bu hafta açıklanan %0.9 büyüme verisi ne kadar acınası durumda olduklarını gösterdi..

0.9 olarak açıklanan rakam güven vermiyor.. onu bir not edelim.. zira enflasyon veya işşizlikte düzgün rakam açıklayamayan bir zihniyet bu rakamı ne kadar doğru açıklayacak..geçiniz..

0.9 demiştik...bu rakam aslında ancak kamu harcaması ile elde edilmiş.. özel sektörde yatırımın durması ve üst üste 3 çeyrek negatif büyümeden (daralma, kriz) sonra şimdi aşırı zorlama bir rakam ortaya çıkmış, ki bu sayede 4 çeyrek üst üste negatif büyüme açıklamaktan kurtulmuş oldular.. "how convenient" demekten başka bir şey gelmez elimizden bravo...

neyse.. kişi başı milli gelir 8500 dolar mertebelerine geriledi.. yıllarca yerinde saydı.. ve son yıllarda resmen geriliyor.. ülke berbat yönetim nedeniyle hızla fakirleşiyor.. birilerinin çiftliği gibi yönetildiği için herkes beklemede.. bu çok net.. yatırım yok..

ayrıca.. 2003 teki 100 dolar bugün 140 dolar.. tersten okursak yukarıda bugün 8500 dolar dediğimiz kişi başı milli gelir alım gücü olarak 2003 teki 6000 dolar mertebesine denk geliyor..

ancak burada bir detay var.. insanların farketmediği.. 8500 dolar rakamı a.k.p. partisi tarafından iki defa revize edilen hesaplama yöntemi ile hesaplanıyor.. yani 2003 teki milli gelir rakamından farklı bir yöntemle hesaplanıyor.. bu nedenle karşılaştırma yaparken yapılan revizeleri olmamış gibi hesaplarsak 2500-3000 dolarlık bir ek rakamı devre dışı bırakmamız gerekiyor.. bunu kullandığımızda aslında 2019 yılında kişi başı milli gelir 6000 dolar mertebesinde (2003 teki yöntem kullanılsaydı).. bu rakamı da 1.4 böleni ile 2003 yılına geri taşırsak 4500 dolar civarında bir rakama ulaşırız..

bu rakam a.k.p. partisinin gerçek karnesidir..üstelik son 17 yılda hayatımıza bir sürü yeni harcama kalemi girdi (internet, tv, ulaştırma, eğitim, ek vergiler vb) ve dolayısıyla insanlar şu anda sürünüyor.. alım gücü olarak 2000 li yılların altına düştük.. net gerçek budur.. millet sürünüyor..bu yıl şahit olduğumuz tanzim satış mağazaları zaten çok şey anlatıyor..