Keþke bu hesaplar buraya yazý yazmak kadar kolay olsaydý. Ama deðil.
Alým iþininde kendi içinde bir sürü parametresi var. Birde yatýrýmcý tipine göre tercihler yine deðiþir. Benim söyleyeceklerimi bir baþkasý, o bir baþkasýnýn söyleyeceklerini de bir diðeri beðenmeyebilir.
O yüzden bugün alsak ne kadar almalýyýz sorusunun cevabýný, size burada fikir veren tüm arkadaþlarýn fikirlerini deðerlendirip, kendinize uygun olaný uygulamalýsýnýz.
Öncelikle ben kendi profilimin, gereksiz risk almayý sevmeyen profil olduðunu söyleyebilirim. O yüzden þu an sorunuzla ilgili ilk cevabým þu olurdu; eðer bugün otuzlu yaþlarýmda olsam ellili yaþlarýmda düzenli getiri saðlamak için tek seferlik büyük alým yapabilecek param olsa, borsanýn bu seviyelerinden alým yapmam. Zaten tek seferde de almam ama neyse, soru tek seferlik alým üzerine kurulu, öyle devam edelim.
Diðer bir husus, asla ve asla BIST 30 ve en az 10 yýldýr kesintisiz BIST30 içinde olmayan bir hissede almam. Öyle girip girip çýkmayacak. Düzenli temettü daðýtmayan, karýný enflasyon üzerinde arttýrmayan, hesap kitabý kanunlarla þeffaf bir þekilde takip edilme imkaný olmayan hissede almam. Ayrýca, þirketin karýný düzenli arttýrmasý önemli çünkü size daðýtacaðý, vereceði kar payý seneler bazýnda artmazsa, olmaz.
Tüm bunlarý ortaya koyduðunuzda zaten BIST'te yatýrým yapabileceðiniz 25-30 hisse kalýr elinizde.
Bu kriterlere uyan ÝþC'ciyi ele alarak sizin sorunuza cevap vermeye çalýþalým.
1- 1500X3,85(Dolar kuru) = 5775TL aylýk, yuvarlayalým 6000TL aylýk
2- 6000X12 = 72000TL yýllýk kazanç hedefliyorsunuz demektir.
3- 2017 yýlýnda hisse baþý verdiði temettü 0,26TL. 2018 için enflasyon civarýnda artýþ öngörürsek 0,3 vereceðini varsayalým.
4- Dolayýsý ile 240.000Adet hissenizin olmasý gerekir.
5- Bugünkü fiyattan yatýrým yaparsanýz (6,58TL) 1.579.200TL yatýrým yapmanýz gerekir.
Tüm bunlar sizin bugünkü kurlarda ve koþullarda ÝÞC ile 1500$'lýk bir aylýk getiri saðlamanýz için geçerli hesaplar.
Þimdi biriside çýkýp diyebilirki arkadaþ ÝÞYAT bundan daha fazla veriyor, onu al diye. Dedim ya yukarýda, siz gelecek fikirleri dinleyin, kararý kendiniz verin. ÝþYat kötü bir senet deðil, benim yukarda saydýðým bir sürü kriteri saðlýyor ama sermayesi sürekli eriyor, uzun vadede enflasyonun üzerinde sürdürülebilir karlýlýk saðlama olasýlýðý gün gittikçe azalýyor. Geçmiþ, 7-8 yýlda alanlar paralarýnýn büyük kýsmýný geri aldýlar, ama bundan sonrasý muamma. Neyse, þimdi Ýþyat üzerine bir sürü polemik çýkacak ama peþinen söyleyeyim, senet bende de uzun süredir var ben sadece yeni gireceklere hitaben, girmeden önce bir kaç kere düþünmeleri gerektiðini söylüyorum ve bu senet üzerinden gelecek polemiklere girmeyeceðimide þimdiden belirtiyorum.
Ancak yatýrým konusu yukarda 5 madde de açýklanan kadar basit deði elbette. Bu tip yatýrým yapacak olan bir yatýrýmcý, aslýnda bizim gibi yüksek enflasyon ile yaþan her ülkedeki her yatýrýmcý, mutlaka maliyet, enflasyon hesabý yapmayý da bilmeli. Bu forumda, X tarihinde yatýrdýðý paraya karþýlýk her sene aldýðý temettüyü %100 getiri zanneden bir sürü kiþi var. Bilmeyen bu iþlere girmemeli. Geçen yýlki 100 TL'nin satýn alma gücünün bu sene 87-88 TL olduðunu bilmiyor veya biliyor da hesaba katmýyorsa bir yatýrýmcý, zaten hayat standardýný uzun süre koruyamaz. Yani o 1500$ bu sene olur seneye olmaz, çünkü sizin temettü geliriniz veya hisse alým satýmýndan kazandýðýnýz gelir TL cinsinden.
Aksi takdirde hesap, Temel'in "Ben benzin zammýndan hiç etkilenmiyorum çünkü hep 100TL'lik alýyorum" demesine benzer.
Bu hesaplarý da yapalým derseniz, bu burada yazýþmakla olmaz. En azýndan ben yazarak anlatamam, çok uzun iþ. Anlatacak birisi varsa forumda, size yardýmcý olsun.
Selamlar.
Yer Ýmleri