Torunlardan birisi için girdiðim BES hesabýna baktým az önce. Tam 112 aydýr yatýrýyormuþum.
Yatýrdýðým 100TL 182TL olmuþ. Yani %82 kazanmýþým TL bazýnda.
0 noktasýndan 112 noktasýna yatýrdýklarýmýn ortalamasý, 61. aya tekabül ediyor. Diðer bir deyiþle 100TL para 51 ayda 182TL olmuþ.(Devlet katkýsýnýn girdisi %35 olarak hesapladým)Yýllýk kabaca %19 kazanmýþ gibi görünüyor TL bazýnda. 8 ay sonra devlet katkýsýnýn %100'ünü alacaðýz zira hesap benim adýma ve ben 56 yaþýn oldukça üzerindeyim

%100 devlet katkýsýný 8 ay sonra alýnca, bu %19 daha yukarýda olacak, piyasa koþullarý aynen böyle kalsa bile.
Ancak an itibari ile durum bu. 7-8 ay önce, daha önce dolar fonunda olan tüm birikimi hisse bazlý fona aktardým ve o tarihten bu yana tüm aylýk ödemeleri hisse bazlý fona yapýyorum. Hep uzun vadeli düþünürüm. Fon birim fiyatý düþükten topluyorum. BIST düþük olduðu sürece toplamaya devam edeceðim. BIST tekrar yükseldiðinde, elimde çok düþük birim fiyat ortalamalý BIST fonu olacak ve bu yüzde %19 ortalama %22'nin üzerine kendini atacaktýr. Bir önceki BIST rallisinde ortalama getiri yýllýk %21'i bulmuþtu TL bazýnda. Bir sonraki seferde daha yükseðe atacaðýný düþünüyorum zira BIST'in bir yýla yakýn bir süre daha bir ralli göstermemesini umuyorum ve bekliyorum ki ortalamam dahada düþsün.
Baþka þekilde deðerlendirip bu yýllýk %19-22'leri aþacak getiri elde edebilirmiydim? Elbette yapýlabilirdi. Ama sýfýr stres, ekran baþlarýnda geçen bir hayat istemediðim için bu yolu seçtim ve mutluyum.
Yer Ýmleri