acil nakit ihtiyacým olduðu için tesadüfen 1.90 iken satmýþtým... sattýðýma üzülmüþtüm.þerden Hayýr çýktý... tesadüfen isabet oldu...
8000 gönderimden sonra yeni sayfa ile devam... ***("Yatýrým Tavsiyesi Deðildir... Kimse Dikkate Almasýn...")***
net zararý: -2.182.700
hayýrlý olsun...
8000 gönderimden sonra yeni sayfa ile devam... ***("Yatýrým Tavsiyesi Deðildir... Kimse Dikkate Almasýn...")***
play store den KAP (kamu aydýnlatma platformu)
programýný indirip istediðin hisseyi seçip o hisseler hakkýnda haber düþtüðü an anýnda haberdar oluyorsun. paylaþmak istedim...
DOGUB Solo 2018/12 Aylýk DÖNEM KARI (ZARARI): -2182700
“ Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardýr. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.” Mustafa Kemal Atatürk.
>>> FORUM KURALLARIMIZ <<<
iyice ýsýndý... patenaj yapmazsa...
***DOGUB*** DOÐUSAN BORU SANAYÝÝ VE TÝCARET A.Þ.( Sermaye Artýrýmýndan Elde Edilecek - Edilen Fonun Kullanýmýna Ýliþkin Rapor
***DOGUB*** DOÐUSAN BORU SANAYÝÝ VE TÝCARET A.Þ.( Sermaye Artýrýmýndan Elde Edilecek - Edilen Fonun Kullanýmýna Ýliþkin Rapor )
Ýlgili Þirketler []
Ýlgili Fonlar []
Türkçe
Sermaye Artýrýmýndan Elde Edilecek / Edilen Fonun Kullanýmýna Ýliþkin Rapor
Yapýlan Açýklama Güncelleme mi?
Hayýr (No)
Yapýlan Açýklama Düzeltme mi?
Hayýr (No)
Konuya Ýliþkin Daha Önce Yapýlan Açýklamanýn Tarihi
.
Bildirim Ýçeriði
Açýklamalar
SERMAYE ARTIRIM RAPORU
A- SERMAYE YAPISI
- Kayýtlý Sermaye Tavaný : 30.000.000.- TL.
- Ödenmiþ Sermaye : 20.000.000.- TL.
Tamamý ödenmiþ 20.000.000.- TL'nýn þirket sermayesinin hissedarlar arasýndaki daðýlýmý aþaðýda sunulmuþtur.
ORTAKLAR
ORTAKLIK ORANI %
ORTAKLIK TUTARI (TL.)
Özelleþtirme Ýdaresi
56,09
11.218.000.-
Borsa ve Gerçek Kiþiler
43,91
8.782.000.-
TOPLAM :
100
20.000.000.-
B- SERMAYE TAVANI ARTIRIM ÝÞLEMLERÝ
Þirketimizin 20.000.000.- TL. olan kayýtlý sermaye tavanýný 30.000.000.- TL'sýna çýkarmak için baþlattýðýmýz Esas Sözleþme deðiþikliði iþlemleri Sermaye Piyasasý Kurulu Baþkanlýðý'nýn (SPK) izni, Gümrük ve Ticaret Bakanlýðý ile Özelleþtirme Ýdaresi Baþkanlýðý'nýn (ÖÝB) onayýna müteakip 03.12.2015 tarihinde yapýlan Genel Kurulun tasvibine sunularak kabul edilmiþ ve 24.12.2015 tarihli Ticaret ve Sicil Gazetesinde yayýmlanarak tescil ve ilan edilmiþtir.
Bu sürecin tamamlanmýþ olmasýndan sonra, þirketin kayýtlý sermaye sistemine tabi olmasý nedeni ile yönetim kurulumuzun alacaðý bir kararla sermaye artýrýmý yapabilmesi mümkün olabilecektir. Ancak þirketimizin % 56,09 oranýndaki önemli miktardaki hisselerin ÖÝB'na ait olmasý nedeni ile sermaye artýrýmý için yönetim kurulu kararý alýnmadan önce ÖÝB'dan görüþ ve onay almamýz gerekmektedir. Bu itibarla yapýlmasý planlanan sermaye artýrýmýna ait gerekçelerimiz aþaðýda açýklanmýþtýr.
C- SERMAYE ARTIRIM GEREKÇELERÝ
Þirketimizin Üretim ve satýþ faaliyetlerinin rantabl yürütülebilmesi için önemli bir finansal kaynaða ihtiyaç duymaktadýr. Þirketimizin mevcut mali yapýsý ile kiremit, mahya ve tamamlayýcý elemanlarýnýn rantabl bir þekilde yapýlabilmesi mümkün deðildir. Ýþletmenin rantabl bir þekilde üretim faaliyetlerini sürdürebilmesi ancak þirketin finansman ihtiyacýnýn karþýlanmasý ile mümkün olabilecektir.
Bu günkü mevcut durum itibariyle þirketin finansal ihtiyacý satýþ gelirlerinden, satýþ gelirlerinin yetersiz kaldýðý durumlarda ise Özelleþtirme Ýdaresi Baþkanlýðý'ndan alýnan faizli borç para ile karþýlanmaktadýr.
Þirketimizin ihtiyacý olan finansal kaynaðýn sürekli ÖÝB'dan alýnan faizli borç para ile yürütülemeyeceði gibi, uygulanan faiz dolayýsýyla þirketimize büyük bir finansal yük getirmesi þirketin zararýnýn daha da yükselmesine neden olmaktadýr.
Bu nedenle bu borçlarýn en kýsa sürede ödenmesi gerekmektedir. Borçlarýmýzýn ödenmesi ancak sermaye artýrýmý yapmamýz ile mümkün olabilecektir.
Þirketimizin mevcut durumu itibariyle sermayesinin yaklaþýk % 49'ini kaybettiði, böyle devam etmesi halinde sermaye kaybýnýn % 50'nin üzerine çýkmasýnýn kaçýnýlmaz olacaðýndan, Sermaye Piyasasý Kurulu kanunlarý gereðince sermaye artýrýmý yapmamýzý zorunlu hale getirmiþtir. Bu durum Mali tablolarýmýzda ve bilançomuzda açýkça görülmesi nedeniyle, Sayýþtay Baþkanlýðý müfettiþlerince 2016 ve 2017 yýlý denetim raporunda þirketin en kýsa sürede sermaye artýrýmý yapmasýný denetleme raporlarýnda yerine getirilmesi gereken ana öneri olarak yazýlmýþtýr. Bu önerilere Kamu Ýktisadi Teþebbüsleri (KÝT) Komisyonundaki yapýlan görüþmelerde, þirketimizce verilen cevapta bu önerinin yerine getirilmesi için çalýþmalara baþlandýðý ve iþlemlerin en kýsa sürede tamamlanacaðý belirtilmiþtir. Bu durum sermaye artýrýmýný zorunlu hale getirmektedir.
Baþka bir husus ise þirketimizin teknolojik geliþmelere ayak uydurmasý, ürün yelpazesinin geniþletilmesi ve rakip firmalarla rekabet edebilmek için yapýlmasý gereken yatýrýmlar, finansal ihtiyacýn karþýlanmasý sonucunda gerçekleþebilecektir.
Diðer bir konu Þirketin gelecekte emekli olmasý muhtemel personel için kýdem tazminatý ödenmesi gerektiðinde ödeme güçlüðü çekilmesini önlemek üzere hazýr kaynaða ihtiyaç duyulmasýdýr.
Özetle Þirketimizin düþük maliyetli finansman ihtiyacýnýn karþýlanabilmesi düþük faizli ve uzun vadeli bir kaynak temini ile saðlanabilir. Ancak böylesi bir kaynaðýn bu günkü þartlarda þirketimizin mali yapýsý itibariyle temin edilmesi mümkün olmadýðýndan, en düþük maliyetle öz kaynak yaratmak için çýkarýlmýþ sermaye tavaný içinde olmak üzere sermaye artýrýmý en rasyonel çözüm olarak görülmektedir.
Gereksinim duyulan finansal kaynaðýn nedenleri ve esaslarý aþaðýda baþlýklar halinde ayrýntýlý olarak sunulmuþtur.
1- Borçlarýn Ödenmesi :
Þirketimizde iþletme sermayesi yetersizliði nedeniyle gereksiz stok maliyetine sebebiyet vermemek için üretimin düþük kapasite ile yapýlmasý, üretim maliyetlerinin yükselmesine ve bunun sonucu olarak ürün satýþlarýnýn istenilen seviyeye ulaþamamasýna neden olmaktadýr. Satýþlarýn, dolayýsýyla satýþ gelirlerinin yetersiz olmasý þirket giderlerinin tümünü karþýlayamamaktadýr. Bu nedenle bir kýsým finansal ihtiyaçlarýn temini için borçlanma yoluna gidilerek Özelleþtirme Ýdaresi Baþkanlýðý'ndan faizli borç para almak suretiyle bu ihtiyaçlarýn karþýlanmasý yoluna gidilmiþtir.
Özelleþtirme Ýdaresi Baþkanlýðý'na 20.11.2018 tarihi itibariyle faizlerle birlikte 8.344.605.- TL, diðer kamu kuruluþlarýna ise 312.000.- TL' olmak üzere toplam 8.656.605.- TL. borç bulunmaktadýr. Bu borçlarýn mevcut üretim ve satýþ faaliyetleriyle ödenmesinin yakýn bir tarihte yapýlmasýnýn nerede ise imkânsýz olduðu göz önüne alýnarak, ancak yapýlacak bir sermaye artýrýmýndan elde edilecek finans kaynaðý ile ödenmesi mümkün olabileceði görülmektedir.
Yapýlacak borç ödemelerinin sonucunda þirketin ciddi bir faiz yükünden ve finansal giderlerinden kurtularak þirketin zararýnýn azaltýlmasý saðlanmýþ olacaktýr. Bununla birlikte þirketin geleceðini tehlikeye sokan ciddi bir riski de bertaraf etmiþ olacaktýr. Þirketin ödenecek borçlar için toplam finans ihtiyacý 8.656.605.- TL'dýr.
2- Net Ýþletme Sermayesi Ýhtiyacý
Perlit madeninden "Çimentolu Renkli Kiremit" ve tamamlayýcý ürünlerin çimento esaslý ürün olmasýndan kaynaklý bir mukavemet alma süreci bulunmaktadýr. Bu süreç en az bir ay olmalýdýr. Bu nedenle bir aylýk bir sürede üretilecek ürünlerin stokta bekletilerek mukavemet sürecini tamamlamasý gerekmektedir. Bu durum bir aylýk sürede üretilecek üretim miktarýnýn ham madde alýmlarýna ait tedarikinin zamanýnda yapýlmasýný gerekli kýlmaktadýr. Mevcut durum itibariyle iþletme sermayesi ve hazýr kaynaðý bulunmayan þirketimizde ürünlerin stokta bekletilmek üzere üretilmesi mümkün görülmemektedir. Bu kapsamda stokta gerekli bekletilme sürecini tamamlamak üzere yapýlacak üretimin gerçekleþtirilebilmesi, iþletme sermayesi ihtiyacýnýn büyük bir bölümünü oluþturmaktadýr.
Üretimin aksamamasý, sektördeki rekabet gücümüzü korumak ve teknolojik geliþmelere uyum saðlamak için zamanýnda yedek parça temini yapýlarak stokta hazýr bulundurulmasý, iþletmemizde üretimi yapýlamayan (Çatý su yalýtým örtüsü, çatý penceresi, mahya bandý, çatý deresi vb.) ürünlerin ise piyasadan temini ve tedariki suretiyle optimal bir stok yapýlmasý iþletme sermayesi ihtiyacýnýn diðer bir bölümünü oluþturmaktadýr.
Bulunduðumuz sektörde rekabet edebilmek için ham madde tedariklerinin daha düþük fiyatlarla temin edilmesi saðlanmalýdýr. Bunun için ana girdilerimiz olan Perlit, Çimento, Boya, vb. alýmlarýn direkt fabrikalardan yýllýk baðlantý þeklinde yapýlmasý gerekmektedir. Bu durum ham madde girdilerinin maliyetini ve dolayýsýyla üretim maliyetinin düþmesine neden olacaðýndan fiyat rekabetinde üstünlük saðlamamýza ve satýþlarýn artmasýna neden olacaktýr. Ancak ham madde girdilerinin yýllýk baðlantý þeklinde yapýlabilmesi için þirketin iþletme sermayesi ihtiyacýnýn temin edilmesi gerekmektedir.
Þirketimizde yapýlmakta olan üretim faaliyetlerinin karlýlýk ve verimlilik esasýna göre yapýlabilmesi için üretim kapasitesinin ve satýþlarýn artýrýlmasý gerekmektedir. Üretilen ürünlerin satýþýnýn yapýlmasý inþaat sezonunun yoðun yaþandýðý yaz ve sonbahar aylarýnda gerçekleþmektedir. Diðer zamanlarda satýþlarda büyük oranda düþme yaþandýðý gibi Kýþ aylarýnda nerdeyse durma noktasýna gelmektedir. Bu nedenle satýþlarýn yapýlmadýðý ve satýþ gelirlerinin olmadýðý dönemlerde iþletmemizin üretimine ara verilmeden devam edebilmesi ancak finansman ihtiyacýnýn karþýlanabilmesiyle mümkün olabilecektir.
Ýþletme sermayesinin temin edilmesi durumunda ilave kalýp alýnarak % 20-25 oranlarýnda olan üretim kapasitesi % 50-60 seviyesine yükselecek ve bu nedenle üretim maliyetleri düþerek buna baðlý olarak verimlilik, ürün satýþlarý ve karlýlýk artacaktýr.
Ýþletme sermayesinin temin edilmesi sonucunda üretimin ve satýþýn artýrýlmasý ve buna paralel þirketin karlýlýk ve verimlilik esaslarý dâhilinde faaliyetlerini sürdürebilmesi mümkün olabilecektir. Bunun için ihtiyaç duyulan net iþletme sermayesi 688.000.- TL. olarak öngörülmüþtür.
3- Þirketin sermayesinin Korunmasý
Þirketimizin 30.09.2018 tarihli bilançosunda 20.000.000.- TL. olan sermayemiz 9.799.820.- TL. ye düþmüþtür. Diðer bir ifadeyle sermayemizin % 49 Yitirmiþ olduðumuz görülmektedir.
Þirketin bilançosunda ki bu durum için 2016 yýlý Sayýþtay raporunda "Mevcut durumun devamý halinde þirketin sermaye kaybý büyüyeceði gibi, finansal yapýnýn giderek kötüleþmesi karþýsýnda kamu hisselerinin satýþý da mümkün olmayacaktýr. Þirketin sermaye artýrýmý ile öz kaynak oluþturarak finansal ihtiyaçlarýnýn giderilmesi ile kapasite kullaným oranýnýn yükseltilmesi yanýn da pazarlama faaliyetlerine aðýrlýk verilerek karlý bir üretim sürecinin baþarýlmasý gerekmektedir." 2017 yýlý Sayýþtay raporunda ise "Þirketin borçlarýný ödeyerek finansal giderlerden kurtulmasý için sermaye artýrýmýna gidilmesi önerilir." Þeklinde ifade edilerek þirketin sermaye artýrýmýný yapmasý gerektiði raporlara ana öneri olarak yazýlmýþtýr.
4- Yapýlacak Yatýrýmlar
Tamamlayýcý ürünlerimiz olan Sað ve Sol Yan Kiremit, Havalandýrma, Antenlik, Mahya Sonlama vb. ürünler þirketimizce manüel olarak üretilmektedir. Bu durum bu ürünlerin birim maliyetlerin yükselmesine neden olduðu gibi seri üretim yapýlamadýðý için yeterli stok miktarýna ulaþmamamýza neden olmaktadýr. Ayrýca, istenilen stoka ulaþabilmek için yeterli sayýda elamanýnýz olmadýðýndan ana üretimimiz olan kiremit üretiminden de vazgeçmemizi zorunlu kýlmaktadýr. Bu gerekçelerle tamamlayýcý ürünlerin seri üretimini yapacak olan makine ve teçhizatlarýn temin edilmesine ve kiremit kalýp sayýsýnýn artýrýlmasýn ihtiyaç duyulmaktadýr.
Ürünlerinin taþýnmasýnda fazla aðýr olmasý nedeni ile sürekli þikâyete konu olan Paketleme Ünitesindeki 8'li paketleme makinesinin, 5'li paketleme makinesine dönüþtürülmesini saðlayacak revizyonun yapýlmasý rekabet edebilmemiz açýsýndan büyük bir önem arz etmektedir.
Tamamlayýcý ürünleri seri üreterek yeterli stoka ulaþmak ve iþçilik maliyetlerinden kurtulmak, ve paketleme ünitesinin revizyonu için büyük çapta yatarým gerektirmeyen makine ve teçhizatlarýn ve kiremit üretim kalýplarýnýn zamanýnda satýn alýnmasý suretiyle ürün yelpazesinin çoðaltýlmasý gibi benzer faaliyetlerin yapýlabilmesi finansman ihtiyacýnýn karþýlanmasý ile olanaklý olabilecektir. Bahsi geçen yatýrýmlar için ihtiyaç duyulan finans ihtiyacý 475.000.- TL'sidir.
5- Kýdem Tazminatý Ödemeleri :
Þirketimizde 1-2 yýl içerisinde emekliliðe hak kazanmasý muhtemel olan personelin emekliliklerini talep etmeleri durumunda kýdem tazminatlarýnýn ödenmesi, þirketi gelecekte ödeme güçlüðü içine sokabilir. Bu nedenle kýdem tazminatý ödemeleri için hazýr kaynaða ihtiyaç duyulmaktadýr. Bu ihtiyaca iliþkin hazýr tutulmasý gereken yaklaþýk tutar 180.395.TL. olarak düþünülmüþtür.
Özetle Yukarýda sayýlan gerekçelerle, þirketimizin gelecekteki üretim ve satýþ faaliyetlerini verimli ve rantabl yürütülebilmek amacýyla, en az maliyetli bir finans kaynaðýnýn teminine ihtiyaç vardýr.
Bu ihtiyaç düþük faizli ve uzun vadeli bir kaynak temini ile saðlanabilir. Ancak böylesi bir kaynaðýn iþletmenin bu günkü þartlarýnda ve mali yapýsýyla temini mümkün olmadýðýndan, çýkarýlmýþ sermaye tavaný içinde olmak üzere 20.000.000.- TL. olan ödenmiþ sermayemizin % 50 oranýnda 10.000.000.- TL. bedelli artýrým yapmak suretiyle ödenmiþ sermayemizin 30.000.000.-TL.sýna çýkarýlmasýnýn planlanmasý þirketimiz açýsýndan en rasyonel yol olarak gözükmektedir.
Sermayenin % 50 oranýnda bedelli artýrým olarak yapýlmasý ile birlikte Özelleþtirme Ýdaresi Baþkanlýðý'nýn % 56,09 oranýndaki ortaklýk payýna düþecek miktar 5.609.000.- TL. olacaktýr. (11.218.000 x 0,50 = 5.609.000) Borsa ve Gerçek kiþilerin % 43,91 ortaklýk payýna düþecek miktar ise 4.391.000.- TL. (8.782.000.- x % 43,91 = 4.391.000.-) olmak üzere Toplam 10.000.000.- TL. finansal kaynak saðlanmýþ olacaktýr.
Bu finansal Kaynak ile baþta Özelleþtirme Ýdaresi Baþkanlýðý'na 8.344.605.- TL borcu ödenecek, geriye kalan 1.655.395.- TL. kaynaðýn ise iþletme sermayesi ve diðer ihtiyaçlar için kullanýlacaktýr.
Bu Çerçevede Yukarýda baþlýklar halinde izah etmeye çalýþtýðýmýz ve ekte yer alan tabloda tutarlaþtýrýlan, baþta borçlarýn ödenmesi olmak üzere, Sayýþtay Baþkanlýðý'nýn raporlarýnda yer alan önerilerin yerine getirilerek, sermaye kaybýnýn önlenmesi, iþletme sermayesi ihtiyacýnýn karþýlanarak bazý makine ve cihazlarýn temin edilmesi, üretim kapasitesinin ve satýþlarýn artýrýlmasý, emekli olacak personelin kýdem tazminatlarýnýn ödenmesi için sermaye artýrýmýna gidilerek ve bu yolla bir öz kaynak yaratýlmasý ve finansman ihtiyacýnýn karþýlanmasý gerekir.
Bu kaynaðýn temini ile birlikte iþletmemizin üretim ve satýþ hedeflerini tutturarak faaliyetlerini kârlýlýk ve verimlilik asasýna göre sürdürebileceði ve piyasadaki rakipleriyle rekabet edebileceði gerçeði göz önüne alýnarak ilgili kurumlarýn incelemesine ve görüþüne sunmak üzere rapor düzenlenmiþtir.
SERMAYE ARTIRIM GEREKÇESÝNE AÝT FÝNANS TABLOSU
Sýra
No
SERMAYE ARTIRIM GEREKÇESÝNE AÝT KALEMLER
TUTAR (TL.)
1
Özelleþtirme Ýdaresi Baþkanlýðý borcu
8.344.605.-
2
Kamu Kurumlarýna olan borçlar
312.000.-
3