Originally Posted by
Maydonozcu Kamil
Ben de bilmiyordum. Teþekkürler üstadým.
*
Ya, aslýnda bütün yatýrým enstrümanlarýnda olduðu gibi doðru tercihleri doðru zamanlama ile yapmanýza baðlý her þey. BES'in en güzel tarafý hiç þartsýz þurtsuz parayý yatýrdýðýnýz anda % 25 garanti. Katký fonlarýn son 5 yýllýk getirilerini mukayese ettiðimde en kötüsü % 60 getirmiþ. Bazýlarý % 65...Tahvil grafiðine baktýðýmýzda ve oradaki agresif fiyatlamalarla birlikte deðerlendirdiðimizde kesinlikle iyi getiri. Yani devletten gelen bu para da yerinde saymamýþ.
Geriye senin fon alýp satmadaki becerin kalýyor. Sayýn asuGaGuGa bunun için en güzel örnek. Nazarýmýz deðmesin ama gayet güzel yönetiyor. Þahsen ben de bu piyasada doðdum ama o kadar deðilim. Biraz da nasip iþi týpký hissede olduðu gibi. Hisse demiþken, bu 5 yýlda bazý kadim hisselerimizden yarý yarýya düþenler ya da hiç prim yapmayanlar var. Yani o burun kývýrdýðýmýz % 60 lar % 65 ler esasen harika getiriler. ISCTR gibi bir dev 2010 yýlý fiyatlamalarýnda halen ve ben 2.5 yýllýk BES birikimimde þu pandemi belirsizliðine raðmen % 100 ün üzerinde getirideyim.
Bunun gibi 2 ayrý sözleþmem var. Allah bereket versin. Nasip olursa her yýl tavandan ödemeye devam edeceðim.
Bol kazançlar dilerim.
Ne yazýk ki ülkemizde "Kurumlar" bu bilgilendirme konusunda topu yatýrýmcýya atýyor. Bilgilendirme az hatta yanlýþ olabiliyor. Halihazýrda Robo danýþmanlýklara emanet ediyorlar þu an. Ýleride bunu da geliþtirebilirler.
--
Bu sistem tamamen yurtdýþýndan alýndý aslýnda. (ABD 401K ). SGK'nýn tamamlayýcýsý olarak görülmesi lazým. SGK primleri ne yapýyor görüyoruz. Emekli maaþý baðlama oranlarý %30.
Bistteki Sigorta þirketleri parayý ne yapýyor diye bakýyorum; Akgrt, Ansgr vb. þirketler hisse senedi+eurobond+tahvil+bonodalar mesela. Aktif portföy yönetimi bu sistemin sürdürülebilirliði için ana þart.
BEFAS ile yatýrýmcý en iyi fonu seçebilir inþ.
“Sermaye piyasasý, sabýrsýz kiþiden sabýrlý kiþiye para aktaran bir araçtýr". Warren Buffett
"Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle
Yer Ýmleri