Sayfa 230/1000 İlkİlk ... 130180220228229230231232240280330730 ... SonSon
Arama sonucu : 7994 madde; 1,833 - 1,840 arası.

Konu: EuroBOND mevzusu hakkinda sohbet..

1. Eurobond dış borçlanma aracıdır. İlgili vergi tasarısında yabancı para cinsinden ihraç edilen menkul kıymetler deniyor.yurtdışına ihraç edilen tahvillerden bahsedilmiyor. Burada kastedilen menkul kıymetler benim anladığım kadarıyla ;
    - hazinenin Türkiye içine çıkardığı yabancı para cinsinden devlet iç borçlanma tahvilleri. Örnek Euro ve altın cinsinden 2% faizli ve dolar cinsinden 4% faizli hazine bonoları.
    - tacirler yatırım serbest döviz fonu Veya Akbank özel bankacılığın nitelikli yatırımcıya sunduğu 10% stopajlı Eurobond fonu gibi döviz ile girilip döviz ile çıkılan ve normalde 10% stopaja tabi döviz cinsinden yatırım fonları.

Mevcut durumda Eurobond gelir vergisine tabi. Örneğin çok Yüklü geliri olan %45 lik vergiye tabi olacak. Eğer 20% stopaj İle Eurobondlar sabit şekilde vergilendirilirse bu bir avantaj olur yüksek gelire sahip olanlar için.
    Ama bu da mantıklı değil. Çünkü Eurobond dış borçlanma aracıdır yani Dubaili yatırımcıya Eurobond satıp adamdan 20% stopaj alırsanız kim o Eurobondu alır. Herkes kendi ülkesinin kanuna göre beyan edip ödüyor Eurobond vergisini zaten. Ha sadece Türk bankasında tutulan Türk Eurobondlarından vergi alınacaksa o kıymetler yurtdışına virmanlanır anında.

Burada “yurtdışına ihraç edilen” ifadesi olmadığından ben bu taslakta Eurobond kastedildiğini sanmıyorum.

2. stopaj oranı artırılacak demiş. eurbondları vurmaz

Alıntı Originally Posted by Hasan. Yazıyı Oku
    stopaj oranı artırılacak demiş. eurbondları vurmaz
    İyimserliğinize hayranım. Devlet para kazanamazsın diyor. Eurobond bundan muaf olabilir mi ?. Tek yapacakları 40000 lira muafiyetini kaldırmak

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    O egeli ben değilim

4. Sayın forumdaşlar bir kaç konuya açıklık getirmek isterim:

1-) Hem hazine, hem şirket eurobondlarında stopaj var ama %0, yani stopaj oranı artırılabilir.

2-) %20'lik stopaj alınırsa %45 vergi dilimine giren kişiler için avantaj olmaz, çünkü stopaj nihai vergi olmayabilir(halihazırdaki durumda da nihai vergi değil), temettü ya da işyeri kira gelirindeki gibi, ancak çok büyük dezavantajda olmaz %20 kısmı bir sonraki yılın mart ayında ödeyeceğine kupon günü öder.

3-) Stopajları saklamacı ya da aracı kurum kesiyormuş, bu durumda virmanlamak (nereye virmanladığınıza bağlı olarak) çözüm olabilir, stopaj alınacaksa Dubai'li yatırımcı daha fazla faiz talep edebilir, almaktan vazgeçebilir ya da yurtdışında tutabilir.
    Son düzenleme : Epicurist; 24-10-2019 saat: 20:38.
    Saygılar.

5. 3-) Stopajları saklamacı ya da aracı kurum kesiyormuş, bu durumda virmanlamak (nereye virmanladığınıza bağlı olarak) çözüm olabilir, stopaj alınacaksa Dubai'li yatırımcı daha fazla faiz talep edebilir, almaktan vazgeçebilir ya da yurtdışında tutabilir.
    önemsiz bir detay ama stopajı saklayıcı değil, ihraç eden kurum kesiyor yazıyor vergi rehberinde. dolayısı ile virmanlamak çözüm değil. yurtdışına da virmanlansa ihraç eden kurum stopajı ödeme sırasında keser. ancak yabancı yatırımcıdan stopaj kesilirse , eurobondumuzu alacak yatırımcı bulamayız gibi geliyor bana

) İhraç edilerek yurt dışında satılan tahviller;
    • Tam mükellef kurumlar tarafından ihraç
    edilerek yurt dışında satılan** tahvillerin
    vadesi 1 yıla kadar olanlardan elde edilen
    faizler %10, vadesi 1 yıl (1 yıl dahil) ile 3 yıl
    arası olanlardan elde edilen faizler %7, vadesi
    3 yıl (3 yıl dahil) ile 5 yıl arası olanlardan
    elde edilen faizler %3, vadesi 5 yıl (5 yıl dahil)
    ve daha uzun olanlardan elde edilen faizler
    %0 oranında stopaja tabidir.
    • Söz konusu stopaj, faiz ödemesini yapan
    ihraççı kurum tarafından yapılır.
    https://www.privia.com.tr/ContentMan...ehberi2019.pdf

6. DİBS'lerde (TL cinsi) , %10 stopajı bankam kesip , adıma maliyeye yatırıyor.
    Türkiye, kazığın her türlüsünü ayrı ayrı deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetişen biri dünyanın başka bir yanında sıkıntı yaşamaz.
    Re-twittlediklerim katıldığım anlamına gelmez!

7.  Alıntı Originally Posted by lanxcelot Yazıyı Oku
    önemsiz bir detay ama stopajı saklayıcı değil, ihraç eden kurum kesiyor yazıyor vergi rehberinde. dolayısı ile virmanlamak çözüm değil. yurtdışına da virmanlansa ihraç eden kurum stopajı ödeme sırasında keser. ancak yabancı yatırımcıdan stopaj kesilirse , eurobondumuzu alacak yatırımcı bulamayız gibi geliyor bana

https://www.privia.com.tr/ContentMan...ehberi2019.pdf
    Ben de önce öyle yazmıştım ama 257 nolu genel tebliğde farklı yazıyor diye değiştirdim. Tabi doğrusu sizin yazdığınız ancak yurtdışına virman çözüm olsaydı bile bir çok ülke CRS denilen bilgi paylaşımına başladı, kurtulmak zor olurdu.

Enseyi karartmamak lazım stopaj direkt artırılmıyor, artırma yetkisi CB'ye veriliyor, belki de yurtdışı borçlanması olduğu için eurobond'a dokunmayalım derler.
    Saygılar.

8.  Alıntı Originally Posted by Epicurist Yazıyı Oku
    Ben de önce öyle yazmıştım ama 257 nolu genel tebliğde farklı yazıyor diye değiştirdim. Tabi doğrusu sizin yazdığınız ancak yurtdışına virman çözüm olsaydı bile bir çok ülke CRS denilen bilgi paylaşımına başladı, kurtulmak zor olurdu.

Enseyi karartmamak lazım stopaj direkt artırılmıyor, artırma yetkisi CB'ye veriliyor, belki de yurtdışı borçlanması olduğu için eurobond'a dokunmayalım derler.
    Bir de vergi rehberinde hazine tarafından ihraç edilen Eurobond lar stopaja tabi değildir yazıyor. Stopaj 0 ibaresi sadece özel sektör tarafından ihraç edilen Eurobondlarda var. Dolayısı İle hasine Eurobond larına stopaj getirilemez gibi bir sonuç çıkarıyorum buradan.

Sayfa 230/1000 İlkİlk ... 130180220228229230231232240280330730 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •