https://dergipark.org.tr/tr/download...le-file/428014
Bes sistemi ile ne kadar çok okuyup araþtýrdýkça sistemi daha çok beðenmeye baþlýyorum, linkteki araþtýrma yazýsýný okumanýzý tavsiye ederim.. Genel olarak sistemdeki neyi beðeniyorsunuz derseniz;
1- Bes sistemleri genel olarak doðru fon seçimi ile getirisi de yüksek olmaktadýr. Bu konuda uzmanlardan faydalanmak þart herkesin yaþý risk iþtahý karakteri farklý oluyor bu sebeple herkes kendisine uygun bir fon bulabilir..
2- Bireysel yatýrýmýcýnýn kýsýtlý bilgisi ile yanlýþ kararlar almasýnýn ve ciddi zararlara girmesinin önüne geçiliyor, fonlar uzmanlar tarafýndan þeffaf bir þekilde yönetiliyor, bilgilendirme araçlarý çok net tabi ben her yýl %20-30 reel getiri kazanýrým diyen birinin sisteme girmesine gerek yok

3- Emeklilik fonlarý deðeri devamlý büyüme eðiliminde, þu anda 113,3 Milyar TL-19,75 milyar dolar civarýnda kaynak;
http://www.besanaliz.com/) ve sürekli artýyor. TES(Tamamlayýcý Emeklilik Sistemi) geldiðinde bu oran çok daha büyüyeceði belirtiliyor. Fonlar büyüdükçe sermaye piyasalarý da derinlik kazanýr ve yeni yatýrýmlara, üretime istihdama büyümeye çok ciddi katký saðlýyor.. kýsaca ülkemizin kalkýnmasý için çok güzel bir itici güç olacaktýr.
4- ve son olarak da tabi ki devlet katkýsý %25 oranýnda ki 2-3 yýllýk temettü gelirine yakýn bir oran daha baþlarken veriliyor bence bu da çok harika...
tabi ki eksikleri vardýr olabilir, ama genel olarak uzun vadede Ülkemizin kalkýnmasýný saðlayacak, yatýrýmlarý ve istihdamý artýracak bireysel yatýrýmcýnýn zarar etmeyip makul karlar alabileceði ve sermayesini büyütebileceði bence çok ama çok önemli bir proje... ve abd avrupa dahil çoðu ülkede uygulanmaktadýr. ve saðdan soldan özellikle tüyo ile hisse alýp zararýna satan ve sürekli zarar eden bireysel yatýrýmcý için bir nevi devlet desteði ve katkýsý ile neredeyse bedavaya portföy danýþmanlýðý hizmeti bana göre .. açýkçasý ben çok umutluyum kar topu etkisi ile sermaye piyasalarýný özellikle borsamýza çok ciddi katkýlarý olacaktýr..
Yer Ýmleri