Originally Posted by
selimtogrul
Aslına bakarsanız trade etmekten daha, hemde daha zor bu... Hergün elinizin altındaki paranın artmayıp aksine aklınızdan geçen hissenin yanınızdan geçip gitmesi adamı sinir harbine sokar. Adam tansiyon hastası olur , şeker hastası olur. sonrada o paraya yiyemeden yanlış anlamayın ama toprak olur.
Ben 80 'li yıllardan bu yana babamla birlikte bu piyasanın içindeyim. Denemediğim yöntem ve strateji kalmadı. Sonuçta varabildiğim netice:
- Eğer üretim yapan ve piyasada ihtiyaç olan bir ürünü üreten bir tesise (aniden parlayıp sönen sektörler değil) uygun fiyatlara yakın alıma geçilerek yatırım yapılırsa; kriz dönemleri bile olsa sonuçta hisse gerçek değerine ulaşıyor.
- Belki diğer hisseler giderken sizinki geride kalabilir ama bir müddet sonra öndekiler arkadakileri beklemek zorunda kalıyor ve hatta arkadan gelenler öndekileri geçebiliyor....
Yıllarca TRKCM yatırım yaptı ve fiyatı yataya yakın seyretti. 2011 - 2016 yılları arasında 1.00 - 2.00 civarında dolanıp durdu. Fakat bu sene 3.92 seviyesini şimdilik gördü ve 1.0 'dan alan birisi parasını 4 'e katlamış oldu. 6 yılda 4 katı, hiç fena değil...
Ama "ben bunun meyvesini erken yemek istiyorum" diyorsanız; strese ve çalışmaya müsaitseniz elbette en iyi yol Trade etmektir. Daha önce de dediğim gibi para az olunca Trade çok kolay ama para belirli bir seviyeye ulaşınca birçok hisseye sığamaz olursunuz. Sizin aldığınızı anladıkları an eğer hissenin sahibi varsa bunu size yedirmemek için herşeyi yapar. Tecrübeyle sabittir. Buna dayanmak hiç de öyle kolay değildir.
Forumdan bir arkadaş bana AFYON hakkında sorduğunda ona görüşümü ve benim zarara rağmen beklediğimi yazdım. Fakat yazan arkadaşım her kademe düşüşünde heyecana kapılıyordu. Ne yaptı bilemiyorum ama eğer satmadıysa bugün güzel kazanmış olması gerekiyor...
Bir hissenin beklentisi ve hikayesi varsa korkmamak lâzım. Kriz olsa bile en fazla 2 sene sürer. Sonrasında 1 senede fazlasıyla toparlar... MRDIN için 2008 krizi sonrasına bakılabilir. Gerçi tüm hisseler için bir toparlanma oldu ama en başta MRDIN gitmişti. 1 yılda tam 5 misli yükselmişti...
Hissenin hikayesi ve beklentisi çok önemli... En gereksiz hisse bile adam olabiliyor...
Parayı yiyebilmek Allah 'ın izni ile oluyor. Öyle kişiler var ki; servet içinde yüzerler ama Allah kısmet etmez yiyemezler. Gününü mirascıları görür!!! Kimisinin de birşeyi yoktur ama var olandan iyi yaşar. Bunlar kısmet işi. Elbette birşeyler elde edebilmek için o yolun şartlarını yerine getirmek gerekir. Hiçbirşey durup dururken olmuyor maalesef...
Babam bizim buralarda bir zamanlar efsaneydi. Çok şey bildiğinden değildi ama bildiğini iyi bilirdi. O zamanlar bilgisayar bile yokken o herşeyi aklında tutardı. Adamın bir stratejisi vardı ve o dönemlerde hep işe yarardı. Tek bilmediği döngüsel hareketlerdi. Bunu da kendince bir şekilde aşıyordu. Buna çözümü o zamanlarda "Mevsimsellik" ile bulmuştu kendince. O Elliot bilmezdi; adını bile duymamıştır ama hep kazanıyordu. Taa ki 2000 'li yıllara kadar. Orada bir çuvalladı bir daha tam tutturamaz oldu. Yine de kör topal gitti. Sonunda 2008 krizinde iyi mal topladı ama benim yaptığım hesaba güvenmediği için elindeki malları MRDIN dahil %100 primle sattı ve o son işlemi oldu diyebilirim. O günden sonra hep "borsa düşecek" diye bekledi ama o düşmedi. 93bin oldu. Sonra babam yaşlılıktan aklında tutamaz ve hata yapar oldu ve işi bıraktı.
Eğer 2008 krizinde aldıklarını satmamış olsaydı ve benim daha fazla al uyarılarıma kulak vermiş olsaydı; şimdi ciddi anlamda bir servet olacaktı... Fakat kısmet olmayınca olmuyor!!!
"Yatırım Tavsiyesi Değildir!"... Eğitim ve Bilgi amaçlı paylaşımlar yapıyorum.
Yer İmleri