Balon 1 yıl içinde patlayacaktır, nakitte fırsat beklenmelidir
dolar bu fiyatlarda iken, yatırım yapmak mantıklı
faizler insin, şimdi almak mantıklı değil
ömür boyu alacak param olmayacak
Kira çarpanlarının uçtuğu ortamlarda ev almak doğru değildir, beklenmelidir.
İstanbul gibi metropollerde gayrimenkül yatırımı her zaman karlı bir iş olacaktır.
TR ekonomisi yılda ortalama 200 ton kadar altın ithal ediyor, bunun kabaca yarısı bilezik-yüzük-kolye falan gibi takıya dönüştürülüyor, kalan kısmı külçe-coin olarak muhafaza ediliyor.. bu ithalat ödemeler dengesine normal bir tüketim ithalatı olarak yansıtılıyor, yani kabaca 8-10 milyar dolar eksi yazıyor.. oysa diğer ithalat gibi- yani petrol, cep telefonu yada saman gibi- tüketilip biten bir metadan bahsetmiyoruz, o altınlar duruyor bir yerde.. ve o altınlar istendiği zaman piyasaya dönüp bir değişim aracı olarak nakit dolardan farksız bir alım gücü ifade ediyor.. banknot dolar nasıl bir alım gücü ifade ediyorsa, fiziki altın da aynı alım gücü olarak dünyanın her yerinde avrupa'da, asya'da, afrika'da, antartika'da vs kabul görüyor..
1993'ten beri altın ticarreti tamamen merkez bankasının kontrolünde, giren- çıkan her gram altın kayıtlarda.. kaçak imkanı da çok zor, çünkü rafineri damgası olmayan hiç bir külçe hiç bir yerde kabul görmüyor, o yüzden herşey kayıt altında.. rakamlara göre kayıt altındaki son 24 yılda, TR net olarak 2500 ton kadar altın biriktirmiş (tabii, öncesi de var, istanbul ve anadolu yüzlerce yıldır hep altın biriktirilmiş bir coğrafya) ve günümüzde de hanehalkının tasarruf enstrümanı olarak fiziki altını tercih ettiği bir kaç ülkeden biri (hindistan, mısır, çin ve körfez bölgesi).. o yüzden net olarak bilinemiyor, gold.org tahmini 5500- 6000 ton kadar olduğu
kapitalist sistemde parasal olanın devrelenmesi gerekir, yani tasarruf sahibi bunu mevduat (yada tahvil, hisse vs) olarak bankaya verir, banka onu kredi olarak dağıtır, ve piyasaya giren bu kredi yatırım/tüketim olarak büyüme yaratır.. oysa yastık altı tutulan altın bu devri-daim'e girmiyor.. ikide bir yastık altı altına yönelik çağrılar bunları kaynak olarak ekonomiye sokma arzusundan.. girebilse ne ala, yerli/milli kaynak atıl olmaktan kurtulacak ve ekonomik büyüme için dışa bağlı olmayan bir fonlama kaynağı olacak.. ama ciddi bir giriş olması çok zor, çünkü yastık altı kavramı zaten sisteme güvensizliğin bir ifadesi, gel bunu sisteme sok' demek nafile bir çaba.. 5-6 sene evvel oecd'nin de içinde olduğu geniş kapsamlı bir araştırma- tasarrufunu banka mevduatı olarak tutan hanehalkı oranının %15, tasarruf yarattıkça altın satın alan hane halkı oranının %30 olduğunu göstermişti..
1929 yılından bir vergi türü
![]()
merhaba, elimde yaklaşık 200 bin likit var , oturmak için daire almak istiyorum, gücüm yetecek daireler 2+1 ve yaklaşık 300 bin tl. Kiralar da 1300 tl , aylık 3000 tl ödeme yapabilirim . Sizce zamanlama doğru mu, biraz daha beklemeli miyim ?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
sn Körfez inceleyiniz(İstanbul için)
https://emlak.mitula.com.tr/emlak/da...d%C3%BCz%C3%BC
Sonra bir de vergi alamadıkları taksi plakalarının sahiplerini ötv muhafiyeti ile ödüllendiriyorlar.
Çünkü kendi kitleleri bunların sahibi.
Son zamlarla iktidar kendi ayağına sıktı , yatırım için gayrimenkul almanın cazibesi iyice yok oluyor.Şu an insanlar ödeyeceği vergi artışından bihaber seneye mart ayında farkedecekler.
Sektörün büyük oyuncularından, GS'nin eski başkanı Adnan Polat'tan emlak sektörünün çok zor bir 6 ayın içerisine gireceğini söylüyor:
https://www.emlakpencerem.com/adnan-...a-vurdu/97257/
istanbulda emlak fiyatlarinin geri cekilmesi kacinilmaz gibi gozukuyor. Bu sene satislar epey durgun gecmesine ragmen muttahitler bu durgunlugun gececici olacagi beklentisi ile fiyatlari asagi cekmeye pek yanasmadilar.....Fakat durgunlugun artik orta vadeli olacagina dair guclu belirtiler var. Buda ister istemez fiyatlari %10-%20 arasi asagi yonde etkiliyecek kanisindayim....Birde buna yillik enflasyonu kaybinida ekledigimiz zaman reel deger orani dahada fazla olacak gibi.
Konut arzininin bol, konut stokunun fazla ve Yillik vadeli faiz gelirinin yillik kira getirisinin iki kati oldugu bir sehirde yatirim amacli konut alanlardan pek umutlu olmamak lazim....Geriye oturmak icin konut almak isteyen kitle kaliyor. Bu kitlenin cogunun beklentisi fiyarlarin yuksek oldugu ve biraz dusmesi gerektigi yonundedir. .
Yer İmleri