn omurmun sonuna kadar yeteceðini düþünüyorsam nýcýn 56 yasýmý beklemekle tehdit ediliyor veya sistemle bekleme zorunlulugum oluyor. Bunu bir düþünün bunun deðiþmesi sizcede iyi olmazmýydý bunu 56 ya kadar uzatmalarýnýn sebebý hangi iyi/kötü niyetle bagdaþtýrabýlýrýz. ayrýca ben 50 yaþýmda hastalandým ve gelecek 5 yýlýmda son zamanlarýmýn kaldýgýný düþünelim benim paramý vermýyorsun beným için hayat bitti biriken para beným gelecek son 5 yýlým ýcýn gayet yeterli ama sistem çektirmiyor niye eeeeee tasarruf oranýmýz düþük yaw tasarruf et. ULAN ölecem ölecem 5 yýllýk ömrüm kalmýþ daaaðð ne tasarrufundan bahsedýyorsun sen. SÝstem hala daha kendý kendýný düþünüyor sen istersen açlýk ve sefýllýk içinde geber istersen son 5 yýlýný yaþa 56 olmadan olmaz diyor. SÝZÝ GERÇEKTEN BENÝ DÜÞÜNEN BÝR SÝSTEM MÝ ? e coluluga cocuguna kalýr nerden býliyorsun colugumun cocugunun oldugunu belkýde evlemedým belkýde bir trafýk kazasýnda hepsýný kaybettým ? Malesef bunlar sýstemýn kötü yanlarý.

-Tasarruf etmeyen ýnsanlarý tasarrufa teþvik ediyor býr nevi zorla maaþýndan para cekmýþ oluyor ve sende psýkolojýk olarak bunun farkýnda olmuyorsun. BU sýradan insanlar için iyi birþey olarak gorunebýlýr fakat bana öyle görünmüyor sebebi ise biz dunya üzerinde en geliþmiþ akla sahibiz karar verebiliyor üretebiliyor düþünebiliyoruz býr ýnsanýn ben borçlanmadan yada zorla benden para cekýlmeden para býrýktýremem mantýgý kendý aklýnýza küfretmek gibi geliyor. Senin karar mekanýzmanda bir sorun var o halde bir insan isterse tasarruf ta yapabýlýr bu senýn elýnde olan birþey o sebeple ben bu bahaneye sýgýnanlarý anlamakta zorlanýyorum aslýnda bu býrazda kültürel birþey yani deðiþebilir borçlanmaya alýstýrýlmýþ bir kültürümüz var bu bizim zekasýz oldugumuz anlamýna gelmýyor kültür yaný toplum býze bunu ogutluyor ve gösterýyor sorun orada bu kulturden kurtulmak en temel amacýnýz olmalý. O sebeple ben bunu geliþmemiþlik seviyesi gibi gösterebilirim. Geliþmiþ toplumlarda borçlanma kültürü yok denecek kadar az zaten. O sebeple aslýdna bu bizim kültürümüzün bir yansýmasý olsada ýnsanlar bu kulturden kolay kolay kopamadýgý için bunu en azýndan býzým toplumumuz ýcýn olumlu olarak gorebýlýrýz yanlýz parantez ýcerýsýnde bunun sýzýn elýnýzde oldugunu unutmayýn. Ha býrde su kýsým var tabý cekýlen para yaný maasýnýzda 250 TL ortalama cekýldýgýný varsayalým ve bu paranýn býrýktýgýný düþünelim yaw allah aþkýna sýzýn hýssetmeyecegýnýz para 250 ya bu rakam fazlalaþtýkça his düzeyiniz arttýgý için daha yüksek rakamlara cýkamýyorum o zaman amaca hýzmet etmez haný hýssetýrmeden cekecek bende farkýnda olmayacagým ya o amaca hýzmet etmez o yuzden bu hýssetýrmeden para cekme olayýný haklý göstermek ýcýn mecburen 250 TL gýbý ortalama býr rakamda durmam gerekýr sýmdý hesaplayýn 250 * 12 =3000 TL hadi sistemde 20 yýl para býrýktýrdýk 60,000 TL para eder enflasyon 0 olsun ülkemizde allah aþkýna yatýrýlan ana paraya bakýn komýk rakamlar yaw bu paranýn daha getýrýsý goturusu de olabýlýr belký getýrý saglar belkýde goturu bunu býlemeyýz cunku secým hakký kiþinin hissetirmeden para cekme olayýný haklý cýkarsam býle elde edýlen ana para küçücük kalacak birbiriyle çeliþkili aslýnda para býrýktýrmek ve emeklý olamak emeklýlýgýne yetecek para býktarýna ulasmak ve ayný zamanda bunun sana hýssetýrýlmeden gerçekleþmesini ummak sana hýssetýrmese emeklýlýgýne yetmýyor hýssetýrse belký diþe dokunur para býrýkiyor ama bu seferde hissettiðin için tam olarak bes görevini yapamamýs oluyor. Nasýl bir paradox.

-fonlarý istediðin her an deðiþtirme sýkýntýlarý kesýntý ücretlerinin yükseliþi ve ana para üzerinde çeþitli kesýntýler yapýlmasý devlet katkýsý hak ediþlerinin yaþa baglanmasý toplu parayý býranda sokamama mevcut tasarrufumu sýstemde degerlendýrememe sýkýntýsý. Genel manada sürekli kýsýtlandýrýcý aðýr kurallarýn oluþu sistemi iyi niyetli olmak konusunda tereddüte sokuyor genel manada. Ayný benzer bir yöntemi hiçbir kurala ve kýsýtlamaya baglý kalmaksýzýn özgürce bireysel yatýrýmlarýnýzlada elde edebýlýrsýnýz tek farký %25 lik devlet katýsýnýn olmayýþý.

bence bu sisteme dahil olanlar %100 bes iyi filan diye deðil sadece sadece %25 için bu sýsteme dahil oldular cunku bunca kýsýtlama ve agýr kurallara ragmen kýmse enayý degýl özgürce alýp satmak ve parayý cekmek varken kým bese gýrsýn 56 yasýný beklesýn abý mantýga aykýrý sýrf %25 cezbediyor insanlarý onuda hesapladýgýnýzda zaten elle tutulur býr malzeme elde edemýyorsunuz uzun vade de.

O bakýmdan þahsen býzý cok cezbetmýyor fon ýyýmýþ kotuymus bunlarý gecýn fonlar tamamýyle sýzýn seçimleriniz ve kararlarýnýz o yuzden getýrý kýsmýný býr kenara atýn getiri sizin þahsi kanaatýnýz sonucu olusuyor asýl cezbeden kýsma gelelým %25 ne oldu ne kadar cýktý sabit 250 yatýrýan býrýsý 20 yýlda 15,000 TL para kazanýyor devlet 0 enflasyon ýle.

Hiiç yoktan ýyýmýdýr ýyýdýr kým kýme 20 yýl sonrasýna 15,000 TL verir enflasyon 0 olan bir ülkede AMa iþin içine þartlar ve kurallar sokarsam o 15,000 TL nýn kýymetý kalmaz.

Bizlerde diyoruzký adalet var mý ? yok kurallar degýsebýlýr mý degýsebýlýr bunca sert kuralý sadece %25 için katlanmaya deger mý buluyorsun ustelýk 56 yasýna kadar ha dersenký 10 sene ýcýnde yasým 56 oluyor veya emeklýlýgý hak edýyorum eh bir nebze cazýp gorunebýlýr hakkýnýzý yemeyelým.

Ama bunca rýskýn kol gezdýgý býr ulkede adaletýn olmadýgý kurallarýn her gun degýstýgý ve mualefet býle yapamadýgýn býr ulkede yarýn hakkýn yendýgýnde sesýný cýkaramayacagýný býl sana gosterýlen %25 bir havuç kapitalizm sistemi böyle bu sýstemde kýmse kýmseye boþdan yere yardým etmez havuç vermez ýllaký arka planda birþeyler saklýyordur saklamaya da býlýr bunu ölçmek ýcýn yapýlan þeyleri iki kere düþün gerçekten ýyý nýyetmý barýndýrýyor kotu nýyetmý tum bunlar ýcýn objektýf ol ve sorgulayýcý ol ozman bu ýsýn ýcýnde ne var ne yok göreceðinin garantýsý verýyorum.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2. 2003-2004 yýllarýnda yurt dýþýnda bulunan firmalarda hesap açarak forex iþlemlerine baþladým. O zamanlarda 2000-2001 yýllarýnda çöküþleri görmüþ biri olarak hisseleri güvenilmez görür ve getirilerinin tatminkar olmadýðýný düþünürdüm. Fx piyasalarýyla ilgili iþleyiþinden, sistematik yaklaþýma kadar ulaþabildiðim bütün kaynaklara ulaþmaya, bu konu ile ilgili forumlarda bilgili ve uzun süredir iþlem yapan kiþilere sorular sormaya öðrenmeye baþladým. 100, 600, 1000 kaldýraçlar vardý ama düzenli olarak para kazanýp bu iþ ile geçimlerini saðlayanlar fx piyasalarý için düzenli %5 net getirinin çok iyi olduðunu söyleyip duruyorlardý. Bu kiþiler içerisinde o zaman halen faal olup 2008'de batan büyük bir bankanýn deal desk bölümünde çalýþýp daha sonra ayrýlarak kendi hesaplarýna çalýþan yada fon yöneten kiþiler vardý. Yýllardýr bu piyasada olup bu kadar kaldýraca raðmen sistem oluþturamamýþ yada risk almaktan korkan kiþiler olduklarýný düþünürdüm. Yýllýk %5 nedir ki? Benim gibi yeni olanlarla beraber "100 kaldýraç var, Günlük %5 yapýlsa 30 günden ayda þu kadar, yýlda bu kadar" gibi hesaplar yapýyorduk, bu adamlar tecrübeli ama bizim gördüklerimizi göremiyor olmalýydý yada risk almaktan korkuyorlardý. Kaldýracýn büyüsüne kapýlýp gidiyorduk. Bu piyasalarda iþlem yapan fonlar da vardý. Bir bölümü yýllýk belki baþa baþ, belki de %3 gibi alfa üretiyorlardý ve en baþarýlý fonlar olarak gösteriliyorlardý. Geri kalaný zarardaydý. Beceriksiz olduklarýný bile düþündüm zamanýnda. Hatta, warren buffet'ýn kaldýraçlý piyasalar hakkýnda "saçmalýk ve insanlarýn parasýný almaya yönelik ürünler" açýklamasýný okuduktan sonra, yýllardýr piyasada ama demek ki becerememiþ, sistem kurmayý bilse böyle demezdi diye düþünmüþtüm.

2006 senesine gelindiðinde, onlarca kiþi ile fikir alýþveriþi yapýp, market making, dealing desk, çaprazlar ile türev piyasalarýn iþleyiþi hakkýnda bilgi sahibi olduktan ve abartmýyorum en azýndan 100 adet farklý yapýlarda sistem denedikten sonra iþin baþýnda %5 gayet baþarýlý getiridir diyen kiþilerin neden böyle dediklerini anlamaya ve warren buffet'ýn türev ve kaldýraçlý piyasalar ile ilgili neden öyle bir açýklama yaptýðýný görmeye baþladým. Bu arada yüksek kaldýraca kendini kaptýranllar, bir süre roket gibi equity curve paylaþýmlarý yaptýktan sonra batýp gidiyordu. Bir kýsmý da kendileri býrakýyordu. Kazanç mümkündü ama günlük yada aylýk %5-%10'lar deðil, yýllýk olarak bu civarda bir getiri sürdürülebilirdi.

2007 senesine geldiðimizde ülkemizde fx iþlemlerin olmamasý ve yurt dýþýndan getirileri çekmede sýkýntýlar olmasýndan, ülkemizde iþlem yaptýran firmalarýn da IB olarak çalýþýp ya yüksek spread vermeleri yada güvenilir gelmemeleri sebebiyle imkb çatýsý altýnda oluþu daha güven verdiðinden vob'a geçiþ yaptým.

Vadeli iþlemler daha 2 yýllýktý ama hacim olarak endeks kontratlarý iþlem yapýlabilecek seviyedeydi. Ýlk yýllarda mecburen manuel iþlem yada kendi yazdýðýmýz scriptler ile yarý otomatik iþlem yapmak zorundaydýk. Otomatik iþleme alýþtýktan sonra biraz zor geldi açýkcasý ama alýþtýk. Seans baþlamadan tüm ekranlarý hazýrlayýp sinyalleri bekliyordum. Daha önce fx piyasa tecrübem olduðundan 1dk yada tick grafik tercih etmiyordum ama 5dk üzerine sistem kurduðumdan yine de 5dk'lýk sürede iþlerimi halledip tekrar ekran baþýna dönmek zorundaydým. Kesinleþmemiþ sinyaller olduðundan, kaymaya mahal vermemek için kesinleþmemiþ sinyallerinde baþýnda beklemek gerekiyordu.
    Ýþin içinde kaldýraç olunca 10 kaldýraç dahi olsa buna kapýlýp gelen çok oldu. Kredili iþlem yapacaðýma burada iþlem yaparým, ayda þu kadar kazansam yýlda þu kadar olur diyenlerden histemle iþlem yapanlara kadar yüzlerce insan gördüm. Tarih tekerrür ediyordu. Allahtan küçük bir sermayeyle fx piyasasýnda azýcýk da olsa tecrübe kazanmýþtým ve yine Allahtan forumlarda bu iþlerle uðaraþan kiþiler makul kazançlar konusunda bilgi vermiþti de ayný hatalý tekrar yapmadým.

Þu güne kadar ise birbirinden farklý veya versiyonu 1000'e yakýn sistem denedim, testlerini yaptým, kullandým. Üç aþaðý beþ yukarý 4-5 yýllýk ortalamada hepsi yakýn getiri üretiyor. Aynen bana yýllar önce dedikleri gibi. Vob'a geçtiðimde kutsal kase aramayý býraktým. Býrakmayanlar ya sistemleri tekrar getiri üreteceði noktada yeni sisteme geçtiklerinden yada yüksek kaldýraç kullandýklarýndan yok olup gittiler. Ýþin içine kaldýraç girince "al sana bedava para, paraný katla" diye düþünüyor insan. Yýllýk %15-20 civarý getiri (kaldýraç kullanýlmýþ haliyle) bizim gibi geliþmekte ve volatil olan piyasalarda çok iyi bir oran. Geliþmiþ piyasalarda görece daha düþük volatilite nedeniyle oranlar daha da düþük. Aza kanaat ettiðim için bunca yýldýr çok þükür kazancým devam ediyor.

Velhasýlýkelam, zenginliðe sahip olan kiþiler eðer varlýklarýný miras yoluyla yada þans oyunlarýndan kazanmadýysa kanaat edip bunu yýllarca sürdürdükleri için zenginler. Daha çok gencim ama yakýn ve uzak çevremde o kadar fazla bunun örneðini gördüm ki. Bazen fx piyasalarýnda bizlere tecrübe aktaran kiþileri beceriksiz yerine koyup boþuna birkaç sene de olsa kayýp ettiðime kýzarým.

Trading iþinde belli bir tecrübeye ulaþtýktan sonra sermayen oranýnda para kazanýrsýn. Yeri geldi 3 ayda 3 kat sermaye kazancým oldu yeri geldi bir sene sermayem yerinde saydý. Alýnabilecek riski ve bu doðrultuda getiriyi az çok biliyorum. Ticaret bu. Birkaç sene önce perakende ile uðraþan firmalarýn sahipleriyle yatýrým geri dönüþü süresiyle ilgili bir röportaj yapýlmýþtý. 5 kiþi içerisinde biri "Eðer bir yýl içerisinde koyduðum para 2'ye katlamazsa kendimi zararda sayarým" demiþti. Bu kiþi bimeks'in sahibi idi. Sonrasýnda olanlar malumunuz. Çok yüksek kazanç saðlanýr ama yukarýda da bahsettiðim örnekler gibi kaldýraç zehirlenmesine uðranýr Allah korusun.

Geçimini baþka bir iþ ile saðlayan biri için tasarruf yolu bes olur, fon olur, saðlam bir yada birden fazla firmaya ortaklýk olur. Bunlarýn içinden eðer kiþinin nasibinde de varsa ortaklýk (hisse) zengin eder. Diðer yollarda enflasyon üzeri getiri saðlar üzmez, ak akçedir. Bu iþ kaplumbaða ve tavþan hikayesi gibidir.

Okuduðunuz için teþekkürler. Baþýnýzý aðrýttýysam özür dilerim. Hepimiz için bol kazançlar diliyorum.

Erhan ýn söylediklerinin çoðuna katýlýyorum..

kiþisel olarak : otomatik katýlým BES sisteminin kötü niyetli/ruhlu olduðunu, zorunlu hale getirilmesinin despotik oluþunu ve zulüm içerdiðini, bilgisiz halk tarafýndan optimum noktadan uzak biçimde deðerlendirileceðini düþünüyorum. ayrýca getirilen kýsýtlamalar, sürekli deðiþen kurallar, kesintiler var belirtilmesi gereken.. açýkça yapýlan kötülüðü sessizce izleyen ve bizim vergilerimizle onlarýn finanse edilmesini ahlaken gayet problemsiz telakki edenler. bu noktada var... evet.. kral çýplak diyemeyen konformist kafalar yani..

katýlmadýðým en önemli nokta: BES þirketlerinin bu konuda tek "evil" olduðu.. evet buna katýlmýyorum.. zira bu sistem aldýðý hal itibarý ile akp ve sigortacýlarýn ortak eseridir.. dalkavuklarýn ve kullanýþlý aptallarýn (useful idiots) argumanlarýný ekonomi dergilerinde/gazetelerde sürekli takip ediyorum yýllardýr.. iyi bir gazete ve dergi okuruyum.. her gun fiziki/kagýt olarak en az bir ama çoðunlukla iki gazete takip ederim.. bu sayede köþe yazýlarý eksenli (internetten çoðu insanýn yaptýðý) bir gazete okumasý ile sýnýrlý kalmam.. ekonomi sayfalrýndaki her haberi tararým.. hatta bazen sigortacýlar için ek sayfalar konulur zaman zaman..

yani bu BES sisteminin son 10 yýllýk sürecini gayet yakýndan takip ettim ve verilen beyanatlarla akp ve sigorta þirketlerinin nasýl bu sistemi bu hale getirdiklerini yakýndan izledim.. gerek akp gerekse sigorta þirketlerinin birbirlerine olan aþklarýný, birbirlerinden olan taleplerini ve bunlarýn kendi aralarýnda hýzlý bir iletiþimle nasýl çözüldüðünü.. bu denklemde olmayan ise normal vatandaþ.. zira onlarýn önüne %25 havucu atýlarak kümese girmeleri ve çýkýþlarýnýn zorlaþtýrýlarak uzun yýllar prim ödemesi bekleniyor.. evet.. olay özünde budur..
    Son düzenleme : discretus; 25-12-2018 saat: 21:25.
    It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)

4. Baþ aðrýtmak ne kelime aðzýnýza saglik sn flexy zevkle okudum.

5.  Alýntý Originally Posted by Carrah Yazýyý Oku
    Baþ aðrýtmak ne kelime aðzýnýza saglik sn flexy zevkle okudum.
    Memnun oldum, zaman ayýrýp okuduðunuz için teþekkürler.

6. 2019 yýlý asgari ücret 2.020 TL olarak açýklandý bugün...Bunu 12 ile çarpýyoruz = 24.240 TL para yatýrabilirsiniz BES'e ve bu DEVLET hesabýnýza 6.060 TL para yatýrmayý garanti ediyor...% 25 yani...Garanti diyorum bak dikkat edin yazýlan þeye...Devlet garantisi...Bunu subliminal mesajlarla AKP garantisi gibi lanse etmeye çalýþanlar için özellikle yazdým...12 bin yýllýk TC Devletinden bahsediyoruz...

Katký Fon getirileri artýya geçince sýra AKP sigorta þirketleri mevzusuna geldi anlaþýlan....O zaman da yazmýþtým zaten hemen tüyerler ya da konu deðiþtirirler diye...Geliþmeler beklentim dahilinde yani...Yahu bana ne sigorta þirketinden ya da AKP den; ben hesabýma yatan parayý bilirim kardeþim, ne yaparlarsa yapsýnlar a.q...Zerre umurumda olmaz...Týk diye para yatýyor mu yatýyor...Benim için konu kapanmýþtýr...Ha, yok artýk yatýrmayacaðýz, kusura bakmayýn deniz bitti, bu kadar dediklerinde düþünürüz ne yapacaðýmýzý...

Diðer konu despotikmiþ, zulümmüþ bilmem neymiþ...Hak ihlali olduðunu düþünenler için burasý zýrlama yeri deðil kimse kusura bakmasýn...Ýdare Mahkemeleri aha orada, verirsin bir dilekçe, 60 TL dosya parasý olur biter...Ayný þeyleri ýsýtýp ýsýtýp buraya getirmenin bir anlamý yok...Valla asýl sizin yaptýðýnýz resmen zulüm...Bizim genç subay, astsubaylar yapardý bunlarý, OYAK Kesintisini defalarca mahkemeye verdiler her seferinde reddedildi...Emeklilik yaklaþtýðýnda da "Allah razý olsun bu OYAK'tan" dedi hepsi...Geçen yýl % 27 kâr payý verdiler, bu yýl beklenti % 40...Ben bundan iyi kazanýrým, zorla paramý niye kesiyorsunuz deyip mahkemeye giden gençler halâ var...

Demek ki bu hiç bitmeyecek bir þey abi...% 100 getiri desen halâ ve halâ "ben bundan iyi kazanýrým" diyen çýkar illaki...Asýl mevzu paranýn zorla kesilmesi deðil, ben daha çok kazanýrým iddiasý yani...

Abi, týkýr týkýr yatan bu paralarý kýskanmayýn lütfen ve bunu hak edilmemiþ gibi de algýlamayýn...Sonuçta hiç bir kanunsuzluðumuz yok, hukuki yollarla devleti söðüþlüyoruz...Bu kadar basit...Bak ne kadar da samimiyim...Aldýðýn o para haram felan diyen oldu geçen yýllarda...Hiç de haram deðil...Oldukça muhafazakâr biriyimdir ve bu konuda da gayet rahatým...

Bu yýl 6 ncý yýlým doluyor, bugüne kadar yapýlmýþ olan kesintiler geri iade edilmeye baþlanacak...BES Fonlarým % 100 Tahvil esaslý, yani oradan da minimum bir % 20-25 getiri garanti...Lanet olsun yine paraya para demeyeceðiz bu yýl...

7.  Alýntý Originally Posted by flexy Yazýyý Oku
    2003-2004 yýllarýnda yurt dýþýnda bulunan firmalarda hesap açarak forex iþlemlerine baþladým. O zamanlarda 2000-2001 yýllarýnda çöküþleri görmüþ biri olarak hisseleri güvenilmez görür ve getirilerinin tatminkar olmadýðýný düþünürdüm. Fx piyasalarýyla ilgili iþleyiþinden, sistematik yaklaþýma kadar ulaþabildiðim bütün kaynaklara ulaþmaya, bu konu ile ilgili forumlarda bilgili ve uzun süredir iþlem yapan kiþilere sorular sormaya öðrenmeye baþladým. 100, 600, 1000 kaldýraçlar vardý ama düzenli olarak para kazanýp bu iþ ile geçimlerini saðlayanlar fx piyasalarý için düzenli %5 net getirinin çok iyi olduðunu söyleyip duruyorlardý. Bu kiþiler içerisinde o zaman halen faal olup 2008'de batan büyük bir bankanýn deal desk bölümünde çalýþýp daha sonra ayrýlarak kendi hesaplarýna çalýþan yada fon yöneten kiþiler vardý. Yýllardýr bu piyasada olup bu kadar kaldýraca raðmen sistem oluþturamamýþ yada risk almaktan korkan kiþiler olduklarýný düþünürdüm. Yýllýk %5 nedir ki? Benim gibi yeni olanlarla beraber "100 kaldýraç var, Günlük %5 yapýlsa 30 günden ayda þu kadar, yýlda bu kadar" gibi hesaplar yapýyorduk, bu adamlar tecrübeli ama bizim gördüklerimizi göremiyor olmalýydý yada risk almaktan korkuyorlardý. Kaldýracýn büyüsüne kapýlýp gidiyorduk. Bu piyasalarda iþlem yapan fonlar da vardý. Bir bölümü yýllýk belki baþa baþ, belki de %3 gibi alfa üretiyorlardý ve en baþarýlý fonlar olarak gösteriliyorlardý. Geri kalaný zarardaydý. Beceriksiz olduklarýný bile düþündüm zamanýnda. Hatta, warren buffet'ýn kaldýraçlý piyasalar hakkýnda "saçmalýk ve insanlarýn parasýný almaya yönelik ürünler" açýklamasýný okuduktan sonra, yýllardýr piyasada ama demek ki becerememiþ, sistem kurmayý bilse böyle demezdi diye düþünmüþtüm.

2006 senesine gelindiðinde, onlarca kiþi ile fikir alýþveriþi yapýp, market making, dealing desk, çaprazlar ile türev piyasalarýn iþleyiþi hakkýnda bilgi sahibi olduktan ve abartmýyorum en azýndan 100 adet farklý yapýlarda sistem denedikten sonra iþin baþýnda %5 gayet baþarýlý getiridir diyen kiþilerin neden böyle dediklerini anlamaya ve warren buffet'ýn türev ve kaldýraçlý piyasalar ile ilgili neden öyle bir açýklama yaptýðýný görmeye baþladým. Bu arada yüksek kaldýraca kendini kaptýranllar, bir süre roket gibi equity curve paylaþýmlarý yaptýktan sonra batýp gidiyordu. Bir kýsmý da kendileri býrakýyordu. Kazanç mümkündü ama günlük yada aylýk %5-%10'lar deðil, yýllýk olarak bu civarda bir getiri sürdürülebilirdi.

2007 senesine geldiðimizde ülkemizde fx iþlemlerin olmamasý ve yurt dýþýndan getirileri çekmede sýkýntýlar olmasýndan, ülkemizde iþlem yaptýran firmalarýn da IB olarak çalýþýp ya yüksek spread vermeleri yada güvenilir gelmemeleri sebebiyle imkb çatýsý altýnda oluþu daha güven verdiðinden vob'a geçiþ yaptým.

Vadeli iþlemler daha 2 yýllýktý ama hacim olarak endeks kontratlarý iþlem yapýlabilecek seviyedeydi. Ýlk yýllarda mecburen manuel iþlem yada kendi yazdýðýmýz scriptler ile yarý otomatik iþlem yapmak zorundaydýk. Otomatik iþleme alýþtýktan sonra biraz zor geldi açýkcasý ama alýþtýk. Seans baþlamadan tüm ekranlarý hazýrlayýp sinyalleri bekliyordum. Daha önce fx piyasa tecrübem olduðundan 1dk yada tick grafik tercih etmiyordum ama 5dk üzerine sistem kurduðumdan yine de 5dk'lýk sürede iþlerimi halledip tekrar ekran baþýna dönmek zorundaydým. Kesinleþmemiþ sinyaller olduðundan, kaymaya mahal vermemek için kesinleþmemiþ sinyallerinde baþýnda beklemek gerekiyordu.
    Ýþin içinde kaldýraç olunca 10 kaldýraç dahi olsa buna kapýlýp gelen çok oldu. Kredili iþlem yapacaðýma burada iþlem yaparým, ayda þu kadar kazansam yýlda þu kadar olur diyenlerden histemle iþlem yapanlara kadar yüzlerce insan gördüm. Tarih tekerrür ediyordu. Allahtan küçük bir sermayeyle fx piyasasýnda azýcýk da olsa tecrübe kazanmýþtým ve yine Allahtan forumlarda bu iþlerle uðaraþan kiþiler makul kazançlar konusunda bilgi vermiþti de ayný hatalý tekrar yapmadým.

Þu güne kadar ise birbirinden farklý veya versiyonu 1000'e yakýn sistem denedim, testlerini yaptým, kullandým. Üç aþaðý beþ yukarý 4-5 yýllýk ortalamada hepsi yakýn getiri üretiyor. Aynen bana yýllar önce dedikleri gibi. Vob'a geçtiðimde kutsal kase aramayý býraktým. Býrakmayanlar ya sistemleri tekrar getiri üreteceði noktada yeni sisteme geçtiklerinden yada yüksek kaldýraç kullandýklarýndan yok olup gittiler. Ýþin içine kaldýraç girince "al sana bedava para, paraný katla" diye düþünüyor insan. Yýllýk %15-20 civarý getiri (kaldýraç kullanýlmýþ haliyle) bizim gibi geliþmekte ve volatil olan piyasalarda çok iyi bir oran. Geliþmiþ piyasalarda görece daha düþük volatilite nedeniyle oranlar daha da düþük. Aza kanaat ettiðim için bunca yýldýr çok þükür kazancým devam ediyor.

Velhasýlýkelam, zenginliðe sahip olan kiþiler eðer varlýklarýný miras yoluyla yada þans oyunlarýndan kazanmadýysa kanaat edip bunu yýllarca sürdürdükleri için zenginler. Daha çok gencim ama yakýn ve uzak çevremde o kadar fazla bunun örneðini gördüm ki. Bazen fx piyasalarýnda bizlere tecrübe aktaran kiþileri beceriksiz yerine koyup boþuna birkaç sene de olsa kayýp ettiðime kýzarým.

Trading iþinde belli bir tecrübeye ulaþtýktan sonra sermayen oranýnda para kazanýrsýn. Yeri geldi 3 ayda 3 kat sermaye kazancým oldu yeri geldi bir sene sermayem yerinde saydý. Alýnabilecek riski ve bu doðrultuda getiriyi az çok biliyorum. Ticaret bu. Birkaç sene önce perakende ile uðraþan firmalarýn sahipleriyle yatýrým geri dönüþü süresiyle ilgili bir röportaj yapýlmýþtý. 5 kiþi içerisinde biri "Eðer bir yýl içerisinde koyduðum para 2'ye katlamazsa kendimi zararda sayarým" demiþti. Bu kiþi bimeks'in sahibi idi. Sonrasýnda olanlar malumunuz. Çok yüksek kazanç saðlanýr ama yukarýda da bahsettiðim örnekler gibi kaldýraç zehirlenmesine uðranýr Allah korusun.

Geçimini baþka bir iþ ile saðlayan biri için tasarruf yolu bes olur, fon olur, saðlam bir yada birden fazla firmaya ortaklýk olur. Bunlarýn içinden eðer kiþinin nasibinde de varsa ortaklýk (hisse) zengin eder. Diðer yollarda enflasyon üzeri getiri saðlar üzmez, ak akçedir. Bu iþ kaplumbaða ve tavþan hikayesi gibidir.

Okuduðunuz için teþekkürler. Baþýnýzý aðrýttýysam özür dilerim. Hepimiz için bol kazançlar diliyorum.
    Þiir gibi anlatmak diye buna derim... Paha biçilmez bilgiler ... Paha biçilmez tespitler ... Aðzýnýza , emeðinize saðlýk Sn. flexy ...

____|| @cizgilereitaat ||____ ( Hunharca teknik analiz )...

Duhul : 2004 ...
    ... Ben bitti demeden bitmez ... CR7 ...

8. Birkaç sene önce perakende ile uðraþan firmalarýn sahipleriyle yatýrým geri dönüþü süresiyle ilgili bir röportaj yapýlmýþtý. 5 kiþi içerisinde biri "Eðer bir yýl içerisinde koyduðum para 2'ye katlamazsa kendimi zararda sayarým" demiþti. Bu kiþi bimeks'in sahibi idi. Sonrasýnda olanlar malumunuz.
    Gayrimenkul yatýrýmlarýnýn amorti süresi 10 yýl üzerinden hesap edilir...Hele ki fabrika yatýrýmlarý vs. onlarca yýl...Burada yatýrdýðýn paranýn 1/4 ini týk diye geri veriyor Devlet, þükür diyen yok...Ýþte ben buna þaþýyorum abi...

Güzel yazý olmuþ sayýn flexy...30 yýla yakýn bu lanet piyasadayým ama ne forex ne de viop denemem olmadý...Resmen birebir yaþadým ve ne derece isabetli bir karar vermiþ olduðumu görmüþ oldum sayenizde...Tekrar teþekkürler...

Sayfa 94/499 ÝlkÝlk ... 44849293949596104144194 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •