arkadaþlar kendi adýma sadece dolar bazlý kazancýma bakýyorum zira enflasyon ve tl iki tane sanal figür sonuçta.
yýllýk 10% dolar cinsi kazanabiliyorsam kendimi baþarýlý sayarým.
normal de altýn üzerinden olmasý lazým ama hesabý kolay deðil.
BEFAS ta Eurobond Altýn Nasdaq Dow fonlarý karmalarý alýp Dolar bazýnda yýllýk %5 - %20 arasý getiri elde edebilirsiniz. Tonla deðiþik fon var. Ýstediðiniz gibi daðýtýn. Yýlda 12 kere daðýlýmý deðiþtirme hakkýnýz var.
Portföy yönetiminde ipler tamamen sizin elinizde. Ýsterseniz hiç TL varlýk taþýmayýn. Karar size kalmýþ.
Ýsterseniz hepsini BÝST fonu alýn, TL fonu alýn.
Veya biraz ondan biraz bundan farklý karma yapýn.
Direksiyon tamamen sizde. Seçin beðenin portföyünüzü yapýn.
https://www.tefas.gov.tr/FonKarsilastirma.aspx?type=emk
Çok dar bir bakýþ açýsý olmuþ. Gayet baþarýlý bir performansým var, ama bes im de var. Bence belli bir varlýk büyüklüðü, yaþ, bileði ve tecrübe sonrasý nasýl portföy çeþitlendirmesi yapmak gerekiyorsa, yöntem çeþitlendirmesi de yapmak gerekir.
Yani hem aktif olarak kýsa-orta vade bakýþ açýsýyla bir portföy, uzun vadeli bir portföy, bir BES, bir de fon portföyü. Ayrýca, arda-tarla, konut gibi emlak portföyü. Hepsinden olmalý. Hepsi farklý tarzlarda yönetilmeli.
Bakýn bunu 7 sene önce fö olmuþ, kurumsal hayata veda etmiþ. Özellikle fö sonrasý yýllýk bileþik getirisi dolar bazýnda aktif yönettiði portföyde %50 ye yaklaþmýþ biri olarak söylüyorum.
BES teki getirim bunun yarýsý bile deðil, kiradaki evim zaten reelde zarar bile etmiþ sayýlýr. Þunu demiyorum kesinlikle. O evi satsam, bes i de çekip aktif yönetsem þimdi köþeyi dönmüþtüm. Bahse girerim bunlarý yapsaydým, ve tüm portföyü aktif yönetip max getiriyi elde etmeye çalýþsam deðil dolar bazlý yýllýk %50 getiri, belki de kayýp yaþardým, ana parayý bile koruyamazdým.
Yatýrým felsefem diversification temeline dayanýr. Yani çeþitlendirme, her zaman, her þeyi çeþitlendir. Yatýrým tarzýný bile.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Benim için finansal bilgi düzeyinin en güzel göstergesi getiri ifadesidir. Süre uzadýkça þu kadar, bu kadar kat konusunun altý boþalýr. TL bazý zaten saçmalýk da, dolar bazý bile 4-5 yýl sonrasý þu kadar kat dememeli. CAGR olarak 5 yýlda 10 yýlda yýllýk getiri oraným(cagr) bu kadar demek lazým.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Yer Ýmleri