Sayfa 171/637 İlkİlk ... 71121161169170171172173181221271 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 1,361 - 1,368 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

1.  Alıntı Originally Posted by ctugrul Yazıyı Oku
    Keşke bu hesaplar buraya yazı yazmak kadar kolay olsaydı. Ama değil.
    Alım işininde kendi içinde bir sürü parametresi var. Birde yatırımcı tipine göre tercihler yine değişir. Benim söyleyeceklerimi bir başkası, o bir başkasının söyleyeceklerini de bir diğeri beğenmeyebilir.

O yüzden bugün alsak ne kadar almalıyız sorusunun cevabını, size burada fikir veren tüm arkadaşların fikirlerini değerlendirip, kendinize uygun olanı uygulamalısınız.

Öncelikle ben kendi profilimin, gereksiz risk almayı sevmeyen profil olduğunu söyleyebilirim. O yüzden şu an sorunuzla ilgili ilk cevabım şu olurdu; eğer bugün otuzlu yaşlarımda olsam ellili yaşlarımda düzenli getiri sağlamak için tek seferlik büyük alım yapabilecek param olsa, borsanın bu seviyelerinden alım yapmam. Zaten tek seferde de almam ama neyse, soru tek seferlik alım üzerine kurulu, öyle devam edelim.

Diğer bir husus, asla ve asla BIST 30 ve en az 10 yıldır kesintisiz BIST30 içinde olmayan bir hissede almam. Öyle girip girip çıkmayacak. Düzenli temettü dağıtmayan, karını enflasyon üzerinde arttırmayan, hesap kitabı kanunlarla şeffaf bir şekilde takip edilme imkanı olmayan hissede almam. Ayrıca, şirketin karını düzenli arttırması önemli çünkü size dağıtacağı, vereceği kar payı seneler bazında artmazsa, olmaz.

Tüm bunları ortaya koyduğunuzda zaten BIST'te yatırım yapabileceğiniz 25-30 hisse kalır elinizde.

Bu kriterlere uyan İşC'ciyi ele alarak sizin sorunuza cevap vermeye çalışalım.

1- 1500X3,85(Dolar kuru) = 5775TL aylık, yuvarlayalım 6000TL aylık
    2- 6000X12 = 72000TL yıllık kazanç hedefliyorsunuz demektir.
    3- 2017 yılında hisse başı verdiği temettü 0,26TL. 2018 için enflasyon civarında artış öngörürsek 0,3 vereceğini varsayalım.
    4- Dolayısı ile 240.000Adet hissenizin olması gerekir.
    5- Bugünkü fiyattan yatırım yaparsanız (6,58TL) 1.579.200TL yatırım yapmanız gerekir.

Tüm bunlar sizin bugünkü kurlarda ve koşullarda İŞC ile 1500$'lık bir aylık getiri sağlamanız için geçerli hesaplar.

Şimdi biriside çıkıp diyebilirki arkadaş İŞYAT bundan daha fazla veriyor, onu al diye. Dedim ya yukarıda, siz gelecek fikirleri dinleyin, kararı kendiniz verin. İşYat kötü bir senet değil, benim yukarda saydığım bir sürü kriteri sağlıyor ama sermayesi sürekli eriyor, uzun vadede enflasyonun üzerinde sürdürülebilir karlılık sağlama olasılığı gün gittikçe azalıyor. Geçmiş, 7-8 yılda alanlar paralarının büyük kısmını geri aldılar, ama bundan sonrası muamma. Neyse, şimdi İşyat üzerine bir sürü polemik çıkacak ama peşinen söyleyeyim, senet bende de uzun süredir var ben sadece yeni gireceklere hitaben, girmeden önce bir kaç kere düşünmeleri gerektiğini söylüyorum ve bu senet üzerinden gelecek polemiklere girmeyeceğimide şimdiden belirtiyorum.

Ancak yatırım konusu yukarda 5 madde de açıklanan kadar basit deği elbette. Bu tip yatırım yapacak olan bir yatırımcı, aslında bizim gibi yüksek enflasyon ile yaşan her ülkedeki her yatırımcı, mutlaka maliyet, enflasyon hesabı yapmayı da bilmeli. Bu forumda, X tarihinde yatırdığı paraya karşılık her sene aldığı temettüyü %100 getiri zanneden bir sürü kişi var. Bilmeyen bu işlere girmemeli. Geçen yılki 100 TL'nin satın alma gücünün bu sene 87-88 TL olduğunu bilmiyor veya biliyor da hesaba katmıyorsa bir yatırımcı, zaten hayat standardını uzun süre koruyamaz. Yani o 1500$ bu sene olur seneye olmaz, çünkü sizin temettü geliriniz veya hisse alım satımından kazandığınız gelir TL cinsinden.
    Aksi takdirde hesap, Temel'in "Ben benzin zammından hiç etkilenmiyorum çünkü hep 100TL'lik alıyorum" demesine benzer.

Bu hesapları da yapalım derseniz, bu burada yazışmakla olmaz. En azından ben yazarak anlatamam, çok uzun iş. Anlatacak birisi varsa forumda, size yardımcı olsun.

Selamlar.
    Cevabınız için teşekkür ederim.

2.  Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    Bence yazidaki su hesaplama cok onemli ve herkes icin gecerli diyorum.

https://www.quora.com/How-much-money...d84a&srid=1B3w

Syg,
    "It also assumes that you plan to spend your wealth down to nothing (or close to it) by the time you die; you wouldn't be planning to leave an estate to your heirs."

Bu kısım çoğumuza uymaz sanki.

3. Herkese selamlar,

Önemli olan elinde tuttuğunuz paranın enflasyonu + %4 para kazanmak. %4'ü çekip harcamak, kalanıyla da yatırım yapmaya devam etmek. Böylece teorik olarak hem servetinizi arttırmış hem de ondan gelen para ile yatırım yapmış olursunuz. Bileşik getirinin nimetlerinden faydalanırsınız.

Dolar enflasyonu %2 ise bundan sonrası için en az %6 getiri sağlayacak bir dağılım yapmalısınız.

TL enflasyonu %12 ise o zaman da TL varlıklarınızdan uzun dönemli en az %18 kazanmayı amaçlamalısınız.

Bu %4 kuralı Amerikan varlıklarında %50 tahvil %50 hisse senedi olarak yapılmış. Şu an tahvil faizlerinin düşüklüğünden dolayı bir sıkıntı olduğu söyleniyor.

Temmuzda bir araştırma yapmıştım bu %4 konusunda.

http://www.lattedenborsaya.com/2017/...ekli-4-kurali/

Saygılar.
    Temettü emeklisi aday adayı.
    www.lattedenborsaya.com

Alıntı Originally Posted by dividend Yazıyı Oku
    "It also assumes that you plan to spend your wealth down to nothing (or close to it) by the time you die; you wouldn't be planning to leave an estate to your heirs."

Bu kısım çoğumuza uymaz sanki.
    Uyar, uyar neden uymasın?

Miras olarak neden bir şey bırakmaya çalışalım?

Miras olarak ne bırakırsak yeyip, bitirebilirler.

Ama ayakta durmayı öğretirsek, yani iyi bir donanım (eğitim, yetenek vb.) edindirebilirsek, zaten sıfırdan bile kendi hayatlarını kurarlar.
    Son düzenleme : mühendis ankara; 18-11-2017 saat: 12:37.

5.  Alıntı Originally Posted by mühendis ankara Yazıyı Oku
    Uyar, uyar neden uymasın?

Miras olarak neden bir şey bırakmaya çalışalım?

Miras olarak ne bırakırsak yeyip, bitirebilirler.

Ama ayakta durmayı öğretirsek, yani iyi bir donanım (eğitim, yetenek vb.) edindirebilirsek, zaten sıfırdan bile kendi hayatlarını kurarlar.
    miras olarak bırakacağın şey zaten kendinin oturduğun ev ve düzgün bir eğitim olmalıdır fazlası her türlü gereksizdir.

6. Miras konusunda kızım olmadan önce ben de benzer düşünüyordum ama sonra işler değişti. Özellikle burada da yazılanlara benzer olan beyaz yakanın durumuna ilişkin düşüncelerim son beş senedir hayat anlayışıma da etki ettiğinden aile servetinin önemli olduğuna kanaat getirdim. Sermaye birikiminin önemi için 21 yy. da Kapital kitabını tavsiye ederim hayata bakış açısını etkileyen bir çalışma. İlerleyen dönemlerde büyümenin %1-2 düzeyinde olduğu bir senaryo düşünün, böyle bir düzeyde kişinin emek getirisiyle ciddi bir birikime ulaşması çok zaman alır veya pek mümkün olmaz. Bu demek değil ki eğitim, terbiye, güçlü olma vs. gibi konular paradan daha önemsiz. Elbette ki çocuğumuzu geleceğe hazırlamamız gerekir ama sağlık sorunu vs. gibi durumlar hariç finansal özgürlüğe ulaştığımız varlıkların çocuklara bırakılması ve onun da bu şekilde hayatını devam ettirmesini sağlamak için gerekli bilgi birikimini vermek oldukça önemli. Yazdıklarımdan bir miras yedi bırakmak gibi anlam çıkartmamak lazım ama çocuğu da bugün bir çok beyaz yakanın yaşadığı sorun ve en güçlü zincirden olan sıfırdan başlama sorunuyla bırakmamak lazım. Zaten çocuğu bomboş bırakırsanız o mal mülk kısa sürede gidecektir. Önemli olan sıfırdan başlayacak güçle birlikte bunları bırakabilmektir. Ha hayattan zevk almadan çocuklar için çalışılmalı da demiyorum. Finansal özgürlüğe ulaştığınızda elinizdeki malvarlığı hayatın devamını aynı standartta sağlayabilecek düzeydeyse bu çocuğunuza da yetecektir büyük ihtimalle.

7.  Alıntı Originally Posted by dividend Yazıyı Oku
    Miras konusunda kızım olmadan önce ben de benzer düşünüyordum ama sonra işler değişti. Özellikle burada da yazılanlara benzer olan beyaz yakanın durumuna ilişkin düşüncelerim son beş senedir hayat anlayışıma da etki ettiğinden aile servetinin önemli olduğuna kanaat getirdim. Sermaye birikiminin önemi için 21 yy. da Kapital kitabını tavsiye ederim hayata bakış açısını etkileyen bir çalışma. İlerleyen dönemlerde büyümenin %1-2 düzeyinde olduğu bir senaryo düşünün, böyle bir düzeyde kişinin emek getirisiyle ciddi bir birikime ulaşması çok zaman alır veya pek mümkün olmaz. Bu demek değil ki eğitim, terbiye, güçlü olma vs. gibi konular paradan daha önemsiz. Elbette ki çocuğumuzu geleceğe hazırlamamız gerekir ama sağlık sorunu vs. gibi durumlar hariç finansal özgürlüğe ulaştığımız varlıkların çocuklara bırakılması ve onun da bu şekilde hayatını devam ettirmesini sağlamak için gerekli bilgi birikimini vermek oldukça önemli. Yazdıklarımdan bir miras yedi bırakmak gibi anlam çıkartmamak lazım ama çocuğu da bugün bir çok beyaz yakanın yaşadığı sorun ve en güçlü zincirden olan sıfırdan başlama sorunuyla bırakmamak lazım. Zaten çocuğu bomboş bırakırsanız o mal mülk kısa sürede gidecektir. Önemli olan sıfırdan başlayacak güçle birlikte bunları bırakabilmektir. Ha hayattan zevk almadan çocuklar için çalışılmalı da demiyorum. Finansal özgürlüğe ulaştığınızda elinizdeki malvarlığı hayatın devamını aynı standartta sağlayabilecek düzeydeyse bu çocuğunuza da yetecektir büyük ihtimalle.
    %100 katılıyorum tüm yazdıklarına.

Gençliğimizde annelerimiz söylerdi, "oğlum içi güzel olsun, kalbi güzel olsun"...biz de derdik ki, anne hem içi, hem dışı güzel olamıyor mu

Çocukları özel okula gönderme, ya da ev bırakma mevzusu da biraz böyle. Önemli olan bunlar için ne kadar fedakarlık yapacağınız. Kendi lüksünüzden, eğlencenizden, giyim kuşamınızdan fedakarlık yapıp çocuğunuzu orta halli bir özel okula gönderebiliyorsanız, ya da bir ev bırakabiliyorsanız, ne ala...ama çocuğumu özel okula göndereceğim diye, haftada baş başa 1 saat bile vakit geçiremeyeceksen...o özel okul masrafı seni hayattan soğutacak ve her güne lanet okuyarak başlayacaksan...o okulun ne çocuğuna bir faydası olur, ne de aile huzurunuza. Ev konusu da böyle.

Şunu unutmamak lazım..Biz 5 senelik birikimimizle ev alabildik...Şu anda istanbulda karı-koca beyaz yaka 10 senelik birikimi ile ev alabiliyor...Üstelik imara açılan yeni bölgeler, kentsel dönüşüm ile gelen imar artışları ile birlikte...10-15 sene sonra, istanbul artık büyüyemez hale gelecek, ülke stratejisi kapsamında nüfusunun daha artmaması istenecek. Bu durumda istanbul'daki konutlar çok daha pahalı hale gelecek.

Yani, şu an 10 sene çalışarak bir beyaz yaka bir ev alabiliyorken, 10 sene sonra belki de 20 sene çalışmaları gerekecek. Bunda hem istanbul gibi büyük şehirlerde konut fiyatlarının göreceli olarak artacak olması, hem de beyaz yakanın reel olarak daha az gelire sahip olması etken olacak. Bu nedenle çocuğunuza büyük şehirlerde bir ev bırakmak, onu hayatta değil 1-0; belki de 3-0 önde başlatacak.

Annemize verdiğimiz cevap gibi, hem ona bir ev ve küçük bir sermaye bırakabilir, hem de iyi bir eğitim almasını, iyi yetişmesini sağlayabiliriz...Bunun için buradayız, bu başlığın bir amacı da bu aslında.

8.  Alıntı Originally Posted by thron Yazıyı Oku
    miras olarak bırakacağın şey zaten kendinin oturduğun ev ve düzgün bir eğitim olmalıdır fazlası her türlü gereksizdir.
    Bu konu Tr gibi ulkelerde kiz cocuklari icin hayati onemdedir.

Belli bir gelir seviyesinin altindaki yasamlar, ozellikle bizim gibi ulkelerde cok zordur, cok mesakkatlidir.

Istismar edilmekten, dogal haliniz olan efendilikten yorulursunuz.

O belli gelir seviyesinin alti mucadelesi cok zor ve basarmanin imkansiz oldugu bir alandir.

Orada olmayan bu hukuk da yoktur.

O yuzden, brokrati, polisi, siyasetcisi, taksicisi, esnafi calar.

Bunu yaparken de size kul hakkini anlatir, amac sizin uyanmamaniz, efendilige devam etmenizdir.

Sayfa 171/637 İlkİlk ... 71121161169170171172173181221271 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •