Originally Posted by
aykut32
AL40 eurro bondu, itfa zamanında 5 bin dolar zarar ediyorsa, aldığımız gün 20 bin dolar, itfası 15 bin dolar diyelim bu 5 bin dolar zararı
gelir vergimizden düşebiliyormuyuz? diger eurobondlarimizin gelirinden?
Bu şekilde alınan eurobondlar'da nominalin üstünde ödediğiniz parayı kalan kupon sayısına bölüp her yıl peyderpey düşüyorsunuz. Diyelim ki itfaya 40 kupon kaldı. 70bin dolar nominale de 75bin dolar ödeyip aldınız. 5000 dolar fazla ödeme yaptınız. 5000/40=125usd. Her yıl kupon gelirlerinizi beyan ederken, kupon başına 125 usd'yi düşerek beyan ediyorsunuz. 1 Yılda 2 kupon aldıysanız 250 usd düşmeniz gerekir.
Bir önemli nokta da, itfadan önce satım yaparsanız daha önceden düştüğünüz kupon başına itfa zararlarını geri iade edip beyan etmeniz gerekiyor. Örneğimize göre kupon başına düşülen 125'er dolarları da alış fiyatından çıkarmamız gerekiyor. Beyan edilecek tutar bulunurken.
kar hesaplarken: Satış Fiyatı - (Alış fiyatı-daha önceki kuponda düştüğünüz itfa payları) şeklinde oluyor uygulama.
Bu şekildeki uygulamayı ben de forumdan öğrendim. Sorumluluk kabul edilmez. Bir mali müşavirden bilgi almanız işi garantiler.
Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri