Tecrübeli kişilerin yazdıkları daha çok ilgimi çekiyor. Aselsan üzerinden borsa değerlendirmesi yapmak geçmiş verilerle benim için faydalı oldu. Giderim diyende kendi bilir. Eskiler yazsa beyaz yakalı için daha anlamlı olur. Diğer yandan küsecek gidecek bisey yok.
Selamlar,
Bizim görüşümüze göre, bir yatırımcının hesaplaması gereken gerçek risk, bir yatırımdan elde edeceği vergiden sonraki kâr (satışta elde ettikleri de dahil), varlığı elinde tuttuğu zaman boyunca , en azından aldığı kadar ve üstüne ek olarak güzel bir satın alma gücü bırakıyor mu bırakmıyor mudur. Bu risk mühendislik kuralları ile hesaplanmasa bile, bazı durumlarda hassas bir şekilde tahmin edilebilir. Bunu yaparken göz önünde bulundurulması gereken ana faktörler şunlardır:
-İşletmenin uzun dönemli ekonomik karakteristiğinin değerlendirilmesindeki kesinlik;
-İşletmenin yöneticilerinin, hem işletmenin tüm potansiyelinin farkında olması ve nakit akışını iyi bir şekilde yönetmesindeki kesinlik;
-Yöneticilerin işletmenin ödüllerini kendileri yerine hissedarlara kanalize etmelerine olan güvenin kesinliği;
-İşletmenin satın alma fiyatı;
-Maruz kalınacak enflasyonun ve verginin derecesi ve yatırımcının brüt kârdan elinde kalacak satın alma gücünün belirlenmesi.
-Bu faktörler bir çok analisti, hiçbir veri tabanından hiçbir şekilde çekilemeyecekleri için, dayanılmaz bir belirsizlik içinde bırakacaktır. -Fakat bu verilerin kolay bulunamaması, onların önemi ya da yenilmezliğini çürütmüyor. Aynı Justice Steward’ın müstehcenliği formüle edememesi ve “gördüğüm zaman anlarım†demesi gibi, yatırımcılar da (kesin olmayan fakat yararlı bir şekilde) karmaşık denklemlere ya da fiyat geçmişine bakmadan bir yatırımın riskini “görebilirlerâ€.
Beta’yı besleyen teorinin taş bebekler satan oyuncak firma ile Monopoly ya da Barbie’yi satan firmanın risklerini ayrıştıracak bir mekanizması bulunmuyor. Fakat sıradan yatırımcıların, tüketici davranışlarını ve uzun dönemli rekabetçi üstünlüğü etkileyen zayıflıkları ve güçleri bildikleri zaman bu riskleri ayırma şansları oluyor. Tabii ki her yatırımcı hata yapacak. Fakat kendini görece az ve kolay anlaşılabilir vakalarla sınırlayarak, akıllı, bilgili ve gayretli bir insan yatırım riskini yararlı bir doğrulukla hükme bağlayabilir.
"Warren Buffett'ın hissedarlara yazdığı 1993 mektubundan".
http://www.lattedenborsaya.com/2017/...r-serisi-1993/
Teşekkür ederim sayın Rockclimber, tamamen sizin başarınız ve azminiz![]()
Temettü emeklisi aday adayı.
www.lattedenborsaya.com
Bu arada kendinizi çok teoriye de kaptırmayın.
Nobel ödüllü prof.lar kendi modelleri ile hedge fon batırmışlardı.
Örnek : Black-Scholes opsiyon fiyatlaması ile nobel alan kişiler "büyük" batmıştır.
Burada teori öğrenmeyin/okumayın ne gerek var gibi anlaşılmasın.Çünkü bu modellemeler belli varsayımları sabit kabul eder.Ama piyasa çok bilinmeyenli bir denklemdir. Ve burada 2*2=4 değildir!
Bu enerjiyi faaliyet raporları ile harcamak bence daha çok getiri sağlayacaktır.
Nacizane kendi düşüncelerim,karşıt görüşlüler de olacaktır.
Stop Wishing Start Doing
Dün Sermaye Piyasaları Kongresi'nin açılışı vardı. İlk gününe katıldım.
İkramlar güzelcevizli sucukta vardı
...katılım 5000 kişiyi aşmış baya kalabalık. bugünde devam ediyor.
Eğitimlerden Gedik yatırımın "Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?" ile Atilla Köksal'ın "Türkiye'de Finansal Okuryazarlık Faaliyetleri" yararlıydı.
Panel katılımcıları genelde yüzeysel hemen hemen bildiğimiz şeylerden bahsediyor. Yani bu forum başlığında yazanların çoğunun güncel konulardan ve olabilecek olaylardan bilgisi var.
Syg.
“Sermaye piyasası, sabırsız kişiden sabırlı kişiye para aktaran bir araçtır". Warren Buffett
"Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle
Maalesef ben katılamadım, bir kaç işim çıktı. App üzerinden konu başlıklarına baktığım kadarıyla ilgi çekici sunumlar olmuş. Bir de sektör genelde orada, özellikle finans sektöründe aktif bir şekilde yer almak isteyen genç arkadaşlar için çok faydalı olacaktır.
Seneye önemli bir aksilik olmazsa katılacağım inş.
Katkınız için teşekkürler.
Ancak ufak bir açıklama ihtiyacı hissettim. Burada bahsettiğim şey X fiyatlama modelini seçelim veya veri analizi ile kendimiz bir model oluşturup hisse seçimini sadece bu model üzerinden yapalım değil. En büyük finans modelleri dahi realistik olmayan varsayımlar üzerine kurulu ve ayrıca insanın doğasında bir sürü psikolojik sapmalar var.
Bahsettiğim şey sizin piyasa içi dengeler, psikolojik faktörler, faaliyet raporları vb analizleriniz üzerinden beklediğiniz getiriyi hesapladıktan sonra risksiz bir asset ile arasındaki yaklaşık dağılımın artık matematik işi olduğu idi(burada da tabiki risk averse derecenize bağlı olarak). Daha önce sorulmuş ve teorik olarak çok net bir şey olduğu için bunu paylaştım.
Geri kalan konuda size katılıyorum
“Sermaye piyasası, sabırsız kişiden sabırlı kişiye para aktaran bir araçtır". Warren Buffett
"Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle
Yer İmleri