Balon 1 yıl içinde patlayacaktır, nakitte fırsat beklenmelidir
dolar bu fiyatlarda iken, yatırım yapmak mantıklı
faizler insin, şimdi almak mantıklı değil
ömür boyu alacak param olmayacak
Kira çarpanlarının uçtuğu ortamlarda ev almak doğru değildir, beklenmelidir.
İstanbul gibi metropollerde gayrimenkül yatırımı her zaman karlı bir iş olacaktır.
hiç ticaret yapmadığınızı düşünüyorum... hangi ürün saf %200 kar ile satılıyor acaba gösterin hemen o işe gireyim... tüm dünya avucumun içinde istediğin ürünü istediğin yerden Türkiyeye getireyim ve satayım... yok öyle 70 li 80 li yıllardaki %100 lü kar marjı... var gibi görünen de işi bilmeyenlerin bilmediği bin tane ara masraf var...
5 yıl önce zirvede olan İstanbul dibe vurdu
İstanbul 2012de 30 Avrupa metropolü içinde, gayrimenkul yatırımlarında zirvedeydi. Bölgedeki istikrarsızlık yüzünden 5 yılda son sıraya indi.
http://odatv.com/5-yil-once-zirvede-...112171200.html
bitcoin yükselir yükselmez o ayrı bir tartışma konusu ona girmem ama dediğiniz teknik şeyler yok... telefonları birbirne vurdurup transfer yapma veya Türkiye de herhangi bir yerde ATM felan yok... bitcoin çok ağır bir sistem bir yerden bir yere bitcoin göndermek değil öyle telefon vurdurma ile onlarca saat hatta duruma göre günler sürebiliyor... çok karmaşık bir yapısı var... bu hız vesaire gibi detaylar coinden coine değişiyor. Bitcoin piyasada işlem göre 1356 değişik coinden sadece biri...
ÖZAL zamanında yapıldı bu. Keban barajı bir süreliğine kar payı senetleri ile satıldı şu anda hükmü yok. O zamanlar köprülerde satılacaktı ama satıldımı hatırlamıyorum. Satılan malın tapusu değil belirli süre kar payı. O da öyle süper gelir vaad etmez. Buna islami finansın yaptığı murabaha sistemi de denebilir . Kimse sana ucuzdan malını vermiyor. Ne kadar kar edeceği üç aşağı beş yukarı belli. faizler %10 ise piyasada sen de %10 kazanacak fiyattan satıyorlar yani bankada para tutmaktan farkı yok ama faiz yok. Muhafazakar kesim için yapılan bir uygulama zaten TC de bunları yapmaya başlayacak diye biliyorum.
Bu forum emlak forumudur ama %80 emlak konuşulmaz çünkü forumdaki arkadaşların çoğu herhangi bir emlağı yoktur. O yüzden herkes hep beraber senelerdir piyasanın nasıl düşeceğini konuşur. Zaten seneler önce açılmış forumun konusu bile şimdi ev almak mantıklımı... Bende de ev yok ama ev alanların fikirlerine saygı duyuyorum çünkü öyle veya böyle adamlar 15 yıl haklı çıktı... bir gün emalk düşecek elbette düşecek ve bu foruma girenler düşsün de ölü fiyattan alalım diye bekleyenler ama ne olacak bekleyeceğiz...
sizin sorunuza gelince ben de datalarda uyumsuzluk görüyorum... hurriyet emlak ve sahibinden indeksleri istanbulda fiyatlarda durgunluğu net bir şekilde gösteriyor... ama oradaki fiyatlar istenen fiyatlar işlem gören fiyatlar değil.. reidin endeksi veya bankacılık üzerinden toplanan veriler ve MB verileri %11 gibi bir yükseliş gösteriyor... bunlar birbiriyle çok tutarlı değil veya insanların istediği fiyatlar düşmeye başladı ama işlem görenler biraz daha iyi diye adlandırılabilir...
lüks bölgelerde çok ciddi sıkıntı var. ben bağdat caddesinde oturuyorum her yer ev dolu.. orayı fikirtepeden yeni gelen 35.000 adetlik yeni stok da zorlayacak oralarda sıkıntı var ama pendikte bina yapan bir arkadaşımız 400.000 lik dairelerini çatır çatır yapıp satıyor herhangi bir sıkıntı yaşamıyor.. fiyat hareketleri artık çok seçici ve bölgeye bağlı olmaya başladı...
mesela bazı bölgeler çok hareketli.. İzmir balıkesir ve bursa gibi yerlerde sert yukarı hareket devam ediyor galiba.. çalışanım 6 ay önce balıkesirden 300.000 TL ye arsa aldı şimdi 350.000 teklif geldi.. Bakınca İzmir İstanbul otoyol hattı hızlı tren çanakkale köprüsü bu bölgeleri hareketlendirmiş gibi duruyor..
kira geri dönüş oranları yüksek deniyor ama bu Türkiyeye has bir durum değil buna alışmamız gerekiyor.. çünkü dünya MB ları 20 trilyon dolar para basıp piyasaya sürdü bu da her türlü emtianın değerini yükseltti... para bir yere gitmeli... almanyada sadece tahvile yatırım yapan emeklilik fonları bile eksi faiz döneminde onbinlerde konut alıp kiraya verip getirisinden faydalınıyor aksi takdirde eksi faizde para kaybedecek... bir dostumuz karı koca maaşlı çalışıyorlar münihte oturdukları apartman dairesi normal bir daire değerli bir milyon euro.. paristen daha yeni geldim önümde emlak fiyatlar 30 m2 stüdyo daireler 400-500.000 Euro... bu sadece batıda değil moskova hindistan iran her yerde aynı...
Dubai de durum biraz farklı orada getiriler daha iyi %8-10 buluyorsun ama bence Dubai çok kırılgan ne kadar devam eder emin olamıyorum çünkü çok fazla inşaat var. Bence kira getirisi için dünyada en iyi yer florida çok güzel fırsatlar verdi hala daha veriyor. Güzel bir araştırma ile dolar bazında %10 lar hala net olarak güzel getiri sağlayabiliyor... vergisi management fee vs vs hepsini biliyorum boşuna buradan dalmayın... ama güzel bir araştırma yapmalısınız yoksa Sibel can ı kazıkladıkları gibi crime olan bir muhitten ev satıp paranızı batırabilirler... sibel can onu satana kadar canı çıktı...
Türkiyede ne olur .. Bu da bizim borsa gibi aslında... borsamız neden devamlı çıkıyor hani herkes düşecek diyordu... 70-80 binde düşecek diyenler 110.000 olunca 120 olacak dedi o ayrı ama herkes bir düşüş bekliyordu borsa yükseliyordu ... emlak da aynı şekilde para girişi oldukça yükselir acil para çıkışı olmadıkça düşmez yatay gider...
Yükselmesi için insanların gelirinin artması lazım veya ucuz faizle paraya ulaşma imkanları artmalı... bu ikisi olmazsa yükseliş olmaz ama bu düşüş manasına gelmez... düşüş olması için elinde stokları olanların dünün altına fiyata satması lazım... bunun için de bu insanların çok büyük para sıkışıklığına girmesi batması lazım... Amerikada fiyatlar sert düştü çünkü bütün evler bankaların ve bankalar hepsini haraç mezat sattı Türkiyede öyle değil.. bankaların elinde piyasayı düşerecek sayıda zor durumda ev yok.. biraz kelepir bişi gelse hemen kapılıyor... insanaların işsiz kalıp kredi ödeyemecek kadar sert bir kriz olmalı... yani %7-8 küçülme yapan sert bir kriz gelmezse evlerde TL bazlı sert düşüş olmaz ama fiyatlar sabit kalır bu da iki üç yıl daha evlerin dolar bazlı değer kaybetmesi demek olur ki dolarda bekleyen için bu bir fırsat doğuracaktır
İşte o nedenle amerika gibi serbest rekabetin temel olarak uygulandığı ülkelerde emlak komisyonu *kesinlikle* satış fiyatının içinde olur ve mal sahibinden tahsil edilir. Yani Bir evin fiyatı 100.000 usd ise alıcı o evin pazarlığını 100.000 usd üzerinden yapar. Diyelim ki 95.000 usd ye anlaşıldı. Alıcı sadece 95.000 usd öder. Bu paradan mal sahibi emlakçı ile anlaştığı komisyonu öder.
Böylelikle alıcı çok daha sağlıklı bir pazarlık yapabilir. Bazen mal sahibi iskonto yapar bazen hem emlakçı hem mal sahibi. Bu durum ayrıca yasal olarak regüle edilmiştir.
Emlak komisyonu fiyatın içindedir ayrı belirtilemez kuralını koy ve kanun çıkar, işte o zaman görelim bakalım kim gerçek satıcı kim gerçek emlakçı .
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Yer İmleri