Originally Posted by
diproyal
Umarım bahsettiğiniz vergi riski geriye dönük değil alım tarihinden sonra olurda hesap kitap yapabiliriz. Diğer yandan 90 liradan eurobond aldım ve vadesine kadar tuttum ve itfa oldu. İtfa oluncaya kadar aldığım faizler beyan sınırının altındadır.
Ancak 100 liradan kupon itfa oldu. Ben 90'dan aldım. Bu 10$ için vergi ödenecek mi?

Originally Posted by
rxpu
1.konu: Ne yazık ki geçmiş uygulamalar itfa tarihinden önceki tüm zamanları kapsıyor. Benim başıma 1999 yılında geldi. 1 yıl geçtikten sonra aldığım hazine tahvili itfa edilmeden %20 *ek* vergi koymuştu devlet. İtfa tarihinde tüm vergiler de otomatik olarak banka hesabımdan çekilmişti üstelik. Beyan gibi detaylarla da uğraşmadı devlet. Hemen hesaptan aldı vergiyi.
2. konu: Ödenecek diye biliyorum ama onun da vergi hesabı farklı (2. el alım satım olmadığı için kur farkı yok sadece dolar bazında kazanç vergilendiriliyor diye biliyorum).

Originally Posted by
shorts
benim de bir sorum olacak. vadesine kadar tutma ve beyan sınırı altında kalma niyetli uzun vadeli yatırımda tek bir vadeye yatırım yapmak daha mantıklı olmaz mı?
misal.. diyelim ki yatırımı 2034, 2036, 2038, 2040 kağıtlarına bölüştürdünüz. ve diyelim hepsini iskontolu aldınız. bu durumda, her itfada anapara kazancı artı o yılın kupon gelirlerini beyan etmek zorunda olup, bir kez yerine 4 kez (4 yıl) beyan ve kupon vergisi veriyor olmayacak mıyız?
yoksa anapara kazancı ve kupon gelirleri toplamı beyan limitinin altında kaldığında, kupon gelirleri yine muafiyete giriyor mu?
Döneminde 100 liradan kupon itfa oldu. Ben 90'dan aldım. Bu 10$ için vergi ödenecek mi? diye sormuştum. Cevaplar yukarıdadır.
Sorunuz bununla ilgili gibi düşündüm.
Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.
Yer İmleri