Artan
Azalan
��lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) D���k / Y�ksek
9,68 10% 789,89 Mn 8,60 / 9,68
80,30 10% 41,42 Mn 80,30 / 80,30
80,30 10% 2,14 Mr 72,10 / 80,30
19,48 9.99% 1,34 Mr 17,70 / 19,48
155,40 9.98% 1,72 Mr 140,30 / 155,40
2.431.800,00 -10% 2,43 Mn 2.431.800,00 / 2.431.800,00
355,75 -9.99% 429,56 Mn 355,75 / 386,50
2.498,00 -9.98% 5,27 Mr 2.498,00 / 2.780,00
11,18 -9.98% 1,93 Mr 11,18 / 12,59
55,35 -9.93% 218,80 Mn 55,35 / 61,40
3,52 5.71% 31,52 Mr 3,34 / 3,58
311,00 -0.48% 16,35 Mr 306,75 / 314,75
326,00 1.64% 11,68 Mr 315,00 / 334,00
41,26 7.22% 10,79 Mr 38,30 / 41,30
75,25 0.07% 9,91 Mr 73,90 / 76,15
20,46 -0.39% 605,89 Mn 20,16 / 20,72
428,50 0.12% 7,72 Mr 426,25 / 434,50
326,00 1.64% 11,68 Mr 315,00 / 334,00
790,00 0.77% 3,13 Mr 777,00 / 802,50
99,15 -0.8% 503,79 Mn 98,00 / 100,00
114,20 -0.7% 209,55 Mn 113,40 / 115,40
428,50 0.12% 7,72 Mr 426,25 / 434,50
35,06 -2.61% 288,12 Mn 35,06 / 36,86
11,20 0.99% 680,06 Mn 10,85 / 11,45
86,70 -1.81% 469,42 Mn 86,40 / 89,00

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 394/499 ÝlkÝlk ... 294344384392393394395396404444494 ... SonSon
Arama sonucu : 3989 madde; 3,145 - 3,152 arasý.

Konu: BES ( Bireysel Emeklilik Sistemi )

1. Mühendisim, iþletme yüksek lisansým var, ekonomi doktoruyum. Ve BES teyim. Zamanýnda þirket katkýlý BES olduðu için, katýlmamak saçmalýk olurdu(Maaþýn %2 si senden, bir o kadar da þirketten). Ýþten ayrýlýnca iþin cazibesi azaldýðý için sistemden çýkmayý düþünüyordum. 5 yýl oldu ayrýlalý hala sistemdeyim.

Aktif yönettiðim bir portföyüm var. Portföy yönetmek, strateji oluþturmak uzmanlýk alaným. Buna raðmen likit varlýklarýmýn bir kýsmý BES'te kalsýn istedim. Aktif yönettiðim hisse aðýrlýklý portföyün getirisi daha iyi olsa da, BES i bir nevi sýðýnýlacak son liman gibi gördüðümden, daha az risk alarak yönetiyorum. Geçen yýla kadar BES teki parayý aðýrlýklý altýn da tuttuðum için BES ten çýkma gereði duymadým. Zaten dýþarý çýkardýðým paranýn da önemli bir kýsmýný altýnda tutacaktým.

Sonuçta 2016 da aktif olarak fon oranlarýný belirlemeye baþladým, geçen yýla kadar altýnda 8 kat kadar kazandým(5 yýlda), bu yýl da aðýrlýklý hissedeyim(%70 hisse fon+%30 altýn)..Bu yýl ki getirim de %120 oldu. Yani 6 yýlda, az riskli bir yönetim anlayýþýyla, 15 kata yakýn bir getiri var.

Kendi aktif yönettiðim portföy getirisi biraz daha iyidir, ama öyle arada büyük bir fark yok. Özellikle befas sonrasý fon alternatifleri çok arttý. Yani iyi bir fon takip/seçim yeteneðiniz varsa, BES te de çok iyi getiriler mümkün.

Ayrýca bazen dezavantaj gibi görünen fon alým satým sürelerinin uzun olmasý, keyfiniz istediðinde dýþarý para çýkaramýyor oluþunuz; bazý durumlarda avantaj da olabiliyor.

Ayrýca kiþisel olarak tüm paranýzý kendinizin yönetmesi de doðru deðil bence. Bazen performansýnýz kötü olabilir, fiziksel ya da duygusal sýkýntýlar baþarýnýzý etkileyebilir. Bu nedenle paranýzýn bir kýsmýný baþka profesyonellerin yönetmesi de mantýklý. Bunu teorik ve pratik olarak fon yönetimi konusunda piyasadaki ortalama uzmanlardan çok daha iyi durumda olan biri olarak söylüyorum.

Tüm yazdýklarým tabii ki kayda deðer bir birikimi olan kiþiler için geçerli. Yoksa, 20 li yaþlarda ve yeni yeni para biriktirmeye baþlayan biri için BES önermem. BES i daha çok belli bir birikime ve yaþa ulaþmýþ; portföyünde riski makul düzeylerde tutmasý gereken kiþiler için yazýyorum, 40 yaþ ve üzeri diyebilirim mesela.

Tek þartým var. Tasarruf ve yatýrým bilinci/motivasyonu olan kiþiler için kendi portföylerini yönetmeleri, BES e girmemeleri daha doðru olabilir 20-35 yaþ arasý için. Yoksa ne insanlar gördüm, kredi kartý harcamalarýný bile kontrol edemeyen, onlar için yaþ ne olursa olsun bes iyi bir alternatif.
    Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53

2.  Alýntý Originally Posted by moza80 Yazýyý Oku
    borsada olanlar daha 2-3 yýl once týrnaklarýný kemiriyordu altýnýn 700 dolarlarýný hatýrlýyorum amerikada enflasyon yýllýk2 iken þimdi aylýk 2 geliyor.demem o ki sular çekilince karýncalar balýklarý yer sular yukselince tam tersi.

suyun akýþýna uyum saglayan yatýrýmcýlar ayakta kalýr.bugun bist 5000 ise bunun sebebi parasý her seçenekte eriyen borsaya girmek zorunda býrakýlan yerli yatýrýmcýlar ve besteki devasa fonlardýr.

yarýn altýn gozde olur oburgun dolar.bende 120 bin devlet katkýsý birikmiþ bence de daha iyi olabilirdi.ama ilk yýllarda gelir vergisinden düþerek de kazanç sagladý bes yatýrýmcýlarý.
    demem o ki sistem 10 üzerinden 3 deðil ama 8 de deðil.
    ülkeye bakarsak deveye sormuþlar neren eðri? nerem doðru ki demiþ
    evet, vergi desteði zamaný çok daha avantajlýydý devlet karkýsý..bu sistemde %30 da olsa, fonlarý biz yönetemediðimiz için, devlet katkýsýnýn bence de çok önemi yok...benim için hiç önemi yok da, çoðunluk için çok da önemli olmamalý diyorum...orasý iþin reklam enstrümaný, müþteri çekme havucu.
    Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53

Alýntý Originally Posted by Cautionary Yazýyý Oku
    evet, vergi desteði zamaný çok daha avantajlýydý devlet karkýsý..bu sistemde %30 da olsa, fonlarý biz yönetemediðimiz için, devlet katkýsýnýn bence de çok önemi yok...benim için hiç önemi yok da, çoðunluk için çok da önemli olmamalý diyorum...orasý iþin reklam enstrümaný, müþteri çekme havucu.
    emeklilikten önce çýkacaklar için %60 katký %10 gelir vergisi kesintisine denk geliyor ben de ona bir kar gozu ile deðil bunu fitleyen bir birikim olarak bakýyorum

4.  Alýntý Originally Posted by moza80 Yazýyý Oku
    ben 16 yýldýr besteyim. bes sutten çýkmýþ ak kaþýk deðil.onceki sayfalarda bunlara deðindik.bes bir yatýrým aracý deðil bir tasarruf enstrumaný .ama burada tasarruf edenlerin ekonomi bilgisini sorgulamak da yakýþýksýz olmuþ.

aydýnlatýcý bilgiler için yine de tþk ederim.maddi dönen varlýklarýmýn %10 u bes.%40 hisse senedi %25 altýn %25 döviz %1 kadarý da kriptoda.

sistem çok daha iyi olabilir ancak ekonomi bilenler için dahi fýrsatlar barýndýrýyor. kimse zengin olma peþinde deðil birikimler enflasyona yenilmesin yeter.

insanlar bu enflasyon ortamýnda tasarruf edebiliyorsa zaten buyuk baþarý.kimse bizim gibi ekonomi mezunu olmak zorunda da deðil.þu an herkesin basitçe dahil olup fonlarýný seçip yoneteceði devlet tarafýndan da desteklenen bir sistem var.elde olan bu.daha iyi olabilir mi evet ama bu sistemi de sisteme girenleri de kötu ya da ekonomi bilgisi zayýf yapmaz
    Ben sorgulayarak besin tasarruf sepeti olarak kullanýlmamasý gerektiði sonucuna vardým. Bunuda sebepleriyle verileriyle anlatýyorum. Ekonomi bilgim arttýkça farkýndalýðým artýyor hatamdan dönmeye çalýþýyorum. Eðer tasarruf için sepet yapacaksanýz besten uzak durun. Burda tuzak var diyorum. Ben bu tuzaða düþtüm çýkmaya çalýþýyorum.

Tasarruf yapmak isteyen dolarýný alsýn mevduata yada eurobonda koysun, bist 30 da 6-7 tane sanayi hissesi toplasýn birazda altýn alsýn yeter. her türlü besten kat be kat fazla kazanýrsýnýz. Ben en az 10 yýl bir yere paramý baðlýyorsam oda bana hatýrý sayýlýr bir getiri vermesi gerekir. Peki bes öylemi deðil. Sonuç ortada getiriler yerlerde. Fonlar iyi yönetilmiyor yönetim giderleri aþýrý yüksek devlet katkýsý çok büyük bir kandýrmaca. Kendim birebir yaþayarak hesaplayarak görüyorum bunlarý.

Bes en az 20yýl vade düþünülerek hesaplama yapýlmasý gereken bir yatýrým aracý. Bunu hesapladýðýýz zaman her türlü zarardasýnýz. Altýn fonuyla altýn hemen hemen ayný oranda kazandýrýr. Oysa beste çýkarken getiri üzerinden %5-15 arasý stopaj kesilir.Çok ciddi bir rakamdýr bu. 5 yýlda altýn fonlarýndan en iyi getiren %590 getirmiþtir yaklaþýk. Altýnda %580 civarýnda getirir. Fona stopaj uygularsan getiri üzerinden 30 ile 90 puan düþmen gerekir. %590 olur %500 getiri. Bunlar hiç dikkate alýnmayan verilerdir. Oysa basit bir altýn fonu yatýrýmýnda bile senin kazancýna el koyuyolar. Üstelik sen 20 yýl boyunca paraný buraya baðlama vaadinde bulunduðun halde.

5.  Alýntý Originally Posted by anti panik Yazýyý Oku
    Beyler çamur attýðýnýz devlet katký fonu bu yýl 10 ayda %63,8 getirdi.
    Bakýnýz tablo AMF fonu. Yani bu yýl getiri sorunu yok.
    Umarým böyle devam eder.

Evet geçmiþ yýllarda enflasyonun altýnda getirdi.

Ben bu tabloyu yýllardýr burda yýlda 2-3 kez paylaþtým. Ve bu devlet katkýsý fonu sýkýntýsýný defalarca dile getirdim.

Gönül isterdi ki devlet katkýsýný da kendimiz yönetelim. Doðrusu bu.
    Keþke bu devlet katksýný biz istediðimiz fonda deðerlendirebilsek o zaman bes amacýna ulaþmýþ olur. Çamur atmak gibi bir derdim niye olsun sistemdeki söylenmeyen gizlenen çarpýklýðý dile getiriyorum. Reklamlarda 100 liranýza 30 lirada devlet veriiyor diye insanlarý kandýrýyolar. Bizde gerçekleri dipnotlarý detaylarý paylaþýyoruz.

6.  Alýntý Originally Posted by anti panik Yazýyý Oku
    Bes fonlarýndan fon deðiþikliðinde vergi alýnmýyor. Ayný fonu yatýrým fonu olarak almak istersek %10 getiri kesiliyor.
    Devlet katkýsý bu yýl iyi getirdi. Altta yazdým.

3-4 ay sonra bes maaþý almaya baþlayacaðým. Asgari ücretten fazla ve 20 yýllýk olacak.

Merak eden lütfen soru sormasýn. Bi zahmet 3-4 yýldýr burda yazdýklarýmý okusun. Normalde mütevazi biriyimdir. Bu konuda olamayacaðým.
    Çünkü yatýrým stratejimi Allianz uzmanlarý verdikleri eðitimde onayladýlar.

Herkes kendi parasýný istediði gibi yatýrým yapmakta özgürdür. Ama bes ten anlamayan lütfen burada yazarken daha iyi araþtýrýp öðrenip yazsýn.
    Hangi tarihte nereye ne kadar yatýrdýðýnýzý paylaþýrsanýz son getiriniz ne oldu görebilirsek daha iyi fikir sahibi oluruz. Ben bese yatýrým yapýpta ciddi kazanç elde eden görmedim.

7.  Alýntý Originally Posted by Cautionary Yazýyý Oku
    Mühendisim, iþletme yüksek lisansým var, ekonomi doktoruyum. Ve BES teyim. Zamanýnda þirket katkýlý BES olduðu için, katýlmamak saçmalýk olurdu(Maaþýn %2 si senden, bir o kadar da þirketten). Ýþten ayrýlýnca iþin cazibesi azaldýðý için sistemden çýkmayý düþünüyordum. 5 yýl oldu ayrýlalý hala sistemdeyim.

Aktif yönettiðim bir portföyüm var. Portföy yönetmek, strateji oluþturmak uzmanlýk alaným. Buna raðmen likit varlýklarýmýn bir kýsmý BES'te kalsýn istedim. Aktif yönettiðim hisse aðýrlýklý portföyün getirisi daha iyi olsa da, BES i bir nevi sýðýnýlacak son liman gibi gördüðümden, daha az risk alarak yönetiyorum. Geçen yýla kadar BES teki parayý aðýrlýklý altýn da tuttuðum için BES ten çýkma gereði duymadým. Zaten dýþarý çýkardýðým paranýn da önemli bir kýsmýný altýnda tutacaktým.

Sonuçta 2016 da aktif olarak fon oranlarýný belirlemeye baþladým, geçen yýla kadar altýnda 8 kat kadar kazandým(5 yýlda), bu yýl da aðýrlýklý hissedeyim(%70 hisse fon+%30 altýn)..Bu yýl ki getirim de %120 oldu. Yani 6 yýlda, az riskli bir yönetim anlayýþýyla, 15 kata yakýn bir getiri var.

Kendi aktif yönettiðim portföy getirisi biraz daha iyidir, ama öyle arada büyük bir fark yok. Özellikle befas sonrasý fon alternatifleri çok arttý. Yani iyi bir fon takip/seçim yeteneðiniz varsa, BES te de çok iyi getiriler mümkün.

Ayrýca bazen dezavantaj gibi görünen fon alým satým sürelerinin uzun olmasý, keyfiniz istediðinde dýþarý para çýkaramýyor oluþunuz; bazý durumlarda avantaj da olabiliyor.

Ayrýca kiþisel olarak tüm paranýzý kendinizin yönetmesi de doðru deðil bence. Bazen performansýnýz kötü olabilir, fiziksel ya da duygusal sýkýntýlar baþarýnýzý etkileyebilir. Bu nedenle paranýzýn bir kýsmýný baþka profesyonellerin yönetmesi de mantýklý. Bunu teorik ve pratik olarak fon yönetimi konusunda piyasadaki ortalama uzmanlardan çok daha iyi durumda olan biri olarak söylüyorum.

Tüm yazdýklarým tabii ki kayda deðer bir birikimi olan kiþiler için geçerli. Yoksa, 20 li yaþlarda ve yeni yeni para biriktirmeye baþlayan biri için BES önermem. BES i daha çok belli bir birikime ve yaþa ulaþmýþ; portföyünde riski makul düzeylerde tutmasý gereken kiþiler için yazýyorum, 40 yaþ ve üzeri diyebilirim mesela.

Tek þartým var. Tasarruf ve yatýrým bilinci/motivasyonu olan kiþiler için kendi portföylerini yönetmeleri, BES e girmemeleri daha doðru olabilir 20-35 yaþ arasý için. Yoksa ne insanlar gördüm, kredi kartý harcamalarýný bile kontrol edemeyen, onlar için yaþ ne olursa olsun bes iyi bir alternatif.
    Çok güzel tespitler benimde besim var bende yönetmeye çalýþýyorum. Ama sistemde çok fazla tuzak var ve bunlar pek dillendirilmiyor. Bende bunlarý eleþtirerek aslýnda farkýndalýk yaratmaya çalýþýyorum. Çok fazla insan bese alýnýyor birçoðuda fonlarý bile bilmiyor. Sistemi kuranlar sanki bu durumu özellikle kullanmak istiyor gibi geliyor bana. Millet parasýný yatýrsýn zaten anlamazlar bizde birikim adý altýnda onlarýn parasýný kullanalým.

Fon yýllýk ücretleri çok yüksek düþürülmeli, madem teþvik var stopaj kaldýrýlsýn, devlet katkýsýný ben istediðim fonda deðerlendireyim. Yatýrým fonlarýndan da fon seçme özgürlüðüm olsun. Bunlar olmadýðý sürece bes bana göre tasarruf aracý deðildir. Dediðiniz gibi parayý tutamýyorum harcýyorum en azýndan bes yapayým orda dursun diyenlere uygundur. Bende zamanýnda bese çok güvendim inandým ama ciddi hayal kýrýklýðýna uðradým. Öðrendiklerimide buradan paylaþýyorum. Belki sistemi kuranlar bu eleþtirilerimizi okurda biþeyleri düzeltirler.

8.  Alýntý Originally Posted by mavi1610mavi Yazýyý Oku
    Çok güzel tespitler benimde besim var bende yönetmeye çalýþýyorum. Ama sistemde çok fazla tuzak var ve bunlar pek dillendirilmiyor. Bende bunlarý eleþtirerek aslýnda farkýndalýk yaratmaya çalýþýyorum. Çok fazla insan bese alýnýyor birçoðuda fonlarý bile bilmiyor. Sistemi kuranlar sanki bu durumu özellikle kullanmak istiyor gibi geliyor bana. Millet parasýný yatýrsýn zaten anlamazlar bizde birikim adý altýnda onlarýn parasýný kullanalým.

Fon yýllýk ücretleri çok yüksek düþürülmeli, madem teþvik var stopaj kaldýrýlsýn, devlet katkýsýný ben istediðim fonda deðerlendireyim. Yatýrým fonlarýndan da fon seçme özgürlüðüm olsun. Bunlar olmadýðý sürece bes bana göre tasarruf aracý deðildir. Dediðiniz gibi parayý tutamýyorum harcýyorum en azýndan bes yapayým orda dursun diyenlere uygundur. Bende zamanýnda bese çok güvendim inandým ama ciddi hayal kýrýklýðýna uðradým. Öðrendiklerimide buradan paylaþýyorum. Belki sistemi kuranlar bu eleþtirilerimizi okurda biþeyleri düzeltirler.
    Aþýk olduðu sevgilisinden tekme yemiþ aþýk gibisin Bence eskiden beklentiyi abartmýþsýn, þimdi de eleþtiriyi abartýyorsun.

Kayda deðer getiri yok diyorsun, hiç sevmediðim halde kendi getirimden bahsettim...Yok millet bilinçli deðil. Bilinçli olmayan kendi portföyünü nasýl yönetecek. Fon alsýn diyorsun, fonu nasýl seçecek.

Ben de þunu söylüyorum. Bu konularý sadece burada deðil, reel hayatta da 100 lerce arkadaþýmla konuþtum. Bu konulafrda baþarýlý olanlar, bes te de iyi, bes dýþý fon seçiminde de, normal hisse portföyü yönetiminde de..yani demem o ki, baþarýlý olacak olan her yerde olur, baþarýsýz olan da her yerde baþarýsýz.

benim bes önerim sadece getiri temelli deðil, biraz daha geniþ düþünün diyorum, portföyü farklý enstrümanlar üzerinden yönetmek, bu bir portföy tönetim stratejisi..özellikle belli bir büyüklükte birikimi olanlar için tavsiye ediyorum.

Sayfa 394/499 ÝlkÝlk ... 294344384392393394395396404444494 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •