Anket Sonuçlarını Gör: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım

Oylayan
344. Bu anket için oy kullanamazsınız
  • Balon 1 yıl içinde patlayacaktır, nakitte fırsat beklenmelidir

102 29.65%
  • dolar bu fiyatlarda iken, yatırım yapmak mantıklı

23 6.69%
  • faizler insin, şimdi almak mantıklı değil

21 6.10%
  • ömür boyu alacak param olmayacak

16 4.65%
  • Kira çarpanlarının uçtuğu ortamlarda ev almak doğru değildir, beklenmelidir.

130 37.79%
  • İstanbul gibi metropollerde gayrimenkül yatırımı her zaman karlı bir iş olacaktır.

52 15.12%
Sayfa 708/1014 İlkİlk ... 208608658698706707708709710718758808 ... SonSon
Arama sonucu : 8108 madde; 5,657 - 5,664 arası.

Konu: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım

1.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    İşte o nedenle amerika gibi serbest rekabetin temel olarak uygulandığı ülkelerde emlak komisyonu *kesinlikle* satış fiyatının içinde olur ve mal sahibinden tahsil edilir. Yani Bir evin fiyatı 100.000 usd ise alıcı o evin pazarlığını 100.000 usd üzerinden yapar. Diyelim ki 95.000 usd ye anlaşıldı. Alıcı sadece 95.000 usd öder. Bu paradan mal sahibi emlakçı ile anlaştığı komisyonu öder.
    Böylelikle alıcı çok daha sağlıklı bir pazarlık yapabilir. Bazen mal sahibi iskonto yapar bazen hem emlakçı hem mal sahibi. Bu durum ayrıca yasal olarak regüle edilmiştir.

Emlak komisyonu fiyatın içindedir ayrı belirtilemez kuralını koy ve kanun çıkar, işte o zaman görelim bakalım kim gerçek satıcı kim gerçek emlakçı .
    Doğru emlak alım satımında en güzel sistem Amerikadadır... Satıcı fiyatın içinde %6 emlak komisyonunu dahil etmek zorundadır. %6 dır ama... Eğer satıcı emlakçı kullanıyorsa alıcı da emlakçı kullanıyorsa %3-3 paylaşırlar. SAtıcı emlakçı kullanmıyor alıcı emlakçı kullanıyorsa satıcı alıcının emlakçısına %3 verir.

Bu işten daha güzeli bütün işlemin Türkçesine emlakçı noteri diyebileceğimiz bir firma üzerinden geçiyor olmasıdır. Alım satımın hangi şartlarda yapılacağı anlaşılır bu noter huzurunda, bunlara TITLE company denir. Parayı da satıcının hesabına değil bu TITLE company hesabına gönderirsiniz . Ayrıca ekstra 400-500 USD sigorta parası verip bu TITLE company e dersiniz ki araştır bakalım evin üzerinde ödenmemiş vergi ceza vs varmı... belki çimini kesmediği için birikmiş 5000 usd cezası vardır vs.. TITLe company araştırır evin üzerinde hiçbir şey yok ve ğer bir şey çıkarsa benim garantim altında ne çıkarsa ben ödeyeceğim der. Yani evi tertemiz alırsınız. Adam paramı alıp kaçarmı vesaire diye düşünmezsiniz. Evin iskan ıvır zıvır vergi borcu olmadan alırsınız. TITLE company de hem satış işlemiyle gelen paradan emlakçıların komisyonunu öder vergileri öder ve alıcıya parasını öder. Tertemiz iş 2 güne biter.

konu burada yazanların evinin olup olmadığı ya da alım/satım döngüsünde olup olmadığı değil

adı üstünde: "şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım ?"

herkes yazabilir. son 15 yıldaki ucuz kredi ve düşük faiz imkanları emlakta bir yükseliş yaşattı.

ancak şu anda (özellikle son 1-2 yıldır) faizler daha yuksek ve ucuz krediye ulaşmak o kadar kolay değil.

fiyatlar suni/zorlama nedenlerle bu kadar çok arttı TR de. gerçek imar kanunları uygulansa, emsaller arttırılmasa, yogunluk artışına izin verilmese ve mevcut zihniyetin her yeri betona cevirme adımları olmasa fiyatlar başka seviyelerde olurdu. belki daha yuksek olurdu, belki daha az ama en azından daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir piyasa olacaktı. şu anda köye dönüşmüş durumda. ayrıca fiyatların daha yuksek olup olmayacağı konusu aynı zamanda hukumetlerin istanbul da yaşamayı ne kadar teşvik edeceği ile alakalı bir konu (emlak vergileri, iş imkanlarının varlığı ya da yokluğu vb)

hala bazı emlakçıların sadece beton satmak derdinde olduğunu görüyoruz. artık talep edilen sadece beton değil: huzurlu bir yaşamın altyapısını oluşturacak bir sakinlik, dinginlik ve yeşil alan. daha az trafik.

son döneme kadar (ve hatta halen) istanbul da olan tam manasıyla orman kanunlarının işlediği bir piyasa. buradan dunya ile karşılaştırma yapmak manasızdır.
    It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)

3.  Alıntı Originally Posted by WellsFargo Yazıyı Oku
    Doğru emlak alım satımında en güzel sistem Amerikadadır... Satıcı fiyatın içinde %6 emlak komisyonunu dahil etmek zorundadır. %6 dır ama... Eğer satıcı emlakçı kullanıyorsa alıcı da emlakçı kullanıyorsa %3-3 paylaşırlar. SAtıcı emlakçı kullanmıyor alıcı emlakçı kullanıyorsa satıcı alıcının emlakçısına %3 verir.

Bu işten daha güzeli bütün işlemin Türkçesine emlakçı noteri diyebileceğimiz bir firma üzerinden geçiyor olmasıdır. Alım satımın hangi şartlarda yapılacağı anlaşılır bu noter huzurunda, bunlara TITLE company denir. Parayı da satıcının hesabına değil bu TITLE company hesabına gönderirsiniz . Ayrıca ekstra 400-500 USD sigorta parası verip bu TITLE company e dersiniz ki araştır bakalım evin üzerinde ödenmemiş vergi ceza vs varmı... belki çimini kesmediği için birikmiş 5000 usd cezası vardır vs.. TITLe company araştırır evin üzerinde hiçbir şey yok ve ğer bir şey çıkarsa benim garantim altında ne çıkarsa ben ödeyeceğim der. Yani evi tertemiz alırsınız. Adam paramı alıp kaçarmı vesaire diye düşünmezsiniz. Evin iskan ıvır zıvır vergi borcu olmadan alırsınız. TITLE company de hem satış işlemiyle gelen paradan emlakçıların komisyonunu öder vergileri öder ve alıcıya parasını öder. Tertemiz iş 2 güne biter.
    Bizim devlet neden bunu bu şekilde regüle etmez?.

Çok uzun süredir bunu kendime soruyorum ama bir cevap bulamıyorum. Acaba emlakçılara sağlanan bu oyun alanı bir şekilde Türkiye'nin genel rant esaslı büyüme stratejisi içinde uyumlu mu görülüyor?

Emlak komisyonunu satış fiyatına dahil et iş çözülsün.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku

Çok uzun süredir bunu kendime soruyorum ama bir cevap bulamıyorum. Acaba emlakçılara sağlanan bu oyun alanı bir şekilde Türkiye'nin genel rant esaslı büyüme stratejisi içinde uyumlu mu görülüyor?

komisyonu satış fiyatına dahil etseniz değişen birşey olmaz. bunu belgeye dönüştürüp denetimini yapmadığınız sürece.

neden regüle edilmiyor sorusunun cevabını kesinlikle bildiğinizi düşünüyorum. ama ben kendi fikrimi söyleyim. ozaman emlakçılar eskisi gibi para kazanamazlar ve tek tek kapanmaya başlar. piyasayı canlı tutan emlakçılar resmen. ayak üstü yolda yürürken bile biri yaklaşıp emlak lazımmı aabii durumları var

ve bu durum emlak sektörünüde emlaktaki yatırım iştahı diyelim emlak piyasası diyelim kısaca bunda kötü bir algı oluşturur ne oluyor gibisinden.

Fargo arkadaşımıza cevap yazmaya gerek duymadım zira esnaf ağzı ile konuştu.. para yok abi işler kesat durumları.

5.  Alıntı Originally Posted by EMLAK Yazıyı Oku
    komisyonu satış fiyatına dahil etseniz değişen birşey olmaz. bunu belgeye dönüştürüp denetimini yapmadığınız sürece.

neden regüle edilmiyor sorusunun cevabını kesinlikle bildiğinizi düşünüyorum. ama ben kendi fikrimi söyleyim. ozaman emlakçılar eskisi gibi para kazanamazlar ve tek tek kapanmaya başlar. piyasayı canlı tutan emlakçılar resmen. ayak üstü yolda yürürken bile biri yaklaşıp emlak lazımmı aabii durumları var

ve bu durum emlak sektörünüde emlaktaki yatırım iştahı diyelim emlak piyasası diyelim kısaca bunda kötü bir algı oluşturur ne oluyor gibisinden.

Fargo arkadaşımıza cevap yazmaya gerek duymadım zira esnaf ağzı ile konuştu.. para yok abi işler kesat durumları.
    Ben böyle bir düzenleme ile emlakçıların işlerinin azalacağını düşünmüyorum, sadece ortada emlakçıyım diye dolanan 300.000 zombinin sayısı azalır ve gerçek emlakçılar piyasada işlerini yaparlar.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Ben böyle bir düzenleme ile emlakçıların işlerinin azalacağını düşünmüyorum, sadece ortada emlakçıyım diye dolanan 300.000 zombinin sayısı azalır ve gerçek emlakçılar piyasada işlerini yaparlar.
    üstat gerçek emlakçı dediğiniz sayı. %1 den daha azdır.

net olarak söyleyim. çok net hemde. aklınıza gelebilecek tüm yabancı emlak firmaları tr de olan. remax ,reality w, corwell vs. tümü böyle çalışır yani dediğiniz zombi grubundadır. bakın büyükler bile böyle diyorum.

abd gibi bir sistem kurmaz iseniz. komisyonun fiyata eklenmesi hiç bir anlam ifade etmiyor. yine önceden eklenmiş fiyata + dahil olur değişen bişey yok.

ama dediğiniz şekilde bir düzenleme ve denetim olursa kesinlikle işleri düşmese bile kazançları yarıdan fazla düşer. yine benim dediğime gelir. bırakın onu bunu zaten vergi bile vermiyorlar doğru dürüst. gelecek olsa önce bunda bir düzenleme gelirdi .

7.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku

Edemez, edemiyor, cunku hukuk yok.

Bir TITLE Company kurarlar, basina da FADIL'i.

Vatandasa yine tek yol kalir, Mahkeme.

Fiyatlar artmıyor sadece projelerde satılmayan evler için fiyat artışları var ( ilk alanlar isyan etmesin diye) ama ciddi olarak alıcı iseniz projenin başlangıcındaki fiyata bile konut alınabileceği kanısındayım. Bir örnek verdim İstanbul Davutpaşa` daki Beyaz inşaatın `Beyaz park Topkapı` fiyatları başlangıç tarihine göre sadece (2 yıl öncesi) maksimum %20 gibi bir artış göstermiş. Düşünsenize 2 yıl önce peşin verip projeden alacağınız daire parasını Tl olarak vadeli bankaya koysanız şu anda, o da en kötü ihtimalle, bitmiş elle tutulur somut halde ,bitip bitmeme riskini üstlenmeden aynı daireyi alabiliyorsunuz. Hatta 2 yıl önceki paranızı Tl değil Dolar cinsi tutsanız %20 `ye yakın daha ucuza almış olacaktınız. Demek ki neymiş; abuk sabuk `her zamana beton , dibine kadar beton` diye bağırarak beton fiyatlarını sonsuza kadar, tüm yatırım araçlarından daha fazla arttırmak mümkün değilmiş.

Sayfa 708/1014 İlkİlk ... 208608658698706707708709710718758808 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •