SN.Pasha, 2020 yılı zor bir yıl olacak gibi. TCMB enflasyon ile mücadele ederken büyümeyi sağlamalıdır. FED her bir ABD banknotunun dünya üzerinde nereye gittiğini öğrenmek için "SWİFT" sistemini kurmuştur. Buna parasına sahip çıkma denir. Bugün bu sistem sayesinde; Sibirya'dan Şili'ye 100 USD ını transfer eden birisinin bu parasından ABD FED merkez bankasının bilgisi olur. Aynı şey, Papua'dan , İzlandaya olan transferler için de geçerlidir...
Demem o ki; TR'de USD ın 7,21 TL olmasında ki ana sebep şuursuz büyüme ve kontrolünü kaybetmiş TL banknot idi... Yani, TCMB TL banknotlarının Türkiye'de ki emisyon hacminde kontrolünü kaybetmiş olması olayıdır.
Boşta ve açıkta kalan TL serseri mayın gibi önüne gelene saldırdı. Ana hedef USD idi.. TL bol, USD az olunca emisyon patladı. USDTRY 7,21 oluverdi..
TCMB sının yazımın başında belirttiğim enflasyonu azdırmadan büyümeyi sağlayabilirse bu iş olur.
Şöyle ki;
Bu ABD nin yeniden keşfi filan değildir. Tıpkı TCMB sı da FED gibi her bir 5 TL kağıt banknotun dahi nereye harcandığını bilecek.
Peki TR de bu enflasyon neden patladı? Büyüme neden durdu?
Çünkü TCMB KGF (Kredi Garanti Fonu-250 milyar TL), Nefes Kredileri (50 Milyar TL) gibi miktarı bir anda emisyona esnaf ve kobiler aracılığı ile piyasaya saldı...
Nihat Zeybekçi TR de %11 büyüme var dediğinde ben kızılca kıyametin kopmak üzere olduğunu anlamıştım. Toplam 1 yılda verilen miktar nerdeyse 300 milyar TL.. Ve bu paraları esnaf ve KOBİ lerin nerelere harcadığına dair en ufak bir fikri dahi yoktu.
Zirai kredilerinin çoğu tarla, bağ bahçede işlerini büyütmek yerine kızını, oğlanı evlendirip, daire almaya, esnaf ve sanatkarlara verilen krediler ise USD almaya yaramıştı...
Bu da enflasyonu patlatmıştı...
Şimdi sorunuza gelince TCMB enflasyonu tek haneye indirip büyümeyi %3-5 aralığına taşıyabilirse, Global ve uluslararası piyasalarda desteklerse USDTRY de bu sene 2020'de maksimum 6,20 TL tepedir...
Borsa da ise 130,000 ler görülür....
Aksi durumda ise; ne olduğu 2018 Ağustos'da TCMB sının öğrenmiş olması gerekir, diye de düşünüyorum....
Umarım yardımcı olmuşumdur...
Sağlık ile...
Yer İmleri