Balon 1 yıl içinde patlayacaktır, nakitte fırsat beklenmelidir
dolar bu fiyatlarda iken, yatırım yapmak mantıklı
faizler insin, şimdi almak mantıklı değil
ömür boyu alacak param olmayacak
Kira çarpanlarının uçtuğu ortamlarda ev almak doğru değildir, beklenmelidir.
İstanbul gibi metropollerde gayrimenkül yatırımı her zaman karlı bir iş olacaktır.
2001 krizinde bodrumda müstakil yazlık vardı, hesap ettim inşaat maliyetinin altında bir rakamdan vermeye hazırdı mal sahibi.. arsa payını geçtim, harcanan düz inşaat maliyetinden bile daha düşüktü fiyatı.. hala hayıflanırım almadığıma
bugünkü TR ile o günkü TR arasındaki farkı sadece global likidite bolluğuna bağlıyor olsak bile, likidite koşullarının majör değişme ihtimali düşük.. çünkü bu likidite bolluğu çevre ekonomiler bundan faydalansın diye icat edilmedi, para basma tekelini elinde tutan merkez ekonomiler esas olarak kendi çıkarları için yaptılar- çevre ekonomiler de saçılan kırıntılardan fayda gördü..
geri dönüş olur mu, dolar/avro/yen faizleri 2008 öncesine döner mi ? avrupa ve japonya için bu matematik olarak imkansız, büyüme olamaması ayrı bir konu, mevcut kamu borç yükleri bir kaç puanlık faiz artışını bile karşılayamaz, bütçe açıkları ilk anda 3-5 kat artar, borç yükü kısa sürede iflas noktasına sürüklenir..
2013'ten beri benim durumum iyi, faiz artıracağım diye yaygara koparan abd bile 4 yılın sonunda en fazla %1 faize varabildi.. oysa makro rakamların (büyüme-işsizlik) bugünkü kadar bile olmadığı 2004- 2007 döneminde dolar faizi %5 idi.. küresel likidite- faiz oranları yükselirse TR bundan zarar görür, bu muhakkak, lakin merkez ekonomilerin göreceği zarar bizdekinin on katı olur, bu da muhakkak..
Aslına bakarsanız memleket insanımızda geçen bunca zaman içinde çok fazla bir şey değişmemiş. Benim gibilerin yetiştiriliş tarzı bunları kazıklamaya uygun değil yoksa FIDIL ve benzerleri az bile yapıyor bu uyanık geçinen takımına, layıkları bu.
Galata Köprüsü'nü Satan Adam : Sülün Osman
https://www.youtube.com/watch?v=IjqgIk5UkMQ
Zeki Alasya - Sülün Osman Hikayesi
https://www.youtube.com/watch?v=jTTGELXDiFc
En güzelini rahmetli Zeki Alasya demiş ben hakim olsam bu kazığı yiyenleri döverek atarım, Sülün Osmana`da `git daha uzun mesafelerde bu salakların paralarını al ki alay konusu olmasın` derim diyor. Bencede şimdi hakimler bizim FIDIL dan şikayetçi olanlara aynı muameleyi yapıp FIDILIN hakkını fıdıla vermeli.
arkadaşım, ticari gayrimenkulün değerlemesi konuttan farklıdır, beklenen çarpan oranları da farklıdır.. mesela şu anki kiralarla, konutta 20 yıllık kira çarpanı, ofiste 15 yıllık kira çarpanı ve dükkanda 12 yıllık kira çarpanıyla hesap yapmak baz senaryodur.. lokasyon, binanın yaşı/altyapısı, kira getirisinin güvenilirliği- sürdürülebilirliği falan gibi parametreler işin farklı boyutu ama kira çarpanı diyorsan, bunlar mantıklı rakamlardır.. bir insan için konut mutlak ihtiyaçtır, o yüzden kira çarpanı daha yüksek.. dükkan ve ofis içinse ekonomik aktivitenin canlı olması koşulu vardır ve ekonomik faaliyet döngüsüne bağlı olarak- boş kalabilir yada kiralar düşebilir, bu nedenle çarpanları daha düşük tutmak gerekir..
istanbulda yeni yapılmış ve boşluk oranı yüksek sitelerde kiralar düşük olur, oturmuş bir piyasa olmadığı için değişkenlik hızlıdır- ayrıca müteahhit piyasa yapıcı olarak fiyatları suni yüksek tutmuş olabilir vs buralarda 30- 40 yıllık çarpan var diye mukayese yapmak yanlış olur, elmayla armutu karşılaştırmak olur..
küçük şehirlerde de merkez zamanla kayabilir, şehrin dışına bir yere üniversite, kamu binaları, hastane otel falan yaparlar, zamanla şehrin merkezi oraya doğru kayabilir, ana cadde dediğin yer gözden düşebilir vs
2001 gibi zamanlarda elinde parası olup da BETONA yatırım yapılmaz diye hiç bir şey savunmadık, zaten savunsak aptal yerine düşerdik. Bizim sözümüz BETON `u şimdilerde alırken hesabı kitabı doğru yapmayıp , BETONCULARA haksız kazanç imkanı verenlere.
Her yatırım aracı için geçerli, `doğru zaman doğru fiyat `bunu anlamamak o kadar zor olmasa gerek. Ama bunu hala anlamamış olan o kadar çok ki, UZMANLARI 20-25 yıl üstü kira çarpanı BETON için pahalı diyor adamlar projeden 30-40 yıl kira çarpanıyla beton alıyor. Her neyse yukarıda videoları paylaştım artık bundan kim kendine hangi dersi çıkarırsa çıkarsın.
Yer İmleri