Sayfa 629/1000 İlkİlk ... 129529579619627628629630631639679729 ... SonSon
Arama sonucu : 7994 madde; 5,025 - 5,032 arası.

Konu: EuroBOND mevzusu hakkinda sohbet..

1. Forumdaşlar merhaba,

Ben bazı yıllar Türkiye'de dar mükellefiyet kapsamında olabiliyorum.

Avusturya Vatandaşlığım var, Türk vatandaşı değilim, Avusturya'da da ikmetgah kaydım olabiliyor ve bazı yıllar orada 1 yılda 186 günden fazla bulunabiliyorum.

Elimde bulunan bazı eurobond kıymetler ileride yüksek bir fiyata fırlarsa (örneğin 88.5'tan aldığım kağıt 126'ya fırlaması v.b gibi)

Satışı yapacağım böyle bir yıl için dar mükellefiyetim varsa ve bu karı Avusturya'da beyan edersem (kur farkı geliri ödemeyeceğim için) çok daha az vergi ödeyebilme şansım var. Hatta oradaki kanunları tam araştırmadım ama Euro-dolar paritesi de işin içine giriyorsa Türkiye'deki kur farkı olayının dezavantajının tersine hiç vergi ödememe gibi bir olay dahi gerçekleşebilir.

Sorum şu, böyle bir şey olursa örneğin 20 sene önce aldığım kıymetin tüm ana para satış karı tam mükellefiyetimin olduğu ülkede ödenirse Türkiyedeki maliye bana,

Dur kardeş sen bunu sattın ama geçmiş 19 yıl bu kıymet burada değerlendi, ilk 19 yıllık efektif karından bana da beyanda bulun diyebilir mi? Biraz saçma bir olasılık olduğunu biliyorum ama sonuçta dikkat edilmesi gereken kaçırdığım bir detay var mı diye danışmak istedim.
    Yani bu kıymeti satın aldığım yıl için tam mükellef olduğum ülke,20 sene sonra satış sırasında tam mükellefiyetlikten çıkıp dar mükellefiyete girmiş isem yine de kısmi bir talepte bulunabilir mi)

Selamlar.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

2. çok teşekkur ederim, cevap için bu konuda asıl yapmak istedigim şu hali hazırda 9 bin dolar senelik gelir getiren 2031 finishli eurobondum var; 2030 finisli AL40 eurobond u alip 4-5 bin dolar zarar yazdıgı için 9 bin dolarino sene getirisinden düşebilirsem vergi beyanının altinda kalıyorum? kalabilmek yani

3. nura kazandıgınınvergisini burda ödemen gerektigini sende biliyosun bu fikir aklına geldigi icin. yapmak istedigini hiç etik bulmadigimi söyliyeyim. parayı kazanırken turkıyeden vergisi oderken yurt dışında. hiç etik degil ki turkıyede 10 20 misli vergi kaçırma cezasi var aldigin faiz yetmeyebilir cezasına

4.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Forumdaşlar merhaba,

Ben bazı yıllar Türkiye'de dar mükellefiyet kapsamında olabiliyorum.

Avusturya Vatandaşlığım var, Türk vatandaşı değilim, Avusturya'da da ikmetgah kaydım olabiliyor ve bazı yıllar orada 1 yılda 186 günden fazla bulunabiliyorum.

Elimde bulunan bazı eurobond kıymetler ileride yüksek bir fiyata fırlarsa (örneğin 88.5'tan aldığım kağıt 126'ya fırlaması v.b gibi)

Satışı yapacağım böyle bir yıl için dar mükellefiyetim varsa ve bu karı Avusturya'da beyan edersem (kur farkı geliri ödemeyeceğim için) çok daha az vergi ödeyebilme şansım var. Hatta oradaki kanunları tam araştırmadım ama Euro-dolar paritesi de işin içine giriyorsa Türkiye'deki kur farkı olayının dezavantajının tersine hiç vergi ödememe gibi bir olay dahi gerçekleşebilir.

Sorum şu, böyle bir şey olursa örneğin 20 sene önce aldığım kıymetin tüm ana para satış karı tam mükellefiyetimin olduğu ülkede ödenirse Türkiyedeki maliye bana,

Dur kardeş sen bunu sattın ama geçmiş 19 yıl bu kıymet burada değerlendi, ilk 19 yıllık efektif karından bana da beyanda bulun diyebilir mi? Biraz saçma bir olasılık olduğunu biliyorum ama sonuçta dikkat edilmesi gereken kaçırdığım bir detay var mı diye danışmak istedim.
    Yani bu kıymeti satın aldığım yıl için tam mükellef olduğum ülke,20 sene sonra satış sırasında tam mükellefiyetlikten çıkıp dar mükellefiyete girmiş isem yine de kısmi bir talepte bulunabilir mi)

Selamlar.
    Selamlar, bence bulunamaz. Bizim vergi sistemimiz tahsil esaslı, yani siz satıp tahsil ettiğinizde matrah oluşur. Satış tarihinin içinde bulunduğu takvim yılı için dar mükellefiyete tabi iseniz vergiden sorumlu olmazsınız.
    Mevzuattaki bilgilerden çıkarımımdır. Kesin bilgi olarak görmemek gerekir.
    Saygılar.

5.  Alıntı Originally Posted by Epicurist Yazıyı Oku
    Selamlar, bence bulunamaz. Bizim vergi sistemimiz tahsil esaslı, yani siz satıp tahsil ettiğinizde matrah oluşur. Satış tarihinin içinde bulunduğu takvim yılı için dar mükellefiyete tabi iseniz vergiden sorumlu olmazsınız.
    Mevzuattaki bilgilerden çıkarımımdır. Kesin bilgi olarak görmemek gerekir.
    Yorum için teşekkürler.

Dar mükellefiyet ile ilgili bürokratik bir çelişkim de var, yıl bittiğinde eğer o yıl Türkiye'de 185 günün altında ikamet etmişsem ve ana ikametgahımı Türkiye dışına aldırmışsam acaba Türkiye maliyesine bunu ayrıca bildirmem gerekir mi?

Diyelim ki 1 Mart itibari ile ikametgahımı Türkiye'den aldırdım (veya 2.ikametgah olarak işaretlettim) ve 31 Aralık'a kadar 186 günden fazla Türkiye dışında ikamet ettim.

Haziran ayında yaptığım satış işlemini bu koşullarda Türkiye'de değil ana ikametgahımın olduğu ülkede beyan edeceğim. Ancak bir önceki yıl Türkiye'de tam mükellef olduğum için oluşan bu durum değişikliğini maliyeye beyan döneminden önce bildirmem gerekli midir?

Bildiğim kadarıyla bankalarda başvuru yapılarak mükellefiyet tanımı değiştirilebiliyor. Maliye de oradan sorguluyorsa ayrı bir başvuruya gerek olmamalı.

Ancak bazı yatırım kuruluşları biz dar mükellefiyet tanımlamıyoruz ve bu şekilde hesap açamıyoruz da diyebiliyor (Örnek: İş yatırım). Ama bankalar bunu yapabiliyor demişti İş yatırım.

Ek soru: Ocak ayında satışı yapıp ilerleyen aylarda o yıl için dar mükellefiyet şartları gerçekleşirse satış ocak ayında yapılmasına rağmen beyan yılının tamamı esas alınıyor değil mi? Yani o yıl 1 Mart'ta ikametgahım yurt dışına taşınmış olsa dahi o yılın tümü dar mükellefiyete girdiği için beyan tam mükellef olunan ülkede verilecek.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin

6. İnteraktif VD dilekçeler kısmında ,

Mukimlik Belgesi Talebi Dilekçesi (Request For Certificate Of Residence)

Başkanlığımızca düzenlenecek mukimlik belgesi adresinize taahhütlü posta ile gönderilecektir. Mukimlik belgesinin sistemde kayıtlı olmayan adresinize gönderilmesini istiyorsanız 'Farklı Adres Ekle' alanından farklı bir adresi ekleyebilirsiniz. Mukimlik belgesinin yurtdışında bir adrese gönderilmesini istiyorsanız 'Yurtdışı adres girmek istiyorum' kutucuğunu tıklayarak adresi yazabilirsiniz.

Belki bu dilekçe işinizi görür ... emin değilim!

Mükellefiyetinizi sonlandırmadan ilerlemeyin.
    Türkiye, kazığın her türlüsünü ayrı ayrı deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetişen biri dünyanın başka bir yanında sıkıntı yaşamaz.
    Re-twittlediklerim katıldığım anlamına gelmez!

7.  Alıntı Originally Posted by british Yazıyı Oku
    İnteraktif VD dilekçeler kısmında ,

Mukimlik Belgesi Talebi Dilekçesi (Request For Certificate Of Residence)

Başkanlığımızca düzenlenecek mukimlik belgesi adresinize taahhütlü posta ile gönderilecektir. Mukimlik belgesinin sistemde kayıtlı olmayan adresinize gönderilmesini istiyorsanız 'Farklı Adres Ekle' alanından farklı bir adresi ekleyebilirsiniz. Mukimlik belgesinin yurtdışında bir adrese gönderilmesini istiyorsanız 'Yurtdışı adres girmek istiyorum' kutucuğunu tıklayarak adresi yazabilirsiniz.

Belki bu dilekçe işinizi görür ... emin değilim!

Mükellefiyetinizi sonlandırmadan ilerlemeyin.
    Bilgi için çok teşekkürler,

Acaba bu tür bir dilekçeyi vermek için doğru zamanlama nedir?

Dar mükellefiyet şartlarının sağlanmasının ardından mı? (Örneğin o yılın Ekim Kasım ayları sonrası (ya da 186 günün geçmesi ardından))

Yoksa Türkiye'deki ana ikametgahın iptal edilip , Türkiye dışı ikametgahın kaydedildiği zaman mı?

Mukimlik (ikametgah belgesinin) iptal edildiği gün dar mükellefiyet şartları sağlanamayacağından maliye ek belge olarak yurt dışı giriş çıkış bilgileri ve 186 günün Türkiye dışında tamamlandığına dair onay isteyebilir.

Emin olamadığım düşünceme göre en uygun zaman 186 günün tamamlanmasının hemen ardından ya da en geç bir sonraki yılın Ocak-Şubat ayı başı gibi. İşlemin sonucunun sisteme yansıması ve bürokratik gecikmeler de düşünülürse Mart ayı beyanından uygun bir zaman önce bu işlem tamamlanmalı sanırım.

8.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Bilgi için çok teşekkürler,

Acaba bu tür bir dilekçeyi vermek için doğru zamanlama nedir?

Dar mükellefiyet şartlarının sağlanmasının ardından mı? (Örneğin o yılın Ekim Kasım ayları sonrası (ya da 186 günün geçmesi ardından))

Yoksa Türkiye'deki ana ikametgahın iptal edilip , Türkiye dışı ikametgahın kaydedildiği zaman mı?

Mukimlik (ikametgah belgesinin) iptal edildiği gün dar mükellefiyet şartları sağlanamayacağından maliye ek belge olarak yurt dışı giriş çıkış bilgileri ve 186 günün Türkiye dışında tamamlandığına dair onay isteyebilir.

Emin olamadığım düşünceme göre en uygun zaman 186 günün tamamlanmasının hemen ardından ya da en geç bir sonraki yılın Ocak-Şubat ayı başı gibi. İşlemin sonucunun sisteme yansıması ve bürokratik gecikmeler de düşünülürse Mart ayı beyanından uygun bir zaman önce bu işlem tamamlanmalı sanırım.
    https://www.gib.gov.tr/node/89577
    Son paragraf:
    "Diğer taraftan, Fransa mukimlerinin Türkiye'de elde ettikleri kazanç veya iratların ilgili Anlaşma çerçevesinde vergiye tabi tutulabilmesi için Fransa yetkili makamlarından mukimlik belgesi almaları ve bu belgenin aslı ile noter veya bu ülkedeki Türk konsolosluklarınca tasdikli Türkçe tercümesinin bir örneğini, kendilerine yapılan ödeme üzerinden vergi tevkifatı yapacak vergi sorumlularına ibraz etmeleri gerekmektedir. Vergi sorumluları teslim aldıkları söz konusu mukimlik belgelerini gerektiğinde yetkili makamlara ibraz etmek üzere muhafaza edeceklerdir. Mukimlik belgesinin ibraz edilememesi durumunda ise ilgili Anlaşma hükümleri yerine iç mevzuat hükümlerimiz uygulanacaktır."

Yine 257 nolu genel tebliğden:
    Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları hükümlerinden yararlanılabilmesi için ise ilgili ülkenin yetkili makamları tarafından düzenlenerek imzalanmış mukimlik belgesinin aslının ve tercüme bürolarınca tercüme edilmiş örneğinin ilgili vergi dairesine, banka ve aracı kurumlar vasıtasıyla veya doğrudan ibraz edilmesi gerekmektedir. Bir takvim yılına ilişkin mukimlik belgesi, izleyen yılın dördüncü ayına kadar geçerli olup, söz konusu belgenin her yıl yenilenmesi gerekmektedir.
    Saygılar.

Sayfa 629/1000 İlkİlk ... 129529579619627628629630631639679729 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •