“Sermaye piyasasý, sabýrsýz kiþiden sabýrlý kiþiye para aktaran bir araçtýr". Warren Buffett
"Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle
Damat beyin BES ile ilgili soylediginden ne demek istedigini anlayaniniz oldu mu?
Ali Tezel
Çalýþanlara zorunlu BES tam zorunlu olacak isteyen ben BES istemiyorum çýkýyorum diyemeyecek yani bir nevi ücretlilerden vergi alýnmýþ olacak, bu arada daha önce söylediðim gibi kýdem tazminatlarý gidiyor..
Hakan Güneþ de der ki;
Bes kesintilerinin ekonomiye vereceði küçük bir zarardan bahsedeyim zaten çok zor geçinen hane halkýndan yapýlan mecburi kesinti hane halkýnýn tüketimini daha da kýsýtlamasýna neden olacaktýr tüketim azalmasýda piyasayý tüketecektir piyasaya nakit akýþý azalmasý demektir
Ey BES'ciler nerdesiniz seçim beri, mortingen $ýtrayZe mi oldunuz,
gelin size ne annattý damadettin bugün söyle$ÝN de az stress atýn dA..
Ben hiçbir zaman BES'e tam olarak inanýp, sýcak bakamamýþtým. Buna raðmen eþimin ve aile büyüklerinin önayak olmasýyla 2011 yýlýnda çocuðum adýna olduðunu zannettiðimiz þekilde eþimin üzerinden Anadolu Hayat'ta BES üyeliði baþlatmýþtýk. Belli bir süre ödendi, bir ara donduruldu derken son zamanlarda tekrar gündemimize geldi konu. Biraz araþtýrýnca 18 yaþýndan küçükler için BES yapýlamayacaðýný öðrendim. Anadolu Hayat'ý arayýnca da durumun böyle olduðunu; bizim "lehtar" uygulamasýyla eþimin üzerinden çocuðumuz için olduðunu sandýðýmýz BES'in aslýnda çocuðumuzla bir alakasýnýn olmadýðýný, lehtar sýfatýnýn (Allah korusun) eþim vefat ederse BES birikimlerini alacak kiþiyi iþaret ettiðini, yani lehtarýn bir nevi "vasiyet" hükmünde olduðunu teyit ettik. Tabii tadýmýz kaçarak BES'ten çýkmak için baþvurduk.
Bilgisi olan arkadaþlardan zahmet olmazsa öðrenmek istediðim; þu anda 9 yaþýna girecek olan çocuðum adýna baþka sigorta þirketleri aracýlýðý ile de olsa BES baþlatabiliyor muyuz? Bu kesinlikle mümkün deðil mi? Bir kere de sizlerden teyit etmek istedim. (Bahsettiðim konunun Anadolu Hayat'a özel bir durum olmasý ihtimaline karþý)
"Yetiþen çocuk" falan gibi adlarla 1-2 seçenek gördüm ama hiçbiri tam anlamýyla BES þeklinde deðildi. Yani 15 yaþýna kadar olan çocuklar için, çocuðun yaþýyla poliçe süresinin toplamý 25 olacak, 10 yýlla 25 yýl arasýnda prim ödenecek, sonrasýnda toplu birikim alýnacak (emekli maaþý falan yok) gibi bir sistem var ama bunun BES'le pek bir ilgisi yoktu.
Þimdiden vakit ayýrýp cevap verecekler için teþekkür ederim.
Eþinizin adýna olmasý iyi olmuþ beste 2 þart var 56 yaþ ve 10 yýl parayý almak için 2 sini de gerçekleþtirmeniz lazým. Çocuða yapsaydýnýz çocuk parayý almak için 56 yaþýna kadar beklemek zorunda kalacaktý. Onun için bese girmek için en güzel yaþ 46
iPhone cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Biz eþimle BES üyeliði istemedik. Her ne kadar ciddi bir faydasýnýn olacaðýna inanamasam da konu çocuk olunca ileriki yaþlarýnda ek bir getiri olsun istemiþtik ama hayal ettiðimiz gibi olmadý. Biz þimdi baþlarýz, çocuk ileride iþ güç sahibi olup evlenene kadar 25-30 yýl öderiz, daha sonra ödenmese bile baþlangýcý eski ve birikim miktarý da nispeten toplu olunca "idare eder" cinsten ek bir gelir olur çocuðumuza diye düþünmüþtük.
Yorumunuz için teþekkür ederim.
Yer Ýmleri