Sayfa 174/213 İlkİlk ... 74124164172173174175176184 ... SonSon
Arama sonucu : 1700 madde; 1,385 - 1,392 arası.

Konu: Dowes

1. Sn. JonDowes sizi yakalamışken bir sorum var, dolar/TL'de spread neden simetrik? Bankalar, AVM'lerdeki döviz bürolarının yaptığının tersini yapsa yani döviz satışı spota yaklaştırsa, döviz alışı spottan uzaklaştırsa daha iyi olmaz mı? Böylece diyelim dövizin yeterince yüksek olduğunu düşünen, borsanın ucuz kaldığına inanan bir kişi daha rahat bir şekilde geçiş yapabilir, döviz satışı teşvik edilmiş olunur.

SM-N950F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Saygılar.

2. Döviz bürolarında spread neden asimetrik? Çünkü bürolar bu işin son durağı değil ve müşterilerle yaptıkları alım-satımı anlık olarak kapatamıyorlar. Mesela çok turist uğrayan bir büroda, sürekli döviz alımı olur. Ama banknotları toparlayıp gidip bankaya satıncaya kadar, dolar düşebilir. Bu nedenle de alım fiyatları daha kötü olur ki, hata marjı geniş olsun. Satış fiyatı ise çok iyi olur; eldeki fazla banknotu eriterek hem taşıma maliyetinden hem de fiyat riskinden korunmuş olur; kar'ı cebe indirirler.

Bankada böyle bir şeye gerek var mı? Banka zaten oldukça fazla çift yönlü işlem yapar. Kendini piyasadan anında kapayabilir. Peki son dönemde bankaların marjları neden açıldı ve hatta kimi bankalarda satış pahalandı? Çünkü kurlarda çok yüksek oynaklık var. Her an yukarı fırlama riskini kapatmak için böyle yaptılar. Kur aşağı inecekse bunu adım adım yapıyor ama yukarı patlama hızlı oluyor. Bankaların bile bu riski yönetememe riski doğduğu için marj ayarlamalarına girdiler. Yoksa herkesin internetten 3 sn.de yaptığı (rekabeti yoğun) işlemleri başka bankaya kaptırmak istemeyecekleri açık. Bu risk herkese doğdu; herkes marjları açtı. (Aynı şey döviz bürolarına da yansıdı. Yerlilerin hızlı dolar talep ettiği bürolarda artık satış da pahalı ve marjlar açık)

(Sorunun etik kısmına gelelim: Banka döviz satışını neden teşvik etsin? Yarın dolar 8 olsa, müşteri bankasına gidip "beni neden teşvik ettin, zarar ettim" dese... Banka haklı bile olsa neden böyle bir işe girsin)
    Forum kuralları 'nı okudunuz mu?

1. Siyaset, din ve futbol konularında fanatizm,
    2. İdeolojik tartışma ve kavgalar,
    3. Sonuna YTD yapıştırıp fiyat tahmini veya hedefi göstermek,
    4. Hisse başlıklarında hisse harici konular yazmak
    5. Silinecek bu tarz yazıları alıntılamak / cevaplamak...

Kurallara AYKIRIDIR.

3. Teşekkürler. Ben bankanın devlet yönlendirmesi ile yapabileceğini düşünmüștüm. Etik konusunda iyimsersiniz. Başçı TL 'de negatif reel faize alışmak lazım dediği günden beri her fırsatta dolar aldım. Bu süre içerisinde bana dolar almamı salık veren MT olmadı, dolar satmamı öneren 4-5 MT oldu. Hatırlatınca gülümseyip siz haklı çıktınızdan öte söyledikleri bir şey yok. En azından MT seviyesinde etik önemli bir kavram olarak görülmüyor benim tecrübeme göre.
    Saygılar.

SM-N950F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Saygılar.

4. Devlet yönlendirmesi ancak devlet bankasına olur. Özel bankaların marjlarına müdahale edemezler.

Kurallara AYKIRIDIR.

5. Ekonomi bilgim sıfıra yakındır öncelikle onu söyleyeyim.
    Forumlarda okuduklarımdan anladığım bir şey var doğru mu anladım acaba diye sormak istedim...

Merkez bankası döviz rezervlerinin 70-80 milyar dolar civarında olduğu yazılıyor, söyleniyor.
    Bankalardaki döviz hesapları da 600 - 700 milyar dolar civarında diye anlıyorum..

Yani bankalara yatırılan dövizlerin çok büyük kısmı harcanmış gitmiş.
    Mudilerin paraları ancak sanal olarak var. Gerçekte yatırılan paralar harcanmış gitmiş....

Doğru anlamış mıyım...teşekkürler...
    Twinkle twinkle little star,
    Soon you won't be twinkling anymore.....

6.  Alıntı Originally Posted by WYATT EARP Yazıyı Oku
    Ekonomi bilgim sıfıra yakındır öncelikle onu söyleyeyim.
    Forumlarda okuduklarımdan anladığım bir şey var doğru mu anladım acaba diye sormak istedim...

Merkez bankası döviz rezervlerinin 70-80 milyar dolar civarında olduğu yazılıyor, söyleniyor.
    Bankalardaki döviz hesapları da 600 - 700 milyar dolar civarında diye anlıyorum..

Yani bankalara yatırılan dövizlerin çok büyük kısmı harcanmış gitmiş.
    Mudilerin paraları ancak sanal olarak var. Gerçekte yatırılan paralar harcanmış gitmiş....

Doğru anlamış mıyım...teşekkürler...
    Hayır tam olarak öyle değil.

03.08.18
    Ülkedeki tüm döviz mevduatı toplamı = $191 milyar
    Bireyler = $84 milyar
    Şirketler = $63 milyar
    Yabancılar = $26 milyar

TCMB'nin döviz rezervleri ise temelde 2 kalemden oluşuyor:
    1. Bankaların yatırdıkları dövizler ve altın (zorunlu karşılıklar)
    2. TCMB'nin TL verip satın aldığı döviz (yani net rezerv)

1+2'ye "brüt rezerv" diyoruz ve bu rakam 100 milyarın üstündeyken aşağıya sarktı. Net rezerv ise 20-25 milyar dolar civarında dolanıyor. Bunlar yüksek döviz borcu olan bir ülke için düşük rakamlar. Ama hep böyleydi; 200'e çıkıp düşmedi yani.

Mevduatların harcanması diye bir şey yok. Hem döviz hem TL mevduatlar bankalara verilince hemen krediye dönüşür. Kredi faizi kazanamayacaksa, banka nasıl mevduat faizi ödeyecek? Krediye dönüşmesi harcandığı anlamına gelmez. Ancak sorun; batık kredilerin artışıyla olur.

Kurallara AYKIRIDIR.

7. Teşekkür ederim.

8. Sn jondowes,

Tcmb öğrendiğim kadarıyla bugün VIOP üzerinden yüklü bir kontrat girişi yapmış. 6.66TL gibi bir satım fiyatıyla.

Bilindiği gibi bu kontratın vadesi gelmeden önce yine Tcmb'nin vereceği bir faiz kararı ile kontrata konu olan değer olumlu ya da olumsuz değişikliğe uğrayacak. Bu kararın yönünü ve şiddetini kontratın bir tarafı olan tcmb biliyor, ama diğer tarafı olan bilmiyor.

Bu hareket ne kadar etik veya sağlıklı?

Dünyadaki diğer merkez bankaları da bu tür işlemler yapıyor mu?. Tcmb'nin piyasada bir oyuncu gibi pozisyon alması riskli değil mi?
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

Sayfa 174/213 İlkİlk ... 74124164172173174175176184 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •