Üstadým evet ayný stopajý ödüyorsunuzBES'te hisse fonlara yatýrým yapmayý düþünen için bu tür bir dezavantajý olduðunu anlatmaya çalýþtým orada da bulmaya çalýþayým mesajýmý
Ekleme: Buldum üstadým. Hisse fonun avantajýndan ziyade stopajýn çýkýþta ödenmesinin avantajýndan bahsetmiþim. Sanýrým kafanýz karýþtý iyice.
Üstadým, sizin de çok harika izah ettiðiniz gibi BES tarafýnda fonlardan sistemde olduðumuz müddetçe stopaj kesilmemesi ve bu kesilmeyen stopajlarýn yatýrýma yönlendirilmesinin saðladýðý avantaj gayet önemli. Sonuçta adamlar kurallarý koymuþlar; hiç bir dostum yanlýþ anlamasýn ancak "bir taraftan parayý vurayým ama olabildiðince erken ayrýlayým" düþüncesi yürürlükteki kurallara göre anlamsýz. Buradaki tasarruflarý 2 nci bir emeklilik gibi düþünmek gerektiðini deðerlendiriyorum. Maaþ alma tercihinde hiç stopaj ödenmemesi gibi bir lütuf varken kör göze parmak ben ayrýlacaðým demek nediri ise zaten hiç anlamýyorum.Gördüðünüz gibi epey ýsýndým bu BES iþine üstadým.
![]()
Teþekkürler üstadým.
Bildiðiniz gibi bende düz mantýk ve minimum risk.Yukarýda geçen yýlki 100 TL'nin enflasyon karþýlýðý mevcut. En basitinden PPF fonlarda tutmuþ olsam ve hiç fon deðiþikliði yapmasam an itibariyle yýllýk getirisi % 24 civarýnda. Gayet tabiki bu oran faizlerin düþmesiyle birlikte azalacak bunun farkýndayým. Ama her halükarda bu oran enflasyona karþý kendisini koruyacak bir oran olacak gelecekte. Uzun vadeli olarak da baktým bu getirilere. Mesela son 5 yýllýkta ortalama BES PPF getirileri % 95 civarýnda gerçekleþmiþ. Ayný dönem enflasyon etkisi % 77 civarýnda. Yani enflasyona karþý korumakla kalmamýþ üstüne cüz'i de olsa bir getiri saðlamýþ. Tabiki Merkez Bankasýnýn yukarýdaki enflasyon karþýlaþtýrma verilerine göre tüm bu hesap.
Günahý onlarýn boynuna.
Haliyle, devlet katkýsýndan gelecek olan % 25 resmen kâr. Kaldý ki bu katkýlarýn yatýrýldýðý katký fonlarýn getirilerine bakýyorum.Mesela FÝBA Emeklilik son 1 yýlda kazancý % 39 olmuþ. Allianz'ýnki % 38.52, NN Hayat ise % 38.25. Yani hiç biri yerinde saymamýþ ve onlar da enflasyonun oldukça üzerinde bir getiri saðlamýþ.
Bir yerlerde yanlýþ mý yapýyorum diye bakýnýp duruyorum.Ve ben bunu daha önce neden görmedim diye kendime kýzýyorum.
Resmen bedavadan para, zero stres.
![]()
PPF'ler mevduat faizinin getirisine benzer getiriler elde ediyor hatta emeklilik hakký kazandýðýnýzda %5'e düþen stopaj daha da avantajlý hale getiriyor PPF'lerin getirisini.
Fakat devlet katkýsý son bir yýlda elde etti bu getiriyi, katký fonu sadece uzun vadeli tahvillere yatýrým yapabildiði için malesef uzun vadeli tahvil faizlerindeki 2013 yýlýndan 2019 yýlýna kadar yaþanan yükseliþ katký fonunun getirisini haliyle olumsuz etkiledi. En çok þikayet edilen konuda bu oldu zaten. Bu sene sanýrým Temmuz ayýnda yeni bir deðiþiklik yaptýlar katký fonlarýna, %10 hisse bulundurmak zorundalar. Bakalým katký fonu getirileri nasýl olacak bundan sonra.
Yatýrým Tavsiyesi Deðildir
Katký fon getirilerindeki farklar bundan kaynaklanýyor, anladým. Teþekkürler üstadým.Bu sene sanýrým Temmuz ayýnda yeni bir deðiþiklik yaptýlar katký fonlarýna, %10 hisse bulundurmak zorundalar. Bakalým katký fonu getirileri nasýl olacak bundan sonra.Performanslar konusunda geçmiþe dayalý bir analiziniz oldu mu ? Boþa uðraþmayayým.
![]()
Yer Ýmleri