Alýntý Originally Posted by Stocktalks Yazýyý Oku
Selamlar, birkaç aydýr burayý takip ediyorum. Sayýn Emirhan Bey ile Kardanadam’ýn deðerli yorumlarý sayesinde hisse hakkýnda biraz çýkarým yapabilme yetisine kavuþtum, öncelikle onlara teþekkür ederek baþlayayým. Paynet hakkýnda oldukça deðerli görüþleri ve tespitleri var zaten – ben biraz son çeyrek ana kol olan daðýtým iþi ne olur, finansman giderleri nereye gider ve oluþacak rakamlar nasýl þekil alýr üzerinden bir þeyler karalayýp sessizliðimi bozayým istedim. Genelden özele gideceðim ve bir baz senaryo ile beraber bir de iyi senaryo oluþturacaðým þu an içinde olduðumuz çeyrekte gelebilecek rakamlar ile alakalý.

Öncelikle EVDS Kredi Kartý Harcamalarý – Elektronik Aksesuarlar kaleminde geçen çeyreðin ayný dönemine göre %54’lük bir artýþ söz konusu. Son 4-5 çeyreði kontrol ettiðimde ARENA sektörden hýzlý büyüyor (Satýn alma etkisini de dahil ederek konuþuyorum.) ancak yine de muhafazakar olmak adýna benzer büyüme gerçekleþtireceðini düþünelim ve ayný büyümeyi alalým (%54). Þirketin son çeyrek cirosunu 7.5 – 8 Milyar TL aralýðýnda hesaplýyorum. Bloomberg yayýnlarýnda söylenen rakamlarla zaten örtüþüyor. (1B USD yýllýk ciro beklentisi)

Yukarýyý yakaladýk. Þimdi asýl vurucu noktalara geçelim – Faaliyet Karý nasýl þekillenir? Bu denli keskin çeyreklik ciro artýþýnda maliyet kalemlerinin bu kadar atik olamayacaðý aþikar, o nedenle brüt ve NFK marjlarýnda yükseliþ görme ihtimalimiz oldukça yüksek ancak yine baz senaryo oluþturmaya çalýþtýðýmýz için geçen çeyrek ile benzer marjlarý kullanalým. Brüt Marjýn %5.5 a yakýnsayacaðýný düþünüyorum. Operasyonel Giderler Ýkinci ve üçüncü çeyrekte 105mn bandýnda. Burayý da %30 arttýrarak 140 MN rakamýna geliyorum. 7.650 Mn TL ciro, %5.5 Brüt Marj ve 140 MN operasyonel giderle son çeyrekte tam olarak 280 Mn TL faaliyet karýna ulaþýyoruz. (Yýllýk Toplam 625 MN TL - Son çeyrek * 4 = 1.120 MN TL)
Yýl sonu 5 FD/NFK altýnda – Yýllýklandýrýlmýþta da 3 FD/NFK altýnda bir þirket önümüze çýkýyor. Emirhan Hocam 3 FD/EFK yazmýþ ancak borcu unutmuþ sanýrým – PD/NFK rasyolarýna hiç girmiyorum bile onlar komik rakamlar.

Finansman Giderleri oldukça önemli bir konu. Þirket ciddi borç yüküne sahip – daha doðrusu faiz maliyetine sahip. Benzer finansman maliyetleriyle net kar yine 100 MN TL altýnda gelecek ancak bu sefer geçen çeyrekteki gibi zayýf bir rakam olmayacak ve yine yýllýklandýrýlmýþ F/K üzerinden 5-6 F/K’ya gelebilecek diye düþünüyorum. 2023’te ise benzer rakamlarla çok güçlü bilançolar göreceðiz. Paynet satýþý ise bu hisse özelinde ciddi bir opsiyon deðeri yaratmakta. Paynet satýlmasa bile bu borç kendi içinde dönebilir diye düþünüyorum.

Buraya kadar pozitif yönleri yazdým, negatiflerden bahsedecek olursak þirket özelinde ciddi bir þeffaflýk eksiði ve bilançoda anlamlandýramadýðým yerler var. Bu çeyrek çok dayak yemeyecek olsa da 43 MN Usd borç da 2023 ilk çeyrek bilançosu için en korktuðum taraflardan biri.

Ýyi senaryoda ise þirketin sektörden iyi büyümeyle 8.5 Milyar TL bandýnda ciro ile 320 mn faaliyet karý yazýp 100 mn üstü net kar açýklama potansiyelini de göz ardý etmiyorum. O durumda temel analizciler tarafýndan da ciddi beklenti oluþmaya baþlayýp fiyat deðere çok hýzlý bir hareket yapabilir.

Toparlayacak olursam ciddi potansiyel barýndýran – ayný zamanda ciddi soru iþaretleri de barýndýran garip bir kara kutu ARENA. Satýþ geniþlemesinin normal þartlarda marjlara olumlu etkisinin olmasý lazým. Sadece bu hesapta bodoslama olan taraf paynet net karýn ve faaliyet karýnýn yaklaþýk %10-15 ini yaratýyor ama bu sene özelinde paynet büyümesiyle arena salt daðýtým iþinin büyümesinin benzer seviyelerde olduðunu düþündüðüm için payneti ayýrýp segmentasyon yapmadým, yoksa gelecekte paynetin daha hýzlý büyüyeceðini düþünüyorum, önümüzdeki çeyreklere o þekilde bakýyorumç Konu hakkýnda bilgili hocalarýmýn geri bildirimiyle beraber fikirlerimin devamýný da yazabilirim,

Saygýlarýmla

Hocam deðerli görüþlerinizi paylaþtýðýnýz için teþekkür ederim.

Bu tür paylaþýmlarýn artmasý lazým. Herkesin þirket , sektör veya genel anlamda ekonomi alanýndaki bilgi ve ön görülerini paylaþmalarý faydalý olur.

Öncelikle FD/EFK 3 derken ne demek istediðimi anlatayým. Askýnda çok basit olarak FD ( Firma deðeri , yada piyasa deðeri ) þu an 1,85 milyar TL , Yýl sonu beklenen EFK ( esas faaliyet karý ) 600 milyon TL , yani 1850 / 600 = 3'ün çok az üstü demek istedim.

FAVÖK iþini veya net firma deðeri gibi hesaplarý karýþtýrmadým.

Bunun dýþýnda her dediðinize katýlýyorum.

Aslýnda burada senelerdir yazýp çizdik beklentileri ama genel olarak bilgileri ve deðerlendirmemizi hiç rakamlara boðulmadan aþaðýda madde madde sýralayayým.

1- Þirketin son bilançosuna göre F/K rasyosu hariç hemen hemen tüm rasyolar sektör ortalamasýna göre þirketin ucuz olduðunu gösteriyor.

2- Þirketin büyümesi çok iyi durumda ( her ne kadar inorganik de olsa ). Brighstar alýmýndan sonra bu kadar büyüme geldi ama zaten bu kadar sýkýntýyý , borcu , banka kredisini , ödenen faizi ve aþýrý artan genel yönetim ve pazarlama giderine de bu yüzden sahip olmadýk mý ? Dolayýsýyla bunlar bu satýnalmanýn bize yansýyan negatif yanlarý ise , sektör ortalamasýnýn çok üstünde büyüme de pozitif tarafý.

Bu büyüme artarak devam edecek. CEO 3-4 sene içinde 2 milyar dolar ciroya ulaþacaðýz dedi. Bunu boþuna söylemez. Demek ki her sene USD bazýnda %25 büyüme öngörüyor. Bu büyüme normal pazar büyümesi ile olmaz. Demek ki farklý düþünceler var bunu zamanla göreceðiz.

3- Þirketin þu anda görünen tek derdi 1,8 milyara ulaþan kýsa vade banka kredisi. Bu düþmeden net kar marjýnýn artmasý çok mümkün deðil. Bu da 2 türlü düþer , ya Payneti satacaksýnýz ve gelen para ile kredi kapatacaksýnýz , yada bedelli sermaye arttýracaksýnýz.

Bunun dýþýnda borcu borç ile kapama yöntemi var , burada da banka kredi faizinden daha düþük faizli þirket tahvili çýkarýp para toplayacaksýnýz , yada kredi faizlerinin düþmesini bekleyeceksiniz.

%35 kredi faizi ile çok fazla yürümek imkansýz. Küçül bir hesap yapalým. Þirketin kýsa vadeli kredi borcu 1,8 milyar TL , bunun tamamý TL deðildir ama biz öyle kabul edelim .1,8 milyar kredi için senelik 500-550 milyon faiz ödersiniz kabaca. Þirket bu sene 600 milyon EFK yapacaðým diyor. 600 milyon EFK yapýp , 500 milyon faiz öderseniz size birþey kalmaz.

Borcun büyük kýsmý USD kredisi ise , USD kredisinde faizler %10-15 civarý ama burada da kur riski var. Kur artmazsa USD kredi kullanmak faiz ödememizi çok düþürür ama kur riski alýrýz.

Dolayýsýyla TL faizlerin %18-20 bandýna düþmesi bizi büyük bir yükten kurtarýr.

Yada taze para bulup kredi tutarýný azaltmak herþey için kesin çözüm olacak.

Yoksa ciro artýþýmýz çok güzel , Paynet , bulut , IoT , yazýlým ve Solar enerji gibi iþlerin ciroda payý arttýkça brüt kar marjýmýz da , EFK marjýmýz da artmaya baþladý daha da artacak. Ama gidiyoruz geliyoruz yüksek kredi tutarýna ve yüksek faiz oranýna takýlýyoruz.

Yani ne yaparsak yapalým iþ buraya dayanýyor. Ya faiz oranlarýnýn çok düþmesi lazým , yada taze ucuz para bulup kredi miktarýný düþürmemiz lazým. Bunun dýþýndaki olasýlýklar bizi bal yapmayan arýya çevirir. Ýþler çok iyi olsa da , büyüme çok iyi olsa da , bunun net kara yansýmasý çok kýsýtlý kalýr.

Tabi 2022 arena brighstar birleþmesinin geçiþ ve entegrasyon yýlý idi. Yani bu birleþmenin getirdiði sinerji 2023 yýlýnda tam olarak yansýyacak finansal tablolara.

Ofisler birleþmiþ , depolar birleþmiþ , personel konusunda optimum seviyeye gelinmiþ yada gelinecek 2-3 ay içinde , tüm bunlar 2023 senesinde genel yönetim ve pazarlama giderlerini daha makul seviyelerde tutacaktýr gelecek sene.

Brighstar alýmý için kullanýlan danýþmanlýk hizmeti için ilk 3 çeyrek 25-30 milyon para ödendi ama bu ödemeler bitti diye biliyorum. Yani son çeyrek bu ödeme olmayacak mesela.

Tüm bu sinerji ve tasarruflarýn yansýmasýný tam olarak 2023 senesinde göreceðiz bilançolarda.

Eðer faizlerde bir düþüþ yada taze ucuz para bulma konusunda bir geliþme olursa dört dörtlük bir þirket olacaðýz.

Þirket yönetiminin þeffaflýðý konusunda kardanadamla birebir ayný þeyleri düþünüyorum. Þu þirket 4 çeyrek üst üste artan miktarda kar açýklayamadý bir türlü. Her 2-3 çeyrekde bir çok kötü bir net kar açýkladý.

Geçen sene ilk 2 çeyrek bunu yaptý , bu sene de 3. çeyrek.

Ciro artýþý çok güzel , brüt kar marjý ve EFK marjý artýyor , bunlar da çok güzel ama iþ finansal gider ve vergiye gelince , 2-3 çeyrekde bir bir sürpriz çýkýyor.

Bakalým buna da bir çare bulacaklar Ýnþaallah.

Belki çok tekrara giriyorum ama konu gidiyor geliyor yüksek tutardaki banka kredisineve yüksek kredi faiz oranýna geliyor. Çünkü bizim tek sorunumuz bu. Bunun dýþýnda herþeyi boþverin. Ýþler çok iyi gidiyor operasyonel anlamda. Daha da iyiye gidiecek. Türkiyede daha dijitalleþme yeni baþlýyor , 5 G ile beraber Iot patlayacak , dijitalleþme beraberinde bulut hizmetlerini patlatacak , Paynetin sektörü daha yeni yeni baþlýyor belki de daha potansiyelinin %10'unda o sektör , daha gidecek çok yolu var.

O yüzden iþlere ve büyümeye takýlmayýn orasý hep iyi olacak. Tek yere odaklanýn , finansal borcu düþürmek için ne yapýlacak. Bu sorun çözüldüðü an asýl patlama o zaman gerçekleþecek. Bu þirketin 1-1,5 milyar TL seviyesinde bir taze ve ucuz paraya ihtiyacý var. Bu bulunduðu anda en az 300-400 milyon USD'lýk bir þirket oluruz.

Bu paranýn da nasýl bulunacaðýný birçok kez anlattým , ya Paynet satýlacak , ya bedelli sermaye artýþý yapýlacak , ya tahsisli sermaye artýþý yapýlacak , ya þirket tahvili çýkarýlacak , yada ticari kredi faizleri %17-18 seviyelerine düþecek.

Bunlardan biri olduðu anda herkes arkasýna yaslansýn ve olacaklarý seyretsin.

Genel yönetim ve pazarlama giderinde çok oyun oynanabilir ama orada 2023 senesinde daha makul seviyeleri göreceðiz diye düþünüyorum. O yüzden bu sorunu çok önemsemiyorum ama finansal borç bu þirketin tek ve önemli sorunudur. Çözüldüðü anda gerçek deðerini bulur.

Ben bu hafta yükseliþin süreceðini düþünüyorum. Endeks öyle bir yere geldi ki primsiz hisse bulmak çok zor. Biz hem primsiz kalýp hem de saðlam büyüyen nadir þirketlerdeniz. Elbet bu görülecek. Kýsa vadede 24-25 liralar seviyesinde ancak piyasa dinamiklerini yakalarýz.

Ama gerçek deðerimizin en az 3 USD olmasý lazým ama tek þartla , bu 1,8 milyarlýk banka kredi borcuna bir çözüm bulunmasý þartý ile. Sonrasý sadece keyif verir herkese.

Selamlar