Artan

45,32 10 18:10
176,20 9.99 18:10
20,14 9.99 18:10
81,55 9.98 18:10
90,50 9.96 18:10
Artan Hisseler

Azalan

26,64 -10 18:10
50,40 -10 18:10
4,43 -9.96 18:10
26,26 -9.95 18:10
10,50 -9.95 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

11.718.614.181,40 18:10
6.933.504.972,47 18:10
6.649.086.491,22 18:10
6.265.564.086,85 18:10
6.096.634.471,25 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 106/890 İlkİlk ... 65696104105106107108116156206606 ... SonSon
Arama sonucu : 7994 madde; 841 - 848 arası.

Konu: EuroBOND mevzusu hakkinda sohbet..

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. YKB borçlanması konusunda KAP'a yapılan açıklama:
    "08.01.2019 tarihli açıklamada belirtilen talep toplama süreci tamamlanmış olup, bu kapsamda yurtdışında 650 milyon ABD Doları nominal tutarında, BDDKâ€â•nın Bankaların Özkaynaklarına İlişkin Yönetmeliğiâ€â•nin “İlâve Ana Sermaye†başlıklı 7â€â•inci maddesinde belirtilen nitelikleri haiz, vadesi olmayan, BDDK onayına bağlı olarak ihraçtan sonraki her beş yılda bir erken itfa edilebilir nitelikte, ilk beş yıl için yıllık %13,875 getiri oranına sahip ve 6 ayda bir kupon ödemeli, çekirdek sermaye yeterliliği oranının %5,125â€â•in altına düşmesi halinde geçici değer azaltmaya konu edilebilecek, İlâve Ana Sermayeye Dâhil Edilebilir Borçlanma Aracı (AT1) ihraç edilmesi planlanmaktadır.
    İhraç edilecek AT1â€â•in toplam 400 milyon ABD Doları tutarındaki kısmının Bankamız nihai ana ortaklarından Koç Holding A.Ş. ve Unicredit S.p.A tarafından eşit tutarlarda alınması ve alınan bu tutarlar için 180 gün boyunca satmama taahhüdü verilmesi öngörülmektedir."

Bu durumda piyasada işlem görecektir bu kağıt, çünkü 250 milyon $'lık kısmını kendileri almıyor ve aldıklarını da 6 ay sonra satabiliyorlar. Tabii Türkiyeden alma imkanı olur mu orası şüpheli.
    Diğer bir konu sermaye yeterlilik oranı düşerse bononun değerini düşürebiliyorlar, ne kadar bilmiyorum ama yüksek faize bakarken bunu da dikkate alın.
    Bizim sermaye yeterliliğimiz düştü 100 değerindeki bonolarınız 80 ediyor (rakamları afaki söylüyorum) diyebilirler.

Avrupada bireylerin alması yasakmış:

https://www.euromoney.com/article/b1...ou-should-know

Yatırım tavsiyesi değildir.
    Son düzenleme : Epicurist; 10-01-2019 saat: 21:19.
    Saygılar.

2. Yani bu ürünün her altı ayda bir 5.90 yılda 11,5 civarında getirisi oluyor.ama bu eurobond 100 dolar değil 138 dolardan alınacağı İçin getirisi 7.46 ya iniyor.ben garantiye sorduğumda bu eurobond vardı.varsa almamı önerirmisiniz.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

3. siz ve sürekli bu işi yapan mt niz bu kadar emin olduğunuza göre sizin elinizde patlamayacağı kesin bu kadar tecrübenizle aksini iddia etmek için yeterli bilgim henüz yok dediğim gibi. olursa paylaşırım. svg.

4. anladığım..
    ilk link... alım satım farkından oluşacak karın hiçbir şekilde vergilendirilmeyeceğini söylüyor..
    diğer ikisine göre ise itfada alım satım arası fiyat farkı vergilendiriliyor. ancak kur farkından doğan kar vergilendirilmiyor.

5.  Alıntı Originally Posted by shorts Yazıyı Oku
    http://www.gib.gov.tr/node/91093*********************

Eurobondların döviz cinsinden ihraç edilmesi nedeniyle, bu kıymetlerin itfası sırasında oluşan değer artışları irat sayılmadığı gibi, elde edilen gelirlere indirim oranı uygulaması da söz konusu değildir. Bu uygulamada Eurobondların ihraç tarihinin herhangi bir önemi bulunmamaktadır." açıklamaları yer almaktadır.

http://www.fortuneturkey.com/yazarla...ndirilmesi-101
    Konuya dair detaylı düzenleme 258 noâ€â•lu Gelir Vergisi Genel Tebliğiâ€â•nde yapılmıştır. Tebliğ uyarınca, eurobondların vadesini bekleyip itfa geliri elde eden tam mükellef gerçek kişilerin vergi matrahı hesaplanırken, alım ile vade tarihi arasında doğan kur farkları vergilendirilmiyor.

https://kpmgvergi.com/Blog/Pages/Ful...px?article=872
    Vergilendirmede öncelikli olarak Eurobond getirileri döviz cinsinden gerçekleştiği için vergi matrahının tespitinde alım ve satım tarihlerindeki kurların tespit edilerek TL'ye çevrilmesi gerekiyor. Bir bakıma kur farkları da vergilendirilerek alım satım matrahınızın içerisinde bulunuyor. Bu konudaki tek istisna Eurobond'un itfasında söz konusu. İtfa sırasında oluşan kur farkı vergi matrahına dahil edilmemektedir.
    Öncelikle Eurobond (ya da, yurtdışında çıkarılmış olması kaydıyla Altın bonosu, farketmiyor) ile ilgili 2 tür vergi var:
    1-) Menkul Sermaye İradı vergisi; Eurobondun faizi ya da altın için aldığınız faiz
    2-) Değer Artış Kazancı vergisi; Eurobondun döviz veya emtia cinsi neyse onun fiyatındaki artış, doların değer kazanımı ya da altın fiyatındaki artış

İtfaya kadar beklerseniz sadece 1'i, alım-satım yaparsanız hem biri, hem 2'yi ödüyorsunuz.

Şimdi siz verdiğiniz yazılara tek tek bakalım.

"Eurobondların döviz cinsinden ihraç edilmesi nedeniyle, bu kıymetlerin itfası sırasında oluşan değer artışları irat sayılmadığı gibi, elde edilen gelirlere indirim oranı uygulaması da söz konusu değildir. Bu uygulamada Eurobondların ihraç tarihinin herhangi bir önemi bulunmamaktadır." açıklamaları yer almaktadır."

Burada ne diyor (altını çizdim) itfada sırasında oluşan değer artışları irat sayılmaz diyor. Yani yukarıda yazdığım gibi sadece 1 numaralı vergiyi ödersiniz diyor. Sizin müdür, benim MT ve bilimum itfa geliri vergiye tabi değil diyenlerin dayanağı bu. Bu da yanlış anlamadan kaynaklanıyor. Metin de "irat sayılmaz" yazısını gören "oh, ne güzel vergisi yokmuş" diyor. Evet değer artışı vergisi yok ama menkul sermaye iradı vergisi var.

Bunu nereden anlıyoruz:

1-) Paylaştığınız 2. linkin 5. paragrafı:
    "Çarpıcı bir örnek vermek gerekirse, vade gününde itfa geliri elde eden kişi kur farkı için vergi vermezken, aynı mükellef vadeyi beklemeyip itfadan bir gün önce elden çıkardığında kur farkı için vergi vermek durumunda kalıyor. Bu farklılık itfa gelirinin "menkul sermaye iradı", elden çıkarma kazancının "değer artış kazancı" olarak tanımlanmasından kaynaklanmaktadır ki doğaları gereği her iki gelir türü de vergi kanunları açısından farklı düzenlemelere tabi tutulmaktadır."

Gördüğünüz üzere itfa gelirinin (faiz gibi) menkul sermaye iradı olduğunu açıkça yazıyor.

2-) Eğer itfa geliri vergiye tabi olmasaydı, paylaştığınız ilk paragraftaki "bu kıymetlerin itfası sırasında oluşan değer artışları irat sayılmadığı gibi" yazısı şöyle olurdu: "bu kıymetlerin itfası sırasında oluşan her türlü kazanç ve gelir irat sayılmadığı gibi". Gördüğünüz üzere sadece değer artışlarının irat olmadığını belirtiyor(yani 2 vergi arasında ayırım yapıyor) eğer itfa geliri de vergiye tabi değilse böyle bir belirtme yapmaya ne gerek var. Tüm gelir ve kazançlar diye yazarsın iş biter.

Alıntı Originally Posted by shorts Yazıyı Oku
    anladığım..
    ilk link... alım satım farkından oluşacak karın hiçbir şekilde vergilendirilmeyeceğini söylüyor..
    diğer ikisine göre ise itfada alım satım arası fiyat farkı vergilendiriliyor. ancak kur farkından doğan kar vergilendirilmiyor.
    Çok kötü yazıldığı için yanlış anlamışsınız. İlk paylaştığınız linkteki özelgenin son paragrafı:
    "Buna göre, Eurobondlardan elde edilen faiz gelirleriniz ile ilgili olarak herhangi bir istisna uygulanması söz konusu olmayıp, ilgili yılda elde ettiğiniz değer artışı kazancınızla birlikte 23.000. TL'lik beyan haddi aşıldığından Eurobond faiz gelirinizin de yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir."

Altını çizdiğim yerde belirtilen kazanç, alım-satım kazancı onunla birlikte dediğine göre, onun da vergisini veriyorsunuz demektir.
    İtfayı beklerseniz alım-satım ile ilginiz yok, sadece menkul sermaye iradını ödemeniz yeterli.
    Son düzenleme : Epicurist; 11-01-2019 saat: 11:22.
    Saygılar.

6.  Alıntı Originally Posted by Epicurist Yazıyı Oku
    Öncelikle Eurobond (ya da, yurtdışında çıkarılmış olması kaydıyla Altın bonosu, farketmiyor) ile ilgili 2 tür vergi var:
    .....
    .....
    sn epicurist öncelikle detaylı açıklamalarınız için teşekkürler. dedim ya muhtemelen siz haklısınız. bu açıklamalardan da çıkan öyle gibi sanki büyük ihtimal:))

bu durumda şöyle mi oluyor?

case1) dolar 5 tl iken 100 usd fiyatlı eurobond aldım 200k dolarlık (=1milyon tl). vade sonuna kadar tuttum. yıl 2025 oldu, dolar oldu 25 tl. itfada benim 200k dolarlık eurobondların karşılığı oldu 5 milyon tl.. ama anaparada dolar bazında bir karım yok. itfada ödeyeceğim vergi sıfır. (kupon getirisi vergisi hariç)

case2) dolar 5 tl iken 90 tl fiyatla aldım 180k dolarlık eurobond (=900bin tl). vade sonunda dolar oldu 25 tl. itfada 200k dolar olarak döndü param. karşılığı 5 milyon tl. anaparada 200-180= 20k dolar karım var. itfada 20k x 25= 500 tl nin vergisini öderim (kupon getirisi vergisi hariç)

doğru mudur?

7.  Alıntı Originally Posted by shorts Yazıyı Oku
    sn epicurist öncelikle detaylı açıklamalarınız için teşekkürler. dedim ya muhtemelen siz haklısınız. bu açıklamalardan da çıkan öyle gibi sanki büyük ihtimal)

bu durumda şöyle mi oluyor?

case1) dolar 5 tl iken 100 usd fiyatlı eurobond aldım 200k dolarlık (=1milyon tl). vade sonuna kadar tuttum. yıl 2025 oldu, dolar oldu 25 tl. itfada benim 200k dolarlık eurobondların karşılığı oldu 5 milyon tl.. ama anaparada dolar bazında bir karım yok. itfada ödeyeceğim vergi sıfır. (kupon getirisi vergisi hariç)

case2) dolar 5 tl iken 90 tl fiyatla aldım 180k dolarlık eurobond (=900bin tl). vade sonunda dolar oldu 25 tl. itfada 200k dolar olarak döndü param. karşılığı 5 milyon tl. anaparada 200-180= 20k dolar karım var. itfada 20k x 25= 500 tl nin vergisini öderim (kupon getirisi vergisi hariç)

doğru mudur?
    Doğrudur, işi çözdünüz.

Saygılar.
    Saygılar.

8. teşekkürler. siz anlamışsınız gerçi ama kafa karışıklığı yaratmasın. case2 de birim hatası düzeltme:

case2) dolar 5 tl iken 90 usd fiyatla aldım 180k dolarlık eurobond (=900bin tl). vade sonunda dolar oldu 25 tl. itfada 200k dolar olarak döndü param. karşılığı 5 milyon tl. anaparada 200-180= 20k dolar karım var. itfada 20k x 25= 500k tl nin vergisini öderim (kupon getirisi vergisi hariç)

Sayfa 106/890 İlkİlk ... 65696104105106107108116156206606 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •