Eurobond dış borçlanma aracıdır. İlgili vergi tasarısında yabancı para cinsinden ihraç edilen menkul kıymetler deniyor.yurtdışına ihraç edilen tahvillerden bahsedilmiyor. Burada kastedilen menkul kıymetler benim anladığım kadarıyla ;
- hazinenin Türkiye içine çıkardığı yabancı para cinsinden devlet iç borçlanma tahvilleri. Örnek Euro ve altın cinsinden 2% faizli ve dolar cinsinden 4% faizli hazine bonoları.
- tacirler yatırım serbest döviz fonu Veya Akbank özel bankacılığın nitelikli yatırımcıya sunduğu 10% stopajlı Eurobond fonu gibi döviz ile girilip döviz ile çıkılan ve normalde 10% stopaja tabi döviz cinsinden yatırım fonları.
Mevcut durumda Eurobond gelir vergisine tabi. Örneğin çok Yüklü geliri olan %45 lik vergiye tabi olacak. Eğer 20% stopaj İle Eurobondlar sabit şekilde vergilendirilirse bu bir avantaj olur yüksek gelire sahip olanlar için.
Ama bu da mantıklı değil. Çünkü Eurobond dış borçlanma aracıdır yani Dubaili yatırımcıya Eurobond satıp adamdan 20% stopaj alırsanız kim o Eurobondu alır. Herkes kendi ülkesinin kanuna göre beyan edip ödüyor Eurobond vergisini zaten. Ha sadece Türk bankasında tutulan Türk Eurobondlarından vergi alınacaksa o kıymetler yurtdışına virmanlanır anında.
Burada “yurtdışına ihraç edilen” ifadesi olmadığından ben bu taslakta Eurobond kastedildiğini sanmıyorum.
Yer İmleri