Yok, ben katký fon getirisini sormuþtum, TEFAS'tan baktým yýlbaþýndan bugüne % 5.44 zarar yazmýþ. Takip ettiðim þirketlerinkinden biraz fazla. Mesela ayný dönemde IGE - 2.81 %, AMF ise - 4.03 kaybettirmiþ. Faiz seviyeleri stabil kaldýðý anda bu oranlar normale dönecektir illaki.
Diðer konu, BES'i total portföy sepetinde ayrý bir yatýrým aracý olarak deðerlendirmekte fayda var dostlarým. Oldukça dinamik bir piyasada tüm tasarruflarýmýzý sadece BES yatýrýmýna yönlendirmek bana göre yanlýþ bir hareket tarzý olacaktýr. Ben olsam 100 TL lik tasarrufumun -en fazla- 50 TL sini BES'e ayýrýrdým. Açýk söylemek gerekirse bu BES konusunu çok geç farkettim, kulaktan dolma bazý çekinceler nedeniyle hep uzak durdum ve an itibariyle gayet piþmaným. 2019 ve 2020 yýllarýný full katký payý alacak þekilde yatýrmýþtým. Bu sene de öyle yapacaðým. Devletin verdiði % 25'i almam demek þu an aptalca geliyor bana. Harbi aptalmýþým.Taþ attýn kolun mu yoruldu yahu, oraya koyduðun paraya da fon deðiþiklikleri ile 3-5 kuruþ ilave yaptýmmý senden iyisi yok. Daha ne ?
![]()
Bes güzel bir seçenek ve bence durumu iyi olan vatandaþlar BES'e daha çok ilgi gösteriyorlar, kendileri, eþleri çocuklarý herkese maksimum devlet katkýsý alacak þekilde BES hesabý açýyorlar. BES'te ne kadar uzun süre durulursa kazançlar da o derece artýyor, tek sýkýntý nakite çevirme sýkýntýsý aslýnda BES hesaplarý en azýndan yýlda bir kere isteyenlere belli bir miktar temettü daðýtabilir, veya kar oranýndan belli bir limitin nakit olarak imkan saðlayabilirlerse daha çok talep görebilir diye düþünüyorum, Yani BES te 10 yýl beklemek göze çok gelebiliyor bazýlar bu sebeple hiç gelmiyorlar bile..
8 seneden beri Vakýf Emeklilik ' yim . Fonlarýn þimdiye kadar ki getiri yüzdesi % 110 . Þu an ki fon daðýlýmý % 10 Likit Fon ve % 90 Altýn Fonu . Gelecek 3-5 sene emtia piyasalarýnda yüksek Volatiliteli ( iþlem hacmi ) getirisi oldukça yüksek hareketli bir piyasa bekliyorum . 3 seneden beri altýn pozisyonudayým .
Güvenlik Görevlisiyim . 19 seneden beri para ve sermaye piyasalarýný severek takip ederim , okurum , çok sayýda video izlerim ve yýllarýn vermiþ olduðu tecrübe ile sentezleyip yatýrým yaparým .
Kýsacasý hayat þartlarý , ülke ekonomisi , ortalama emekli maaþlarý malum ! Küçük birikimlerin büyük birikimleri beraberinde getirdiðini unutmayýn ! Saðlýcakla kalýn .
52 aylýk bes altýn fonu getirisi %80 e ulaþtý. Altýn gram 400 BIST 80-85 bin orantisina ulaþýrsam altýn fonundan atak fona geçiþ yaparým. 21 yýl daha devam ettirmeyi düþündüðüm için bu tarz bir hamle yapacaðým bu fiyatlardan yüzde 20-30 atak fon getirisi ile altýndaki geri çekilme beklentim gerçekleþtiðinde yeniden altýn fonuna dönme beklentim.
Burada aylar önce "BES karakteristiðine en uygun yatýrým aracýnýn Altýn fonlar olduðunu, gereksiz risk alýnmamasý gerektiðini" yazdýðým halde borsacý genleriminetkisiyle yapmýþ olduðum gereksiz risk almalar sonucunda þunu çok net bir þekilde ifade etmeliyim ki; artýk akýllandým ve hisse pozisyonumu az bir kârla kapadýðým anda BES portföyümde bir daha asla hisse fon tercihi olmayacak. Belki de bir çok insaný yanlýþ yönlendirdim kim bilir piyasa piri ayaðýna.
Bu durumda olanlar haklarýný helal etsinler.
Ancak þunu bir kez daha tekrar etmeliyim ki BES pozisyonum total tasarruf portföyüm içerisinde (an itibariyle) % 10 seviyesinde bile deðil dostlarým. Muhtemelen bu rahatlýðýn sebebi buydu ve elbetteki bütün bunlardan siz okuyuculara çýkarýlacak muazzam dersler vardý. Hisse tarafýnda yaptýðým iþlemleri geçen gün bir bahaneyle asmýþtým, tek bir günde 19 milyon TL çevirmiþ 19K komisyon ödemiþim. Sonuç olarak tek bir günde 42.5K kâr etmiþim. 75K lýk AES aldým diyorum alýþ ordinosunu foruma asýyorum beni yalancýlýkla itham ediyor bazý ahmaklar. Ve bütün bunlardan çok yoruldum. Dün AES fonunun satýþ talimatýný verdim, gelecek olan kârýn tamamýný Biz bize yeteriz kampanyasýna baðýþlamayý düþünüyorum bir aksilik olmazsa.
Sonuç olarak benim derdim hiç bir zaman para deðildi. Ne yaparsak yapalým var olaný bile harcayamýyoruz hanýmla ben. Ýkimiz de sokaða çýkma yasaðý yaþýndayýz. Bir tane oðlum var o da yurt dýþýnda iþi var gücü var hamdolsun. Sene de 1-2 defa bayramda seyranda çocuklarýyla geliyorlar, her gün görüntülü görüþüyoruz vs. Þu an ölsem yaw þunu da yapsaymýþým dediðim hiç bir þey yok geride. Allahýma sonsuz þükürler olsun ne istediysem verdi bana.
*
Almýþ olduðum karar nedeniyle bu yazým bu forumdaki son yazý olacak.
Esenkalýn.
Yer Ýmleri