Neyse ben fazla göz önünde olmayı seven birisi değilim. Benden bahsetmeyi bırakalım.
Derdim sadece gençlere yaşadıklarımızı aktarmaktı.
Umarım faydası olmuştur.
evet krizlerde kriz olduğunu anlayamıyorsunuz hayat devam ediyor ben portföyden anlıyorum 1/5 ine düştüğünü bilirim ben 20 yıldır bu işin içindeyim keşke ilk başlarda bu işi çözebilseydik şimdi bırakın çalışmayı 40 lı yaşlarda emekliliğimizi verirdik. bunada şükür çok olmasada belli birikimlerimizi o zamanlar degerlendirdik sizin gibi temettü düşünmeyip bedelsiz peşinde koştum krizlerde borsanın ne kadar zalim olduğunu kazandıkça da keyiflendiğimi bilirim. ciddi temettü geliri içinse ciddi sermayenin olması gerektiği yeni nesil için zor olsada karlı ve büyüme odaklı şirketlere yatırım önermekle .2 kural vardır borsada karlı ve büyüyen şirket ile sabır en önemli kuraldır.
Sayın Cautionary'nin belirttiği hususlar çok önemli. Artık emeklilik çok zor. Hele bizdeki gibi genç nüfusun ve işsizlik oranının sürekli arttığı ülkelerde büyük problem.
İşverenler genelde çalışanı elliye doğru kapı önüne nasıl koyarım hesabı yapmaya başlar. Zira, işverene göre, o yaştaki birinin yaptığı işi neredeyse yarı fiyatına genç birisine yaptırmak mümkündür.
Diğer taraftan elli yaş, bir insanın masraflarının en fazla olduğu dönemin içindedir. yirmili yaşların sonunda, otuzların başında anne baba olduysan hele, sorumluluk 55'e kadar sürer. Hele birde o dönemde henüz ev işini halledemediysen, seni büyük bir kriz bekliyor demektir.
Bu yüzden 50'li yaşlara akar geliri oluşturarak girmek, yaşı şu an 20'lerde 30'larda olanlar için en elzem ihtiyaç olacaktır. Çünkü bizler gibi erken emekli maaşı almaya hak kazanma, yani akar bir gelir yaratma şansınız olmayacaktır. Bugün primleri üstten yatan ve 25 yıl hizmeti olan bir beyaz yaka sanırım 4100-4300 arası maaş almaya hak kazanıyor. Ben 2975 alıyorum örneğin eşim 2650. Hiç temettü gelirimiz olmasada biz bu parayla yaşar gideriz. Kendini çok kasan 50 yaşındaki bir kişide zorlanarakta olsa, eğer borcu yoksa, bu maaşla eh işte idare eder.
Ama 50 yaşında bir kişi, masraflar doruktayken, akar gelirsiz çok zor durumda kalır. Hayatını beyaz yaka olarak geçiren birisi için, o yaştan sonra ticaret veya başka iş yapmakta büyük risktir.
O yüzden bu konu başlığını çok önemsiyorum. Temelde söylediği, yaşı genç beyaz yakalının, 50'li yaşlara hazır olması zira koşulların girerek zorlaştığı. Ve mümkün mertebe düzenli gelir nasıl yaratılır'ın anlatılmaya çalışılması.
BES üzerine yapılan tartışmalar çok verimliydi. Temettü üzerine olanlarda. Uygun oranlarda kira geliri yakalayanlarda iyi örnek olabilir elbette.
Ben BES ve temettü geliri arkasında durdum zira deneyimlerim o konuları destekliyor. Ama kira geliri kötüdür diyemem elbette. Sadece ben beceremedim diyebilirim olsa olsa.
Salt gerçek şu ki, 50'lere geldiğinizde kendinize akar geliri yaratmış olmalısınız.
Aynen. % 100 garanti sürekli bir gelir oluşturmak, herhangi bir risk içeremeyecek olması nedeniyle, klasik portföy yönetiminden farklı inceleme yapılmayı gerektiriyor.
Temettu geliri ile yasanacak diye hesapta duracak parayı ve hisseleri atıl bırakacak degılsınız, bırakmamalısınız hatta...
Gecmıs sayfalarda sn oguzvortex'ın bır yazısı vardı, benzer seylerı yazıp zaman kaybetmemek ıcın ordan alıntı yapıyorum...
Aylık
100lira üzerinden gidecek olursam,
10u şirketin kestiği bes
10u şirketin yatırdığım kadar kattığı para
5 lirası Altın
5lirası Acil durum parası(döviz)
10 lirası yurtdışı borsa fonu
20lirası kendi belirlediğim temettü hisseleri max10adet
Buraya kadarki kısımda trade yok sadece AL.
Kalan 40lirayı da endeksin durumuna göre hareket edeceğim
Endeks 3centte %55borsa 45döviz
Endeks 2.7centte %70borsa %30döviz
5cente %0 borsa full döviz
1.5centte %100borsa %0döviz
Burda bahsi gecen dovız-hisse arasındaki gecısı sadece aylık gelıre degıl bırıkımınıze de uygulamanız gerekır, tamamına cesaret edemıyorsanız bıle bır kısmına...
Diyelim ki 1.5 cent de 5 cent de extrem noktalardır, belkı 10 sene daha gormeyecegız bu sevıyelerı, bır garantısı yok elbet. Ama 2.5-3-3.5 cent cıvarları pekala hemen her sene gorulen ve ılerde de gorulebılecek sevıyeler. Bu seviyeler arasında gidip geldıkce hıc degılse eldekı temettu hısselerının %10'u kadarını alıp satarak (3 centte %50 hisse tutuluyorsa 3.5 centte %40 hisseye düsüp 3 cente gerı geldıgınde o %10'u tekrar eklemek seklınde mesela) toplam portfoy getırısını de arttırmanız mumkun...
Burdakı 2.5-3-3.5 cent rakamları ornek olsun dıye verılmıstır. Elbette kısı elınde tuttugu hısseye ve rısk alma ıstahına gore bu hısse azaltıp ekleme bandını da yuzdelerı de cok farklı sekılde belırleyebılır.
Bizim pıyasalarda bırcok seyden sıkayet edılebılır ama volatılıte yoklugundan kesınlıkle edılemez. Omru bılgısayar basında gecmıs, hisseden finanstan pıyasadan hesaptan kıtaptan anlayan beyaz yakalının da bu volatılıteden muhakkak faydalanması gerekır. Bu bahsettıgım getırı temettu getırısının de uzerınde olacaktır.
Benım gorusumdur elbette... Uygulamak kısıye kalmıstır....
Markets may remain irrational longer than you can remain solvent.
Yer İmleri