Öncelikle otomotiv sektörü türkiye de dünya klasmanında kendisini ispatlamış bir sektördür. Ana Üretici, Dealer, Tedarikçi Alt Tedarikçi olarak Geniş bir ağa sahiptir.
Üretici tarafta Borsaya kote olmuş şirketlerin üretimde yarısından fazlası yurtdışındadır. Döviz hareketi yurtiçi olumsuz olsa da yurtdışı satışlarında kısmı pozitif yansımaktadır.
İthal araç satan DOAS, Borusan gibi şirketler vergideki düzenlemelerden, Döviz hareketlerinden doğrudan negatif etkilenmektedir.
Ek olarak olayı sadece satış olarak düşünmeyip Arge- Üretim- Satış -Servis ve Yedek parça olarak düşünmek gerekir.
Arge konusunda Otosan kendisini ispatlamış bir şirketdir. Ortaya çıkan Ecotorq, Ve bu motorun Çinli bir firma tarafından kullanılacak olması bence büyük bir başarıdır. Ayrıca kendi bünyesinde çalışan mühendisler sadece TR deki modeller üzerinde çalışmayıp, atıyorum 2020 de çıkacak ve Amerikada üretilecek Ford xyz modeli üzerine de çalışabilmektedir.
Bu sadece Otosan için geçerli değil. Yansanayide çalışan bir çok kişi 4 yıl sonra üretilecek mercedesin kapı panelinden tutun Ön ızgara tasarımı üzerinde çalışmaktadır. İşi kapabilmek için mühendisliğin yanında, Türkiye otomotiv sekötürünün iddaali olduğu rekabetçi fiyatınıda kullanmaktadır.
Örn. Audi'nin modellerindeki radyatör borularının büyük bir kısmı gebze de ki bir firmadan gitmektedir.
VW yıllardır Almanyadan aldığı bir parçayı Tekirdağda bir yansanayi fabrikasından rekabetçi fiyatı ve kalite şartlarıı sağlaması sebebiyle alabilmektedir.
Üretim Konusunda öyle: Otosanın kapasite artış planları, Tofaşın Egea modelinden sonra 3 vardiyaya geçişi olumlu ozellikler. Üretimdeki rakamlarda öyle vergi düzenlemesine göre çok oynamaz 4-5 yıl sonra nekadar araç üretileceği hangi model üretileceği aşağı yukarı bellidir. Örneğin Bugün arge çalışmasına başlanan bir araç aşağı yukarı 2021-2022 gibi hatta iner Bu aracın feasibilitesine bakarken ömrü atıyorum 10 yıl yıllık 50K adet 500000 . Getirisine bakılarak ölçülüp biçilerek devreye alınır.
Satış Tarafında bulunmadığım için yorum yapamayacağım..
Satış Sonrası ve Yedekparça ise: Üretim ve Satışa göre karlılığı yüksektir. Ülkemizde üretimi olmayan bir otomotiv markasının bir yıl boyunca hiç satış yapmasa bile Toplam giderinin %70-80'i kadarı. Servis yedek parça ve çıkarabilir.
Doyuma ulaşan bu sektör de yüksek getiri beklemek için Doas gibi şirketlerin, Afrika'da Ortaasya Türk Devlerinde, Aynı burada olduğu gibi faaliyet göstermeye başlamaları. yatırım yapmaları.
Üretim yapan Ford/Tofaş gibi 300-400K üretim Kapasiteli şirketlerinde , Gelişmemiş ama gelişmeye açık ülkelerde üretim/montaj ve satış faaliyetlerinin yapabileceği fırsatları aramalarıdır.
Buradaki bilgiler Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Yer İmleri