Mühendisim, iþletme yüksek lisansým var, ekonomi doktoruyum. Ve BES teyim. Zamanýnda þirket katkýlý BES olduðu için, katýlmamak saçmalýk olurdu(Maaþýn %2 si senden, bir o kadar da þirketten). Ýþten ayrýlýnca iþin cazibesi azaldýðý için sistemden çýkmayý düþünüyordum. 5 yýl oldu ayrýlalý hala sistemdeyim.
Aktif yönettiðim bir portföyüm var. Portföy yönetmek, strateji oluþturmak uzmanlýk alaným. Buna raðmen likit varlýklarýmýn bir kýsmý BES'te kalsýn istedim. Aktif yönettiðim hisse aðýrlýklý portföyün getirisi daha iyi olsa da, BES i bir nevi sýðýnýlacak son liman gibi gördüðümden, daha az risk alarak yönetiyorum. Geçen yýla kadar BES teki parayý aðýrlýklý altýn da tuttuðum için BES ten çýkma gereði duymadým. Zaten dýþarý çýkardýðým paranýn da önemli bir kýsmýný altýnda tutacaktým.
Sonuçta 2016 da aktif olarak fon oranlarýný belirlemeye baþladým, geçen yýla kadar altýnda 8 kat kadar kazandým(5 yýlda), bu yýl da aðýrlýklý hissedeyim(%70 hisse fon+%30 altýn)..Bu yýl ki getirim de %120 oldu. Yani 6 yýlda, az riskli bir yönetim anlayýþýyla, 15 kata yakýn bir getiri var.
Kendi aktif yönettiðim portföy getirisi biraz daha iyidir, ama öyle arada büyük bir fark yok. Özellikle befas sonrasý fon alternatifleri çok arttý. Yani iyi bir fon takip/seçim yeteneðiniz varsa, BES te de çok iyi getiriler mümkün.
Ayrýca bazen dezavantaj gibi görünen fon alým satým sürelerinin uzun olmasý, keyfiniz istediðinde dýþarý para çýkaramýyor oluþunuz; bazý durumlarda avantaj da olabiliyor.
Ayrýca kiþisel olarak tüm paranýzý kendinizin yönetmesi de doðru deðil bence. Bazen performansýnýz kötü olabilir, fiziksel ya da duygusal sýkýntýlar baþarýnýzý etkileyebilir. Bu nedenle paranýzýn bir kýsmýný baþka profesyonellerin yönetmesi de mantýklý. Bunu teorik ve pratik olarak fon yönetimi konusunda piyasadaki ortalama uzmanlardan çok daha iyi durumda olan biri olarak söylüyorum.
Tüm yazdýklarým tabii ki kayda deðer bir birikimi olan kiþiler için geçerli. Yoksa, 20 li yaþlarda ve yeni yeni para biriktirmeye baþlayan biri için BES önermem. BES i daha çok belli bir birikime ve yaþa ulaþmýþ; portföyünde riski makul düzeylerde tutmasý gereken kiþiler için yazýyorum, 40 yaþ ve üzeri diyebilirim mesela.
Tek þartým var. Tasarruf ve yatýrým bilinci/motivasyonu olan kiþiler için kendi portföylerini yönetmeleri, BES e girmemeleri daha doðru olabilir 20-35 yaþ arasý için. Yoksa ne insanlar gördüm, kredi kartý harcamalarýný bile kontrol edemeyen, onlar için yaþ ne olursa olsun bes iyi bir alternatif.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Yer Ýmleri