https://iyigelir.net/temettu-odeyen-...B6denmemesidir.
eski de olsa böyle bir yazý var.
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Bu konuda kafalar biraz karýþýk sanýrým. Aþaðýdaki linkte daha detaylý bilgi var.
https://www2.deloitte.com/content/da...ndirilmesi.pdf
Paylaþýmlarým asla yatýrým tavsiyesi deðildir.
Merhaba arkadaþlar,
Yaþým 29 esim ve kendim için bes baþlatmak istiyorum 56 yaþýna kadar devam ettirmeyi düþünüyorum. Bu konuda tecrübesi olanlarýn yorumlarýný dinlemek isterim. Halihazirda sp500 e ciddi þekilde yatirim yapýyorum bir yandan da bese minimum odeme talimati versem durumum ne olur acaba sormak istediðim esasen burada okumuþtum sanýrým baþlangýç sermayesini yüksek tutup mesela 100bin lira baþlangýç sermayesi koyup her ay sonra minimum tutari ödemek mi yoksa baþka bir yöntem onerirmisiniz ya da hiç mi bulasmamak gerekir süre çok uzun bu devlet yönetimine güvenilir mi oda ayrý bir mevzu deðerli yorumlarýnýz için þimdiden teþekkürler
SM-G991B cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Altýný saklamak deðil, kuruþu saklamak hünerdir.
merhaba,
Bes için 29 yaþ oldukça erken diye düþünüyorum. bes için 10 yýl sistemde kalma ve 56 yaþ þeklinde iki kriter var. ben bu kriteri de saðlayacak þekilde 45 imde BES'e dahil oldum. Ödeyebildiðim kadar maksimum ödemeye çalýþacaðým.
27 yýl boyunca bunu sürdürebilmek oldukça uzun bir yol. Býkmadan usanmadan o paraya ihtiyaç duymadan biriktireceðim diyorsanýz olabilir tabi.
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Sayin eskiciler,
BES adi uzerinde bir bireysel emeklilik sistemi. Emeklilikte size ek bir gelir getirecek bir sistem. Henuz bu sistem tam oturmadi ama, babamin emekliligi icin basvurumda, 20 yila kadar maas baglatabiliyordum. Ben parayi toplu almak istedim ayri bir konu. uhtemelen onumuzdeki yilalrda omur boyu maas baglama gibi secenekler her firma tarafindan sunulacak.
Benim acimdan yazin bir onemi yok. Ne kadar erken baslarsaniz, o kadar iyi. 7 yasindaki kizim icin her ay oduyorum. Isini eline alinca, kendisi odemeye devam eder diye umuyorum.az veya cok demeden, bir butce yapip her ay duzenli odemenin cok degerli oldugunu dusunuyorum.
BES i bir emeklilik ek geliri gibi dusunmek gerekir. Baslangicta odenecek toplu paralar, kartopu etkisi ile sizi cok memnun edecek tutara ulasmaniza yardimci olur. Kendi adima olan BES hesabinda, baslangicta isi siki tuttum ve yuksek odemeler yaptim. Bugunun parasi ile aylik 10 bin tl odemelerim oldu(Asgari ucrete yakin tutarlar). 1 milyonu gectigimde ayagimi gazdan cektim biraz. Su an portfoyum aylik odememden daha fazla ekliyor. Yil sonlarinda, bir yerlerde fazla param var ise, bese aktariyorum. Onun disinda her ay 600TL yatiriyorum.
keske kizim gibi, 7 yasinda baslama sansim olsaydi.SUnu eklemek isterim. Eger olasi bir para ihtiyacinda, BES birikiminize gidecekseniz tavsiye etmem BES kimseye. BES kesinlikle dokunulmamasi gereken bir yer benim icin.
Bol sans!
Tam tersine yukarýda arkadaþýn da belirttiði gibi, ne kadar erken baþlanýrsa o kadar iyi.
Yüksek katký payý ödemesi ve uzun vadede bileþik getirinin gücü ile portföy hiç hayal edilemeyecek yerlere gelebilir. Tabi iyi bir portföy yönetimiyle.
Eskiden þirkete bes yapmak için bankacýlar gelirdi, o zamanlar biz de anlamýyorduk fon nedir, getiri nedir, borsayý hisse senedini zaten kumar diye görüyorduk çoðumuz. Neyse riskli enstürümanlar zaten korkutucu geliyordu o sebeple düþük riskli þeyler seçiyorduk o zaman da bir getiri olmuyordu. Yani temelde finansal okur yazarlýk sýkýntýsý var toplumumuzda maalesef.
Bes'in eksiklikleri olsa da halen uzun vadede birikim için iyi bir alternatif.
Paylaþýmlarým asla yatýrým tavsiyesi deðildir.
Yer Ýmleri