Originally Posted by
furkan29
Bu bes iþini hem teoride hemde pratikte uygulayarak baya çözdüm. ilk araþtýrmalarým sonucunda karlý bir yatýrým olduðunu düþündüm. özellikle doðru fonu seçip devlet katkýsýný alýrsan baya karlý oluyorsun diye düþündüm. sonra kendimce excell de modellemeler yaptým. devlet katkýsýnýn tamamýný almak için 2020 yýlýnda ek 30bin tl bile yatýrdým. tabi öðrenme iþi bitmiyor. devlet katkýsýnýn %25 olmasýnýn hiçbir önemi yok çünkü bu katkýyý siz istediðiniz fonda deðerlendiremiyorsunuz. devlet tahvilinde baðlý. þu sýralar negatif getirisi var. gerçi pozitif getirisi olsa ne olacak enflasyonun altýnda kalmýþ hep. En büyük tuzak devlet katkýsýna dokunamýyorsun. O zaman anlýyorsun reklamlarda neden %25-30 devlet katkýsý var gelin çok karlý diye baðýrdýklarýna. Bedava peynir fare kapanýnda olur ancak. Anlamýþ olduk. Ýkincisi fonlarýn getirisi. Otomatik besi söylemiyorum bile tam bir felaket. Doðru düzgün fon yok. Normal bese bakýnca ordada eli yüzü düzgün bikaç fon dýþýnda doðru düzgün fon yok. Yatýrým fonlarýndaki hisse fonlarýyla besteki hisse fonlarýný kýyaslýyorum yatýrým fonlarýndaki hisse fonlarý bes fonlarýna nal toplatýyor. Arada istisnalar var ama kahýr ekseriyet bu yönde. Bes te rekabet yok her ay düzenli gelir var. Fon yöneticisi üzerinde baský yok. Zaten paralar geliyor. E ben 15-20 yýl ödeme taahhüdü vericem parayý oraya baðlýyacam karþýlýðýnda yatýrým fonlarýnýn bile gerisinde kalacaksýn. Þuanki haliyle bes kötü bir yatýrým enstrümaný
Onun yerine %50 eurobond %50 bist 30 da temettü veren 6-7 hisseli bir portföy yapsanýz ki geriye dönük yapýp hesapladým bese nal toplatýrsýnýz.
Þuan minumum ödemeyle bese devam ediyorum. 10 yýlým dolduðunda sistemden uygun zamanda çýkacaðým.
Ben besi ana emeklilik planým olarak görmüyorum, emekliliðime tam 10 yýl var. Bu yýlda zorunlu tasarruf ile döviz cinsi fonlarla maksimum miktarda bir portföy büyümesi yakalarsam parayý topluca aldýðým da eurobond ve temettü hisseleri alýp sürekli nakit akýþý saðlarým diye hedefliyorum. Bes ödemem aylýk gelirim içerisinde büyük bir rakam oluþturmuyor. Devam eden 2 bes hesabýmda da 2022 nin tüm aylýk ödemelerini topluca yaptým. Bundan sonra yapacaðým her ödeme 2023 e ait borcumdan düþecek.
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Yer Ýmleri